Токсокароз у дорослих – симптоми і лікування захворювання

Зараження глистами має широке поширення серед населення у зв'язку з тим, що більшість з нас містять домашніх вихованців, а також існує безліч професій, діяльність яких пов'язана з тваринами. Токсокароз у дорослих – важке паразитарне захворювання, що характеризується ураженням багатьох внутрішніх органів.

Що таке токсокароз

Існує кілька видів глистових інвазій, здатних передаватись від тварини людині. Токсокара – стосовний до гельмінта паразит, схожий за зовнішнім виглядом з іншим круглим хробаком – аскаридой. Глисти токсокари поділяються на два види: Toxocara canis, носіями якого є собаки, і Toxocara mystax (catus) – личинки передаються через кішок. Токсокароносительство нетипово для людини – повний життєвий цикл паразита відбувається в кишечнику собаки або кішки. Токсокара в організмі людини розмножуватися не може, тому зараження людей один від одного не відбувається.

Інфікування здійснюється наступним чином: яйця глистів Toxocara з екскрементами потрапляють в грунт, там дозрівають протягом 5-36 днів, потім через недотримання правил гігієни потрапляють через ротову порожнину безпосередньо в шлунок і кишечник в організм людини або тварини, від якого потім відбувається зараження. В порожнині тонкого кишечнику з яєць виходять личинки, які проникають через слизову оболонку в кровоносні судини, звідки потім з потоком крові потрапляють в печінку, серце, легені, очі та інші органи, викликаючи різні запалення.

Інкубаційний період токсокарозу може тривати від декількох місяців до декількох років. Імунна відповідь організму на присутність хвороботворних личинок включає кілька етапів:

  1. Зниження опірності стінок кишечника, що сприяє активації роботи фагоцитів – захисних клітин.
  2. Вироблення специфічних антитіл, які зв'язуючись з еозинофілами (особливий вид лейкоцитів), беруть участь в ліквідації паразитів.
  3. Поява алергічних реакцій, відбувається внаслідок впливу виробляються захисними клітинами крові токсинів, які негативно впливають не тільки на антигени (личинки), але і на слизові оболонки організму.

Примітно, що собаки набагато частіше (у два рази) стають джерелами інфікування, тому токсокара каніс отримала більш широке поширення. На сьогоднішній день частота зараження собак складає 76 %. Особливу небезпеку глисти представляють для дітей різного віку зважаючи на їх частого контакту з тваринами, зараженими піском і грунтом. При цьому пік інфікування припадає на осінні та літні місяці, коли дитина більшу частину часу проводить на вулиці.

Причини токсокарозу у дорослих

Попадання хвороботворних яєць в кишечник людини можливо не тільки під час прямого контакту з хворою твариною, але і через грунт, немиті овочі, фрукти, при недостатній термічній обробці м'яса, риби. Основною причиною інфікування є недотримання правил особистої гігієни після виконання сільськогосподарських робіт, спілкування з вихованцями, відвідування туалету.

Токсокароз у людини може не проявитися відразу після попадання личинок в організм. На розвиток захворювання впливають наступні фактори:

  • ослаблення імунітету;
  • прийом пацієнтом сильнодіючих препаратів;
  • недостатнє споживання вітамінів та мікроелементів;
  • професії, з-за специфіки роботи потрапляють в зону ризику (рибалки, мисливці, ветеринари, грабарі, собаківники);
  • наявність інших патологій.

