Вирощування полуниці в трубах ПВХ горизонтально

Рослина, яке відоме соковитими і смачними ягодами, до недавнього часу виростало виключно в грунті. Проте вирощування таким способом вимагає чималих фізичних зусиль і його складно реалізувати на обмеженій ділянці. З цієї причини популярною стала посадка суниці в ПВХ комунікаціях.

Як вирощувати полуницю в трубах

Метод заснований на використанні гідропоніки. Це система комунікацій, підключених до ємності з живильною вологою і помпи. Якщо вертикальні клумби наповнюються субстратом, всередині горизонтально розташованих ПВХ труб знаходиться гігроскопічний матеріал (керамзит/гравій/кокосове волокно). Харчування коріння отримують за допомогою подачі рідини, збагаченої добривами.

Рослини розсаджують по стаканчиках, для чого в трубах повинні бути передбачені отвори потрібного діаметру. Надлишок рідини йде назад у ємність. Гідропоніка забезпечує рослину додатковою порцією вологи, яку віддає наповнювач комунікацій. Вирощування полуниці за даної технології має свої плюси:

  1. Економне використання вільної площі.
  2. Перенесення конструкції. Її можна розташовувати в зручному місці, навіть прямо в квартирі (житлове приміщення, балкон).
  3. Відсутність шкідників і бур'янів, які зустрічаються на земляних грядках.
  4. Грунт не забруднює урожай.

У системи на основі гідропоніки є і недоліки: додаткові витрати на придбання комплектуючих конструкції; хімічні сполуки наповнювачі – солі, карбаміду кальцію. З-за такої особливості відбуваються зміни рівня pH – утворюється лужне середовище. Щоб уникнути такої проблеми, використовуйте метод промивання наповнювача і вплив кислотою.

Яка полуниця в пластикових трубах краще росте

Придатними для вирощування на гідропоніці є тільки ремонтантні сорти. Вони плодоносять багаторазово і можуть зимувати без ризику загибелі кореневої системи. Ще одна особливість – стійкість до різних захворювань. До таких сортів належать:

  • «Гигантелла Максима»;
  • «Гора Еверест»;
  • «Королева Єлизавета»;
  • «Жовте Диво».

Грядки для полуниці з пластикових труб

Для організації таких грядок потрібно підготувати інструмент і матеріали:

  • ПВХ комунікації (максимальний діаметр 200 мм);
  • більш вузьку трубку (1/2 дюйма, але підійде і 3/4 дюйма) ;
  • заглушки;
  • скотч;
  • керамзит;
  • ніж;
  • дриль і насадку для отворів;
  • помпу.

Горизонтальна грядка полуниці споруджується поетапно:

  1. Наріжте комунікації потрібної довжини.
  2. Посадка суниці в трубах ПВХ вимагає підготовки отворів (зверху і з боків стінок). Коли територію до половини закладіть керамзит/гравій, торці закрийте заглушками.
  3. Грядка з труби для полуниці може бути облаштована по центру зливом. Якщо ви змонтуєте комунікації змійкою, центральні отвори робити не потрібно.
  4. Основну ПВХ конструкцію з'єднайте вузькими трубками, з одного боку виконайте підключення помпи, а з іншого – забезпечте можливість відтоку рідини назад у ємність.
  5. Якість збірки такого варіанту грядки повинно бути високим, щоб під впливом струменя води запірні елементи системи (заглушки) не відійшли.

Як правильно посадити полуницю?

Приступати до облаштування грядки можна навесні/восени. Вирішуючи для себе питання, як посадити полуницю в трубі, визначте, який з варіантів краще. У першому випадку посадка починається відразу після потепління навесні. Другий варіант передбачає висадку до настання зими. Вирощування полуниці в трубах ПВХ горизонтально реалізується різними способами: із застосуванням насіння, вусів, методом ділення куща. Перед посадкою саджанці розподіляють по горщикам з грунтом і витримують у холодному місці протягом 6 днів.

Вирощування полуниці горизонтально

Для отримання хорошого врожаю потрібно додавати добрива і контролювати рівень pH (значення 5,8-6,2 є нормою). Вирощування полуниці в трубах ПВХ горизонтально проводиться за участю помпи, яка забезпечує підйом води на потрібну висоту. Проте вологість повітря не повинна перевищувати рівень 75%, а температура – опускатися менше 18 градусів. Для рослин важлива інтенсивна підсвічування.

Вирощування полуниці в горизонтальних трубах ПВХ

Полуниця в трубах ПВХ - початок 2015 року

Відгуки

Геннадій, 34 рокиДля вирощування полуниці вдома я вибрав метод горизонтальної установки ПВХ комунікацій, щоб рослини могли зимувати в прийнятних умовах. Виготовити конструкцію виявилося легко. Мені подобається, що полуниця може вбирати певну кількість рідини за мірою виникнення такої потреби.
Ганна, 31 рікВирощування ремонтантної полуниці в трубах ПВХ горизонтально мене радує не тільки ефективним плодоношенням, а ще зеленим листям і акуратністю грядок. Хоч грунт використовується в мінімальних кількостях, але витрат на матеріали все одно не уникнути. Однак технологія швидко окупається.
Олена, 54 рокиПопросила чоловіка зробити систему на рідкій підживлення, щоб рослини могли без проблем зимувати, результатом я задоволена. Однак спочатку довелося налагодити процес плодоношення, бо надмірна вологість не давала з'являтися завязям. Коли ми правильно розташували труби, цей недолік зник.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!