Як наносити декоративну штукатурку

Рідкі шпалери, флок, склади, що імітують кам'яну кладку (породу дерева) дуже популярні в наш час. Все це належить до модного способу зовнішньої і внутрішньої обробки. Як наносити декоративну штукатурку, що собою являє ця суміш? Правила приготування складу ви дізнаєтеся з представленого огляду. Даний безшовний варіант обробки – прекрасна заміна шпалер та інших матеріалів.

Види декоративної штукатурки

Обробку по технології виготовлення поділяють на три типи:

  1. Фактурна має грубу структуру високої в'язкості.
  2. Структурна містить мармурову крихту, результат нанесення – рівна зерниста поверхня. Добре наноситься на гіпсокартон та інші мінеральні поверхні.
  3. Венеціанка – декоративна штукатурка під камінь, має однорідну текстуру. У результаті нанесення утворює ідеально гладку поверхню, схожу на натуральний мармур.

В залежності від одержуваного рельєфу поверхні, фактурна штукатурка ділиться на кілька підвидів:

  1. Баранець робить поверхню стіни рівномірно-зернисті.
  2. Короїд. Поверхня, оброблена такий штукатуркою, нагадує изъеденную деревину.
  3. Шуба робить стіну шорсткою і ворсистою.
  4. Травертин – це імітація цегляної або кам'яної кладки.
  5. Панно – об'ємний малюнок.

Класифікація за сполучній речовині:

  • акрилова (на основі акрилової смоли);
  • мінеральна (на основі цементу);
  • силіконова (на основі синтетичної смоли);
  • силікатна. (Із рідким склом).

Додатково слід виділити специфічні види даного обробного матеріалу:

  1. Кольорова представлена 15 відтінками. Використовується як внутрішня і фасадна.
  2. Роллерная містить природний наповнювач в складі.
  3. Латекс-пластик надає гладкість поверхні і глянцевий вигляд.
  4. «Мокрий шовк» містить перламутрові частинки, додає поверхні стіни або пололка вигляд блискучої тканини.
  5. «Морський бриз» містить дрібний пісок, застосовується тільки для внутрішньої обробки.

Як робити декоративну штукатурку

Після нанесення на стіни ґрунтовки слід приступати до приготування декорує складу. Як робиться декоративна штукатурка? Нічого складного в цьому немає, реалізується матеріал у вигляді сухої суміші, яку розводять по інструкції. Якщо додати до складу тверді компоненти (камінчики, шматочки черепиці), поверхня придбає незвичайний малюнок. Для додання потрібного кольору додається фарба в пропорції 1/10.

Декоративна штукатурка зі звичайної шпаклівки може бути приготована самостійно в домашніх умовах. Цей варіант актуальний для тих, хто хотів би заощадити кошти, роблячи в квартирі ремонт. Штукатурку готують у відрі: змішують шпаклівку будь-якої фірми виробника («Церезит», Dufa) із засобом для затирання і водою. Доповнюють склад обраним барвником та іншими декоруючими елементами.

Матеріали і інструменти

До початку роботи важливо подбати про підготовку інструментів. Знадобиться наступне:

  • дриль з відповідною насадкою;
  • відро;
  • валик структурний;
  • шпателі;
  • гладилка для структурування;
  • терка або наждачний папір для вирівнювання;
  • кисті і губки.

Матеріали для приготування складу використовуються в залежності від обраного варіанту шпаклівки. Можуть застосовуватися:

  • віск;
  • акриловий лак;
  • біла шпаклівка;
  • засіб для затирання швів;
  • барвники.

Способи нанесення

Техніка нанесення декоративної штукатурки – творчий процес, який не вимагає спеціальних навичок. Будь-яка людина може побути в ролі майстра живописця, займаючись оформленням своєї кімнати даним матеріалом. До початку робіт стіни вирівнюються і обробляються грунтовкою. Наноситься склад шаром 2-5 мм за допомогою шпателя, кельми або валика. Бажано вибрати інструмент, що дозволяє захопити більшу площу.

Оформлення стін декоративною штукатуркою проводиться різними способами залежно від складу і консистенції суміші:

  1. Метод нанесення шпателем. Склад розподіляється по стіні або стелі круговими рухами вгору-вниз.
  2. Розподіл великої пензлем додасть візерунок у формі хвиль.
  3. Зубчастий валок, кельма або штампи надають повторюваний рельєфний орнамент.
  4. Використання м'ятої поліетилену дозволить отримати нестандартний рельєф поверхні.

По закінченню розподілу суміші пройде деякий час до повного висихання (8-48 годин). По закінченні часу стіни вирівнюються і очищаються від пилу за допомогою листа наждачного паперу. Після цього обов'язково наноситься захисний шар або віск на поверхню. В результаті штукатурка буде захищена від передчасного руйнування під дією вологи і бруду.

Можна наносити декоративну штукатурку на штукатурку, залежить від виду і текстури суміші. Якщо вона грубозерниста, то дозволяється наносити склад відразу на грунтовку. Дрібнозерниста штукатурка, наноситься валиком, вимагає додаткового шару звичайної штукатурки. При цьому важливо дочекатися, коли він повністю висохне до початку нанесення (на це може піти кілька діб).

Чим пофарбувати декоративну штукатурку

Оздоблення стін декоративною штукатуркою іноді вимагає додаткового фарбування. В залежності від того, де декорують стіни (зовнішнє оформлення або внутрішнє, кухня це або коридор), дизайн доповнюється новими відтінками або цілими картинами. Завдяки цьому оштукатурена поверхня стає об'ємною, а інтер'єр – наповненим. Важливо правильно вибирати і наносити фарбу.

Фасадні та внутрішні фарби виробляються на основі акрилу, силікату, води або силікону. Крім вибору фарби важливо знати її витрата, він вказується на упаковці. Як правило, висота рельєфу поверхні значно збільшує її споживання. Методика, як наносити декоративну штукатурку фарбу, відрізняється в залежності від рельєфу поверхні і виду штукатурної суміші.

Як підготувати стіни під декоративну штукатурку

До початку нанесення суміші на поверхню, її ретельно готують. Стіна очищається від залишків шпалер, отслоившегося шару старої обробки та іншого. Додатково до того, як наносити підготовлену декоративну штукатурку, поверхня вирівнюється і грунтується. Для обробки стіни підійде звичайна грунтовка і просочення, які відрізняються лише способом нанесення.

Відеоуроки нанесення декоративної штукатурки своїми руками

Наочна відео-інструкція про те, як працювати з декоративною штукатуркою, буде корисна всім, хто збирається використовувати цю техніку для ремонту своєї квартири. Етапи самостійного оформлення приміщень і зразок кінцевого результату ви побачите у запропонованих нижче відео. Після їх перегляду, кожен зможе визначитися, який вид обробки вибрати.

Кракелюр

Кракелюр - нанесення на стіни. Craquelure drawing on the wall.

Під камінь

Декоративна штукатурка Старий камінь.Техніка нанесення.

Шуба

Декоративна Штукатурка "шуба"

Дощ

Перший ролик (частина 1)

Мокрий шовк

Як наносити декоративну штукатурку типу "отточенто" в стилі "мокрий шовк". Майстер-клас.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!