Місячний календар для кімнатних рослин на 2018 рік

Місяць відіграє величезну роль у життєдіяльності живих організмів Землі. Вона здатна «пересувати» величезні масиви води морів, океанів шляхом припливів і відливів. Організми людини, тварин і рослин більшою мірою складаються з води, тому їх біоритми пов'язані з циклами Місяця. Людство давно спостерігає за цим небесним тілом. Вже багато покоління люди передають один одному знання про вплив Місяця на розвиток усього живого. Місячний календар для кімнатних рослин може стати помічником в успішному квітникарстві, потрібно лише зрозуміти деякі закономірності.

Як Місяць впливає на кімнатні рослини

Біоритми всіх рослин безпосередньо залежать від обертання Землі навколо Сонця, що приводить до зміни дня і ночі, пір року. Кімнатні квіти не є винятком. Циклічність їх життєвих процесів пов'язана і з проходженням Місяця через12 знаків зодіаку за місячний місяць (29-30 днів). Місячні енергії впливають на періоди росту і спокою рослинних організмів, напрямок їх руху соків, здатність накопичувати поживні речовини.

Фази місяця

В ході руху Місяця по орбіті вона по-різному висвітлює Землю. Ці періодично мінливі стани освітленості мають циклічний характер і названі фазами Місяця. Молодик – таке положення Місяця, коли вона розташована на одній прямій між Землею і Сонцем. Це час, коли супутник нашої планети не видно в небі. У повню Місяць виглядає як повний світний диск. Вплив її на життєдіяльність рослин взято за основу при складанні місячних календарів для кімнатних рослин.

Фаза місяця

вплив на рослину

Зростаюча Місяць

(перша, друга місячна фаза)

Відбувається рух соків від коренів до листя, квітів, плодів. Період характеризується високою активністю зелених організмів, активним ростом. Поживні речовини збираються його наземною частиною. Рекомендується посів насіння, рясний полив, пересадка культур, укорінення живців, поділ куща, розпушування землі.

Повний місяць

Життєві сили досягають максимальної величини. Рослинний організм ввібрав в себе всі доступні йому корисні речовини. Сприятлива посадка довго проростає насіння. У цей час добре переноситься прорідження, полив, мінеральна підгодівля, обприскування.

Щербатий Місяць

(третя, четверта місячна фаза)

Поступовий спад життєвої активності, рівень рідини клітин знижується, відбувається відтік поживних речовин до коренів, напрацьованих у процесі фотосинтезу. Сприятливо укорінення, підготовка до вигонці цибулин, бульб. Обрізку проводять з метою уповільнення зростання. Ефективно обприскування препаратами від хвороб і шкідників. Рекомендується обмежити полив.

Молодий місяць

Вся сила концентрується в кореневій системі, організму потрібен спокій, він готується до нового циклу. У цей період не рекомендується чіпати рослина. Будь-які маніпуляції негативно позначаться на стані квітів. Хороший день для боротьби з хворобами та шкідниками.

Знаки зодіаку

Місяць, здійснюючи свій хід по небу, знаходиться деякий час в тому чи іншому знаку зодіаку. Астрологи знають про місячному вплив на фізіологічні процеси живих організмів і становлять місячні календарі для кімнатних рослин. Супутник Землі знаходиться в кожному з 12 знаків зодіаку 2-3 дні, впливаючи певним чином на біоритми живих істот. Виділяють зодіакальні знаки:

  • «Родючі». Вони названі так тому, що посаджені або висіяне в цей час культури швидко ростуть і дають високі врожаї. Це: Рак, Скорпіон, Риби, Телець (частково) і Ваги.
  • «Безплідні». У дні, коли Місяць знаходиться в цих знаках, не варто висаджувати культури в квітникарстві та землеробстві, сіяти насіння. Це зафіксовано в місячному календарі для кімнатних рослин. Відзначено, що сходи будуть «не дружними», хворобливими, коли Місяць знаходиться під впливом Лева, Стрільця, Овна.
  • Знаки середньої «родючості»: Козеріг, Діва, Близнюки, Водолій.

