Як правильно обрізати малину восени початківцям

Малина, вирощується майже на кожній на дачі, не доставляє клопоту садівникам, однак цей невибагливий ягідний кущ вимагає належної уваги, щоб ягоди не дрібнішали і чагарник продовжував повноцінно плодоносити. При догляді треба знати, як правильно обрізати малину восени, вибравши залежно від її сорту (звичайного, ремонтантних) правильну схему осінньої обрізки перед зимою, стандартну або подвійну. При вірній підготовці рослини, в наступному сезоні вона порадує вас хорошим урожаєм.

Потрібно обрізати малину на зиму

Будь-який садівник хоче отримувати великі солодкі ягоди з малиннику, але добитися цього непросто, якщо не знати, як слід обрізати малину восени. Вірно проведена осіння обрізка малини в комплексі з правильним доглядом за кущами дасть відмінний урожай. Така обробка відбувається не тільки прорідити густоту рослини. Чагарник, що розвивається з 2-річного циклу, на третій рік дає вже дрібні плоди. Шкода буває вирізати урожайні пагони, але підрізати малину на початку осені буде самим розумним образом майбутнього плодоношення.

Коли обрізати

Догляд проводиться за 10-20 днів до настання осінніх заморозків. Якщо у вас росте не ремонтантний вигляд, а звичайний, то не слід для обробки чекати глибокої осені, даючи шкідників і хвороб зайвий час розмножуватися. Обрізати ремонтантну малину восени необхідно, коли всі ягоди вже зібрані, в жовтні-листопаді, не залишаючи однорічні стебла на наступний рік, вирізаючи все до трехсантиметровых пеньків.

При осінньому проріджуванні звичайних сортів вирізають без залишення пеньків всі відслужили термін дворічні пагони і не чіпають добре розвинуті гілки для наступного весняного відбору. Також слід видаляти зламані, уражені і хворі пагони. У кліматичних умовах малосніжною зими для зимівлі восени варто тільки прибрати малинник в пучки, пригнути до землі і проріджування залишити до ранньої весни.

Обрізка малини на зиму

Для успішного вирощування обрізати малинник слід два рази на рік, і зайнятися садівникові, як же правильно обрізати малинові кущі, потрібно з урахуванням проведення аналогічної процедури навесні. Якщо весняний проріджування кущів не планується, то при осінній обробці відразу залишається потрібну кількість пагонів: 8-10 пагонів з розрахунку на кущ і при вирощуванні в рядах – в кількості 10-12 на метр довжини.

Перед початком робіт озбройтеся дуже гострим секатором, уважно огляньте для вибору гілок для видалення і врожайних стебел. При правильній процедурі не залишають пеньків до самої основи, між кущами витримують відстань до 60 см і видаляють:

  • пагони, хворі, поламані, зайві стебла;
  • молоді гілочки, не здатні перезимувати;
  • гілки-дволітки, щоб не заважали харчування молодих порослей.

Прості сорти

Обрізка малини повинна починатися з визначення сортності чагарнику. Для простих видів досвідчені садівники дотримуються наступні правила:

  • обрізати секатором гілки, вже принесли плоди;
  • зрізати слабкі, хворі, поламані, підсохлі гілочки;
  • проріджувати однорічні;
  • збирати всі обрізані гілки і спалювати на віддалі від посадок щоб уникнути зараження здорових рослин від можливих заражень патогенними бактеріями.

Ремонтантна малина

Ремонтантний сорт відрізняється тим, що закладає квітконоси і дає добрий урожай на гілках-однолетках поточного року. Обрізка ремонтантної малини повинна враховувати особливість утворення додаткових бічних нирок з численними відгалуженнями, що збільшують урожай пізнім літом і восени. Її схема залежить від мети вирощування:

  • щоб отримати дворазовий урожай, обробку проводять аналогічним способом як для звичайних сортів;
  • для отримання одноразового врожаю треба повністю вирізати всю поросль.

Обрізка ожиномалини восени

Гібрид, диво-рослина ежемалина взяла все краще від ожини та малини – високу врожайність, невибагливість, зимостійкість. Догляд за нею наступний:

  • влітку після зростання гілок і плодоношення зрізають кущі до висоти 2,5 м, прищипуючи їх верхівки – гілки тоді будуть товщі і міцніше, дадуть більше пагонів;
  • залишити необхідно 4-5 сильних пагонів, а навесні потрібно виконати повторне проріджування, скоротивши їх на 20-30 см.

Осіння обрізка по висоті

Якщо до кінця травня висота куща досягає 80-90 см, гілки треба підрізати, якщо менше – то обробка відкладається до серпня:

  • На молодих паростках це слід здійснювати до висоти 1,2-1,5 м.
  • При поганому прирості можна залишати деякі слабкі пагони, підрізаючи їх до одного метра висотою.
  • Якщо чагарник до цього часу не обрізали 3-4 роки, треба видалити відмерлі гілки та молоді слабкі бічні пагони, а решта підрізати до метрової висоти.

Обрізка за Соболєву

Популярний варіант на сьогодні – обробка малиннику за методом Соболєва, російського садівника. Спосіб відрізняється простотою і результативністю:

  1. За технологією кущі формують у весняний і осінній періоди, починаючи наприкінці травня-на початку червня з підрізання верхівок на 15 см від висоти 80-100 див.
  2. До початку осіннього періоду формується потужний стовбур з 5-6 пагонами довжиною до 50 див. В цей рік вже прорідження не здійснюється.
  3. Наступної весни настає новий крок. Пагони, які перенесли морози, коротшають на 10-15 див.

Дотримуючись методу Соболєва, можна із звичайної ягоди зробити ремонтантну, підвищивши врожайність. Разом з тим, у способу є недоліки: чагарник активно заростає, погіршується провітрювання гілок, посилюється затінення та зараження шкідниками і хворобами. Щоб уникнути проблем мінімальна відстань між рядами кущів має бути 2 м, мінімальна відстань в ряду – 1 м, а максимальна кількість пагонів одного куща знаходитися в межах десяти.

Відео

Обрізка малини на зиму. Правила догляду за малиною. Сайт "Садовий світ"

ОСІННЯ ОБРІЗКА МАЛИНИ. ЯК І ДЛЯ ЧОГО ОБРІЗАТИ МАЛИНУ ВОСЕНИ.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!