Утеплення стін зовні будинку або квартири - види і вибір утеплювача, монтаж своїми руками відео

Фасад житлових будинків не завжди може протистояти зимових морозів і пронизливим вітрів, із-за чого відчувається холод всередині приміщення. Утеплення будинку зовні допоможе захистити будинок від вологи, зберігши гаряче повітря в приміщенні. У статті ви дізнаєтеся, що таке утеплення стін зовні, як підвищити температуру всередині дерев'яного будинку, і в чому різниця між термоізоляцією мінеральною ватою та пінопластом.

Що таке утеплення стін

Поширеним способом енергозбереження є утеплення ‒ теплоізоляція для стін зовні або всередині будівлі, що виконується спеціальними матеріалами. Утепливши фасад квартири, ви позбудетеся від грибка, підвищите захист від шуму, налагодите терморегуляцію – влітку в приміщенні буде прохолодно, а взимку тепло. Утеплювач не просто стає бар'єром між холодним повітрям і неповторним мікрокліматом житла, але і захищає будівлю від вологи і сонця, підвищуючи термін його експлуатації.

Способи утеплення стін зовні

Розрізняють внутрішнє і зовнішнє утеплення стін будинку. Другий вид термоізоляції є більш ефективним, ніж перший, оскільки він не зменшує площу приміщення, відводить конденсат від внутрішніх стін, довше зберігає тепло. Виділяють чотири способи фасадної теплоізоляції:

  1. облицювальна – спосіб, який поєднує теплоізоляцію з декоративною обробкою;
  2. навісний – дорогий метод, в якому використовують утеплені конструкції із сталевих листів і шар облицювання (пластикового сайдингу, дерев'яної вагонки, блокхаус);
  3. «мокрий» метод, який вважає в кріпленні пінопласту на фасад з допомогою клею, нанесенні сітки, фінішної грунтовки і штукатурки;
  4. напилення рідкого утеплювача – пінополіуретан розпорошується на фасад, на нього наноситься декоративне покриття або навісні панелі.

Утеплення будинку

Через стіновий фасад йде до 50% домашнього тепла, тому утеплення будинків – необхідна процедура для бажаючих підтримувати в житлі комфортний мікроклімат і економити на електроенергії. Вибираючи утеплювач для стін будинку зовні, слід орієнтуватися на стіновий матеріал, оскільки для бетонних, цегляних, дерев'яних і блокових конструкцій використовуються різні технології теплоізоляції. Провести термоізоляцію приватного будинку дешевше, ніж квартири в багатоповерховому будинку.

Утеплення квартир

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку з центральною системою опалення, утеплення квартири зовні – оптимальний варіант, який допоможе уникнути додаткових витрат на підтримку комфортної температури в приміщенні за допомогою електроенергії. Утепливши квартиру, можна вирішити проблему герметизації швів у панельних висотках. Не всі мешканці багатоповерхового будинку погоджуються утеплити своє житло, тому часто квартири утеплюють точково, що може спричинити руйнування капітальної стіни на стиках з утепленою поверхнею.

Утеплювач для стін

Слід правильно вибрати матеріали для утеплення стін зовні, враховуючи, з чого побудовано будівлю, скільки поверхів у ньому, які кліматичні особливості місцевості. Від вибору матеріалів та якості монтажу повністю залежить мікроклімат приміщення. Утеплювачі розрізняють за такими критеріями:

  • теплопровідності;
  • довговічності;
  • вогнестійкості;
  • звукоізоляції;
  • повітронепроникності;
  • водонепроникності;
  • екологічної безпеки;
  • біостійкість.

Зовнішнє утеплення дає бажаний результат, тільки якщо теплоізоляційні матеріали щільно прилягають до каркаса приміщення, без повітряних зазорів. Існують такі види утеплювачів для стін зовні:

  • пінопласт;
  • мінеральна вата;
  • пінополістирол;
  • пінополіуретан;
  • базальтові плити;
  • целюлоза.

Утеплення пінопластом

Все більше популярності набирає утеплення стін пінопластом. Цей матеріал легкий, недорогий, простий в роботі. Очевидні плюси пінопласту – вологостійкість, висока звукоізоляція, відмінні теплоізоляційні властивості. Недоліками матеріалу є здатність займатися з виділенням отруйних речовин, крихкість, погана повітропроникність. Перед монтажем потрібно накреслити горизонтальні лінії робочої поверхні, які стануть нижніми і верхніми краями розміщення утеплювача. Пінопласт закріплюють на спеціальний склеювальний розчин.

Утеплення мінеральною ватою

Поширеним способом термоізоляції є утеплення стін мінеральною ватою. Це волокнистий матеріал, що виготовляється з мінеральної сировини, негорючий, добре пропускає повітря. Мінвата підходить для монтажу на будівельних конструкціях всіх видів. Матеріал володіє стійкістю до дії їдких речовин, але вбирає воду, тому йому необхідна спеціальна система гідроізоляції. Мінеральна вата має тривалий термін експлуатації – до 70 років.

Утеплення пінополістиролом

Одним з кращих способів теплоізоляції вважається утеплення будинку зовні пресованим пінополістиролом, друга назва якого «піноплекс». Матеріал трохи щільніше пінопласту, менш горючий, довговічний. Пінополістирол водонепроникний, стійкий до деформації. Один з мінусів – погана звукоізоляція. Піноплекс випускається у вигляді плит, які необхідно кріпити без зазорів, щоб захистити утеплювач від пошкодження гризунами.

