Датчик руху для включення світла

Світло завжди займав одну з важливих ролей у житті людини. У первісному суспільстві, здобувши вогонь, люди стали на рівень вище в боротьбі за існування. Завдяки високим технологіям зараз освітлення створює підвищений комфорт. Оточіть свій будинок пристроями светообеспечения: вони допоможуть заходити в приміщення, відразу відчуваючи тепло і затишок.

Що таке датчик руху

Електричний волноискатель, що фіксує різні переміщення в зоні його активності, і є той самий датчик руху для автоматичного включення світла. Іншими словами, об'єкт, потрапляючи в область реагування, запускає сенсорну систему, яка передає отримані дані до механізму, до якого приєднана. Конструкція забезпечує безпеку, дозволяючи істотно заощадити на енергетичних ресурсах.

Застосування вимірників пересування має ряд додаткових переваг:

  1. Якщо у вас є підвал, гараж або будь-складське приміщення, даний вид світильників безумовно полегшить вам життя. Часто в таких місцях вимикач знаходиться не під рукою. Якщо ви любите творчий безлад, є небезпека оступитися і піддати своє життя небезпеці.
  2. Датчик руху для включення світла багатофункціональний. Крім того, що він компактний і відмінно вписується в будь-який інтер'єр приміщення, він може бути бездротовим.
  3. Користь монтажу сигналізатора полягає в різноманітності площин. Застосувати його можна в системах доступу в приміщення (як територія, що охороняється, так і під'їзд у житловому будинку), в сигналізаціях, в об'єктах, керуючих комунікаціями (ліфт, освітлення, вентилювання, автоматизоване отворение дверей і воріт).

Види датчиків руху

В залежності від розташування датчик присутності для включення світла підрозділяють на:

  1. Внутрішній. Коли є необхідність підключення приладу в самому приміщенні. Даний вид побутових приймачів можна встановлювати в будь-якому місці, де немає різких теплоперепадов.
  2. Вуличний. Пристосування для включення світла, яке фіксує велику ділянку (від 100 до 500 м). Такі датчики будуть відмінно працювати у дворі, на територіях великих промислових об'єктів.

Установка може бути:

  1. Стельової. Датчик руху для включення світла монтують в стелі, панелі перекриття і т. д. Нерідко схема пристрою реєструє рух з діапазоном 360 градусів.
  2. Настінної і кутовий. Перевага механізму полягає в більш вузькому реагуванні, що неабияк скорочує кількість помилкових реакцій.

Якщо враховувати оснащення вимірників енергією, їх можна розділити на:

  1. дротові;
  2. автономні.

Перші – практичніше, так як після установки надійно працюють. Все тому, що до датчика приєднуються провід живлення. Мінусом є автоматичне вимкнення без електропостачання. Автономний датчик руху для освітлення працює за рахунок вбудованих акумуляторів. Більш модернізовані моделі мають сонячну зарядку. Правда, це вимагає постійного контролю над справністю і кількістю накопиченої енергії.

По виду монтажу існують накладні (зовнішні) і вбудовані прилади. До перших відносяться механізми, які легко встановити і включати. Варто лише підвести електрокомунікації без попередньої підготовки. Другий вид пристосування має величезну перевагу: він виконаний під дизайн кімнати. Це дозволить непомітно його вмонтувати ще на стадії проектування. Відрізняє подібні прилади принцип їх дії.

Ультразвуковий датчик руху

Пристрій працює згідно ефекту Доплера: об'єкт руху відображається звуковими хвилями, що прочитується на волноуловителе. Такий вид обладнання вважається особливо тривалим і практичним. У нього прийнятна ціна і стійкість до навколишнього середовища. Правда, вимикач з датчиком руху має і свої недоліки:

  1. Реагування на шум лімітовано. Наприклад, пристрій може не зреагувати на неспішне рух.
  2. Ультразвуковий датчик робить негативний вплив на тварин.

Інфрачервоні датчики

Робота такого апарату облаштована так, що при виявленні певного теплового випромінювання (наприклад, 36-37°С) в межах зони його дії включається лампочка. Ця функція безпосередньо залежить від ряду лінз (20-60 штук), встановлених всередині системи. Чим їх більше, тим вище діапазон охоплення. Монтувати інфрачервоний датчик руху для включення світла на кухні небажано, адже там часті перепади температур.

