Щеплення дерев навесні - як правильно проводити, терміни для різних видів

Нерідко бувають випадки, коли садівник помиляється з вибором походять сорту або саджанця плодового дерева. Виправити це можна за допомогою такої агротехнічної процедури, як щеплення. Вона вважається відмінним способом швидко відновити сад, особливо коли потрібно омолодити дерева. Так можна навести садовий ділянку в порядок і облагородити його. Процедура відносно проста, головне – ознайомитися з основними поняттями, розібратися в правилах та поетапності дій.

Що таке щеплення дерев

Під цією процедурою розуміється агротехнічний прийом, спрямований на розмноження рослин за допомогою перенесення живця або бруньки з одного дерева на інше. В результаті відбувається їх зрощення. При цьому виділяють наступні поняття:

  • підщепа – це рослина, у якого використовується коренева система і стебло;
  • щепа – це прищеплений до нього стебло, квітки, плоди або листя другого рослини.

Після перенесення і зрощення між собою підщепу і прищепу утворюють єдиний організм. За допомогою щеплення можна швидко привести садові насадження в порядок. Така процедура актуальна у випадку, коли потрібно омолодити фруктове дерево, яке мало плодоносить, або отримати плоди різних сортів з однієї рослини. Крім того, вона підійде і для вирішення інших завдань:

  • якщо плодове деревце постраждало від гризунів або сонячних опіків, то щеплення допоможе виправити механічні пошкодження;
  • оновлення саду у разі, коли немає можливості викорчовувати старі рослини;
  • необхідність збереження сорту при старінні деревця або пошкодження штамба;
  • формування бажаного скелета крони, в т. ч. для зменшення висоти дерев, які відносяться до сильнорослою сортів;
  • необхідність заміни сортів, невідповідних за деякими характеристиками, на більш вдалі;
  • окультурення кореневої порослі та сіянців;
  • підвищення морозостійкості.

Правила проведення

Цей агротехнічний прийом використовують як у великих розплідниках, так і на приватних дачних ділянках. Для успішності виконання процедури важливо вчасно заготовити черешки (щепи) і правильно зберігати їх. Врахуйте, що не всі прищепи і підщепи добре сумісні. Краще зростаються частини рослин одного виду: груша на груші, яблуня на яблуні і т. п. Правила вибору підготовки щепи:

  • Кращим прививочным матеріалом є однорічні пагони товщиною 5-6 мм, які мають по 3-4 визріли і близкорасположенные нирки. Оптимальною довжиною черешка вважається 30-40 см.
  • Живці слід брати від добре плодоносного і здорового дерева, з зовнішньої частини крони.
  • При нарізуванні живців уважно розгляньте їх. Вірною ознакою того, що держак подмерз, є брунатна серцевина на зрізі – такий прищепний матеріал не підійде.
  • Для проведення процедури щеплення навесні заготовте 10-15 живців кожного сорту. За рахунок цього підібрати відповідний по товщині держак при проведенні процедури не складе праці.
  • Зрізати черешки краще гострим секатором. При необхідності зачистите його гострим ножем.
  • Щепи для весняної або зимового щеплення потрібно заготовлювати восени, в той період, коли дерево вже скинула листя, а морози ще не прийшли. У середній смузі країни це кінець жовтня та початок листопада. Заготівлею матеріалу для проведення щеплення можна зайнятися і на початку весняного сезону, поки бруньки ще не набрякли.
  • Зрізи живців для кращого зберігання обмажте садовим варом (нерозчинним у воді тягучим речовиною, призначеним для нанесення на рани» дерев). Зберігати живці можна і в підвалі в ящиках з дерева, які слід наповнити тирсою. Ще варіант – нижня полиця холодильника, але при цьому загорніть матеріал в мокру ганчірку й пакет.
  • Отримувати щепи з укриття потрібно не раніше ніж за добу до проведення процедури.
  • Шари камбію підщепи і прищепи повинні повністю збігатися.
  • Проводити операцію слід дуже швидко, щоб світло і повітря впливали на свіжі надрізи мінімум часу. Використовуйте тільки чисті інструменти.
  • Не допускайте попадання на зрізи пилу і бруду.
  • Добре фіксуйте місце щеплення, т. к. туго накладена пов'язка допоможе зберегти привою вологу.

