Пароізоляція для стін дерев'яного будинку

Затишок оселі залежить від температури і рівня вологості в приміщенні. У дерев'яному будинку цього можна домогтися за допомогою опалення і якісної теплоізоляції. Крім того, щоб зменшити негативний вплив вологи на стіни, підлогу і стелю, необхідно контролювати ступінь пароізоляції, а ця задача складна.

Для чого потрібна пароізоляція

Надлишок вологи негативно впливає на дерев'яні конструкції будинку. Виділяється при використанні душа, приготуванні їжі, прання, вологого прибирання пара шукає вихід з приміщення. Оскільки його тиск набагато перевершує атмосферний, пар тисне на стелю, стіни, підлогу, що разом з різницею температур сприяє утворенню конденсату. Повільно просочуючи дерев'яну структуру і ущільнювачі, вода деформує і руйнує їх: матеріали гниють, покриваються цвіллю, їх експлуатаційні характеристики падають.

Якщо в процесі підготовки брусів для покрівлі і стін проводилася паро - та гідроізоляція матеріалів, то дошки для лаг і статі не мають такого захисту. Крім того, статевої настил першого поверху будинку облаштовується по грунту, що збільшує негативний вплив вологи на нього. Щоб уникнути процесу руйнування конструкції дерев'яного будинку, слід подбати про надійну пароізоляції. Захисний шар послужить утеплювачем і запобіжить контакт вологи з деревом, вільно випускаючи повітря з приміщення на вулицю. Завдяки цьому експлуатаційний термін будинку значно зросте.

Переваги пароізоляції дерев'яних будинків

Деревина (навіть необроблена) володіє високим ступенем теплоізоляції і хорошою проникністю. Натуральність даного матеріалу надає можливість будувати будинки без побоювань, що в повітря приміщення будуть виділятися шкідливі пари. Крім переваг, дерево має істотні мінуси. Здатність збирати вологу спричиняє зниження рівня опору теплопередачі і провокує розкладання деревини. Поява грибка на стінах та інших частинах будинку погіршує естетичні характеристики житла і може стати причиною різних хвороб мешканців.

В результаті регулярного намокання і висихання дерев'яного будови погіршується герметичність стиків, внаслідок чого вони стають продуваемыми. Якщо пароізоляції для стін дерев'яного будинку не передбачено, матеріали пропускають вологе повітря крізь себе і затримують частину вологи з нього. Щоб поліпшити умови роботи стін та інших елементів з деревини, необхідно помістити парогидроизоляционный бар'єр на стику теплого повітря і холодних огороджувальних конструкцій.

Які матеріали використовують

Ринок будівельних матеріалів пропонує різні види гидропароизоляции, які володіють відмінними характеристиками. Як правило, для захисту стін дерев'яних будинків від вологи використовуються дихаючі мебраны і плівки, однак існують і інші типи парогидроизоляции. Які матеріали підходять для утеплення житла і пароізоляції:

  1. Руберойд. Перевага даного виду матеріалу для гідроізоляції – це низька вартість, однак руберойд більше підходить для укладання на дахах господарських будівель, ніж для захисту стін дерев'яних будинків. Крім того, такий засіб доцільніше використовувати не як основний паробар'єр, а в ролі додаткового шару до більш ефективних матеріалів.
  2. Алюмінієва фольга. Плівка з одного боку покрита металом, з іншого має армовану сітку. Такий пристрій допомагає створити всередині приміщення бар'єр для пари і шар, який відображає тепло. Щоб утеплити дерев'яний будинок, фольгована пароізоляція стелиться металізованим покриттям назовні. Класти на стіни такий матеріал необхідно акуратно, щоб не пошкодити його цілісність. Якщо ви вирішите фольгировать свій дім, житло не тільки буде захищена від корозії, але і утеплено.
  3. Дифузійна мембрана. Паропроникливий матеріал захищає житло від вологи, регулює її кількість, завдяки здатності пропускати повітря (з двох або однієї сторони). Пароізоляційна мембрана володіє високим коефіцієнтом проникності пара, що обумовлено мікроструктурою матеріалу. Вагомим плюсом дифузної плівки є відсутність між теплоізоляцією і мембраною вентиляційного просвіту, що забезпечує максимально раціональне використання простору. Така пароізоляція для стін дерев'яного будинку забезпечує хороше утеплення приміщення. На відміну від інших видів паробарьеров, мембрана має високу ціну – це єдиний її недолік.
  4. Поліетиленова або поліпропіленова плівка. Порівняно з поліетиленом, поліпропілен більш міцний, стійкий до атмосферних явищ. Тим не менш, пароізоляційна плівка з цього матеріалу раніше мала істотний недолік – з боку утеплювача на ній утворювався конденсат, що вело до швидкої втрати експлуатаційних характеристик такої пароізоляції для стін. Сучасний вигляд матеріалу має спеціальний шар з віскози з вмістом целюлози. Він вбирає велику кількість вологи, поступово висихаючи під дією повітряної вентиляції. Головними перевагами плівок для стін дерев'яних будівель є їх демократична вартість, міцність, простота укладання.