Протягом століть людство по крихтах збирав відомості про схожості, розвиток, зростання, родючість рослин. Місячний календар вказує на положення Місяця в тому чи іншому зодіакальному сузір'ї і вплив її на вирощувані людиною культури:

  • Овен. Характеризується інтенсивним зростанням нових пагонів.
  • Телець. Зібраний урожай у цей період довго зберігається не псуючись.
  • Діва. Відзначається швидка схожість і відмінна приживлюваність рослин при пересаджуванні.
  • Ваги. М'якоть плодів налита соком, квіти особливо ароматні в ці дні, стійкість до шкідників та хвороб представників рослинного світу максимальна.
  • Скорпіон гарантує возделываемым культурам, посадженим в цей період, стійкість до інфекцій і тривале зберігання плодів.
  • Стрілець сприяє утворенню великої кількості насіння і довге стебло паросткам, посадженим на його дні.
  • Козеріг по праву вважається родючим знаком. Він дає відмінний врожай, стійкість рослинних організмів до заморозків, посухи, хвороб.
  • Рак сприяє великому врожаю, який погано зберігається. Насіння виходять слабкою схожості.
  • Близнюки. Урожай не високий, але має велику тривалість зберігання.
  • Водолій, Лев гарні для збору насіння.
  • Риби. Посаджені в цей день сільськогосподарські культури володіють високою врожайністю. Збір врожаю не варто планувати на ці дні: період зберігання короткий, плоди швидко псуються.

Місячний календар квітникаря на 2018 рік

Квітникарям знайоме чудове почуття дотику з живою природою навіть в умовах невеликого простору власних будинків. Вирощування кімнатних рослин приносить величезне задоволення людям, коли їхні вихованці здорові, повні сил і радують своїм прекрасним цвітінням. Великим надбанням людини, присвятив частину свого життя квітам, є місячний календар для кімнатних рослин. Для отримання відмінних результатів у квітникарстві, астрологи радять використовувати інформацію про сприятливих періодах квітникарства місячних фаз 2018 року:

  • Січень. З 26 числа – період зростаючого Місяця, яка знаходиться в родючих знаках Тільця і Раку. Це сприятливі дні для посадки кімнатних квітів. Рекомендовано змінювати землю у дорослих культур і готувати для вкорінення живці для нових саджанців.
  • Лютий є початком вегетативного сезону багатьох кімнатних квітів після періоду спокою. Можна переглянути і розсортувати насіння для майбутньої посадки, приготувати грунт і контейнери для однорічних культур. Варто зайнятися висадкою таких кольорів, як петунії, левиний зів, лобелії після 17 березня за рекомендаціями місячного календаря.
  • Березень. З 21 числа можна сміливо зайнятися пересадкою дорослих кімнатних квітів у більш вільні горщики і вазони. Незначне пошкодження кореневої системи при цьому квіти перенесуть безболісно. За місячним календарем цей час характеризується домінуванням «водних» зодіакальних знаків.
  • Квітень. З 1 по 15 число Місяць буде спадати. Це сприятливий період для боротьби проти хвороб і шкідників. Слід виконувати обрізку стебел квітів для уповільнення зростання. Після 17.04.18 можна відновити пересадку зелених вихованців, якщо ця процедура не проведена раніше.
  • Травень. Першу половину місяця присвячують підгодівлі і висадці цибулинних культур у контейнери на відкритому повітрі, призначених прикрашати балкони і лоджії. Після 16 числа – відповідний час для пересадки квіткової розсади однорічників.
  • Червень – підходящий місяць для формування крони, живцювання декоративних кімнатних чагарників, наприклад, гибискуса. Заготовку (обрізку верхівок гілок) і живців для посадкового матеріалу краще проводити після 25 червня. Продовжують посадку у відкритий грунт братків і незабудок.
  • Липень. Всі роботи по оновленню зелених культур проведені. Залишається проявляти турботу про вихованців і милуватися своєю працею. Полив, миття і очищення рослин краще проводити в зодіакальні «водні» дні: 3-4, 12-13, 20-22.
  • Серпень. Місяць починається з 18 місячного дня (Водолій). Це часом не передбачає активних дій у відношенні рослин. Варто обмежитися розпушуванням грунту, видаленням сухого листя. Від правильної обрізки стебел буде залежати утворення бутонів квітучих культур. Слід скористатися місячним календарем для вибору найкращого періоду для цих маніпуляцій.
  • Вересень. Перші місячні добу припадають на 10 вересня, Місяць знаходиться під знаком Діви. Період володіє хорошою енергетикою для розмноження квітів. Глоксинія, бегонія, фіалка легко розмножуються листками, які необхідно помістити в воду для утворення корінців. Кінець місяця - прекрасний час для пересадки квітів.
  • Жовтень. Осінь входить у свої права. Деякі рослини готуються до зимового спокою. Перша декада місяця вимагає обмежити полив і обприскування до мінімуму. 9 жовтня в молодика домашній сад необхідно забезпечити повним спокоєм. Другу і третю декаду можна присвятити підготовці до зими, яка передбачає останню пересадку квітів в цьому році.
  • Листопад. Сукулентів потрібно влаштувати штучну посуху. В листопаді і грудні їх поливають 1 раз. Уникати поливу варто в січні і лютому. При недостатньому природному освітленні світлолюбні кімнатні культури необхідно перенести на підвіконня південного боку. Фаза зростання Місяця починається з 7 листопада. Варто забезпечити достатній полив квітів при центральному опаленні приміщень.
  • Грудень. Посаджені до 7 грудня однорічні цибулинні культури порадують навесні рясним цвітінням. З другої декади місяця особливу увагу варто приділити орхідеям, які починають готуватися до цвітіння. Місячний календар радить використовувати цей час для замочування насіння, що позитивно позначиться на дружну схожість розсади.

