Літня обрізка винограду для початківців: правила і схеми

Від правильного виконання сезонної обрізки залежить довголіття виноградних кущів, якість і кількість врожаю. Якщо влітку її не проводити, рослина перетвориться в дикоростучий чагарник. Вивчіть особливості літньої обрізки винограду, щоб отримати багатий врожай ягід.

Для чого потрібна літня обрізка

Виноград відносять до швидкозростаючим садовим рослинам. Якщо не приділяти йому уваги, на чагарнику сформується багато нової лози, а ягоди будуть дрібними і не солодкими. Правильна обрізка винограду влітку спрямована на вирішення таких завдань, як:

  • Стимулювання росту рослини. Видалення зайвих пагонів сприяє активному розвитку молодих бруньок, пагонів, кистей, збільшення кількості і розміру плодів.
  • Збереження балансу порожній і плодоносної лози. Якщо число нових гілок перевищує кількість плодоносних, то рослина росте дуже густо, що погано позначається на якості врожаю.
    Переважання плодових гілок над порожніми призводить до багатого врожаю, але з маленьких і недостатньо смачних ягід, т. к. грона не отримують достатньої кількості поживних речовин.
  • Швидка і легка адаптація до сезону активної вегетації.
  • Корекція росту куща.
  • Збереження життєвих сил винограду, які він витратив би на формування зайвої лози.

Основні правила для початківців

Головна помилка початківців виноградарів – підрізка винограду тільки восени і навесні. Річна ж процедура не менш важлива: кожен місяць необхідно проводити один із заходів по формуванню рослини. Літня обрізка винограду для початківців складається з прищіпки, пасинкування, карбування:

  1. У червні плодову лозу підв'язують, а нові пагони, що виросли до цього часу, обламують – це називають прищіпку. Так навантаження плодоносних і вегетативних пагонів на кожному кущі розподіляється рівномірно.
    Важливо: в червні відбувається закладка заміщають сучків, замість яких на наступний рік зростуть плодоносні гілки.
  2. У липні, після завершення цвітіння чагарнику, видаляють всі утворюються під аркушами пасинки, просто обламуючи їх. У цей період під рослини вносять добрива.
  3. У серпні проводиться карбування винограду, з одночасним видаленням деяких верхніх коренів. Ця процедура стимулює розвиток кореневої системи в цілому.

Вуса на винограднику одні садівники видаляють регулярно, інші – не обрізають ніколи. Виноград з допомогою вусів кріпиться до опори. Якщо ви самі підв'язуєте кущ, залишати їх не потрібно.

Види обрізки

Процедуру обрізання починають проводити в травні-червні і закінчують в кінці літа – початку осені. Особливості етапів річного формування винограду для початківців:

Вид обрізки

Час проведення

Цілі

Інструкція

Прищіпка

До початку періоду цвітіння грон

Призупинити розвиток пагонів, а збережені поживні речовини направити на активізацію зростання суцвіть

  • Двома пальцями підніміть верхню частину нового втечі так, щоб до деревної частини куща залишилося близько 10-15 див.
  • Повторюйте процедуру 2-3 рази в місяць.

Видалення пасинків (бічних відростків, що ростуть з пазух листя)

У липні, коли кущ відцвів

Не допустити підвищеної густоти куща і збільшити врожай

  • Обламують пасинки на відстані 1-2 см від аркуша, а не біля основи стовбура.
  • Проводите процедуру пасинкування щотижня.

Чеканка

В кінці літа

Стимулювання дозрівання ягід

  • Обріжте верхівки пагонів на 35-40 див.
  • Проведення карбування раніше терміну і укорочення пагонів на велику довжину викличе приріст зеленої маси, а плодів стане менше, і якість їх погіршується.

Освітлення винограду (часткове видалення зайвої листя)

Проводять під час дозрівання ягід

Поліпшення продувності чагарнику за рахунок зниження загущення

  • Якщо рослина утворило занадто багато грон, проредите їх. На сильною гілки залиште до трьох грон, на нормальній – до двох, на слабкою – одну.

Відео