Отодектоз - вушні кліщі у кішок і собак, діагностика і лікування

Не тільки люди схильні схильні до хвороб, але і тварини теж. Домашні тварини, вирощені в турботі, ласці і теплі, можуть хворіти. Поширена хвороба кішок і собак – це вушна короста. Пухнасті улюбленці при наявності отодектозу трясуть головою, чухають вуха щосили, скиглять, коли їм чистять вушні раковини. Хвороба може викликати ускладнення, тому при її підтвердженні потрібно терміново лікувати тварину.

Що таке отодектоз

Це інфекційне захворювання вуха тварини, яке викликане кліщем Otodectes cynotis. По-простому – вушна короста. Кліщ активно паразитує на поверхні вушної раковини, всередині слухового проходу вихованця аж до барабанної перетинки. Інфекцією заражаються кішки, собаки, рідше зустрічаються вушні кліщі у тхорів, гризунів, песців, лисиць. На людину захворювання не поширюється. Спершу тварина чухає запалені вуха, надалі як ускладнення інфекції може розвинутися дерматит або отит, в рідкісних випадках уражається кора головного мозку.

Збудники

Побачити збудника інфекції неможливо – розміри кліща-паразита від 0,2 мм до 0,7 мм Мікроскопічне членистоноге має плоске овальний тулуб, ніжки і хоботок. Кліщі живляться клітинами епідермісу, кров'ю, лімфою і сірої домашнього вихованця, залишаючи після себе відходи у вигляді скоринки, темно-коричневих струпів. Цикл розвитку вушного кліща займає до 21 дня на шкірі вихованця:

  1. Самка-кліщ відкладає яйце на покривах епідермісу в раковині вуха.
  2. Через кілька діб з яйця вилуплюється личинка, яка тут же починає живитися тканинами вуха тварини.
  3. Личинка проходить дві стадії німфи (протонимфа, телонимфа), далі слід трансформація в імаго – повноцінного дорослого кліща. Тоді самець Otodectes cynotis може запліднити самку.

Інфекція вушного кліща живе поза організмом вихованця близько 10 тижнів при теплій погоді. Період осені-весни – сприятливий час для кліщів, і тому тоді вони активно паразитують на шкірі тварин. З настання холодів членистоноге вмирає, якщо не встигло оселитися у вусі кішки або собаки. У період активності паразитів потрібно проводити профілактичні заходи з вихованцем.

Шляхи зараження

Отодектоз у кішок або собак може розвинутися внаслідок контакту вихованця з іншим зараженим домашніми тваринами або з-за чужих предметів догляду (підстилка, миска, переноска, гребінець, іграшка). Також захворювання передається від собаки до цуценяті і від кішки до кошеняті при вигодовуванні грудним молоком, і тоді у вухах вихованця з народження кліщ паразитує.

Якщо в будинку кілька тварин і одне з них захворіло вушну коросту, то у решти скоро виявляться її симптоми. Нерідко переносником виступає сам господар кота або собаки: людина, якій не загрожує ця хвороба приносить інфекцію вушної корости на брудному верхньому одязі, взутті. Породи собак з довгими вухами більш схильні до вушних кліщів.

Симптоми

Під час інкубаційного періоду яєць вушного кліща вихованець періодично чухає вуха. Коли членистоноге Otodectes cynotis розвивається повністю, то, підживлюючись лімфою, кров'ю, сіркою, клітинами епідермісу вушної раковини, залишає за собою токсичні фекалії і секрет по всій її поверхні. Отодектоз у собак і котів викликає таку симптоматику:

  • інтенсивний свербіж – вихованець чухає вушка біля основи лапами, трясе головою і треться нею про килим, кути стін або дивана, скиглячи при цьому (спершу виділень не видно);
  • серозний ексудат (продукт життєдіяльності кліщів) з гноєм у вушній раковині. Рясне кількість виділень, змішане з вушною сіркою, незабаром перетворюється в скоринку темно-коричневого або чорного кольору. Після можуть утворитися струпи, які, буває, кровоточать;
  • неприємний запах з вух через екскрементів кліщів;
  • подразнення, почервоніння, подряпини, рани або гнійники на шкірі вуха;
  • з-за расчесов з'являються залисини;
  • неспокійна поведінка вихованця;
  • можливе зниження якості слуху;
  • нахил голови на більш вражений кліщем пліч;
  • хлюпання у вухах при натисненні;
  • можлива підвищена температура тіла.