Строки щеплення дерев навесні

Рослини можна прищеплювати практично протягом цілого року, але найефективнішим і природним варіантом є весняна процедура. Кращі строки щеплення – березень-початок червня. В цей час спостерігається активне сокорух у підщепі. Прищепу ж, навпаки, при виконанні процедури повинен знаходитися в стані спокою, інакше зрощення не буде успішним. Детальніше:

  • щеплення кісточкових дерев навесні, до яких відносяться вишня, слива, абрикос, повинна проводитися в кінці березня або початку квітня;
  • для зерняткових дерев (айви, яблуні, груші) оптимальний час щеплення припадає на початок квітня — середину червня.

Методи щеплення за видом прищепи

Під час проведення весняної процедури живці зростаються і розвиваються протягом всього літнього періоду. Приживлення щепи на підщепі здійснюється різними способами. Вибір оптимального варіанту залежить від розмірів і сорту деревця, пори року і кліматичних умов. Роботи при цьому рекомендується проводити в похмуру, але суху погоду. Якщо кілька днів тримається спекотна погода, то перед проведенням рослина рекомендується рясно полити. Щеплення плодових дерев навесні в залежності від виду прищепи проводиться кількома методами:

  • окуліровкою;
  • копуліруванням;
  • аблакатуванням.

Окулірування

З використанням цієї технології здійснюється прищеплення сплячої бруньки, т. е. оченята. Окулірування – це основна методика окультурення дичок, яка застосовується в розплідниках. Це обумовлено її економічністю і швидкістю виконання. З одного живця можна брати за 4-5 бруньок для щеплення відповідної кількості підщеп. Операцію проводять у період активного сокоруху – кінець липня або початок серпня. Точні терміни залежать від клімату. Критерій визначення – легке відшарування кори. Нирки при окуліровці навесні іноді закривають обв'язкою з плівки. Техніка:

  1. Для окулірування використовуються саджанці з гілок товщиною до 1 м. Перед цим треба підготувати основу: з нижньої частини стовбура необхідно зрізати всі гілки, а в кроні залишити 5-7 скелетних гілок.
  2. В якості підщеп використовуйте однорічні пагони в стадії росту, мають сформовані нирки і зміцнілу деревину. Заготовте з їх середньої частини живці довжиною 10-15 див
  3. Виріжте щитки – оченята з деревиною довжиною 3 див. Далі перенесіть їх на підщепи. У місці щеплення зробіть Т-подібний зріз кори.
  4. Заведіть щиток за кору, проведіть обв'язку. Перед виконанням процедури стовбур підщепи обмийте вологою ганчіркою.
  5. Через 1,5-2 тижні переконайтеся в успішності окулірування дерев, виконаної навесні. Якщо щепа не прижився, то можете повторити операцію за умови, що строки дозволяють, а кора ще відшаровується.

Копуліровка

Такий спосіб передбачає використання живців. Він використовується до підщеп невеликого діаметра, коли щеплення на кору не представляється можливою. Основні етапи:

  1. На підщепі та підщепі зробіть по косому зрізу однакового розміру. Оптимальний кут – 25-30 градусів. Посередині обох зрізів потрібно зробити по одному поздовжньому надрізу (язычку) довжиною близько 1 див.
  2. Привід з підщепою з'єднуються так, щоб язички чіплялися один за одного, а камбіальні шари збіглися. Під камбієм мається на увазі тонка зелена прошарок між деревиною і корою.
  3. Потім виконується обмотка місця з використанням ізоляційної стрічки, але липким шаром назовні. Зверху на щеплений держак надіньте поліетиленовий пакет.

Аблактировка

При використанні цього способу рослини прищеплюються шляхом зближення і з'єднання між собою гілок, пагонів. Часто такий метод застосовується для зрощування яблунь, груш. Інструкція:

  1. На підщепі і привіз на одному рівні, попередньо видаливши кору, зробіть зрізи, рівні по ширині і довжині. При цьому не робіть занадто довгі зрізи – цілком підійдуть 5-сантиметрові.
  2. Прикладіть підщепу і прищепу один до одного так, щоб їх камбіальні шари збігалися.
  3. Щільно обв'яжіть місце щеплення спеціальною стрічкою або шпагатом. Після цього замажте пластиліном або садовим варом.
  4. Поруч з місцем щеплення гілку материнського дерева обв'яжіть дротом, але не робіть це занадто туго. Це необхідно для того, щоб надалі можна було легко від'єднати від нього прищепу.

Способи щеплення дерев

Виконати процедуру щеплення навесні можна кількома різними методами, кожен з яких має свої особливості і правила. Відомі способи:

  • в розщіп;
  • за кору з шипом;
  • сідлом за кору;
  • в бічний зріз.

