Тінсулейт - властивості та характеристики матеріалу, застосування утеплювача у виробництві одягу і взуття

Більше 20 років тому американська компанія 3М (Minnesote Mining Manufacturing) поставила перед собою завдання створити утеплювач для космічних скафандрів. При цьому була розроблена технологія виробництва синтетичного матеріалу на основі мікроволокон, який за своїм теплозберігальними характеристиками перевершив лебединий пух. Створений матеріал отримав назву Тінсулейт (від англ. thin – тонкий, insulation – утеплення). Останні роки цей матеріал витісняє синтепон при виробництві великого асортименту теплого одягу для дорослих, дітей, лижників і полярників.

Що таке тінсулейт

Творці тинсулейта намагалися придумати матеріал, здатний вміщати і утримувати велику кількість повітря. Для цього були створені порожнисті поліефірні мікроволокна, зовні покриті силіконом товщиною 2-10 мікрон, що в 50 разів тонше волосся людини. Для еластичності волокон надається спіралеподібна форма, змушує матеріал працювати, як пружина – швидко відновлювати обсяг після деформацій або здавлювання. Невелика вага волокон і здатність утримувати більшу кількість повітря зумовило перевага цього матеріалу над іншими утеплювачами.

Виробництво утеплювача

Тінсулейт виробляється компанією 3М з 1973 року, а почалося його створення на лініях з виробництва скотча (клейкої стрічки). Основою створення служать поліефіри, створювані на основі органічних полімерів. На початковому етапі розплавленням поліетилентерефталату виходять поліефірні волокна. Створена порожниста тонка нитка покривається шаром силікону, потім з допомогою підвищеної температури надається спіралеподібна форма волокон, з їх масиву методом термоскріплення формується кілька шарів. Отриманий матеріал здатний вмістити і утримувати великий об'єм повітря.

Властивості тинсулейта

Фізичні властивості мікроволокон структури матеріалу стали причиною створення декількох необхідних для якісного утеплювача властивостей. Ці характеристики тинсулейта виявилися затребувані для виробництва космічного спорядження американських космонавтів. Після цього компанія 3М продовжила роботи з удосконалення матеріалу, який на сьогоднішній момент має масу виключно корисних для споживача властивостей. Завдяки тривимірній термосварной просторовій структурі утеплювач тінсулейт володіє багатьма особливостями, основні з них:

  • низька гігроскопічність – вбирає вологу в 70 разів менше натуральних утеплювачів;
  • висока екологічність, нетоксичність і гіпоалергенність, яка відповідає високим світовим стандартам;
  • теплозахисні властивості на 50% вище наповнювача з натурального пуху;
  • стійкість до намокання, прання, відсутність усадки, зносостійкість.

Серед недоліків, в порівнянні з іншими видами утеплювачів, варто відзначити:

  • більш високу вартість;
  • здатність синтетичних матеріалів накопичувати статичну електрику;
  • небезпека перегріву при недотриманні правил використання і відсутності вентиляції.

До якої температури витримує наповнювач тінсулейт

Можливість створення багатошарового утеплювального матеріалу з шарів тинсулейта дозволяє виробляти різноманітні елементи одягу – куртки, рукавички, головні убори, білизна, взуття для роботи і відпочинку. Максимальна гранична величина низької температури, за якої проводилися випробування виробів з утеплювачем з тинсулейта, становить -60 градусів С. Висока теплоємність і маленька вага виробів з цим утеплювачем робить можливим створення на його основі термозащищенной спецодягу для полярників, підводників, альпіністів.

Різновиди

Головна перевага тинсулейта – менша товщина при однаковій термозащите порівняно з іншими утеплювачами. Залежно від сфери застосування різних видів матеріалу існує їх градація за зростанням щільності матеріалу – З, В, Тib і Р. При цьому тип С – це найлегший вид, В, Tib – середній, а Р – самий щільний. Спеціально для створення спецодягу працівникам підприємств нафтогазового сектору, МНС створено вид FR з включенням у структуру утеплювача мета-арамідних вогнетривких волокон. Основні різновиди матеріалу відрізняються щільністю, еластичністю, вартістю:

  • Ultra – самий щільний в лінійці видів цього матеріалу, застосовується у сферах, які не висувають жорстких вимог по вазі і об'єму готового виробу – для туристичних і гірськолижних костюмів.
  • Classic – класичний варіант утеплювача з середніми показниками морозозащиты, щільності. Застосовується для демісезонного одягу.
  • Flex – найбільш еластичний і тонкий утеплювач Thinsulate в цій лінійці для професійного спорту.
  • LiteLoft – наповнювач, що допускає стискання в кілька разів, коштує дорого і застосовується при виготовленні спальників та іншого спорядження для альпінізму.
  • Ultra Extreme Perfomance for Footwear – конструкція утеплювача спеціального призначення для створення одягу, що забезпечує виживання людини в екстремальних погодних умовах.

