Шапки в'язані жіночі - як вибрати за типом пряжі, стилю, кольору і декору, модні образи з фото

Невід'ємним атрибутом жіночого гардероба в холодну пору року є в'язана шапка. Індустрія моди пропонує необмежену кількість головних уборів, які розрізняються по техніці виконання, стилем, формою, кольором і матеріалом. Функціональність такого аксесуара очевидна, адже він захищає від несприятливих умов навколишнього середовища, а також робить закінченим образ жінки.

Які бувають вязані шапки для жінок

В'язану шапку люди носять з практичною метою захисту від опадів, холоду, вітру. Переохолодження може негативно позначитися на організмі, викликати менінгіт, гайморит та інші захворювання. Крім того, низька температура не сприяє здоров'ю волосся, на морозі судини звужуються, при цьому погіршується кровопостачання і псуються волосяні цибулини. Якщо захистити волосся, то цього не станеться і пасма не будуть ламкими.

Шапку вибирають, виходячи з часу року. Як правило, цей аксесуар надягають восени, навесні або взимку. Теплі берети, вушанки, картузи доречні при морозі вище 10 градусів. При температурі близько нуля підійдуть тонкі вироби і фетрові капелюхи. Асортимент весняно-літніх моделей включає: бандани, берети і легкі капелюшки. Вибір аксесуара залежить і від віку жінки. Якщо молоді йдуть практично будь-які моделі, то зрілим дамам слід ретельно стежити за гардеробом. Які вироби краще носити:

  • Тридцятирічним дамам. Представницям слабкої статі цій віковій категорії пора попрощатися з екстравагантними моделями і дотримуватися класики. Краще зупинити вибір на спокійних тонах: білому, сірому, коричневому.
  • Жінкам до 40 років. Таким дамам підійде трансформер або снуд, який використовується як шарф. Крім того, універсальна модель – бере, який поєднується з будь верхнім одягом.
  • Дамам у 50 років. При виборі аксесуара доводиться поєднувати тренд і статус. Ніколи не старіючі капелюшки добре впораються з проблемою. М'які в'язані вироби теж ідеально підійдуть.
  • Жінкам до 60 років. Пані в цьому віці повинні уникати складних споруд на голові, інакше вони будуть виглядати безглуздо. Стрази, пір'я і химерний декор - неприйнятний. Вітається лаконічність і стриманість. Для літніх жінок краще вибирати нейтрального освіжаючого кольору.

Пряжа

Для створення шапочок з пряжі часто використовується машинна в'язка або ручне з допомогою гачка або спиць. Способів зв'язати такий елемент гардеробу багато: все залежить від того, яку модель ви маєте намір створити. Шапки в'яжуть як впоперек, так і вздовж. Панчішні спиці, загострені з двох сторін, більше підходять для виготовлення невеликих виробів (рукавичок, рукавиць). Для шапок використовують кругові спиці, які допомагають створити будь-яку форму, не вимагає подальшого зшивання. Поширені кілька видів в'язки:

  1. Плетінка. Простий, ненав'язливий візерунок, який нагадує собою плетіння, що використовується на кошиках.
  2. Перлинний. Візерунок нагадує розсип дрібних каменів. Досягається такий ефект за чергування виворітних і лицьових петель.
  3. Стільники. Ошатний візерунок, який представляє собою подвійне полотно, яке нагадує праці працьовитих бджіл.
  4. Рис. Підвид перлинного візерунка. Чергування виворітних і лицьових петель дозволяє створити малюнок у вигляді опуклих шишок, нагадують довгастий рис.
  5. Міський. Стильний варіант для молодих дівчат. Візерунок утворює витіюваті доріжки, які розташовані паралельно один одному.
  6. Норвезька. Завдяки квітам з гострими краями, геометричних узорів, цікавих орнаментів такий вид в'язки популярний серед молоді.
  7. Бріош. Візерунок заснований на англійській гумці.

