Менажниця - що це і для чого використовується у сервіруванні столу

Професійна сервірування столу – це ціле мистецтво, і допомагають його освоїти різноманітні столові прилади, посуд, додаткові аксесуари. Щоб надати вишуканість і поєднати на одному блюді часом несумісні харчові інгредієнти, існує спеціальна менажниця. Такі вироби виготовлені з різних матеріалів, відрізнятися за формою, розміром, дизайном.

Що таке менажниця

Конструктивно, це посудина, який має кілька знімних секцій, об'єднаних однією підставкою. Призначені такі сегменти для заповнення їжею, особливо актуальні на столі невеликих розмірів. Можна використовувати таку оригінальну посуд для всіх страв, але в даному випадку спостерігаються конструктивні відмінності не тільки за формою і розміром, але і за матеріалом виготовлення. Господині вже придбали такий стильний аксесуар, активно користуються ним на практиці і не пошкодували про скоєний придбанні. У перекладі з французької термін «Melanger» означає «змішувати».

Як виглядає

Зовні, це тарілка-пазл, яка має знімні сегменти, як окремі повноцінні страви. Вона встановлюється на підставці, є переносний конструкцією. Частіше менажницу в сервіровці столу використовують як салатника. Кожну комірку заповнюють окремим інгредієнтом, наливають соус, подають салат в роздільному вигляді на стіл. Перед трапезою потрібно з'єднати складові і отримати на виході вишукане блюдо готове до вживання. Менажницу можна використовувати на світських раутах або в елітних ресторанах, домашній обстановці для більшої зручності.

Різновиди посуду

При виборі такого цінного пристосування у багатьох хазяєчок виникає ряд додаткових питань. Важливо розуміти, що дизайн менажниц відрізняється, але найголовніша відмінність – пристрій, функції, призначення. Компетентні фахівці в кулінарії виділяють таку класифікацію:

  • знімні секції з загальної підставкою;
  • ярусна посуд з секціями для всіх видів закусок.

У першому випадку особлива увага приділяється підставці, наприклад, для перших страв перевагу бажано віддавати дерев'яної менажниці або жароміцної кераміці. Знімні секції з загальної підставкою зручні та практичні, компактні на святковому і повсякденному столі. Серед недоліків – не рекомендується поєднувати страви з докорінно протилежними смаками, наприклад, м'ясо і рибу, соління і солодкі десерти.

У другому випадку ярусна посуд багатофункціональна, оскільки на кожному ярусі розміщуються такі страви, як гаряче, гарнір, салати, закуски. Це зручно і оригінально на святковому столі, до того ж, можна заощадити на витраті посуду. Менажниця – це французьке слово, яке перекладається, як «змішувати». Але у випадку ярусної посуду це не зовсім точне визначення.

Для чого потрібна менажниця

У кожної господині індивідуальне сприйняття такої страви, але без нього не обходиться жодне застілля. Тарілка менажниця необхідна для сервірування святкового столу і наповнення страв, але в зазначеному питанні є певні нюанси. Ось що необхідно знати при купівлі знімних секцій на одній підставці:

  1. Одну секцію можна використовувати тільки для однієї страви, при цьому важливо не поєднувати інгредієнти, що відрізняються за смаковими якостями.
  2. Якщо пристосування складається з двох секцій, одна необхідна для основного страви, інша – для гарніру.
  3. Частіше 3 – 4 сегмента призначені для заповнення окремими інгредієнтами з метою подальшого перемішування в одне блюдо вже на святковому столі.
  4. 5 і більше сегментів менажниці призначені для розміщення салатів, легких закусок, соусів і ікри.
  5. Ярусні варіації необхідні для подачі фруктів, солодких десертів, тістечок.

Подача салатів

Якщо менажниця виконує роль салатниці, насамперед необхідно дотримуватися сусідство продуктів харчування. На одному блюді не можуть вміститися рибні і м'ясні інгредієнти, інакше їх індивідуальний смак буде остаточно зіпсований. Наприклад, в елітних ресторанах кожна клітинка заповнюється не приготованими салатами, а окремими компонентами однієї страви, інгредієнти для соусу, заправкою. Менажниця обертається, і відвідувач самостійно змішує інгредієнти, але вже в своїй тарілці. Це один з варіантів подачі салатів, якого дотримуються в елітному суспільстві.

