Алюмінієвий посуд - користь і шкоду для організму людини, догляд за виробами та огляд кращих з цінами

З алюмінію роблять миски, каструлі, сковорідки, гусятниці, форми для випікання, ложки, виделки. Деякі господині обходять такий кухонний інвентар стороною, посилаючись на міфічний шкоду алюмінієвого посуду. Противники таких виробів стверджують, що метал з тари проникає в їжу і завдає шкоди організму. Чи це Так? Можна готувати в алюмінієвому посуді без небезпеки для здоров'я?

Що таке алюміній

Алюміній має сріблясто-білий відтінок, він легко гнеться, плавиться. Головним плюсом цього матеріалу є вага, це один з найбільш легких металів. Його цінують і за гарну теплопровідність. Один час алюміній називали «літаючим», цей метал використовували в будівництві літальних апаратів. Для додання міцності у склад додають домішки магнію. Такий сплав називають дюралюміній, його часто використовують при виробництві посуду. Щоб знизити вартість виробів, алюміній додають кремній, отримуючи силумін.

Шкідливий для організму алюміній

Всесвітня організація здоров'я (ВООЗ) в 1998 зробила заяву, що алюміній не приносить шкоди людині, якщо кількість потрапив металу в організм не перевищує 30-50 мг на добу. Також було заявлено, що цей матеріал не є канцерогеном, тобто викликати онкологічні захворювання він не може. Що стосується хвороби Альцгеймера, то між нею попаданням в організм алюмінію теж не було виявлено ніяких зв'язків.

Шкідлива посуд з алюмінію

Встановлено, що людина щоденно отримує порцію природного алюмінію разом з їжею і водою, але це ніяк не відбивається на здоров'ї. Але як обстоїть справа з посудом з цього металу? Вчені провели дослідження і довели, що мінімальна доза алюмінію, яка потрапляє в їжу при зберіганні та приготуванні, не перевищує 3 мг, а це в 10 разів менше, ніж безпечне кількість.

Переваги

Алюмінієвий посуд має масу плюсів, тому від її виробництва ніхто не відмовляється. Серед достоїнств виділяються такі фактори:

  • ціна;
  • довговічність;
  • легкість;
  • різноманітність форм;
  • стійкість до корозії (не іржавіє).

Ці якості пояснюються поширеністю алюмінію і його малою вагою. Цей метал, пластичний, він легко піддається механічній обробці (штампування, гнуття) на виробництві. Температура плавлення алюмінію у невисока, що дозволяє виготовляти лиття. На виготовлення виробів з цього матеріалу не потрібна велика кількість енерговитрат і грошових вкладень.

Якщо ви вирішили обзавестися новою мискою, то поцікавтеся у продавця, яким методом була виготовлена алюмінієвий посуд. Відра, листи, миски прослужать менше, якщо їх виконати методом штампування, а посуд з литого алюмінію міцна і довговічна, але вона коштує дорожче. Зверніть увагу на товщину стінок: якщо це сковорода, то товщина дна не повинна бути менше 1,5-2 мм. Тонкостінна штампована посуд з алюмінію легко гнеться, піддається деформації, швидко виходить з ладу, але при правильному догляді і експлуатації вона буде служити вічно.

Чим небезпечна

При готуванні кислих продуктів, наприклад, маринаду в каструлі, стінки посуду біліють. Це пов'язано з тим, що під дією агресивного середовища відбувається руйнування оксидної плівки, яка утворюється в результаті реакції окислення алюмінію на повітрі. Ця плівка є корозійних шаром, що виникає при дифузії молекул кисню з металом. Спочатку вона утворюється після анодного оксидування (хімічне анодування) при виготовленні.

Якщо посуд анодировать, то отримана штучна оксидна плівка буде більш стійкою і міцною. Вона перешкоджає проникненню чистого металу в їжу. Якщо її зруйнувати, то їжа може придбати металевий смак, але це ніяк не відіб'ється на здоров'ї. Плівку можна відновити, але вона вже не буде такою міцною. Для цього потрібно набрати в тару воду, почекати 15 хвилин. Після цього посуд потрібно витерти сухою чистою ганчіркою. Ці дії призведуть до часткового відновлення плівки.

Що можна готувати в алюмінієвому посуді

Квасити капусту в алюмінієвому посуді або готувати і зберігати в ній кислі страви не можна, інакше каструлька прийде в непридатність. Не врятує навіть відновлення плівки. У посуді, виготовленої з алюмінію, можна приготувати будь-які страви, які не містять кислих інгредієнтів:

  • каша будь-якого виду;
  • молочне, але не кисломолочні продукти;
  • суп;
  • м'ясо;
  • риба;
  • макаронні вироби;
  • некислі овочі, приготовлені без додання оцту;
  • варення з солодких фруктів.

