Кесонний стелю з дерева і гіпсокартону своїми руками і на замовлення, ціни на монтаж

Використовувати кесонний стеля для декорації кімнат – значить створити незвичайну стельову конструкцію, яка при необхідності приховає балки, зменшить висоту або просто внесе в інтер'єр оригінальність. Старовинний метод облаштування, який раніше був необхідний для спрощення будівельних робіт, перетворився в популярний архітектурний прийом.

Що таке кесонні стелі

Кілька століть тому в архітектурі великих будівель використовувалися балки. Без них неможливо було створити склепіння, куполи, арки. Ці конструкції були дуже важкими і не дуже красивими, тому ще більше ускладнити вага будівлі заради їх маскування майстри не могли собі дозволити. Тоді й стали застосовуватися кесони на стелі, які представляли собою природні поглиблення, утворені балками, і вдало обіграні. Вони дали можливість знизити вагу конструкцій, зберегти несучі здібності і одночасно сприяли появі нового художнього оформлення.

Кесонні стелі в інтер'єрі

Один з добре забутих, але набирають популярність дизайнерських прийомів в інтер'єрі, стосується стель. Замість обридлого гіпсокартону, навісних варіантів, дерева і балок можна використовувати кесони. Вони служать для декорації, дають можливість опустити стелі в надто високих приміщеннях, приховати нерівності, надати кімнатах багатий вигляд. Кілька століть тому таке оформлення було доступно тільки знатним людям. Сучасний стелю з кесонами може бути виконаний з дерева, гіпсокартону, є поліуретанові, гіпсові і навіть пінопластові варіанти, доступні кожному.

З масиву дерева

Найблагородніший і далеко не дешевий варіант – це кесонні стелі з дерева. Їх можна зробити на замовлення в столярних майстернях, потім звернутися за монтажем до фірм, які на цьому спеціалізуються. Ціни на кесонні стелі з масиву будуть залежати від породи дерев. Високо цінується дуб, акація, граб. Не менш дорогі і цінні – ясен, бук, в'яз, береза, осика. Перевага дерев'яних стель в їх довговічності, натуральній красі структури, а також у хорошій захисту будинку від будь-яких деформацій, які неминуче виникають з плином часу.

З МДФ

У рази дешевше обійдеться стельова конструкція з МДФ. Вона багато в чому поступається за красою натуральної деревини, не йде ні в яке порівняння по міцності, але з неї теж можна створити якісне і привабливе покриття, які не зсихається на відміну від натурального дерева. Кесонний стелю з mdf дуже просто монтувати, тому при бажанні його вдасться зробити самостійно. Зупиняючи свій вибір на цьому матеріалі, потрібно пам'ятати про його недоліки, таких як низька вологостійкість і висока горючість. Крім того, він легко піддається деформації.

З гіпсокартону

Гіпсокартон – ідеальний матеріал, з допомогою якого створюється стелю будь-якої форми. Робота з ним непроста і трудомістка, зате дозволить створити дизайн на будь-який смак. Кесонні стелі з гіпсокартону мають численними перевагами:

  • Повністю усувають які-небудь дефекти.
  • У них легко монтуються всілякі джерела світла.
  • Додатково підсилюють тепло - і звукоізоляцію.
  • Дають можливість часто міняти зовнішній вигляд за рахунок фарбування.

Натяжні

Ще один оригінальний варіант оформлення – поєднання натяжних стель і кесона. Він застосовується в тих випадках, коли приміщення має нестандартною формою, доводиться працювати зі складними лініями та кутами. Якщо приміщення правильної геометричної форми, у них ще легше створити оригінальний дизайн. Фахівці з багатим досвідом роботи запропонують вам дворівневі кесонні натяжні стелі, прикрашені арт печаткою, підсвічуванням з світлодіодів.

З поліуретану

Всі, хто хоче отримати готовий дизайн і швидко впоратися з роботами, вибирають кесонний стелю з поліуретану. Ліпнина з цього матеріалу представлена великою різноманітністю стилів: бароко, ампір, завжди популярна класика. З її допомогою можна знайти відповідні розміри навіть для кімнат з невисокими стелями. Правильно підібрані за формою кесони легко клеяться і дають можливість уникнути підгону деталей. Поліуретан, як і гіпсокартон, дозволить вмонтувати бажану підсвічування, піддається фарбуванню. На відміну від останнього, є вологостійкими і не горить.

