Як позбутися мишей в будинку або квартирі

Миші поширюють інфекційні хвороби та паразити, скупчення їх посліду посилюють напади алергії, астми. Переносник вірусу укусом може викликати зараження з нудотою, запамороченням і температурою. Гризуни псують обробку стін, меблі, знищують продукти харчування, а пошкоджені дроти зубами викликають загоряння. Щоб вивести мишей, можна викликати професіонала-дератизатора або пробувати побутові методи.

Як виявити мишей

Ознаки появи гризунів у будинку:

  • Свіжі фекалії (з загостреними краями, блищать, схожі на будівельну замазку, старі тверді і розсипчасті) і мускусний запах сечі.

  • Рівні круглі, нагадують монету, дірочки в обшивці меблів і плінтусах.
  • Неглибокі подряпини на поверхнях, з'їдені кути коробок, пакетів.
  • Маслянисті плями на полицях і підлозі, незрозумілий сміття, мініатюрні шматочки паперу (матеріал для гнізд).

Як позбавити будинок від мишей

Професійно шкідників знищують приватні дезінфектори та Федеральна санітарно-епідеміологічна служба (СЕС). Їхні послуги платні, але результат швидкий і тривалий. Обробка типової квартири займе півгодини потрібно відсунути меблі та на час робіт покинути приміщення разом з вихованцями.

Методи самостійної боротьби:

  • Народні. Миші не переносять запахи полину, пижма, коріандру, м'яти, кінзи. Букети або сухої збір розкладіть кутах, де можливо поява гризунів.

  • Механічні. Купіть або зробіть пастки і капкани з приманкою.
  • Фізіологічні. Змішайте отрути з харчовими продуктами, розкидайте в місцях, де з'являються сліди діяльності шкідників.
  • Біологічні. Миші бояться кішок, собак, їжаків.
  • Ультразвукові. Прилад-випромінювач відлякує гризунів хвилями, які людина не чує.
  • Хімічні. Купіть отрута у вигляді гранул або порошку, розкладіть по приміщенню в недоступних для дітей і тварин місцях.

Обмежте доступ до їжі

Гризуни приходять за їжею на її запах. Перекладіть продукти в герметичні контейнери з металу або скла. Пластикові ємності запечатайте щільно прилеглими кришками. Поряд з продуктами розкладіть збори трав або саші з жахливими запахами.

Закрийте шляхи проникнення

Вивести мишей з будинку іноді складніше, ніж не пустити. З'ясуйте, як гризуни потрапляють у приміщення. Можливі шляхи:

  • вентиляційні шахти, канали електропроводки;

  • труби, каналізаційні стояки;
  • двері, вікна, щілини в підвіконнях і порогах;
  • фундамент, дерева, висока рослинність біля будинку.

Миші проникають у щілини від 3 мм і підіймаються по вертикальних поверхнях, чіпляючись гострими кігтями. Відремонтуйте фундамент, зашпаклюйте дірки на стінах, перевірте прилягання дверей до порогів. Армованої монтажною стрічкою, силіконовим герметиком або сталевий полірувальної шерстю ізолюйте канали вздовж труб. Не використовуйте гуму, пластик і дерево, що гризуни легко знищують.

Використовуйте засоби для боротьби з мишами

Позбутися мишей в квартирі допоможуть пастки, приманки з отрутою і відлякувачі щурів. Купити пристрій можна в господарських магазинах, філіях служб дезінфекції. Вибирайте спосіб, враховуючи площу приміщення, доступність мишачих лазів, наявність вихованців.

Пастки

Встановіть під мийкою, за раковиною, холодильником (у приватному будинку – на горищі, в підвалі) мишоловки. Орієнтуйтеся на скупчення посліду. Крім традиційних дерев'яних пасток, можна купити пластикові герметичні або електричні. Гризуни живуть групами, тому потрібно відразу 5-6 пристроїв. Регулярно перевіряйте пастки, щоб вчасно позбутися потрапили мишей.

Приманки з отрутою

Купіть спеціальний отрута (родентицид) або фабричні станції на його основі. Токсичні пастки не можна залишати на відкритих місцях. Вони підійдуть для нежитлових приміщень або важкодоступних зон – під шафами, за холодильником. Перед установкою надіньте рукавички одноразові, після обробки їх утилізуйте і вимийте руки. Зберігаєте отруйні хімікати в герметичних контейнерах у безпечному місці.

