Як позбутися від змій на дачній ділянці

Безногі рептилії, особливо гадюки, не переносять сусідства з людиною. Однак у пошуках кращого життя звірам доводиться виходити до поселень, і виявити на дачі змій – справа звичайна. Якби не укуси, з ними можна було б змиритися, попутно позбувшись від гризунів. Дізнайтеся, як боротися зі зміями на дачній ділянці, якої стратегії дотримуватися.

Як відлякати змій з дачної ділянки

У війні зі зміями повинен застосовуватися комплекс різних заходів. Ці плазуни здатні адаптуватися до шуму і неспокою. Тварини нерідко мирно співіснують зі своїми природними ворогами. Єдиної відповіді, як повністю позбутися від змій на дачній ділянці, немає. Рада дачникам – не бійтеся рептилій. Вивчайте зміїні звички, пересувайтеся повільно, поповніть аптечку засобами першої допомоги при укусах отруйних. Людина винахідливіші будь-якого звіра, так що успіх на вашому боці.

Чим труїти змій і гадюк на дачі

Харчуються змії живої, рухомої здобиччю, тому отруїти їх хімічними препаратами важко. Навіть якщо підсадити в пастку отруєну мишу, то вона помре раніше, ніж до неї встигне дістатися хижак. Як боротися з гадюками на дачній ділянці? Повзучі гади просто так на ньому не оселяться – цього супроводжують сприятливі умови. Одні з головних – велика кількість їжі, укриттів.

Якщо у вас пекуче бажання труїти і вбивати, то починати треба з очищення землі від трави, сміття, інших хаотичних нагромаджень і цькування дрібних гризунів, яких запросто може бути більше у вашому садівництві, ніж у навколишній природі. Отрути, отруєні пастки, інші вбивчі кошти для дрібної живності (мишей, жаб і т. д.) – їжі для змій, без праці можна знайти в садівничих магазинах.

Як позбутися від змій на дачній ділянці без отрути, з допомогою хімічних засобів:

  • обробити грунт по периметру селітрою, гербіцидами, пахучими речовинами, розкидати ганчірки, просочені сильнопахнущими речовинами по своїй ділянці і сусідським покинутим;
  • розкласти нафталінові кульки, таблетки (недороге засіб від молі), трохи прикопав, зробити канавку за межі дачної ділянки з вугіллям, золою, садової сірої;
  • замовити обробку спеціальним малотоксичних складом з відлякуючим запахом для змій, гризунів, ящірок в службі, проводить дезінсекцію (діє до 40 днів);
  • палити на ділянці гумові покришки (обережно – токсично для людей, домашніх тварин).

Відлякувач змій

Покупцям, задає питання, як відлякати змій з дачної ділянки, пропонують біологічні, електро - і механічні звуко-вібраційні відлякувачі. Перші являють нетоксичну сипку суміш на основі ефірних масел, шкаралупи арахісу і т. д. – у змій чуйне нюх, а різкі запахи заважають пошуку здобичі. Електричні і механічні (вертушки, вкопані в землю) відлякують рептилій вібраціями, що поширюються по поверхні і в товщі землі. Популярний відлякувач – Экоснайпер. Пристрій видає неприємні для плазуючих гадів ультразвукові коливання.

Як прогнати змій з дачної ділянки за допомогою тварин

Гарні конкуренти зміям – звичайні їжаки. Їм не страшна отрута гадюки, так і поласувати зміїним м'ясом вони не гребують. Зловити їжака можна в околицях з настанням темного часу доби, проявивши вправність. Або можна їх купити в розпліднику, зоопарку. Якщо на вашій дачі вистачає гусениць, слизнів, мишей, то колючим змееборцам нове місце проживання доведеться за смаком. Підвищення привабливості ділянки для їжаків сприяє прикорм молоком, котячим вологим кормом, курячим м'ясом.

Якщо вам дістався кіт або кішка з яскраво вираженим мисливським інстинктом, то з їх допомогою теж можна вирішити завдання, як позбавитися від змій на садовій ділянці. Кілька убезпечити своє перебування у приватній дачної резиденції допоможе будь-яка енергійна собака, сигналізуючи про появу ворога гучним гавкотом. Відмінно знищує змій собака мисливської породи – ягдтер'єр, що володіє мертвою хваткою, невеликим розміром, феноменальною злостивістю до дичини. Враховуйте, що така агресивність при неналежному контролі і виховання може бути проблемою для господаря.