Якщо використовувати для салату ярусний менажницу, одна посуд може поєднувати страви з різними смаками, оскільки вони відокремлені один від одного висотою ярусу. Це зручно, якщо святковий стіл невеликого розміру. Але частіше такі поверхові конструкції задіють для солодкого або сервірування столу свіжими фруктами, ягодами. Наприклад, менажниця для цукерок, яку вдало обіграли, як салатницю для всіх варіацій страв. Вийшло дуже оригінально, вишукано.

Для закусок

Холодні закуски теж можна подавати на стіл у менажниці, яскравим прикладом тому є роли і суші. В даному випадку в якості підстави використовувати овальне блюдо з дерева, на яке в окремі секції акуратно викладати різні сорти ролів, васабі, імбир, соєвий соус. Такий вид сервірування столу можна зустріти в суші-барах, повторити в домашній обстановці. Для вечірки можна використовувати пристосування з двох секцій, де на першій розкласти салат, а на другий – заправку для нього. І таких варіантів безліч.

Подача компонентів одного страви окремо

Красиві менажниці прикрашають святковий стіл, але особливо оригінально подавати на одному блюді окремі інгредієнти салату, згідно з рецептом, в несмешанном вигляді. Це вишукано і зайвий доказ, що були використані свіжі продукти харчування. Такий спосіб подачі салату підходить для «Калейдоскопа», «Олів'є», салатів на основі крабових паличок. Для підняття настрою можна використовувати менажниці квадратної, круглої, овальної форми, а перегородки для відділень вибирати геометричні або фігурні. Все залежить від уподобань господині, урочистості подій.

Для десертів і фруктів

В даному випадку краще вибирати ярусні менажниці, які стають приємним доповненням святкового столу, радують око. У даному випадку мова їде про порційній подачі страв, це більше прикраса, головне – підібрати відповідний дизайн. Фрукти укладають цілими, але також вітається оформлення у вигляді оригінальної нарізки. Моделей менажниці предостатньо, виробників такої вишуканої посуду теж.

Упаковка готової їжі в менажницу-контейнер

У сучасному суспільстві стало модним використовувати таку модель із пластику для упаковки і транспортування вже готової їжі. Такі одноразові контейнери користуються високою популярністю при доставці суші, ролів, китайської їжі, продуктів швидкого харчування. Для зручності менажниці виготовляються з кришкою, можуть підтримувати сталість температури. Такі тарілочки не просто зручні, але і стають ефектним доповненням, наприклад, шведського столу.

Що можна покласти

У менажниці можна зберігати і переносити їжу, наприклад, обіди на роботу або замовляти ланч. Таким способом транспортують суші, роли, сир, овочі, можна взяти спеціально для фруктів. Якщо мова йде про святковому столі, то частіше купують порцелянові або кришталеві моделі, які активно задіюють у професійній сервіровці святкового столу. Укладають салати, нарізку, холодні і гарячі страви. Передбачені конструкції для піци, для торта і десертів, але ще їх можна задіяти для риби, навіть для хліба при його фігурної нарізки.

Як вибрати

Щоб правильно зробити вибір, перед покупкою необхідно докладно розібратися, для яких цілей потрібна така оригінальна і багатофункціональна посуд, але при цьому не забувати про великому ціновому і модельному ряді. Краще заздалегідь порадитися з досвідченими господинями або професіоналами по сервіровці столу. Нижче представлені основні критерії, як зробити правильний вибір, щоб у підсумку настільки корисна посуд не припадала пилом у шафі без потреби.

Виробник

Довіряти бажано перевіреним брендам і не заощаджувати на покупці. Тільки в цьому випадку грамотно сервірований стіл буде виглядати вишукано і дорого. Нижче представлені найбільш затребувані і популярні моделі в заданому напрямку. Це:

  1. Hangzhou Jinding Import & Export. Частіше це порцелянові позиції на кілька секцій, виконані в стриманих тонах, мають обтічну форму. Така модель відмінно підходить на подарунок, ефектно доповнить будь-який святковий стіл.
  2. Mayer&Boch. Відомий виробник, який пропонує продукцію з різних матеріалів. Частіше це кришталеві або порцелянові моделі на кілька секцій, які можуть бути доповнені різнокольоровими малюнками.

