Вирощування Каланхое Дегремона в домашніх умовах - посадка, живцювання і полив

Домашні рослини часто несуть не тільки декоративну функцію, але і виступають кімнатними докторами. Один з таких «зелених друзів» – каланхое Дегремона, цей лікувальний квітка в домашніх умовах допоможе впоратися з нежиттю, захворюваннями ясен і шкіри, він має протизапальні і ранозагоювальні властивості. Доглядати за рослиною легко, тому вирощуванням сукулент займаються практично всі любителі зелені на підвіконнях.

Що таке каланхое Дегремона

Kalanchoe daigremontiana – трав'яниста суккулентное рослина (запасає в тканинах воду), належить до роду Каланхое сімейства Товстолисті. Вид прийшов у Європу з тропічного поясу Південної Америки, Південної Африки, острова Мадагаскар, Азії). Стебло каланхое прямий, досягає висоти 60-100 см, зубчасті листя м'ясисті, блискучі, трикутної форми. Забарвлення листя рослини сіро-зелений, зі зворотного боку вони усипані фіолетовими плямами. В зимовий період на каланхое розпускаються червоні або рожеві квітки на довгих ніжках.

Народні назви

Різновидів каланхое дуже багато, але широку популярність здобув вид Дегремона. У народі зустрічаються такі імена рослини: квітка Гете, кімнатний женьшень. Нерідко каланхое називають деревом життя, матір'ю тисячі – живородяща рослина за короткий час відтворює велику кількість «діток», які легко можна посадити і отримати повноцінний квітка.

Лікувальні властивості

Можливостями виду Дегремона користується навіть офіційна медицина: на основі багаторічного рослини фахівці створили лікарський препарат каланхин. Активна речовина прискорює одужання при гастриті, ентероколіті, допомагає в лікуванні опіків, пролежнів, обморожень, зупиняє кровотечу. У натуральному вигляді каланхое має такими властивостями:

  • протизапальні;
  • ранозагоювальні;
  • протимікробними;
  • заспокійливими.

Сік каланхое ефективний при лікуванні нежиті, гаймориту, ГРВІ. Зовнішнє застосування цілющої рідини рослини практикується при ушкодженнях і захворюваннях шкіри: для лікування ран, опіків. Можна змащувати соком слизові оболонки, на яких утворилися виразки. Мазь каланхое на основі ланоліну або вазеліну ще краще – вона не викликає печіння та свербежу шкіри. Всередину можна застосовувати настойку на спирту або чистий сік – так ви організуєте профілактику грипу, ГРВІ.

Застосування в народній медицині

Цей домашній лікар допомагає позбутися багатьох проблем. Хвороби, які усуває каланхое:

  • Нежить. Застосовують сік з Дегремона 4 рази в день для закапування носа: по 2 краплі в кожну ніздрю (для дітей розводять з кип'яченою водою в пропорції 1:1).
  • Ангіна, тонзиліт, хворі ясна. Сік рослини змішують з водою (1:1), полоскання проводять до одужання.
  • Отит. У хворе вухо закапують 2 краплі спиртової настоянки, після чого закривають слуховий прохід ваткою з соком каланхое.
  • Трофічні, гнійні рани, опіки. Марлеву тканину просочують соком і роблять пов'язки, які міняють щодня.
  • Варикоз. Ноги розтирають спиртовою настоянкою на каланхое протягом двох тижнів. Потім потрібно зробити перерву і повторити курс розтирань.
  • Укуси комах, екзема, гематоми. Хворі місця змазують маззю.
  • Виразка, захворювання сечостатевої системи, слабкий імунітет. Чайну ложку соку приймають три рази в день.

Догляд за каланхое Дегремона в домашніх умовах

Якщо ви хочете побачити м'ясисті стебла, листя і як каланхое рясно цвіте, потрібно забезпечити йому хороші умови. Це зовсім неважко. Влітку комфортна температура повітря для квітки – 27 градусів. Взимку показники термометра не повинні опускатися нижче 15°С, але і ставити рослину біля опалювальних приладів не рекомендується. Каланхое не любить холодних умов, а взимку ще закладаються бруньки і відбувається цвітіння, тому потрібно стежити за оптимальною температурою. Вологість повітря не повинна бути високою. Обприскувати листя необхідно помірно і тільки влітку.

Дегремона – світлолюбна рослина. Взимку важливо забезпечити йому яскраве освітлення на південних або південно-східних підвіконнях. Влітку краще ставити горщик у прохолодній тіні, щоб уникнути сонячних опіків листя. Якщо в теплу пору року каланхое буде отримувати світло протягом 9-10 годин, це благотворно позначиться на цвітінні. Обрізку варто організовувати до обіду: на молодих пагонах потрібно видалити 1-2 верхніх листочки. Якщо стебла виснажилися, а листя стали дрібними, то квітка прищипують – ножицями або пальцями акуратно відривають верхівку.

