Як і чим відбілити тюль в домашніх умовах

Тюлеві фіранки прикрашають вікна практично кожної квартири. Білий легкий матеріал з набивним малюнком добре пропускає світло в оселі, освіжаючи його інтер'єр. Проте з часом шторки втрачають свою білизну, їх колір стає жовтуватим або навіть сірим. Багато господинь хочуть знати, як в домашніх умовах відбілити тюль, оскільки звичайне прання не дає очікуваного ефекту. Цю проблему складно вирішити, необхідно лише знати кілька дієвих методів відбілювання фіранок.

Способи відбілити старий тюль народними засобами

Поступово нова тюль втрачає свою привабливість, причиною чого служать сонячне світло, вуличний пил, пічна гар і сигаретний дим. Далеко не всі жінки знають, чим можна відбілити тюль від жовтизни без застосування промислових засобів. Часті прання швидко зіпсують річ, змінивши первісну білизну фіранок стійким димчастим відтінком. Щоб посіріла тюль з органзи, шифону або капрону не псувала зовнішній вигляд житла, варто скористатися одним з дієвих рецептів відбілювання.

Синька для відбілювання пожовклого тюлю

Першим ділом виперіть її руками, після чого приготуйте спеціальний розчин для полоскання. Додайте в миску з теплою водою (до 40 градусів) ковпачок синьки і ретельно розмішайте засіб, поки воно повністю не розчинитися. Далі слід 5 хвилин полоскати капронову тюль в готовому розчині, після чого обполоснути матеріал чистою водою. Якщо ви вирішили використовувати для відбілювання пральну машинку, засипте ковпачок синьки в отвір для ополіскувача – тюль придбає втрачену білизну.

Нашатир і перекис водню

З'єднайте тривідсоткове засіб з нашатирним спиртом (2:1). Отриману суміш додайте в гарячу воду 60 градусів і гарненько перемішайте розчин ложкою. Помістіть сюди тюль, яку варто відбілити, і дайте їй полежати 20-25 хвилин. Після чого ретельно прополощіть фіранки і повісьте на мотузку сушитися, не віджимаючи. Перекис водню і нашатир ефективно очистять матеріал від диму і пилу. Даний метод відбілювання не підходить для синтетичних тканин.

Кухонна сіль

Легко відбілити капронову тюль з допомогою звичайної кухонної солі. Для цього розчиніть 3 їдальні ложки крупної солі в теплій воді, додавши в миску трохи прального порошку. Опустіть в одержаний розчин тюль і залиште на 5-10 годин. Пізніше виперіть фіранки руками (або за допомогою машинки) і не менше 3 разів прополощіть. Альтернативним способом відбілювання стане такою: 2 ложки солі розчиніть в теплій воді, опустіть туди фіранку на 30-40 хвилин, після чого відіжміть і повісьте сушитися на вікно. Сіль робить тюль хрусткою і білосніжною.

Відбілювання за допомогою зеленки

Деякі господині проводять відбілювання тюлю в домашніх умовах за допомогою зеленки. Розмішайте в склянці з водою 10 крапель зеленки, дайте йому пару хвилин настоятися і перевірте випав на дно ємності осад. При необхідності перемішайте рідина ще раз, це запобіжить поява на капронової тюлі зелених розлучень. З'єднайте розчин з водою для фінішного полоскання. Залиште фіранку в тазу на пару хвилин, часто перевертаючи її. Потім обережно відіжміть тюль, не скручуючи її і розвісьте на мотузці. Результат вас порадує – гардини повернуть свою первісну білизну.

Крохмаль

Перевіреним засобом відбілювання тюлі в домашніх умовах вважається картопляний крохмаль. Він не тільки повертає капроновим фіранкам свіжість, але і надає їм більш чіткі форми. Спочатку необхідно випрати матеріал звичним способом, потім потримати тюль в особливому розчині кілька хвилин. Для його приготування змішайте з теплою водою 0,25 кг крохмалю. Після закінчення процедури, обполосніть шторки чистою водою. Ви помітите, що тюль не тільки позбутися від жовтизни, але також буде легше прасуватися і тримати форму.

Марганцівка

Ще наші бабусі вибілювали капронові фіранки за допомогою марганцівки. Цей метод вважається одним з найефективніших в домашніх умовах. Необхідно наповнити відро гарячої води, куди додати трохи марганцівки (вода повинна придбати ніжно-рожевий колір) і повний стакан прального порошку. Тюль попередньо виперіть і тільки після цього занурте в приготований розчин. Не виймайте білизна, поки вода не охолоне, після чого прополощіть і висушіть штори.

Лимонна кислота

За допомогою лимонної кислоти можливо відіпрати навіть сильно забруднені або посірілі з часом речі. Замочіть капронову тюль в гарячій воді, ретельно намиливши її господарським милом. Якщо фіранки покриті гаром, додайте у воду перекис водню (на 5 літрів 2 ст. л.). Не діставайте тюль з розчину як мінімум півгодини, а пізніше промийте її теплою водою з додаванням пакетика лимонної кислоти (альтернативою послужать 3 ст. л. оцту). Надто застиранный матеріал варто піддати 3-4 таким прання, щоб він знову став білим.