Застосування матеріалу

Прекрасні властивості нового утеплювача стали затребувані при виробництві цілого ряду споживчих товарів. Самим масовим попитом користується верхня модельна утеплений одяг для осінньо-зимового сезону:

  • куртка або пальто жіноче зимове, на тинсулейте виходять більш витончені і легкі в порівнянні з традиційними пуховиками на основі натурального пуху або синтепону;
  • спортивний одяг, штани, куртки для зимових видів спорту менше заважають руху, залишаючись при цьому теплими, надійними;
  • взуття для прохолодного періоду в містах, для подорожей або альпіністів;
  • додаткові елементи гардеробу – рукавички, головні убори;
  • вузькоспеціалізована одяг – термобілизна, водолазні костюми, спецодяг для працівників північних широт, співробітників МНС, пожежників, рятувальників.

Куртки

Найбільш універсальний тип З утеплювач застосовується в основному для пошиття модельного міської верхнього одягу, одягу, шкіряних виробів, трикотажу, рукавиць, головних уборів. Він складається на 65% з полиолефинового волокна, на 35% – з поліефірного волокна. Куртка з тинсулейтом виходить більш красива і менш важка, ніж пуховик на пуху, синтепоні або тканини холлофайбер. Гнучкість цього утеплювача, висока еластичність і стійкість до стискань підкладки роблять можливим створення моделей курток без частої простежка. Він випускається в трьох варіантах:

  • З – без флізеліновій проміжної прокладки;
  • CS – з однобічним флізеліновій прокладкою, яка кріпиться до шару тинсулейта ультразвукової зварюванням;
  • CDS – з двостороннім флізеліновій прокладкою.

Залежно від модифікації кожного з цих варіантів утеплювача змінюються його щільність і товщина:

Модифікація

Щільність, г/кв. м

Товщина, мм

C / CDS 40

43

3

C / CS / CDS 70

74

5

C / CS / CDS 100

105

7

C / CS / CDS 150

157

10,5

C / CS / CDS 200

210

14

C / CS 250

263

17,5

Спецодяг

Для виробництва спецодягу застосовується самий щільний утеплювач для одягу тінсулейт – тип Р. З використанням цього матеріалу робиться повсякденна і професійна верхній одяг, рукавички, рукавиці, чоботи для людей, що працюють за полярним колом. Цей одяг характеризується високими показниками товщини тканини, теплоізоляції, можливістю використання при сильному вітрі і різких перепадах погоди. При цьому спецодяг зберігає свою гнучкість, не перешкоджає виконанню професійних обов'язків. Характеристики готового матеріалу марки Р:

Модифікація

Щільність, г/м

Товщина, см

Р 100

101

1,0

Р 150

151

1,3

230 Р

230

2,1

Створений спеціально для співробітників, пов'язаних з вогне - і вибухонебезпечними роботами, варіант утеплювача FR застосовується при пошитті верхнього одягу, курток, штанів, рукавиць, рукавичок, вогнезахищеної взуття. Різні модифікації такого утеплювача мають наступні характеристики:

Модифікація

Щільність, г/м

Товщина, см

FR 120

120

1,2

FR 150

150

1,5

FR 200

200

1,8

Термобілизна

Одним з важливих елементів одягу для жителів півночі, робітників і військовослужбовців Крайньої Півночі є термобілизна. Застосування в якості утеплювача для створення тинсулейта здатне зменшити весь вироби, зробить його більш еластичним і приємним в повсякденному носінні. Це білизна не втрачає своїх властивостей при багаторазовому пранні, сушці або хімічного чищення. Таке термобілизна використовують альпіністи, лижники, рятувальники. Воно затребуване шанувальниками полювання та риболовлі, при яких малорухомі способи видобутку змінюються активними діями.