Таблиця сприятливих і несприятливих днів

Місячний календар для кімнатних рослин надає інформацію про сприятливі і несприятливі дні для роботи квітникарів. Він допомагає любителям квітів не робити грубих помилок в повсякденному догляді за рослинами. Представлена таблиця створена на основі графіка сезонних біоритмів квітів, помісячних фаз Місяця, її щорічного руху по зодіакальним знакам:

Місяць

Сприятливі дні для

несприятливі дні для робіт по догляду за кімнатними квітами

поливання, миття листя

добрива

посадки, розмноження

обрізки, боротьби з шкідниками

розпушування ґрунту

січень

1, 7, 11, 16, 20, 26

7, 11, 14, 20

6, 20, 23, 27

1, 6, 13, 23

13, 20, 30

2, 3, 15,18, 31

лютий

6-7, 12, 19, 25, 28

4-5, 13-14, 25

8, 19, 21-22, 25-27

2, 3, 5, 9

2, 3, 9, 24

1, 10, 16

березень

5-7, 15-17, 22-23

5, 6, 10, 12, 17, 22

10-11, 20-21, 22, 25

6-8, 12 , 28

1-2, 13, 20, 26

3-4, 9, 14, 18, 31

квітень

2-3, 8-9, 12-13, 21-22, 27, 31

8-9, 12-13, 15, 27, 29

8, 17-19, 20, 23-25

2, 4-5, 7, 14, 30

25, 26, 30

1, 14, 16, 23

травень

1, 8-11, 16-17, 25, 27, 31

4-6, 8-9, 10-11, 17, 27, 31

4, 6, 8-9, 17, 19, 20, 22-23, 26-27

5, 10-11, 27-28

2-3, 7-8, 11, 13, 28-29, 30

14-15, 21

червень

4-6, 10-11, 14, 23-24

4-6, 10-11, 14, 23-24

6-7, 12, 14-16, 18-20, 22

1, 8-9, 23, 29

1-3, 8, 12, 27, 30

13, 25, 28

липень

2-4, 12-13, 20-21, 30, 31

2-4, 12-13, 21, 30-31

2, 14-18, 22-23, 25

5, 7-8, 10-12, 19

5, 10, 28-29

19, 27

серпень

1, 4, 8, 11, 15, 17, 27-28, 30

1-2, 8, 10-11, 15, 17, 30

4-5, 12-13, 14-15, 19-21

2-4, 8 22, 29

6-7, 10, 24-25, 27, 29

7, 9 23, 26

вересень

2-5, 12, 21-23, 26-27

2-5, 12-13, 22, 26-27

1, 11-13, 17-19, 23

5-6, 15-16, 26, 30

1-3, 6, 8, 15, 27, 29

9, 10, 24

жовтень

2-3, 10-11, 16, 20-21, 29, 30

2-3, 16, 20-21, 29

6-7, 10-11, 16, 20-21, 29

1, 4, 8-9, 22, 24, 31

4, 15, 17-19, 22, 24

9, 12, 26

листопад

2-3, 9-10, 16-17, 25-26

2-3, 9-10, 16-17, 26

2-3, 5, 16-17

2-3, 14, 16-17, 30

8, 18, 20, 28

7, 22-23

грудень

4-5, 12-14, 23-24

4-5, 13-14, 23-24, 29

1-2, 18-19, 20-21, 24, 28

1-3, 11, 16, 19, 24

6, 11, 26

3, 7, 22

У які дні можна пересаджувати кімнатні квіти

Для успішної пересадки кімнатних квітів поряд з сезонними змінами та особливостями місячних днів необхідно враховувати індивідуальні якості кожної рослини. Наприклад, орхідеї цвітуть з жовтня по квітень, – в той час, коли для більшості кімнатних квітів у зимові місяці характерно стан спокою. Взимку не тільки не можна пересаджувати декоративні культури, але рекомендовано полив скоротити до мінімуму. Сукуленти і зовсім припиняють поливати взимку.