З пінопласту

Один з найпростіших варіантів оформлення – кесонний стелю з пінопласту. Легкі панелі необхідно промазати клеєм і прикріпити. Впоратися з роботою може одна людина без сторонньої допомоги. Переваги цього матеріалу дуже вагомі: низька вартість, вологостійкість, багатий вибір. Пінопластові панелі з відповідним малюнком цілком замінить дерев'яні конструкції, коли обмежені фінанси. Широкі пінопластові плінтуса дозволять змонтувати кесони бажаної форми.

Пристрій стелі кесонного

Етапи створення стелі залежать від матеріалів, з яких він виготовлений. Якщо це дерев'яний варіант, знадобиться решетування з дощок, для гіпсокартонного потрібен металевий каркас, до якого кріпитиметься конструкція кесонного стелі. Опорні балки створюють коробчатий будова. Чим складніше ескіз, тим складніше установка балок. Великі деталі кріпляться цвяхами або шурупами, більш дрібні, декоративні приклеюються. Матеріали часто поєднуються: дерево з гіпсокартоном або МДФ, пінопласт з шпалерами.

Установка

Робота починається з підготовки старого покриття. Воно повинне бути очищене і перешпаклевано або загрунтовано. Якщо майбутня конструкція не закриє нерівності, знадобиться попередньо їх усунути. Монтаж кесонних стель починається з креслення, який потім повинен бути правильно перенесено на стелю. Креслення наноситься від середини, що дозволить створити правильну розмітку і красивий дизайн. По розмітці кріпляться балки або каркас. Якщо ви використовуєте готові плити, то їх кріплення теж починається з середини.

Як зробити стелю кесонний

Якщо вам належить виконати всю роботу самостійно, уважно поставтеся до дизайну, врахуйте висоту стелі. Помилки можуть привести до того, що кімната буде "тисне"ь або здаватися, що стеля от-от впаде на голову. Щоб зробити кесонні стелі своїми руками, підготуйте наступний набір:

  • кесон;
  • рейки для балок;
  • відповідний для ваших матеріалів клей;
  • інструменти (молоток, цвяхи, ножівка);
  • рулетка, косинець.

Етапи монтажу

Якщо ви будете слідувати інструкції, всі етапи виконання монтажних робіт пройдуть правильно і ви отримаєте бажаний результат.

  1. На підготовлену покриття наклеюються шпалери, які служать основним фоном;
  2. На шпалери наноситься розмітка, яка покаже, куди кріпити рейки; Починати наносити її потрібно з центру кімнати, відступаючи від стіни 10-20 див.
  3. Далі монтуємо рейки - опору для кесонів.
  4. За допомогою скоб і цвяхів виконуємо кріплення кесонних панелей.
  5. За допомогою шпаклівки закриваємо всі щілини і нерівності.

Після закінчення основної роботи починається етап декорування. Для цього використовуються багети, які приклеюються всередині заглиблень. Останнім штрихом, який додасть дизайну завершений вигляд, є фарбування. Краще всього виглядатимуть контрастні колірні поєднання, в яких лідирують білий і коричневий кольори. Якщо самі кесони світлі, ідеальний варіант відтінити їх золотими елементами.

Ціна кесонного стелі

Розкид цін на стелі з кесона величезний. Вартість залежить від матеріалу виготовлення, особливостей установки, метражу, глибини, дизайну. Розкішні дерев'яні панелі можна буде придбати за декількох десятків тисяч рублів. Гіпсокартон, поліуретан, МДФ і, тим більше, пінопласт обійдуться дешевше. Найдорожчі – розписні вироби, які виготовляються тільки за індивідуальними замовленнями і розписуються вручну.

Вид панелі

Матеріал

Глибина

Ціна

Стельові панелі "Лайт"

МДФ, масив і шпона дуба

80 мм

від 16 тис. р.

Стельові панелі "Елегія"

МДФ, масив і шпона абачі

60 мм

від 21 тис. р.

Стельові панелі "Адмірал"

МДФ, масив і шпона дуба

80 мм

від 19 тис. р.

Стельові панелі "Грація"

МДФ

50 мм

від 19 тис. р.

Стельові панелі "Візантія"

МДФ

80 мм

від 20 тис. р.

Стельові панелі "Антік"

МДФ

150 мм

від 29 тис. р.

Стельові панелі "Ренесанс"

МДФ, масив дуба, шпон горіха

100 мм

від 20 тис. р.

3 D панелі

гіпс

від 230 р./ штука

Стельові панелі

Гіпсокартон

від 1800 р./м2

Кессонірованний стелю - фото

Відео: стельові Кесони

Що таке кессонірованним стелі? Відповідає дизайнер Тетяна Зибіна-Волівач!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!