Вушна короста у кішок і собак має несприятливі наслідки: на цьому тлі виникають запалення вуха, менінгіти; можливо запалення тканин головного мозку; з'являються гнійний отит, який може призвести до втрати слуху, і гематоми у вусі від ударів лапою з-за чесання; у відкриті ранки може потрапити будь-яка інша інфекція. У тварин зустрічаються судоми і напади, млявий стан. Свого вихованця потрібно берегти і при найменшій підозрі на хворобу вести у ветеринарну лікарню на обстеження.

Діагностика

Вушна короста у собак і котів встановлюється ветеринаром на огляді. Лікар повинен оглянути вихованця: перевірити вуха на наявність темно-коричневої скоринки, ран від сверблячки і звіритися з іншою симптоматикою, пов'язаної з поведінкою (мотание головою, чесання вух). З вушної раковини вихованця береться зішкріб для точного мікроскопічного аналізу (отоскопії), а при наявності яєць кліщів в мазку підтверджується діагноз.

Лікування отодектозу

Ветеринар прописує певні ліки вихованцеві при вушної корості: зовнішні препарати, такі як гелі, мазі, краплі і внутрішньом'язові ін'єкції. Перед застосуванням зовнішнього препарату вушна раковина повинна бути вичищена від коричневих виділень ватяними паличками; вухо масажують м'якими рухами для того, щоб ліки проникла глибше.

Лікування в домашніх умовах

Після огляду ветеринар призначає препарати для лікування в домашніх умовах, яке з легкістю можна здійснити. Медикаменти для лікування вушної корости діляться на два типи: акарициди – препарати, спрямовані на ефективну боротьбу з кліщами (краплі у вушну раковину і на холку, мазі, аерозолі); імуномодулятори – речовини, що підвищують ослаблений імунітет тварини після інфекції. Такі акарицидні препарати застосовують для лікування:

  1. Лосьйон для чищення вуха: Отифри, Отоклин, Барс, Фитолар, Росинка. Препарат направлений на розчинення скоринки, залишеної паразитами всередині вуха. Лосьйон заливають у вушну раковину вихованця, масажують його м'якими рухами, тим самим розподіляючи засіб для кращого розчинення виділень. Прибирають рідина з допомогою ватних дисків і вушних паличок. Після як правило вухо змащують мазями.
  2. Вушні краплі: Отоферонол, Декта, Ципам, Отоспектрін, Амитразин, Барс, Ауризон, Орицин. У прочищений з допомогою лосьйону вуха тварини закапують по 3-5 вушних крапель препарату. Кошти спрямовані на лікування вушної корости і проти запалення вушної раковини. Обробити вихованця слід два рази з інтервалом в 3-5 днів.
  3. Вушна мазь Оридермил. Жовтувата мазь має протизапальні і антипаразитные властивості. Її наносять на вичищені лосьйоном від виділень вуха кота або собаки вранці і ввечері протягом 6-10 днів.
  4. Спрей для вух Акаромектин. Цей препарат вбиває паразитів, заселившихся у вухах бідної тварини. Засіб або всприсківают у вухо розпилювачем, або закопують піпеткою. На 1 кг – 7,8 мл Слід застосувати спрей кілька разів з інтервалом у 7-10 днів.
  5. Розчин для ін'єкцій Івермектин. Даний препарат внутрішньом'язовий, він вводиться тільки ветеринарним лікарем при ускладненнях. Він вбиває і виводить кліщів з організму. При передозуванні відбувається інтоксикація організму тварини; можливий летальний результат.
  6. Краплі на холку Стронгхолд. Краплі використовуються для знищення кліщів. За допомогою піпетки краплі втираються в суху, неушкоджену шкіру холки домашнього вихованця. Руки господаря повинні бути захищені одноразовими рукавичками. Дозування залежить від маси тіла тварини.

Профілактика

  • регулярно проводити очищення вух вихованця;
  • періодично проводити обробку вух домашнього вихованця з допомогою крапель на холку. Використовуються для профілактики нашийник від кліщів і різноманітні спреї;
  • відвідувати мінімум раз в два місяці ветеринарну клініку, щоб лікар повністю оглянув домашнього вихованця;
  • періодично мити собаку або кота спеціальним шампунем проти кліщів;
  • ретельно вимити і випрати речі вихованця, так як відбудеться повторне захворювання: паразити могли залишити там яйця;
  • слід припинити спілкування з іншими тваринами, які підозріло трясуть головою і труть лапами вуха;
  • давати домашньому вихованцеві імуномодулятори: спеціальний корм, насичений потрібними мікроелементами, і вітаміни.

Фото вушного кліща у кішок

Відео

Отодектоз у кішок

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!