Чому в алюмінієвому посуді не можна зберігати

Візьміть для зберігання і готування маринадів і заквасок емальовану каструльку, а металеву відкладіть для іншого випадку. В іншому випадку захисна плівка посуду з алюмінію розчиниться і додасть продуктів неприємний присмак. Якщо все ж ви зварили в такий каструльці борщ, то краще перелийте його в іншу тару після приготування. Алюмінієві ложки не встигають піддаватися дії кислоти, тому ними можна спокійно їсти ту ж квашену капусту.

Як доглядати за алюмінієвим посудом

За кухонним інвентарем з алюмінію потрібно доглядати дуже дбайливо. Не можна користуватися залізними щітками або абразивними речовинами. М'яка губка і рідкий миючий засіб чудово видаляють з посуду з алюмінію всі забруднення. Якщо в процесі готування до каструлі або сковороді щось пригоріло, то скористайтеся наступними засобами:

  • Содовий розчин. Розведіть в одному літрі теплої води одну столову ложку харчової соди. Відмийте нагар і проведіть маніпуляцію з відновлення оксидної плівки.
  • Оцтовий розчин. Це засіб для миття використовується для додання блиску з зовнішньої сторони. Розведіть оцет з водою в рівних пропорціях. Змочіть в отриманій суміші чисту серветку і протріть каструлю, сотейник, гусятницю та інші вироби алюмінієві. Витріть насухо рушником.
  • Гірчичний порошок. Таке просте засіб позбавить вашу кухонне начиння від жиру і очистить антипригарне покриття. Потрібно натерти гірчицею стінки і змити чистою теплою водою.
  • Кока-кола. Ви здивуєтеся, але відмити старий нагар або накип можна звичайної колою. Змочіть губку в напої і акуратно протріть стінки посуду з алюмінію, залиште на кілька хвилин і змийте. Якщо забруднення є на дні каструльки або сковороди, то просто налийте коли, закип'ятіть, зачекайте дві хвилини і сполосніть чистою водою. Гар зійде.
  • Нашатирний спирт. Повернути посуді з алюмінію колишню красу і блиск можна за допомогою нашатирного спирту. На літр води візьміть одну столову ложку нашатирю і трохи миючого засобу. Змішайте ці компоненти і протріть отриманою сумішшю посуд, змийте водою. Вона знову блищить.

Ціна на алюмінієвий посуд

Виробництво ложок, мисок і каструль з алюмінію не зупинено. Популярні компанії випускають серії виробів, які на кухонній плиті виглядають не гірше, ніж дорога посуд. Ціни в Москві і Санкт-Петербурзі на посуд з алюмінію наступні:

Вид виробу

Об'єм, літр

Ціна, рублі

Бідон

10

1160

Велика каструля

4,5

370

Каструля маленька

2,5

260

Друшляк

3

280

Відро

10

710

Казан

8

1300

Відео

Алюмінієвий кухонний посуд «Як це працює» №93

як мити алюмінієвий посуд

Відгуки

Вікторія, 43 рокиЯ 20 років користуюся каструлею з алюмінію. Готую в ній каші та супи. Все відмінно. Доглядати за нею не складно, миється легко звичайними миючими засобами і губкою. Але найбільше мені подобається її вагу. Каструля з алюмінію легка, майже невагома. Смакових змін продуктів не помічала, хоча вони можуть зберігатися в ній кілька днів поспіль.
Тетяна, 51 рікУ мене була алюмінієвий посуд, каструля і кухлик. Дісталися від мами. Я їх викинула, так як багато чула про шкоду алюмінію для організму людини. Ризикувати не стала. Навіщо мені це, якщо зараз є великий вибір посуду з безпечних матеріалів і більш красивих на вигляд. Очі розбігаються при покупці в магазині.
Поліна, 34 рокиНіколи не замислювалася про можливу шкоду алюмінієвих мисок і каструль. У мене на кухні завжди під рукою старий кухлик, в якому я кип'ячу молоко. Зручна річ, хоч і втратила свій первісний вигляд. А каструльки не прижилися у мене, хоча їх було дуже багато. Волію свій красивий і практичний емальований набір.
Віктор, 63 рокиЯ завзятий рибалка. Можу піти рибалити на два-три дні, тому завжди беру з собою туристичні речі, серед яких у мене лежить алюмінієвий казанок. В ньому я варю вуха, якщо рибалка виявиться вдалою. Плюс: це вага і простота в догляді, що важливо в похідних умовах. Мій відгук про посуду з цього матеріалу позитивний.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!