Стадії токсокарозу і симптоми у дорослих

Після інфікування токсокарой може пройти багато часу, перш ніж патологія проявить перші симптоми. Довгий присутність глистів пригнічує основні захисні реакції організму, знижує загальний імунітет. Розрізняють три стадії захворювання:

  • Гострий токсокароз має такі ознаки: загальне нездужання, підвищення температури до субфебрильних значень, алергічні реакції, збільшення лімфатичних вузлів, біль у м'язах. Головним відмітним ознакою є зміна показників крові – збільшення ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) та кількості еозинофілів.
  • Хронічний – характеризується двома змінюють один одного фазами – загостренням з відмінними ознаками гострого токсокарозу і ремісією, яка може проходити безсимптомно або з деякими проявами (слабкістю, збільшенням печінки і лімфовузлів, алергією, втратою апетиту).
  • Латентний токсокароз протікає без яких-небудь симптомів, виявлення глистів у цьому випадку можливо тільки за допомогою спеціальних методів діагностики.

Симптоми токсокарозу у дорослих залежать від локалізації основного кількості личинок, їх впливу на окремі органи, стану загального та місцевого імунітету пацієнта. Діагностувати токсокароз можна тільки на підставі результатів спеціальної лабораторної діагностики, оскільки зовнішні ознаки патології схожі з проявами інших глистових інвазій.

При ураженні глистами багатьох органів у дорослих розвивається вісцеральний токсокароз. Дане захворювання характеризується дратівливістю, стійким і тривалим підвищенням температури, болями в грудній і черевній області, розладами шлунково-кишкового тракту, запалення лімфатичних вузлів, порушенням сну, судомами.

Симптоми при ураженні шлунково-кишкового тракту

Під час міграції з кишечника паразити вражають протоки печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, викликаючи такі патології, як холецистит, холангіт, панкреатит. Крім того, під час проникнення в довколишні кровоносні судини глисти ушкоджують стінки кишечника, що може привести до тривалих кровотеч, які небезпечні появою залізодефіцитної анемії. У пацієнта можуть спостерігатися такі симптоми:

  • нудота, блювання;
  • кишкові розлади (запор або діарея);
  • біль у черевній порожнині;
  • втрата апетиту;
  • збільшення печінки (до 80 % випадків) і селезінки (до 20 % випадків);
  • метеоризм.

Дихальної системи

Поразка легенів глистами призводить до розвитку запалень верхніх дихальних шляхів (трахеїт, фарингіт). Крім того, можливе виникнення специфічних вузликів на легенях. Спостерігаються наступні ознаки:

  • задишка (особливо при видиху);
  • тиск, біль у грудній клітці;
  • сухий кашель, що посилюється ночами;
  • цианотичность (синюшне забарвлення) шкірних покривів;
  • хрипи, що виникають із-за скупчення рідини в легенях.

Серцево-судинної системи

Внаслідок негативного впливу синтезованих еозинофілами токсичних речовин на серце може розвинутися ендокардит Леффлера або інші захворювання серцево-судинної системи. Супроводжується поразку певними симптомами, такими як:

  • субфебрильна температура;
  • збільшення печінки;
  • втрата апетиту, зниження маси тіла;
  • клапанна недостатність;
  • біль за грудиною.

Центральної нервової системи

При ураженні глистами головного мозку можливо розвиток гранульоматозного запалення, яке характеризується появою вузликів (гранульом), що виникають внаслідок поділу фагоцитів. У хворого можуть спостерігатися наступні симптоми:

  • головний біль, погіршення уваги і пам'яті, дратівливість, хронічна слабкість;
  • епілептиформні припадки, що відбуваються внаслідок органічних процесів у мозку і характеризуються несподіваним початком і завершенням;
  • парез – ослаблення м'язів при рухової активності, як наслідок – труднощі з виконанням певних дій;
  • параліч – втрата рухових функцій;
  • летаргическое стан – маловивчена патологія, яка зовні схожа на глибокий сон, але відрізняється різким уповільненням метаболізму, повним розслабленням м'язів, відсутністю рефлексів.