Позбавлення від мишей за допомогою сильнодіючих рідких засобів на основі кислот проводите в захисній масці. Рівномірне обприскування забезпечить спеціальний пульвер. Не допускайте попадання шкідливого складу на шкіру. Кристалики кислоти тварини рознесуть по гніздах, це призведе до загибелі всієї групи.

Відлякувачі

Ультразвукові апарати генерують хвилю, яка має відлякати мишей з дому. Встановіть їх на стіні з урахуванням зони охоплення. Для квартири підійдуть пристрою з радіусом дії до 200 м2, а для приватного будинку – до 1200 м2. Для інших тварин ультразвук безпечний.

Народні засоби від мишей

Навіть присутність кішки може змусити гризунів піти. Такими ж природними ворогами є собаки, їжаки, пацюки. У поєднанні з іншими непрофесійними методами вони допоможуть прогнати мишей з дому, але розраховувати на 100% ефективність не можна. Плюс таких методів – мінімальна вартість.

Саморобні пастки

«Гойдалки» з відра

  1. Візьміть глибокий контейнер або пластикове відро з гладкими стінками.

  2. На край покладіть дощечку чи лінійку так, щоб другий кінець завис над ємністю. До першого краю повинен бути доступ зі столу або шафи.
  3. На завислий кінець покладіть приманку так, щоб звір підбіг порушив рівновагу і впав.

Пастка з пляшки

  1. Розріжте пластикову тару з-під газованої води так, щоб з горлечка вийшла воронка.

  2. Переверніть верхню частину отвір з різьбою вниз, зафіксуйте скотчем в основний ємності.
  3. Стінки воронки змастіть маслом, на дно киньте приманку з яскравим запахом (сир, копченості). Миша, пробуючи підійти, посковзнеться і не зможе вибратися.

Липка пастка

  1. Візьміть шматок картону або фанери, нанесіть на поверхню клей від гризунів.

  2. Покладіть в центр скибочку сиру або іншої приманки з вираженим запахом.
  3. Встановіть пристосування поруч з мишачим гніздом, регулярно перевіряйте.

Пастка з банки і папери

  1. Налийте у велику скляну ємність 0,5 літра води.

  2. Ножем зробіть хрестоподібний надріз у листі нещільної папери.
  3. Розташуйте по центру банки, над ним закріпіть їстівну приманку.
  4. Звір, намагаючись дотягнутися, власною вагою продавить кути надрізу і впаде.

Відлякують суміші

Домашні засоби від мишей можна зробити на основі вільно зростаючих трав (бузина, багно, пижмо, полин) і спецій (коріандр, гвоздика). Розкладені сухі букети і відвари відлякують гризунів запахом. Аміачно-оцтова суміш допоможе позбутися від приходять мишей:

  • Налийте в літрову банку половину оцту і стільки ж аміаку, додайте кілька лаврових листків.

  • Закрийте кришкою, дайте настоятися добу. Викладіть листя на блюдця і розставте їх поруч зі входом і вікнами.
  • Оновлюйте «ароматизатори» раз в 2-3 дня.

Олія перцевої м'яти:

  1. Зрізані пагони покладіть в ступку, розімніть до виділення соку.

  2. Підігрійте мигдальне масло, додайте його до м'яті, щоб вона повністю покривала листя.
  3. Перекладіть настій приберіть на добу, потім процідіть і перелийте в пляшку.
  4. Готову суміш розведіть навпіл з водою, збовтайте і залийте в пульверизатор. Обприскуйте поверхні щоденно, підтримуючи запах.
  5. Щоб швидше позбавитися від домашніх мишей, можна розкласти по кутах просочені засобом ватні тампони.

Професійна цькування мишей

Найшвидше позбутися мишей в будинку спеціаліст-дератизатор. Він знає види і звички гризунів, місця проживання, переміщення. У професіонала є можливість використовувати високоефективні препарати. Ними витравити мишей з дому вийде за разове розпилення. Додатково дезінсектор дасть рекомендації по профілактиці появи гризунів в конкретному приміщенні, заправить пастки, оформить гарантію.

Відео

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!