Декоративно-листяні

Багато видів домашніх рослин мають непоказні квітки, але їх цінують за декоративне листя. Дуже мило виглядають кімнатні дерева: кавове, чайне, пальмова. Популярними декоративно-листяними видами є:

  • аспарагус;
  • диффенбахию;
  • драцену;
  • монстеру;
  • пеперомію;
  • фікус;
  • хлорофітум.

Кожна така культура має свої біоритми і вимагає індивідуального підходу. Всі вони не переносять високих температур повітря, низької вологості і прямих променів сонця. Для підвищення вологості рекомендовано розміщувати горщик з квіткою на піддон з дренажем типу керамзит, який час від часу зволожують. Все декоративно-листяні культури вимагають особливої уваги ранньою весною. Пересадка кімнатних рослин за місячним календарем дасть відмінні результати. У 2018 році найкращими датами для цього є (в дужках вказаний знак зодіаку, через який проходить Місяць):

  • березні: 20-21 (Тілець), 24-26 (Рак)
  • квітні: 16-18 (Тілець), 21-22 (Рак);
  • травні: 18-19 (Рак), 27 (Скорпіон).

Пересадка ампельних і кучерявих кімнатних рослин

Квітникарі з задоволенням вирощують ампельні і кучеряві квіти. Серед них є кімнатні багаторічні ліани і швидкозростаючі однорічні культури, якими влітку прикрашають балкони. Найпопулярнішими є:

  • клеродендрум;
  • плющ;
  • акокантера;
  • пасифлора;
  • монстера;
  • хойя та ін.

Місячний календар пересадки кімнатних рослин 2018 року рекомендує проводити цю маніпуляцію навесні і восени в дні, коли щербатий Місяць перебуває під зодіакальним знаком Стрільця, Діви, а зростаюча під Близнюками:

  • березень: 8-10, 22-23;
  • квітень: 4-6, 19-20;
  • травень: 2-3, 16-17;
  • вересень: 30
  • жовтень: 6-7
  • листопад: 2-4

Цибулинні і бульбові кімнатні рослини

Домашні квіти з цибулинними і бульбовими корінням дуже красиво цвітуть. Їхня відмінна риса полягає в тому, що після цвітіння ці культури вимагають періоду спокою при зниженій температурі. Для деяких видів потрібно, щоб бульби і цибулини зберігалися взимку без надземної частини. Квітникарі з великим задоволенням вирощують такі цибулинні і бульбові культури:

  • амариліс;
  • бегонія бульбова;
  • ворслея;
  • гіппеаструм;
  • глоксинія;
  • кислиця;
  • клівія;
  • лілія;
  • цикламен;
  • еухаріс та ін.

Місячний календар для кімнатних рослин стане відмінним помічником для квітникарів, які вирішили зайнятися вирощуванням кімнатних цибулинних і бульбових квітів. Пересаджувати їх краще всього в 2018 році в дні, коли щербатий Місяць знаходиться під знаком Скорпіона, а зростаюча Козерога:

  • лютий: 6-8;
  • березень: 6-7;
  • квітень 2-3;
  • травень: 1;
  • жовтень: 15-16;
  • листопад: 11-13.

Особливості догляду за рослинами за місячним календарем

Одним з важливих факторів, що впливають на життєдіяльність кімнатних квітів, є полив. Недосвідчені квітникарі нерідко допускають помилки, тому що неправильно поливають рослини. Сезонні відмінності, індивідуальні особливості культур, температура, вологість повітря передбачають різний рівень споживання води квітами. Посилений полив і обприскування необхідні, коли:

  • настає період активного росту квітки;
  • культури мають тонкі і ніжні листя (диффенбахія, аспарагус тощо)
  • горщик має невеликий об'єм щодо надземної зеленої маси квітки;
  • домашній сад знаходиться в приміщенні з центральним опаленням;
  • для вирощування квітки використовується керамічний горщик;
  • культура за походженням із заболочених місцевостей (водяна папороть, сцирпус).

Полив буде ефективним, якщо його проводити «водні» дні, коли Місяць знаходиться під знаками Рака, Риб, Скорпіона. Не рекомендують проводити полив і обприскування квітів в «повітряні» дні Терезів, Водолія, Близнюків. Це може загрожувати тим, що на зелених вихованців нападуть шкідники. Місячний календар надає необхідну інформацію про сприятливих днями необхідних дій по догляду за кімнатними квітами.

Відео

Вплив зростаючої МІСЯЦЯ на кімнатні рослини

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!