В розщіп

Цей варіант, виконуваний навесні, є одним з найбільш універсальних і простих способів оновити старіючий сад. При цьому використовуються вже зрілі дерева, що мають розвинену кореневу систему. Поперечний зріз припою в цьому випадку повинен перевищувати зріз у черешка. Інструкція:

  1. Дерево потрібно зрізати, відступивши від поверхні ґрунту 4-5 див. Потім розігрійте місце зрізу, щоб утворити щілину.
  2. Підготуйте держак. Для цього відрахуйте пару нирок. Знизу утворіть плічка, яких має бути два. Вниз від них зробіть кілька зрізів так, щоб вийшов клин.
  3. Далі держак з боку клина вставити в щілину на підщепі так, щоб їх тканини співпали між собою.
  4. Виконавши цю дію по колу накладіть пов'язку, щоб закріпити держак. Місце надрізу потрібно обробити садовим варом.

За кору з шипом

Найкращий період для проведення щеплення такого типу – це весна. В якості підщепи рекомендується вибирати деревця віком до 10, але старше 2-3 років. Щеплення за кору дерев навесні з шипом – основні етапи:

  1. Підготуйте прищепу, зачистивши пеньок, щоб утворилася рівна і гладка поверхня.
  2. Зробіть в корі акуратні вертикальні надрізи довжиною 4 см, куди в подальшому потрібно буде вставити живці.
  3. Відокремте кору від деревини. Якщо діаметр підщепи великий, то зробіть кілька розрізів і привейте 2-4 черешка.
  4. Після видалення кори зробіть «кишеню», призначений для імплантації щепи.
  5. Наріжте пагони-щепи на живці довжиною від 10 до 15 див. Переконайтеся, що на кожному з них є по 2-3 добре розвинені бруньки.
  6. Зробіть знизу на ручці косий зріз довжиною 3-4 див.
  7. Далі потрібно вставити держак за кору підщепи так, що приблизно 1-2 мм його зрізу виступали над спилом гілки.
  8. Місце процедури обв'яжіть, зробивши своєрідну пов'язку. Використовуйте для цього ізоляційну стрічку, шпагат або поліетиленові смужки. Всі краї кори і місця спилов обмажте садовим варом, щоб щеплення не засохла.

Сідлом за кору

Ще одним способом щеплення плодового дерева навесні є сідлом за кору. Він використовується для кісточкових, оскільки у них зрощення черешка з підщепою здійснюється істотно гірше, ніж у зерняткових порід. Метод відносно простий і ефективний за умови, що ви будете грамотно слідувати інструкції:

  1. Виконайте зріз підщепи на відстані 15-30 см від поверхні грунту. Після цього виконайте поперечний надріз на підщепі.
  2. Надріжте на черешку плічко, а від нього зробіть вниз скошений зріз.
  3. Далі на всю глибину введіть в розріз кори клин черешка. Зробити це потрібно так, щоб плічка добре вперлося в верхній зріз підщепи.
  4. На місце щеплення потрібно нанести епін (кілька крапель), після чого обробити садовим варом.
  5. Останнім штрихом є накладання тугої спіральної пов'язки.

В бічний зріз

Суть цього способу щеплення, виконуваного навесні, полягає в тому, що підготовлений матеріал прищеплюють збоку підщепи. Для цього він вставляється в невеликий заріз на деревині. Такий метод хороший тим, що можна досягти дуже міцного зрощення підщепи і прищепи. Він активно використовується для окультурення дичков і в разі, коли необхідно змінити застарілу крону рослини не молоду. Такий спосіб може використовуватися на підщепах будь-якої товщини, але оптимальний варіант – гілка з діаметром в місці щеплення 1,5-2,5 см. Інструкція:

  1. Для початку зріжте підщепа на висоту приблизно 15-30 см від поверхні землі.
  2. Деревину прищепи та кору підщепи потрібно надрізати, а зріз скосити і поглибити.
  3. Далі обріжте держак на пару нирок. Зробіть внизу 2 похилих зрізу, причому з протилежних сторін.
  4. Вставляти держак в надріз підщепи слід так, щоб зрізи максимально співпадали.
  5. Змочіть щеплення епіном, після чого ретельно обробіть зріз садовим варом.
  6. В кінці місце щеплення необхідно обробити обв'язувальним матеріалом.

Відео

Щеплення дерев - більше ідей

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!