В'язані вироби створюються з різних видів пряжі. Цей матеріал виготовляється з однорідних волокон і має ряд текстур. Такі нитки допомагають зв'язати різноманітні види виробів. Для виконання кольорових моделей важливо вміння правильно підбирати пряжу за поєднанням кольорів, від приглушеного до яскравого. Пряжа може бути зроблена з одного або відразу декількох видів волокон. При цьому матеріал буває штучним або натуральним. Різновиди пряжі:

  1. Шерсть. Натуральний матеріал, що отримується з стриженої вовни овець. Така пряжа ідеальна для в'язання рельєфних, гладких візерунків.
  2. Ангора. Пряжа, створена з вовни ангорського кролика. Вироби з неї виходять легкими, пухнастими і м'якими. Вважається довговічним, гіпоалергенним матеріалом.
  3. Мериносова вовна. Матеріал, взятий з холки тонкорунних овець-мериносів. Добре зберігає тепло, гігроскопічний (поглинає вологу з повітря), вважається самою м'якою шерстю.
  4. Кашемір. Найтонший пух високогірній кози. Стильний, вишуканий, витончений, ультрамодний і дорогий матеріал. Його часто називають королівською пряжею.
  5. Мохер. Вовняна пряжа з пухнастими довгими волокнами. Добре підходить для в'язання ажурних теплих речей.
  6. Бавовна. Тонкі, пухнасті, м'які, короткі волокна. Для такого матеріалу характерна хімічна стійкість, висока міцність, теплостійкість, гігроскопічність.
  7. Акрил. Виготовляється з етилену, який отримують з нафти. Акрилова пряжа грубувата, але відрізняється величезною різноманітністю колірних відтінків.
  8. Меланжева пряжа. Утворюється шляхом змішування декількох ниток, які відрізняються якістю, фактурою, кольором, складом. Один моток може включати натуральну шерсть і акрил.
  9. Нейлон. Матеріал з легких волокон, їх еластичність робить пряжу ідеальною для створення трикотажних виробів.
  10. Букльована пряжа. Це особливий різновид ниток зі спеціальними нерівностями, завдяки яким створюються фактурні оригінальні вироби.

Стилі

Важливим аспектом при виборі потрібної моделі є стиль. Популярними стилістичними рішеннями вважаються:

  1. Печворк. Оригінальний вид рукоділля, який представляє собою клаптикову техніку. Основу в'язаного печворку складає мозаїка з різнобарвною пряжі. Аксесуар, створений в такому стилі, виходить неординарним, оригінальним, з неповторними орнаментами.
  2. Бохо.Молодіжний стиль, особливостями якого є поєднання різних мотивів (хіпі, готики, гламуру і т. д.), використання незвичайних фактур і матеріалів. Колірна гамма – благородні відтінки і ніяких неприродних кислотних кольорів. Присутні декоративні етнічні орнаменти.
  3. Family look. Однаковий дизайн для мами і маленької дочки - основний тренд цього сезону.
  4. Ретро. Красиві вироби для жінок в такому стилі роблять своїх власниць загадковими і елегантними. Цей елемент гардеробу ніби стає відображенням далекої епохи (інтервал з 20-х по 70-ті роки 20 століття). Мінімалізм, епатаж, романтика, витонченість – ось складові стилю ретро.

Декор

Дизайнери намагаються зробити одяг яскравіше, ошатніше за допомогою декоративних елементів. Шапки теж не стали винятком, їх часто доповнюють прикрасами. Поширені види декору:

  1. Вишивка, аплікація. Виглядає оригінально, при цьому жінка сама може створити свою картинку, і річ вже стане ексклюзивною, виготовленим в єдиному екземплярі.
  2. Камені, намистини. За допомогою таких елементів можна створити будь-який візерунок або викласти логотип.
  3. Паєтки, стрази. Для любительок блискучого. Аксесуар з ними виглядає дуже ошатно.
  4. Ґудзики. Можуть бути різні: пластмасові, дерев'яні, скляні, маленькі, великі. Такі декоративні елементи вважаються найбільш доступним і простим способом зробити річ оригінальніше.
  5. Бісер. Передбачає два варіанти використання – поодинокі вкраплення або щільна вишивка.
  6. Хутро. Відмінний варіант для зими і пізньої осені, стримано, ефектно і красиво.

Моделі в'язаних шапок для жінок

Стежити за модою – складне завдання. Якщо раніше багато дівчата ігнорували в'язані головні убори, вважаючи, що вони спрощують зовнішній вигляд, то сьогодні дизайнери з цих аксесуарів роблять справжні витвори мистецтва. Вони зберегли комфорт, практичність і водночас стали елегантними. Крім того, стильні вязані шапки для жінок допомагають скоригувати обличчя, підкреслити колір очей або тон шкіри. Великий вибір моделей дасть можливість кожній дівчині знайти підходящий варіант.