Грунт

Оптимальна грунт для рослини – нейтральна або слабокисла. Найпростіший варіант – купити готовий грунт для сукулентів. Він пухкий і легкий, не затримує зайву вологу. Самостійно приготувати грунт можна з таких складових:

  • листяна земля – 2 частини;
  • дернова земля – 2 частини;
  • торф – 2 частини;
  • грубозернистий пісок або перліт – 3 частини;
  • дренаж або вермикуліт.

Полив

Дегремона не любить рясного поливу, сукулент може витримати без води 2 тижні. Влітку грунт зволожують, якщо вона просохла на 1 або 2 див. Взимку поливають рослину ще рідше. Щоб у каланхое не загнивали коріння, потрібно забезпечити хороший дренаж і рихлість грунту. Найменший застій води призводить до пошкодження коренів і появі шкідників, грибка. Не допускайте застою води в піддоні.

Пересадка

Для вирощування каланхое потрібно спочатку підібрати важкий стійкий горщик невеликого розміру. Молоді рослини швидко розвиваються, тому їх необхідно пересаджувати раз на рік до віку 5 років. Старшому поколінню міняють «будиночок» рідше – раз в 2-3 роки (орієнтуйтеся по вростання коренів в дренаж). Кращий час для пересадки каланхое – рання весна. Алгоритм процесу:

  1. Акуратно вийміть рослину з горщика, не обтрушуючи грунт з коріння.
  2. Помістіть каланхое в ємність великих параметрів, заповніть порожнечі землею.
  3. Злегка потрясіть горщик, ґрунт ущільнився. Зверху досипте ще землі.
  4. Через тиждень після пересадки внесіть добриво.

Добрива

Підгодовувати каланхое слід щомісяця спеціальними добривами для сукулентів. Якщо ви не зустрічаєте такі у продажу, візьміть підгодівлі для будь-якої рослини і використовуйте половину дози, наведеною в інструкції. Після видалення завявших суцвіть Дегремона обов'язково внесіть добрива, щоб сукулент розпустився і в наступний раз. Взимку зробіть перерву, в цей час не варто організовувати підгодівлю молодих і старих рослин.

Хвороби і шкідники

Якщо Дегремона не цвіте, це ознака неправильного догляду, ураження пліснявою або паразитами. Найпоширеніші шкідники:

  • Щитівки. Листя рослини покриваються сірим нальотом, внаслідок чого утруднюється харчування, і розвивається грибок. Слиз видаляється спиртовим розчином.
  • Попелиця. Дрібні комахи щільно покривають листя, з-за чого перекривається доступ кисню. Якщо стебло прямостояче або листя сильно вражені, обрізайте їх. Рослина обробіть господарським або калійним милом.

Якщо у каланхое опадає листя, потрібно підгодувати сукулент. При пожовтінні ділянок рослини варто покращити освітлення. Відсутність цвітіння при нормальному зовнішньому вигляді сукулент говорить про надлишок добрив. Темні плями на листі – наслідок низьких температур і надмірної кількості вологи. Засихання рослини – результат нестачі рідини, ураження коренів паразитами.

Розмноження каланхое Дегремона

Найпоширеніший спосіб – живцювання каланхое в домашніх умовах. Процедура неважка, займе мало часу. Будь то бічні, верхівкові живці або дітки – всі вони легко вкорінюються і швидко розростаються. Ви навіть не встигнете помітити, як на рослині розпустилися пишні волоті з квітами. Вид Дегремона дуже плідний, тому вам в ідеалі не доведеться розмножувати рослина – дітки опаде і самі укорінятимуться.

Насінням

Ними виступають виводкові бруньки з повітряними коренями. Вони утворюються на верхівках листя. Навесні діти дозрівають, після чого необхідно посадити їх в ємність з торфом і піском, накрити плівкою і зробити в ній невеликі отвори. Незабаром нирки укорінятимуться, після чого маленькі рослини розсаджують і забезпечують яскраве розсіяне світло. Коли з'явиться три пари листочків, потрібно прищипнути верхівку.

Живцювання

Гострим ножем або вручну відокремте здоровий стебло рослини (листовий держак). Якщо ця частина каланхое має повітряні корінці, тоді можна висаджувати відросток в постійний горщик. При відсутності коренів видаліть нижнє листя і залиште держак на відкритому повітрі протягом доби, щоб зріз підсушився. Потім посадіть квітка під тимчасовий горщик з вологим торфом. Коли Дегремона пустить корінці, переселите рослина в постійний будиночок.

Відео

Каланхое як сформувати рослина гарно!?

Пересадка Каланхое Дегремона

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!