Форма

Форма і розмір підбираються індивідуально, згідно з власними уподобаннями та цільовим призначенням. Таким способом можна лише підкреслити кулінарну майстерність господині, а всі присутні гості лише будуть у захваті від її вміння оригінально і помітно сервірувати святковий стіл для застілля і не тільки. Ось оптимальні варіанти з нагоди і без:

  1. Leander Мері-Енн «Зелені квіти». Менажниця діаметром 29,5 см, круглої форми. Виглядає вишукано і обтічно, допомагає заощадити місце на столі. Має три відділення, виконана з фарфору, але коштує недешево – порядком 8 000 рублів.
  2. Wilmax. Це бюджетний варіант за ціною 350 р за одиницю. Моделі властива трикутна форма, є три відділення, загальний діаметр страви 20 див. Компактна і зручна модель, завжди стане в нагоді в повсякденному житті.

Матеріал виготовлення

Багатьох господинь особливо гостро турбує питання якості продукції. Вибір матеріалу залежить від страв, які будуть зберігатися в менажниці, наприклад, для других страв можна взяти дерево за основу, для перших – краще задіяти фарфор. Ось найбільш вдалі варіанти:

  1. Porcelain Manufacturing Factory «Квіткова гармонія». Виконана з форфора, має оригінальний дизайн і 4 секції, більше підходить для урочистої подачі салатів і холодних закусок.
  2. Rosenberg RCE-070006-NY. Виконана з високоякісної кераміки, конструктивно має 5 секцій. Кошиків, як підстава, виготовлена з нержавіючої сталі, а сама модель привертає увагу строкатим малюнком. Ідеально підходить для столу на маленькій кухні.

Кількість ярусів і секцій

В даному питанні вибір великий, асортимент приємно радує око. Це можуть бути квадратні, прямокутні і круглі менажниці, які можна вибрати і купити в інтернет-магазині за гідною вартості, при цьому отримати безкоштовну доставку. Ось оптимальні варіанти:

  1. ТОВАРPETERHOFF «Вінтаж». Блюдо круглої форми, складається із 5 практичних секцій. Може виготовлятися з скла або фаянсу, позиції з пластику переважають вкрай рідко. Має дуже гарний дизайн.
  2. Luminarc. Рейтингова фірма-виробник посуду, яка серед великого асортименту посуду пропонує багатофункціональні набори для салату з фарфору або фаянсу. Ціна доступна, виглядає менажниця ефектно.

Призначення

Такий посуд придумана для зручності, робить частування вишуканими і особливо бажаними. Щоб відповідати правилам етикету, вибір менажниці здійснюється з урахуванням майбутнього призначення зазначеної продукції. Ось перевірені часом варіанти:

  1. Об'єднання «Гжель». Це посуд вітчизняного виробника з кераміки або фарфору в малюнках синього кольору. Вишуканий варіант призначений для перших і других страв, але можна задіяти для закусок.
  2. Compartmental dish. Виконана з металу високої якості або білої глини прозорої структури. Можна розмістити нарізку, холодні страви. Ціни такого бренду завищені, але якість відповідає, і менажниця стає прикрасою столу на будь-який смак.

Скільки коштує менажниця

Назва

Характеристики

Ціна, рублів

3 Pcs «Cardinal» CR069HB-9

Прямокутна форма, фарфор

1 000

Менажниця Elan gallery «Маки» арт. 470147

Фарфор, фаянс, кругла, малюнок - маки

700

Добре дерево

Трисекційна, з кераміки, діаметр 36 см

950

М-пластика

4 секції, кераміка, для перших і других страв

1 100

Antipastiera

У формі 3 лепестнов, виконана з фаянсу, з оригінальним малюнком

1 550

Mayer&Boch

Моделі з металу, відрізняються стриманим малюнком для більшої витонченості

1 700

Об'єднання «Гжель»

Тематичні «морозні візерунки» на секціях всіх форм і розмірів

1 500

Luminarc

Ходова модель на кожен день

1 000

Rosenberg

Кераміка або фаянс, компактні розміри, зручність

500

Wilmax

Оригінальна модель за бюджетною ціною зі скла або фарфору

400

Відео

Менажниці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!