Гірськолижне взуття та аксесуари

Спеціальним для виготовлення термозащищенной взуття є тип В тинсулейта. Для цієї мети шар утеплювального наповнювача робиться високої щільності і маленької товщини. Це надає можливість фірмам-виробникам гірськолижного взуття, лижних рукавичок робити зразки зниженого ваги, гарного дизайну, міцності, надійності. Характеристики різних модифікацій цього типу утеплювача представлені в таблиці:

Модифікація

Щільність, г/м

Товщина, см

B 100

Сто п'ять

0,20

B 200

210

0,40

B 400

420

0,80

Водолазні костюми

Специфічні вимоги пред'являються при виготовленні водолазного спорядження і костюмів. Вони повинні бути еластичним, мати мінімальну гігроскопічність. Всім цим вимогам відповідає тінсулейт, який доповнює одяг для водолазів високою термостійкістю. Це стає особливо важливим при проведенні робіт на великих глибинах або під льодом. Багато підводники і аквалангісти користуються шкарпетками з тинсулейта, які є гідрофобними. Це означає, що вони, будучи навіть повністю мокрими, збережуть більше 70% первинної теплоти.

Побутові предмети та дитячі товари

Якісний утеплювач потрібен не тільки для одягу, але і для великого переліку побутових предметів. Для цих цілей застосовується тип TIB, який використовується при виробництві спортивного одягу, ковдр, пледів, подушок, спальних мішків. Відсутність алергії до цього матеріалу, стійкість до підвищеної вологості, водонепроникні властивості, хороша теплоізоляція роблять привабливим цей матеріал для створення речей для дітей. Для створення комбінезонів, дитячих ковдр, конвертів можливо використання більш товстих полотен утеплювача, який має наступні параметри:

Модифікація

Щільність, г/м

Товщина, см

TIB 100

98

1,7

TIB 120

119

2,0

TIB 200

191

2,5

Догляд за тинсулейтом

Довговічність використання будь речі залежить від правильної експлуатації і грамотного догляду за нею. Враховуючи високу вартість речей з цим утеплювачем, бажано вибирати хімічну чистку. При пранні виробів, що включають штучний наповнювач тінсулейт, необхідна вода з температурою не вище 30-40 градусів. Ручне прання бажана із застосуванням рідких пральних засобів, при цьому тінсулейт не боїться тривалих замачиваний.

Машинне прання повинна проводиться в делікатних режимах з установкою температури не вище 40 градусів і швидкістю віджимання не більше 600 оборотів в хвилину. Сушка виробів проводиться при кімнатній температурі, на звичайних плічках. Не варто розвішувати речі на опалювальних приладах, температура яких перевищує 40 градусів С. Не рекомендується відпарювати речі з цим матеріалом, щоб уникнути його псування.

Ціна

У таблиці представлені ціни на використовують як утеплювач тінсулейт вироби московського регіону:

Найменування

Магазин

Ціна, рублів

Рукавиці Red Fox Thinsulate

ozon

1808

Рукавички DDE winter-СOMFORT (Thinsulate), M

egazon

1170

Черевики зимові Norfin Snow Gray-20C

mirkmf

2771

Альпіністські бахіли BASK LEGGINS THL 64

bask

5990

Костюм сноубордичний ROXY 2017-18 IMPRESSION

kant

26990

Утеплювач для сухого гідрокостюма, LIGHT CDS 40

extreme-centr

7000

Куртка Зимова Norfin Air

labaz

4117

Відео

Лінія по виробництву тинсулейта

Відгуки

Сергій, 29 роківПеред початком осені минулого року я купив демісезонний куртку з утеплювачем тінсулейт. Зроблена вона дуже легкою – з ветронепродуваемого матеріалу з високим коміром, який до самого верху застібається блискавкою. При сильних морозах її можна використовувати під більш щільну куртку або кожушок.
Антон, 32 рокиТри роки тому я купив собі гідрокостюм Т-100, який виготовлений з тришарового матеріалу: нейлону, Thinsulate, флісу Yukon. Головними його перевагами є швидкість просихання, практично повна відсутність вбирання неприємних запахів. На ліктях і колінах зроблені вставки з Hydrostretch неопрену.
Ольга, 26 роківДля холодних погодних умов я купила куртку Primaloft Sport. Завдяки утеплювачу тінсулейт вона дуже легка, тепла. Має крій, щільно облягає фігуру, великий регульований капюшон, який можна надіти каску, теплі внутрішні манжети з отвором для великого пальця. Підходить для зимових скельних, льодових сходжень.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!