Біні

Найпоширеніший класичний фасон, вільний або облягаючий, який надає образу легку нотку недбалості. Біні не передбачає зав'язок, але при цьому без труднощів тримається на голові. Ця річ ідеально виглядає з довгим волоссям і підходить під багато стилів одягу жінкам будь-якого віку.

Об'ємні

В'язана об'ємна річ відмінно виглядає з парною або спортивною курткою, вона чудово вписується в картину природи та міста. Такий аксесуар добре підкреслює ніжність, витонченість образу. Крім того, об'ємні речі – завжди теплі. Моделі світлих тонів ідеально підійдуть молодим дівчатам з широкими плечима.

З вушками

Офіційної назви такого елемента гардероба немає, але, як правило, його називають котошапка. Молода дівчина в головному уборі з вушками стає чарівною двійні. Дані аксесуари підходять і жінкам зрілого віку, але при цьому слід віддавати перевагу виробам з хутром. Незвично виглядає шолом з об'ємними вухами.

Снуд

Шапка-каптур або снуд – аксесуар, який захистить від холоду навіть у лютий мороз. Такий елемент гардеробу виглядає розкішно, добре поєднується з дублянками, шубами, пуховиками, пальто. Для любительок спортивного стилю снуд – відмінна альтернатива класичної шапки. Підходить жінкам будь-якого віку.

Бере

Великим успіхом серед жінок користуються дві основні різновиди в'язаного берета: акуратний дизайн в стилі 70-х і об'ємний бере з нависаючим краєм. Такий головний убір підходить і молоденьким дівчатам і жінкам старшого віку. Бере – синонім елегантності, не дарма його так люблять француженки, вже вони-то знають в цьому толк.

Кепка

В'язана кепка – своєрідний аксесуар, який ніколи не вийде з моди. Він поєднує в собі основу від шапки і козирок від кепки. Оригінальне рішення для осіб, які цінують зручність, стиль. Кепка додасть її власниці завзятий, трохи хуліганський вигляд, який для дам елегантного віку вже не зовсім доречний, тому така річ підійде дівчатам до тридцяти.

Капор

Взимку особливою популярністю у жінок користується капор або труба (капюшон). Цей зручний аксесуар поєднує в собі шапку і шарф, з його допомогою легко захистити від холоду шию, обличчя, зберегти зачіску. Капор підходить абсолютно будь-яким жінкам, незалежно від віку і соціального статусу.

Чалма

Тюрбан або чалма – модель, яка прийшла зі східної культури. Даний аксесуар виглядають незвично. Завдяки хвилясті складкам, об'ємна чалма відмінно виглядають на голові, допомагаючи модниці створити справді запам'ятовується образ. При цьому в'язаний тюрбан вимагає особливого стилю в одязі. Підходить молодим дівчатам і жінкам старше 30-40 років.

Казанок

Оригінальна модель, яка надає образу жінки аристократичність. Такий виріб підійде лише під класичний одяг. Його не можна носити кожен день, тільки на певні заходи. Казанку не підходить спортивний одяг, вечірні сукні. Казанок сподобається дорослим жінкам з консервативними смаками в моді.

Модні вязані шапки для жінок

Багато дизайнерів радять входити в 2019 рік в легкому і грайливому настрої. Весь образ модниці повинен відходити від жорстких і структурованих силуетів, кольори – стати приглушені, лінії м'якше, контраст не явним. Модні шапки як стильний аксесуар повинні грамотно вписуватися в щоденний цибулю, надаючи йому оригінальність і закінченість. Несподіваним елементом декору такого елемента гардероба в цьому сезоні стане вуаль, яка цілком відповідає тренду змішування стилів. Вона додасть образу незвичайність, деяку театральність. Навесні в моді будуть:

  • градієнти різних кольорів;
  • пастельні відтінки;
  • незмінна класика (чорний, темно-шоколадний, темно-синій, бордовий, бежевий);
  • білий колір (від білосніжного до молочно-білого відтінку).

Другий весняний сезон поспіль в тренді будуть вироби великої в'язки. Вони полюбилися модницям за оригінальний зовнішній вигляд і комфорт. Крім того, слід придивитися до моделей в стилі міський шик. Як правило, за основу таких виробів взято універсальний фасон – біні. При цьому в тренді як об'ємні, так і мініатюрні шапочки. Мегамодно в цьому сезоні прикрашати в'язані вироби всілякими аксесуарами. Підкреслити індивідуальність образу допоможе модель з вушками. Ось ще кілька популярних фасонів 2019-2020 рр.:

  • кашкет з великою в'язкою;
  • тюрбан;
  • бере;
  • снуд;
  • капор;
  • з косичками.

