Як користуватися пастою ГОІ для полірування металевих виробів, пластику і скла з відео

Для шліфування металу в домашніх умовах рекомендується використовувати популярний і перевірений часом засіб під назвою паста ГОІ. У вільному продажу переважає кілька різновидів такої господарської продукції, але завдання одне – полірування поверхонь виробів з різних матеріалів. Засіб доступне з грошей та ефективне за кінцевим результатом. Тому паста для полірування металу заслуговує особливої уваги, обов'язково стане в нагоді кожному майстрові.

Що таке паста ГОИ

По суті, це тверда маса зеленого кольору, яка є хімічним продуктом і спеціально розроблена в Державному Оптичному Інституті. Так розшифровується назва (абревіатура). Цей абразивний матеріал призначений для якісної обробки та полірування металу, пластику, скла та інших твердих поверхонь в залежності від їх характеристик. Така універсальна паста може випускатися у формі гладкого бруска або фасувати в рідкому вигляді в спеціальні баночки. Від особливостей упаковки призначення і розшифровка такої хімічної продукції не змінюється.

Склад

Основна діюча речовина – оксид хрому, який може переважати в хімічному складі в різних концентраціях. Інші компоненти є допоміжними, необхідні для посилення бажаного ефекту і зручності повсякденного використання суміші Гоі. В даному випадку мова йде про соді, гасі, силікагелі, жирі і стеарине. Така хімічна формула надає пасті насичений зелений колір, робить її зручною і доступною в якості полірувального матеріалу. Виробництво такої хімічної продукції чітко відповідає ГОСТам.

Як користуватися пастою ГОІ

У кожній упаковці додається інструкція, яка докладно описує склад пасти ГОІ, правила застосування при безпосередньому контакті з тими або іншими твердими поверхнями для усунення дефектів. До початку застосування потрібно визначитися, яка паста актуальна буде в конкретному випадку. У вільному продажу переважає відразу кілька практичних варіантів, серед них наступні номери:

  1. №4. Для грубої обробки.
  2. №3. Для забезпечення матової поверхні без штрихів.
  3. №2 і 1. Для забезпечення глянцевих поверхонь.

Сама по собі процедура нескладна, головне – чітко дотримуватися загальні рекомендації і не пошкодити оброблювану поверхню. Полірування пастою ГОІ може бути здійснена у такій послідовності:

  1. Щоб уникнути появи подряпин на поверхні, потрібно знайти шматок ганчірки, наприклад, фланелі, змочити його в бензині.
  2. На дрантя нанести невелику кількість пасти, після чого витерти її про непотрібний металевий предмет для розпаду великих кристалів складу ГОІ.
  3. Не давлять рухами натирати предмет, поки його корпус не почне блищати. Така чистка займає кілька хвилин, але важливо остерігатися великих частинок складу Гоі і подряпин.
  4. Після завершення сеансу потрібно додатково обробити поверхню бензином або занурити начищений предмет в гас.

Для металу

Перед тим як полірувати пастою ГОІ, важливо визначитися з породою металу. Наприклад, часто виникає необхідність у якісній чищення срібних столових приладів – виделок, ножів, ложок (з часом вони темніють і зеленіють). У такому випадку важливо не зіпсувати поверхню благородного металу дрібними подряпинами, діяти в заданій нижче послідовності:

  1. Вимити столові прибори зі срібла.
  2. Натерти зубною щіткою з порошком до блиску.
  3. Окремо налити в склянку води, додати трохи нашатирного спирту, мила, порошку.
  4. Закип'ятити столові прилади в такому складі.
  5. Після переступити до обробки металу складом ГОІ.

Якщо говорити про інших металевих основах і виробах, варто акцентувати увагу, що сталеві речі чистяться на спеціальному приладі, а від чищення золота таким способом краще і зовсім відмовитися. Пояснюється це тим, що можна стерти верхній шар цього дорогоцінного металу. При поліруванні пастою металевих годин важливо попередньо вийняти годинниковий механізм.

Для скла

Наприклад, може знадобитися полірування дисплея мобільного телефону або будь-якого іншого гаджета. У такому разі без цієї чудодійної пасти точно не обійтися. При роботі зі скляними поверхнями рекомендується задіяти складу ГОІ №2, додатково використовувати м'яку ганчірку з фланелі. Процес чищення доступний в домашній обстановці, послідовність дій наступна:

  1. Взяти шматок ганчірки і гарненько натерти його бруском технічного засобу, щоб залишився шар пасти.
  2. Після цього можна починати якісну шліфування скла, але при цьому не сильно натискати на крихке виріб.
  3. Не докладаючи особливих зусиль, всього за кілька хвилин скляна поверхня буде натерта до блиску.

Для пластику

Для пластмаси теж рекомендується використовувати складу ГОІ №2 в'язкої або твердої консистенції. Знову взяти дрантя і натерти її бруском або нанести тонкі шар гелі подібної пасти. В останньому випадку, перш ніж переступати до більш інтенсивної шліфуванні пластику, важливо потерти будь-яку металеву поверхню (щоб уникнути появи подряпин на пластмасі). Потім використовувати технічний засіб за призначенням аналогічно вищенаведених прикладів.

Як розм'якшити пасту ГОИ

Якщо склад тривалий час не використовувався і засох, не варто поспішати з думками, чим замінити пасту ГОИ в домашніх умовах, оскільки це технічний засіб ще реально «реанімувати». Наприклад, його можна розбавити технічним або машинним маслом. Для цього відколоти засохлий шматок і перетерти в крихту, окремо перемішати з обраної масляною основою. Після можна використовувати за призначенням з фото - або відеоінструкції. Ще один варіант, ніж розвести пасту ГОИ, - гас, от тільки ефект полірування не завжди зберігається.

Аналоги

Якщо розчинити зазначений склад не виходить, або отриманий ефект не відповідає бажаному, можна замінити це технічний засіб повним аналогом. Багато майстра для побутових потреб вибирають продукцію зарубіжних виробників, яка відрізняється не тільки високими технічними характеристиками, але і тривалим терміном придатності, доступними умовами зберігання, розцінками. Ось популярні пропозиції зарубіжних виробників:

  • Rupes;
  • Dialux;
  • Depural Neo.

Відео

Полірувальна паста ГОИ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!