Особливості монтажу пароізоляції для стін дерев'яного будинку

Кріплять пароізоляцію не тільки для захисту стін житла від вологості, але також з метою утеплення приміщення. Технологія монтажу матеріалу залежить від місця його застосування. Будівельники можуть класти пароізоляцію на зовнішню або внутрішню сторону стіни, у залежності від стану будівлі, типу колод, інших факторів. Існують певні особливості монтажу паробарьеров при кріпленні матеріалу зсередини або зовні.

При зовнішньому утепленні

Якщо стіни будинку виконані з круглих колод, вентиляційні зазори можуть не лишатися: їх функцію виконують просвіти на стику брусів. Якщо ж будова складається з гладкої деревини з прямокутним або квадратним перетином, класти пароізоляцію безпосередньо на стіни не можна, це призведе до утруднення виходу пари. В даному випадку на колоди спочатку набиваються рейки в 2,5 см (крок між ними складає 1 см). Після встановлюється решетування, на яку кладуть теплоізоляцію. Поверх натягується гідроізоляційна плівка, і тільки після цього можна приступати до обробки стін.

При правильному виконанні робіт в приміщенні зберігається нормальний мікроклімат, який ідеально підходить не тільки для будинків дерев'яного типу, але і для каркасних будівель. Описаний метод зовнішнього монтажу для пароізоляції стін відрізняється простотою, завдяки чому його можна здійснити самостійно, без залучення кваліфікованих будівельників.

При внутрішньому утепленні дерев'яного будинку

Перший етап внутрішньої укладання пароізоляції передбачає зачищення поверхні стін з їх подальшою обробкою антисептиком. Далі, згідно інструкції, встановлюється рейкова обрешітка. У просвітах рейок розміщують утеплювач (наприклад, мінвату), поверх якого цвяхами або степлером кріплять шар пароізоляції. Якщо з цією метою обрана дифузійна мембрана, її стелять безпосередньо на утеплюючий матеріал або залишаючи між теплоізоляцією і паробар'єром просвіт в 5 див. Плівка повинна бути натягнута добре, інакше захисні властивості будуть низькими.

Де замовити і скільки коштує пароізоляція стін

Матеріал для утеплення та пароізоляції дерев'яних стін можна придбати в будівельних магазинах. Максимально широкий вибір представлений в спеціалізованих гіпермаркетах. Крім того, можна замовити паробар'єр в інтернеті, однак переконатися на власні очі як товар ви зможете лише при отриманні покупки. Скільки коштує пароізоляція для стін дерев'яного будинку? Нижче наведена таблиця з прикладами цін на матеріали від різних виробників.

Марка

Вид матеріалу

Приблизна вартість за рулон

Axton

Поліпропіленова плівка

Близько 600 р.

Tyvek

Дифузійна мембрана

4500-5000 р.

Изовек

Поліпропіленова плівка

800 р.

Роквул

Поліпропіленова плівка

1100 р.

Тайвек

Дифузійна мембрана

Від 3500 р.

Техноніколь

Фольга

1100 р.

Ютафол

Поліетиленова плівка

2500 р.

Відео: якою стороною до утеплювача укладається пароізоляція

Якою стороною укладати пароізоляцію?? Каркасний будинок. АртСтрой.

Якою стороною класти пароізоляцію до утеплювача

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!