Як відбілити посеревший тюль в пральній машинці

Що робити, якщо ваші улюблені фіранки пожовкло? Не секрет, що синтетичні матеріали з часом втрачають свою білизну, причина чого – активні сонячні промені, яким шторки схильні протягом усього літа. Крім цього на колір гардин негативно впливає пил, кухонні гар і тютюновий дим. Якщо звичайне прання з додаванням відбілювача в домашніх умовах не допомагає, скористайтеся наступними порадами:

  1. Перш ніж прати гардини, ретельно витрусіть їх. Так вся скупчилася пил вийде, а не вбереться в волокна після замочування.
  2. Дуже брудні шторки варто замочити в гарячій воді з сіллю (на 5 літрів 4 столових ложки) не менш, ніж на 5 годин.
  3. Прати фіранки варто при делікатному режимі машинки-автомат. Для додаткового відбілювання додайте в пральну машину професійний відбілювач Доместос або будь-який інший. Намагайтеся вибирати засіб, що не містить хлору, щоб не заподіяти шкоди ніжному матеріалу.
  4. Щоб тканина після прання легко гладилась, стирайте її, звернувши кілька разів до розміру маленького прямокутника. При пранні в машинці, складену гардину покладіть в спеціальний мішечок.
  5. Для додання тканини білосніжного кольору, ретельно обполіскуємо її холодною водою з додаванням 2-3 крапель зеленки або використовуємо соду (розчиніть її у відрі води і дайте тканини полежати там 2 години).
  6. Після закінчення прання, фіранки не можна викручувати. Загорніть їх у біле простирадло, трохи приживая тканину до гардин.
  7. Для сушіння повісьте вологі шторки на карниз.

Особливості відбілювання тюлю в залежності від матеріалу

Пожовклі гардини мають вкрай непривабливий вигляд, тому будь-яка господиня прагне це виправити. Відбілити тюль можливо не тільки звернувшись до фахівців хімчистки, зробити це не складно і в домашніх умовах. Жінки досі використовують різні народні засоби для підтримки сліпучо-білого відтінку у фіранок. Перш ніж вибирати метод відбілювання в домашніх умовах, варто з'ясувати, з якого матеріалу виготовлена тюль. Для кожного виду тканини підходять певні методи прання.

Капроновий тюль

Капрон вимагає щадного відбілювання, тому перед процедурою слід прочитати інформацію на етикетці фіранок. Багато вироби не підлягають обробці звичайними відбілювачами, а при використанні народних методів можуть підійти лише ті, які ефективні в поєднанні з холодною водою. З перерахованих вище способів відбілювання в домашніх умовах для капрону підходить прання з сіллю, синькою, зеленкою і марганцівкою. А щоб гардини з капрону добре тримали форму й падали красивим каскадом на підлогу, їх необхідно обробити розчином крохмалю (на літр води 5 г порошку).

Штори з органзи

Органза вважається більш примхливим матеріалом, ніж капрон. Такі фіранки не можна викручувати, вони не терплять гарячої води і активно притягують до себе пил. Часто гардини з органзи бувають пофарбованими, значить – можуть злиняти. Тому подібні тканини варто прати при температурі води до 40 градусів. В домашніх умовах їх відбілюють розчином перекису з нашатирем, сіллю, зеленкою.

Вуалевые штори

Вуалевые фіранки надають приміщенню легкості і легкості. Цей прозорий матеріал створюється шляхом переплетення тонких ниточок між собою, завдяки чому вуаль схильна до забруднення. Не кожна господиня ризикує відбілювати вуалевые штори в домашніх умовах, оскільки не знає, як правильно це зробити і боїться нашкодити тонкої тканини. Для вуалі підходить прання з використання перекису водню і нашатирю (при співвідношенні 1:2). Матеріал обробляється таким способом близько півгодини, після чого його ретельно полощуть і дають висохнути.

Також дізнайтеся, як відіпрати кухонні рушники в домашніх умовах.

Відео: як відбілити тюль від сірості і жовтизни

Вікно, обрамлене білосніжною нової фіранкою виглядає дуже красиво. Однак через 2-3 роки нам постає зовсім інше видовище: колір штори нагадує не свіжий сніг, а швидше сіра хмара з жовтими розводами. Тоді виникає закономірне питання: як можливо відбілити стару тюль в домашніх умовах? Застосовуючи запропоновані рекомендації, ви зможете переконатися, що прання гардин не така вже складна справа. Домашні методи відбілювання допоможуть повернути тюлі колишній колір, зроблять їх блискучими і доглянутим. Приклавши мінімальні зусилля, ви прикрасите вікна, створивши будинку затишок.

Прати тюль за хвилину, або Тій-тер'єрчик Джеррі пустує в гостях.

Відгуки

Ольга, 38 років, КраснодарМене домашнього відбілювання навчила ще моя мама, а її бабуся. Перед пранням штор, я полощу їх в прохолодній воді, а після – кладу тюль на пару хвилин в розчин синьки. Штори відразу набувають зовсім інший колір, виглядають свіжими, з легкою приємною синявою.
Діна, 29 років, УфаЯ завжди боялася синить білі речі, а тим більше гардини. Думала, що залишаться негарні яскраві розлучення. Потім побачила у подруги сніжно-білі фіранки, які вона вибілила за допомогою синьки і теж ризикнула. Відтепер користуюся таким рецептом постійно: додаю після основного прання трохи синьки у відсік для ополіскувача машинки і включаю режим полоскання. Штори виглядають після цього дуже білими, ніби нові.
Людмила, 35 років, ТамбовЯкщо гардини не піддаються пранню і не вибілюються, роблю так: ввечері замочую фіранки в теплій воді, а вранці додаю порошок і залишаю їх на цілий день. Перу тільки на наступний ранок. Пізніше знову замочую в теплій воді порошком на 2-3 години, потім стираю. Чисті штори поласкаю з використанням зеленки (4 л води+3 ст. л. зеленки).
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!