Органів зору

У більшості випадків очним токсокарозом хворіють діти старшого та підліткового віку, у дорослих патологія зустрічається рідко. Як правило, при цьому уражається одне око. Супроводжується токсокароз органів зору такими симптомами як:

  • відшарування, травми сітківки;
  • втрата гостроти зору;
  • увеїт – запалення судин ока, що супроводжується болем, світлочутливістю, постійним сльозотечею;
  • косоокість;
  • запалення рогівки (кератит), що характеризується помутнінням очі, появою виразок;
  • часткова або повна втрата зору.

Діагностика токсокарозу у дорослих

Ознаки присутності токсокари в організмі схожі з зовнішніми проявами інших глистових інвазій, специфічних симптомів для визначення даної патології немає. Крім того, внаслідок швидкої міграції личинок по організму виявлення їх у кале неможливо, тому діагностування токсокарозу у дорослих повинно супроводжуватися проведенням ряду процедур:

  • Мікробіологічне дослідження мокротиння допомагає виявити вісцеральний токсокароз.
  • За допомогою рентгена грудної клітки можна виявити ураження легенів глистами.
  • Проведення КТ (комп'ютерної томографії), МРТ (магнітно-резонансної томографії) сприяє виявлення личинок в головному і спинному мозку.
  • УЗД черевної порожнини фіксує збільшення печінки і селезінки, допомагає виявити глисти токсокари в серці, бронхах, підшлунковій залозі.
  • З допомогою офтальмоскопії можна діагностувати очної токсокароз.

Після всього комплексу діагностичних заходів лікар вирішує, яким чином усунути токсокароз у дорослих – симптоми і лікування безпосередньо залежать від поширення глистів з організму, їх кількості і життєздатності, ураження паразитами конкретних органів і систем. Крім результатів досліджень, фахівець враховує попередній анамнез пацієнта, особливості його способу життя, можливі контакти з тваринами і грунтом.

Аналіз крові

Тестування крові пацієнта на специфічні антитіла до глистам токсокари – найбільш інформативний метод діагностики. У відповідь на появу хвороботворних личинок імунна система виробляє антитіла двох видів – igg і igm. Титр дорослої людини в нормі становить 1:100, значення в межах від 1:200 до 1:400 означає присутність токсокари в тілі людини. Титр 1:800 говорить про прогресування захворювання. Поряд із збільшенням кількості антитіл токсокароз характеризується збільшенням числа еозинофілів і ШОЕ, зменшенням рівня еритроцитів і гемоглобіну.

Лікування токсокарозу у дорослих

При правильній постановці діагнозу і своєчасному лікуванні позбутися патології не становить серйозної проблеми. При цьому лікування токсокарозу пов'язане з певними труднощами в зв'язку з тим, що основна маса ліків згубно діє на личинки паразитів, тоді як дорослі особини зазнають незначного впливу. Терапія спрямована на знищення та виведення паразитів, купірування виникли на тлі токсокарозу захворювань, загальне зміцнення організму. Схема лікування захворювання включає кілька етапів:

Етап лікування

Використовувані препарати

Этиотропный – націлений на загибель паразитів і яєць

Протигельмінтні ліки:

Немозол, Мінтезол, Вермокс, Альбендазол

Патогенический етап спрямований на лікування виникли запалень і патологій

Адсорбенти, протизапальні засоби:

Преднизол, Дексаметазон

Симптоматичний – орієнтований на усунення симптомів, полегшення загального стану пацієнта

Жарознижуючі таблетки, спазмолітики, протиблювотні препарати

Відновлююча дієта під час лікування включає вживання продуктів, насичених вітамінами і мікроелементами, відмова від жирної, смаженої їжі, солодощів та алкоголю. Щоб уникнути повторного зараження при лікуванні патології слід пам'ятати про профілактику, яка полягає в дотриманні правил гігієни при поводженні з домашніми та безпритульними тваринами, для представників груп ризику – у проведенні регулярних спеціальних аналізів. Профілактичні заходи мають особливу важливість, тому як вилікувати будь-яке захворювання завжди важче, ніж запобігти.

Відео

Токсокароз: зараження, заходи профілактики

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!