Причини виникнення шлунково-стравохідного разрывно-геморагічного синдрому - діагностика, лікування і дієта

Хоча ця недуга не небезпечний для життя, синдром Меллорі-Вейса малоприємний для пацієнтів – викликає больові відчуття в області живота, блювотні позиви, змінює колір стільця, вимагає ендоскопічного дослідження для діагностики. Виникає алкоголізму і переїдання. Якщо ви помічаєте у себе подібні симптоми, страждаючи хворобою шлунка, обов'язково зверніться до лікаря, щоб уникнути ускладнень.

Що таке синдром Меллорі-Вейса

Синдром Маллорі-Вейсса – це захворювання, яке характеризується поверховими розривами слизової оболонки травного тракту. Розриви локалізуються в черевному відділі стравоходу і кардіальним відділі шлунка. Інша назва недуги шлунково-стравохідний разрывно-геморагічний синдром. Група ризику: чоловіки у віці від 45 до 60 років, які страждають алкогольною залежністю.

Причини розриву слизової шлунка

Дві основні причини виникнення синдрому:

  • Алкоголізм. Вперше синдром був зафіксований у п'ятнадцяти пацієнтів, хворих на алкоголізм. Інтоксикація викликає блювоту, і оболонка стінок стравоходу травмується, що призводить до тріщини стравоходу.
  • Переїдання – оболонка шлунка розтягується і стоншується, що стає причиною шлункових кровотеч.

В деяких джерелах третім фактором – сприяючим – називають грижу стравохідного отвору діафрагми. Всі три причини зводяться до того, що в травному тракті підвищується тиск, що і викликає розриви стінки судин стравоходу. Викликати підвищення тиску може:

  • гикавка;
  • блювота – внаслідок алкоголізму, переїдання, а також інфекційних або запальних гострих і хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • кашель;
  • вагітність – на останньому триместрі може теж травмувати слизову стравоходу;
  • некомпетентні лікарі можуть пошкодити оболонку стравоходу при проведенні ендоскопічного дослідження органів ШКТ;
  • травми;
  • серцево-легенева реанімація.

Симптоми

Головний симптом – блювання з кров'ю (часто буває зі згустками). Проблема цього симптому в тому, що на початкових стадіях захворювання, з-за того, що розрив стався, крові в блювотних масах ще не буде. Класична картина поздовжніх розривів відзначається тільки в 40% випадків. Інші клінічні прояви (жоден з них не обов'язковий, але можливий):

  • Різка біль у верхніх відділах шлунка, що підсилюється при блювоті. На запущених стадіях локалізацію болю визначити важко, і вона поширюється по всьому животу.
  • Стілець чорного кольору.
  • Загальна слабкість і низький артеріальний тиск.

При значній крововтраті спостерігається наступна симптоматика:

  • блідість;
  • прискорене серцебиття;
  • холодний піт.

Діагностика захворювання

Для діагностики синдрому Маллорі-Вейса застосовують:

  • Лабораторні дослідження крові – необхідні, щоб оцінити величину крововтрати, і щоб дізнатися групу крові пацієнта (може знадобитися переливання).
  • Эзофагогастроскопию – вид ендоскопічної діагностики. Дозволяє наочно оцінити картину захворювання, кількість і розташування розривів. Ендоскопічне втручання не тільки точно визначає діагноз, але і зупиняє внутрішню кровотечу.
  • Рентгенографію черевної порожнини – призначається, якщо лікарі підозрюють повний розрив слизової шлунка, та з метою виявлення можливих ускладнень.

Лікування синдрому Меллорі-Вейса

Тактика лікування розривів стінок шлунка спрямована на те, щоб нормалізувати стан пацієнта, ліквідувати кровотечу, запобігти розвитку ускладнень. Прогноз лікування сприятливий. Так як це не хірургічне захворювання, спочатку застосовується консервативне лікування. Якщо вона не допомагає – звертаються до ендоскопічного лікування, якщо ендоскопія теж не ефективна – до хірургічного лікування.

Консервативне лікування

Пацієнтам призначають наступні медикаменти та процедури:

  • адреналін та розчин амінокапронової кислоти – вводяться через зонд Сенгстакена-Блекмора, безпосередньо в шлунок, щоб зупинити кровотечу;
  • внутрішньовенну інфузійну терапію – для того, щоб заповнити втрату крові, при гострій крововтраті проводять переливання;
  • протиблювотні препарати;
  • лікарські препарати, що нейтралізують соляну кислоту шлункового соку;
  • обволікаючі препарати.

Хірургічне втручання

Розриви викликають внутрішнє кровотеча, яка в 90% випадків зупиняється саме і не поновлюється. У решти 10 відсотках синдром Маллорі-Вейса призводить до сильним активним кровотеч, що потребує хірургічну допомогу. Захворювання в загальних випадках лікується без операції – вона показана тільки тим пацієнтам, яким не допомогло консервативне лікування та ендоскопічна терапія. Проводиться операція Бейе – хірурги вручну зшивають поздовжні тріщини, попередньо припікаючи кривавий розрив.

Дієта при синдромі Маллорі-Вейса

Хворим, які страждають від сильної блювоти та наявності кровотечі, показано утримуватися від прийому їжі. Іншим пацієнтам, за умови того, що лікування діє, а блювота більше не виявляється, можна їсти тільки рідку їжу з подальшим переходом на звичайну їжу протягом двох діб. Заборонено переїдання і вживання алкоголю.

Профілактичні заходи

Оскільки алкоголізм – це основна причина виникнення шлунково-кишкових кровотеч, щоб уникнути виникнення розривів оболонки шлунка слід обмежити кількість алкоголю. Крім того, профілактика захворювання включає лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, включаючи гастрити, виразки шлунка, панкреатит, холецистит, булімію, та інших недуг, у клінічну картину яких включається блювання, вчасно. Настійно рекомендується не допускати переїдання.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!