Перетяжка дивана на дому - вибір матеріалу, як замінити оббивку своїми руками і вартість реставрації

Перетяжка дивана, обшивши м'яких меблів в домашніх умовах, можливі навіть без залучення фахівця. Ця процедура не настільки складна, як виглядає на перший погляд. В інтернеті є чимало покрокових майстер-класів з фото і відео, де докладно розповідається про те, як своїми руками обтягнути м'які меблі, яку матерію використовувати для цієї мети. Подивившись їх, ви зможете відновити будь-який меблевий гарнітур і зробити інтер'єр свого будинку неповторним.

Що таке перетяжка дивана

Будь-м'який гарнітур з часом втрачає свій первісний вигляд: обшивка рветься, брудниться, вицвітає, на ній з'являються дефекти. Але це не привід бігти в магазин – набагато дешевше оновити крісло, перетягнути диван на дому. Для цього потрібно визначитися з вибором оббивної матерії, запастися усіма необхідними інструментами. Перетяжка диванів складається з 5 основних етапів:

  • розбирання на складові деталі;
  • видалення старої оббивки;
  • розкрою нової матерії;
  • оббивки кожної деталі;
  • зміцнення, складання конструкції.

Матеріал для перетяжки дивана

До вибору матеріалу для перетяжки дивана потрібно підходити відповідально. Віддавайте перевагу жорстким тканин: шкірі, жакарда, гобелену, флоку. Завдяки своїй щільності, вони стійкі до зносу, що подовжує строк експлуатації гарнітура. Перед покупкою оббивного матеріалу, визначитеся з призначенням меблів. Якщо ви будете тільки сидіти на канапі, вибирайте тканину з вмістом синтетичних волокон, яка довше прослужить. Плануєте використовувати її в якості спального місця? Тоді зупиніть свій вибір на натуральних матеріалах.

Перетяжка дивана шкірою

Заміна оббивки дивана зі шкіри – найбільш складний, трудомісткий і не дешевий процес. Шкіра для перетяжки дивана повинна бути якісною, недешевою, інакше він прослужить недовго. Тильні деталі можна оббити шкірзамінником, схожою за кольором і фактурою з шкірою – так реставрація обійдеться дешевше. Важливо оновлювати не тільки ушкоджену частину, а перетягувати тахту повністю, інакше старий матеріал буде контрастувати з новим. При розкрою шкіри враховуйте, що з часом вона може стиснутися, тому на припуски залишайте ще 1 див.

Тканина для перетяжки дивана

В кілька етапів відбувається перетяжка дивана тканиною і одним з важливих моментів є вибір обивочного матеріалу. Такий предмет меблів є улюбленим місцем відпочинку всієї родини, тому оббивка повинна бути практичною, не маркою. Цим критеріям відповідають такі види тканин: шкіра, її якісний замінник, шеніл, гобелен, жаккард, синтетичний вініл. Забарвлення підбирається індивідуально за бажанням та згідно із загальною стилістикою дизайну приміщення.

Приступаючи до вибору оббивки, звертайте увагу на натуральні види матеріалів, без специфічного запаху, який може свідчити про наявність токсичних барвників. Не варто купувати бавовняні тканини, вони сильно мнуться, швидко вицвітають, зношуються. Якщо є малюнок, краще віддавати перевагу дрібному принту, що полегшить перешивку чохлів, скоротить витрату матеріалу при оббивці. При виборі ворсистої тканини, звертайте увагу на рівномірність розподілу ворсу – це ознака якості матеріалу.

Як перетягнути диван

Щоб перетягнути диван своїми руками, потрібно чимало часу і терпіння, але це обійдеться дешевше, ніж послуги фахівця. Визначившись з матеріалом, потрібно розібрати предмет реставрації за допомогою викрутки, шуруповерта та обценьків. Від'єднайте деталі з боків, накладні елементи (спинку, сидіння), викрутити всі шурупи, вийміть цвяхи. Наступний етап – зняття старого покриття. Робити це потрібно дуже акуратно, не пошкодивши його, кожна деталь послужить лекалом для нових викрійок.

Замініть при необхідності пружини, ремені, поролон та інші ушкоджені деталі, розкроїте нову тканину за старими викрійками. Далі новий матеріал рівномірно натягують на деталі предмета реставрації і закріплюють за допомогою будівельного степлера. Завершальний етап – уважне і послідовна збірка оновленої конструкції якісними кріпильними виробами. Використовуйте інструкцію, якщо не впевнені, що зможете зробити все правильно, без помилок.