Трикотажні шапки здатні довести будь-який образ до досконалості, особливо разом з ефектним шарфом. Сучасний стиль толерантний як до великої грубуватою, так і до витонченої м'якою в'язці. Коси, візерунки з накидом, арани (кельтський малюнок) – ось підходящий вибір для витончених представниць прекрасної статі. Велика в'язка, стилізована під ручну роботу, теж залишиться в тренді, що дасть можливість рукодільниця самостійно створювати шапки для жінок.

Як вибрати і з чим носити

Як правило, шапка – універсальна річ, яка підійде до будь-якого одягу. Для повсякденного образу краще вибирати модель дрібної в'язки. Спортивний стиль гармонічний у поєднанні з біні або снудом. Бере носіть з одягом в класичному стилі. При виборі виробу слід керуватися:

  • Формою особи:
    • щасливі власниці овального особи можуть дозволити собі будь-які моделі;
    • круглолицим жінкам краще вибирати вироби з вилогами, козирками;
    • квадратному типу обличчя підійдуть вушанки, спортивні фасони;
    • трикутного – невеликі берети, бандани, моделі, що закривають чоло.
  • Вага і зріст жінки теж відіграють важливу роль:
    • об'ємні, плоскі, широкі моделі підійдуть струнким, високим дівчатам (повним, невисоким жінкам такі вироби не варто вибирати);
    • дамам з мініатюрним особою слід робити вибір в користь невеликих в'язаних моделей, жінкам з великими рисами – звернути увагу на фасони з рельєфними козирками.
  • Довжина волосся не менш важлива:
    • дівчатам з короткою стрижкою відмінно підійдуть кепки, вушанки, казанки, спортивні моделі;
    • довговолосим панночкам підуть кепі, берет, біні.

Як правило, в'язані жіночі шапки підбираються під вже існуючий образ. Наприклад, якщо ви хочете придбати аксесуар, який зможете носити з пуховиком, і з пальто, і з шубою, то вибирайте об'ємні вироби з мохеру нейтрального кольору. Візерункові фактурні моделі краще поєднуються з верхнім одягом з гладкого матеріалу. Найпопулярніші варіанти поєднання білизни і одягу:

  1. Раніше вважалося, що класичне пальто і в'язаний головний убір – невдалий тандем. Але сучасні дизайнери іншої думки – вони вважають, що такий аксесуар підійде під модель будь-якого крою. Головне, дотримання пропорцій. Краще під пальто вибирати берети дрібної в'язки нейтральних тонів без декоративних великих деталей.
  2. В'язана шапочка і дублянка – один з наймодніших дуетів. Вибирайте прості моделі гладкою в'язки білого, чорного, бежевого кольору.
  3. Носити аксесуар найкраще з пуховиками, куртками, толстовками та іншими речами спортивного типу. Тут будуть доречні цікаві візерунки, велика в'язка, коси, помпони, оздоблення з хутра.
  4. В'язані вироби з різнокольоровими візерунками добре виглядають з кофтами, кардиганами.

Догляд за жіночими в'язаними шапками

Після прогулянки під снігом чи дощем не варто кидати головний убір на полку разом з іншими предметами гардеробу або утрамбовувати в рукав куртки. Необхідно просушити шапку окремо від інших речей, краще на спеціальній підставці, що імітує людську голову. Хоча можна просто розкласти на рушник. Часто жінки стикаються з проблемою, коли після прання шапка або розтягується, або сідає. Таких наслідків можна легко уникнути, якщо прати річ правильно. Ось кілька корисних порад по догляду:

  • для прання краще купити спеціальний засіб, який призначений для вовняних виробів;
  • прати треба руками, в теплій воді;
  • виріб можна попередньо замочувати;
  • полоскати річ слід не менше двох разів;
  • сушити виріб треба на махровому рушнику;
  • якщо у шапки чітка форма, то краще її розмістити на чомусь, що має таку ж конфігурацію;
  • не можна сушити на батареї.

Відео

Самі модні вязані жіночі шапки

Фото в'язаних шапок для жінок

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!