Утеплення стін пінополіуретаном

Теплоізоляція будинку зовні пінополіуретаном здійснюється шляхом напилення матеріалу на підготовлений фасад. Використання цієї речовини в якості утеплювача має такі переваги:

  • матеріал, розширюючись, заповнює щілини і дрібні западинки;
  • пінополіуретан володіє хорошою адгезією – чудово прилягає до основи, покриваючи поверхню без стиків, суцільним шаром;
  • речовина стає міцним після затвердіння;
  • він має підвищену вологостійкість;
  • пінополіуретан служить відмінним звукоізолятором.

Утеплення базальтовими плитами

Надійне утеплення зовнішніх стін будинку забезпечують екологічно чисті базальтові плити, виготовлені з мінеральної вати. Матеріал не займається, володіє вітрозахисними і холодоустойчивыми здібностями, не накопичує вологу. Виконання теплоізоляції базальтовими плитами дозволяє здійснити практично будь-яку обробку фасаду. Монтаж матеріалу має нескладну технологію, тому провести його можна самостійно. Зовнішня товщина матеріалу оманлива – розрізати його можна навіть кухонним ножем.

Як утеплити будинок зовні і чим

Зовнішнє утеплення стін дозволить значно зменшити втрати тепла всередині приміщення. Вибір матеріалів і технології теплоізоляції залежить від конкретних умов – будинок виготовлений з цегли або з дерева, буде утеплятися мансарда або цокольний поверх. Утепливши фасад правильно, ви зробите свій будинок теплим, убезпечите приміщення від утворення грибка, плісняви, сирості та відгородити його житло від сторонніх вуличних шумів.

Як утеплити дерев'яний будинок зовні і чим

Будинок з дерева володіє деякими перевагами перед кам'яним житлом або будівлею з цегли – вартість нижча, екологічність вище. Основними недоліками є: низька теплопровідність бруса, невелика товщина стін і наявність між ними щілин. Утеплення стін дерев'яного будинку можна провести, спорудивши навісний вентиляційний фасад з мінватою, напылив поліуретан або обшивши фасад пінополістиролом. Утеплюючи заміський будинок з дерева, необхідно подбати про пароізоляційної прошарку і гідроізоляції. Утеплювачі для зовнішніх стін будинку дозволять:

  • перетворити фасад;
  • захистити дерево від несприятливої дії навколишнього середовища;
  • підвищити теплоефективність;
  • заощадити внутрішній простір кімнат;
  • попередити виникнення вогкості, цвілі;
  • уберегти від холодних вітрів.

Утеплення цегляного будинку зовні сучасними методами

Щоб в будинку цілий рік підтримувалася стабільна комфортна температура, рекомендується провести утеплення цегляних стін зовні. Вибираючи утеплювач, слід враховувати те, з якого цегли споруджена будівля (пустотілого, повнотілої, керамічної, силікатної). Цегляні будинки часто утеплюють методом навісного вентильованого фасаду чи «мокрим» методом. Як утеплювач застосовують мінвату, пінопласт, пінополістирол.

Чим утеплити стіни будинку зовні недорого

Нерідко люди задаються питанням про те, як дешево утеплити будинок зовні. Якщо не знаєте, чим дешевше утеплити будинок зовні, зверніть увагу на пінопласт. Цей утеплювач, можливо, трохи поступається іншим у здібностях теплоізоляції, однак непогано справляється із завданням підтримки комфортної температури. Матеріал володіє відмінною теплопровідністю і вологостійкістю, головний його мінус – горючість. Працювати з пінопластом легко, тому можна купити матеріал і спробувати утеплити житло самостійно, заощадивши ще й на оплату роботи майстрів.

Ціна на утеплення стін зовні

Теплоізоляція житла – задоволення не з дешевих. Якщо порахувати витрати на обігрів будівлі електроенергією, стане зрозуміло, що ціна послуги незабаром себе окупить. Розрахунок вартості теплоізоляції здійснюється з урахуванням обраних матеріалів, складності роботи, величини утеплюваної площі. Дізнайтеся в таблиці нижче, скільки коштує утеплити будинок зовні в Москві, і як відрізняється ціна послуги в різних будівельних компаніях.

Назва компанії

Вартість теплоізоляції пінополістиролом
за м2

Вартість теплоізоляції

мінватою за м2

«Літо круглий рік»

1878 р.

2176 р.

«Кронотэк»

від 1400 р.

від 1500 р.

«Уніон»

1600 р.

1900 р.

«ДекоФасад»

1290 р.

1290 р.

«Домострой-Н»

1922 р.

2199 р.

«Тепло-Авангард»

1890 р.

2038 р.

Відео: як утеплити стіни

Переглянувши відео нижче, ви дізнаєтеся, як утеплюють фасад, використовуючи пінопласт, як проводять зовнішню теплоізоляцію базальтовими плитами. Відео розповість про способи утеплення житла з дерева, покаже переваги і недоліки різних утеплювачів. Ви побачите демонстрацію наочного посібника, яке допоможе утеплити житло самостійно, не вдаючись до послуг професіоналів.

Утеплення стін пінопластом своїми руками

█ Як утеплити будинок пінопластом. Всі етапи (економимо кошти).

Утеплення фасаду базальтовими плитами – відео

Техноніколь Технофас - базальтовий утеплювач

Як правильно утеплити дерев'яний будинок зовні

Як утеплити будинок з бруса зовні (не складно і не дорого)

Як утеплити стіну будинку зовні

Утеплення стін будинку зовні. Перевірений часом метод.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!