Перетяжка кутового дивана

Процес переобивки будь меблів складається з однакових послідовних кроків: розбирання, видалення старого покриття, розкрою нових деталей оббивки, оббивки новим матеріалом окремих елементів, складання оновленого вироби. Перетяжка кутового дивана своїми руками відбувається в тій же послідовності, тільки конструкція його трохи складніше, оновлювати доведеться дві спинки і два сидіння, робота вимагатиме більше часу і зусиль.

Перетяжка кухонного дивану

Інтер'єр сучасної кухні складно уявити без кухонного куточка. Як будь-яка меблі, він з часом приходить в непридатність, а на кухні оббивку можна не тільки порвати. На неї потрапляють продукти харчування, утворюються плями, впливає перепад температур, тому перетяжка кухонного дивану – дуже важливе питання. Процес нічим не відрізняється від оновлень іншого гарнітура, а ось до вибору оббивного матеріалу треба підходити більш відповідально.

Покриття куточка має добре чиститися і митися, інакше реставрація дивана буде відбуватися часто. Найбільш підходящими матеріалами є: штучна шкіра, гобелен і флок. Більшість кухонних куточків перетягнуті екошкірою, якісним шкірзамінником, які добре миються і служать не один рік. Гобелен був створений спеціально для оновлення м'яких меблів, він довговічний і чудово чиститься. Не менш міцним і зносостійким є флок, він має спеціальну вологовідштовхувальне просочення, що дуже важливо для кухонного приміщення.

Перетяжка дивана-книжки

Якщо ви зважилися на реставрацію меблів вперше, то перетяжка дивана-книжки найкраще для цього підійде. Його конструкція найпростіша з усіх існуючих моделей, потрібно від'єднати тільки бічні частини, спинку сидіння. Далі, намагаючись не пошкодити, акуратно видаліть стару оббивку і внутрішнє наповнення. Відремонтуйте пошкоджені деталі механізму і замініть поролон, виріжте за лекалами з старого покриття нові викрійки з припуском в 1 див. Рівномірно натягніть їх на деталі предмета реставрації, закріпіть степлером, зберіть реставрируемую меблі.

Перетяжка дивана пружинного

Крім основних етапів, перетяжка пружинного дивана своїми руками включає ремонт або заміну пружинного каркаса. Впевнившись у його справності або провівши заміну пружин, прикріпіть каркас до основи степлером, а потім ще скобами з жорсткої дроту. Використання такого кріплення зробить конструкцію міцніше і надійніше. Зверху пружинного блоку укладається шар повсті або пінополіуретану, потім поролон, синтепон і тільки потім нова оббивка. Теж саме виконайте з спинкою, зберіть меблі.

Перетяжка дивана підлокітників

Вартість перетяжки дивана в домашніх умовах буде нижче, ніж у спеціальному цеху. Правда, не всі деталі вдається оновити своїми руками, наприклад, перетягнути бильця дивана буває складно. Поміняти оббивку на рівних, прямокутних підлокітниках не складе труднощів, але така деталь меблів буває зігнутої форми, на які перешити чохли або натягнути рівне тканина непросто. У цьому разі роботу краще довірити фахівцям.

Ціна на перетяжку дивана

Дізнавшись, скільки коштує перетягнути диван, багато вирішуються на його реставрацію самостійно. Якщо ж ви не вмієте розбирати меблі, не знаєте, як змінити покриття, можете звернутися за допомогою до приватним фахівцям, у яких оббивка дивана на дому недорого коштує. Такі ж послуги надають і компанії. Вартість перетяжки дивана залежатиме від його розмірів, ціни на обраний оббивний матеріал, складності ушкоджень. У Москві ціна на цю послугу така:

Назва

компанії

Ціна в рублях

шкіра

кожзам

тканина

Obivkin

від 2500

від 700

від 1000

Комфорт-сервіс

від 4000

від 2300

від 3000

Нове життя

від 4000

від 2500

від 3000

Колібрі

від 4000

від 2400

від 3200

Meb-Obivka

від 7000

від 2000

від 3000

Відео: як перетягти диван своїми руками покроково

Перетяжка (оббивка ремонт м'яких меблів на дому своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!