Боротьба зі зміями на дачній ділянці

Є маса способів позбутися від неприємних змій. Найголовніше – зрозуміти, що вони шукають на вашому і сусідніх ділянках. Якщо неподалік знаходиться водойма, що кишить смачними жабами, жабами, або інші кормові бази для змій, на які ви не можете вплинути, то єдине, що здатне позбавити від гадів – суцільний монолітний паркан на фундаменті і укопана по всій ділянці пластикова сітка. В інших випадках згодяться менш радикальні способи.

Чого бояться змії

Усі змії – отруйні чи ні – бояться різких запахів, тому місце, рясно опрысканное духами, з огидою обійдуть стороною. Щодо гучних звуків думки суперечливі – відомі випадки зміїного безчинства поблизу від залізничного полотна. Бояться вони запаху необробленої овечої або кінської шерсті, але тільки там, де постійно проводиться випас – пам'ять предків підказує, що копита витопчуть зміїні нори. Погано уживаються отруйні змії з нешкідливими особинами – вужами, але не завжди.

Як позбутися від вужів на дачній ділянці

Нешкідливий представник зміїного царства – вже, але його вигляд змушує битися серце частіше, а укус гострими зубами доставляє гаму яскравих відчуттів. Не завжди відразу вдається диференціювати ужа від гадюки, тому природна реакція – убити змію, перерубив тіло лопатою. Як позбутися від змій на дачній ділянці гуманно: влаштувати ловлю і вивезення вужа на пристойне, від 1-2 км, відстань.

Чого бояться вужі – народні засоби

Всі перераховані способи, що описують, як позбавитися від змій на дачі, годяться і для вужів. У скарбничці народних рецептів припасені ще засоби захисту. Бояться вужі, якщо:

  • розсипати порошок гірчиці по ділянці;
  • позбутися від гостей допоможе димова шашка, якщо вужі оселилися в льосі;
  • посадити на ділянці і по периметру будинку часник, бузину, трави-ефіроноси – їх запах відлякує вужів;
  • огородити ділянку парканом на високому цоколі, на прилеглій території прикопати мелкоячеистую сітку;
  • регулярно скошувати траву, не допускати захаращення ділянки, перекрити доступ до вужів компостным купах;
  • розвісити в саду по деревах, чагарниках дзвіночки – підозрілий дзвін буде насторожувати вужа, відбиваючи охоту поніжитися в гілках.

Як зловити ужа

Якщо вужів в саду трохи, то простіше всього їх переловити і вивезти. Як позбутися виловом від змій на дачній ділянці:

  1. Одягніть взуття з високими берцями – черевики або гумові чоботи – і рушайте на пошуки змій.
  2. Переконайтеся, що перед вами вже, а не отруйна гадюка – тут краще скористатися допомогою професійного змієлова. У вужа два великих плями по боках голови.
  3. Намагаючись не видавати своєї присутності, повільно опускайте руку, схопіть вужа ближче до голови.
  4. Міцно утримуючи його в такому положенні, опускайте в приготований мішок хвостом вниз.
  5. Як тільки голова зрівняється з краєм мішка, різко випустіть його з рук, а мішок зав'яжіть.

Як позбутися від гадюк на дачній ділянці

Ці змії не люблять галасливих і неїстівних для них сусідів зразок людини, плюс розчищеної місцевості. Якщо ваша ділянка не поріс бур'яном, часто на ньому буваєте, немає занедбаних дач в окрузі, а небезпечні «жителі» все не йдуть, то потрібно проаналізувати та усунути причини такої любові до землі. Після вбивства тіло гадюки, а також верхній шар грунту, на якій вона загинула, потрібно відносити як можна далі. Змії поїдають один одного, і запах безпорадного, вбитого родича буде дуже привабливим для них.

Дізнайтеся, як позбутися мишей.

Відео: Як захистити ділянку від змій

ЗМІЇ і як від них позбутися? частина - 2

Відгуки

Ганна, 39 роківБагато читала те, як відлякувати змій з дачної ділянки. Перепробувала майже все – безрезультатно. На нашій дачі прекрасно жили як гадюки, так і вужі. Підібрали кішку, вселили, залишили пакет з кормом. Приїжджаємо – кругом зміїні останки, корм навіть не чіпає!
Олексій, 46 роківПісля покупки ділянки перший рік всі ходили в чоботях – кишіли змії. Боровся просто – рубав гадів лопатою. Через чотири рознервував місцеву зміїну фауну під корінь. Зараз хочу прокопати рів на кордоні, глибиною півметра – рідко, але гості з лісу заповзають.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!