Пристрій вважається нешкідливим для оточуючих і може використовуватися в якості пасивного (як приймач). З допомогою налаштувань можна відрегулювати кут огляду і чутливість. Інфрачервоні вимірювачі добре функціонують в приміщеннях та за їх межами. Недоліки:

  • помилкове реагування на тепло, що виходить від кімнатної техніки;
  • вплив опадів та сонця на роботу волноискателя;
  • ігнорування об'єктів, випромінюючих теплові хвилі.

Мікрохвильові детектори

Схема дії такого візерунок схожа з ультразвуковим. Єдине, що мікрохвильовий датчик руху використовує не звукові, а електромагнітні хвилі частотою 5,8 ГГц. До переваг приладу відноситься:

  • мініатюрний вимірювач;
  • стійкість до погодних умов;
  • реакція на уповільнене рух різних об'єктів;
  • великий обхват дії.

Мінуси:

  • рідкісне застосування для освітлення території;
  • висока ціна;
  • оплошная реакція на мікрохвилі, виходять з-за меж зон застосування.

Як працює датчик руху

На сьогоднішній день існує незліченна кількість різноманітних пристроїв руху. Приміром, та ж марка Legrand дає своїм споживачам вибрати ту модель, яка найбільше задовольнить їхні вимоги. Разом з тим, практичним і популярним залишається світильник з датчиком руху для квартири. Він легко встановлюється, простий в експлуатації.

Як тільки на території дії приладу відбудуться які-небудь запрограмовані дії, виявителі запустить реле і одразу ж передасть електрика по ланцюгу до пристрою включення світла. Датчик буде активний стільки часу, скільки ви вручну йому задасте (від 5 секунд до 10 хвилин). Якщо в приміщенні не буде ніякого руху, спрацює автоматичне вимкнення. У налаштуваннях ви можете встановити ступінь освітленості.

Вибираючи установку, необхідно заздалегідь визначитися з його розміщенням. Від цього залежить, перевагу види датчика руху. Наприклад, інфрачервоний апарат ніяк не зреагує на людину, поки той не увійде до приміщення. Для автоматичного включення світла лише при відкриванні дверей краще всього зупинитися на ультразвуковому приладі. Слід враховувати правила роботи механізму, вивчити керівництво. Не варто самостійно вибирати місце і кут огляду, якщо в інструкції вказані чіткі межі установки.

Характеристики

Оцінку роботи регуляторів теплодвижения виробляють за їх властивостями. При купівлі двополюсних пристосувань треба врахувати, що вони виконують свої функції тільки з лампами розжарювання. Триполюсні – з будь-якими видами світильників. Кут встановлення руху може бути в горизонтальній площині (60-360°С) і вертикальної (15-20°С). У будинку, де встановлено волноуловитель, важлива хороша енергопотужність. Деколи при монтажі доводиться ставити проміжне реле або кілька механізмів включення світла.

Схема підключення датчика руху для освітлення

Встановити механізм легко – є дві найпростіші схеми з подачею 220В без вимикача і з ним. Нюанси:

  • При бажанні уточніть, як підключити датчик руху у фахівця.
  • При виборі пристрою обов'язково заздалегідь питайте, скільки необхідно вольт, і яка дальність поширення з урахуванням параметрів вашої площі.
  • Обсяг усіх робіт забирає небагато часу. Більше витрачається сил при аналізі розташування приладу.

Правила:

  1. Важливо закріпити за обнаружителем стаціонарне місце і окремий вимикач, щоб у будь-який момент відключити систему звичним способом.
  2. Ні в якому разі не монтуйте датчик руху поблизу приладів, які випромінюють тепло або холод. Це також відноситься до прямих сонячних променів і протягів. Крім того, що датчик буде фіксувати неправдиві дані, він ще може незабаром вийти з ладу.
  3. Перед установкою переконайтеся в тому, що поверхня, на яку буде кріпитися апарат, не передає вібрації ззовні.

Відео: Як встановити датчики для включення світла

Установка і підключення датчика руху і освітленості

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!