Як закінчити лактацію

Причини для припинення годування груддю дитини можуть бути різними. У деяких випадках лактацію зупиняють за згодою мами і малюка, коли молоко починає спадати, а дитина перестає просити груди. На жаль, такий сценарій украй рідкий. Багато жінок не знають, коли і як припинити лактацію. На думку лікарів-психологів, слід розтягнути процес відлучення від грудного молока на кілька місяців, щоб цей період був менш болісним для малюка.

Способи закінчити грудне вигодовування

Припинення грудного годування – переломний момент для будь-якої молодої мами. На підсвідомому рівні жінка відчуває, що при відсторонення дитини від грудей починає слабшати енергетичний контакт з ним. У цей час важливо не зірватися, відновивши годування. Регулярні відмови від грудного молока і повернення до такого харчування зроблять дитину примхливим і неспокійним, а жінку нервової. Хворобливість в області грудей повинна стати для мами причиною небажання проходити цей неприємний етап знову. Як припинити грудне вигодовування максимально легко для жінки і малюка?

Припинення лактації природним шляхом

Протягом перших тижнів після відмови від грудного годування дитина буде неспокійно спати, часто прокидаючись ночами. Давайте дитині чай або воду в чашці. Пляшечку використовувати не варто, щоб малюк відвик смоктати. Якщо ж ви заміните груди соскою, згодом дитини доведеться відлучати від прихильності до неї. Годування ночами продовжиться вже із застосуванням пляшечки.

На другу добу після завершення грудного вигодовування жінки спостерігають активний приплив молока. Неприємні відчуття можна згладити простим зціджуванням. Робити це слід руками або за допомогою спеціального пристрою, поки груди не стане м'якше. Обов'язково потрібно залишати невелику кількість молока, це посприяє його швидкому перегорання, і лактація закінчиться на 5-6 день. Почуття дискомфорту все ж залишиться, але цей період варто перечекати. Якщо зціджувати молоко повністю, біль піде, але процес припинення лактації розтягнеться на декілька тижнів.

Як позбутися від грудного молока? Лікарі радять мамам відмовитися від гарячої і рідкої їжі, виключивши з меню супи і чай. Рідину слід пити у мінімальних обсягах, поки молоко не перегорить. Це легко визначити за розмірами грудей, яка з часом стане м'якою, без будь-яких ущільнень. Протягом 2 місяців з моменту рішення припинити лактацію потрібно відмовлятися від продуктів, що стимулюють приплив молока, включаючи пиво або молочні продукти у великій кількості.

Механічний метод шляхом перев'язування грудей

Кілька років тому була поширена думка, що ефективним способом припинення лактації є перев'язування грудей еластичним бинтом. Деякі молоді мами все ще використовують цей метод, не знаючи про загрожуючу небезпеку. Згідно відгуками, перев'язування грудей не ефективно, а крім того – негативно позначається на стані здоров'я жінки.

Будь-яка пов'язка, здавлює груди, пережимає кровоносні судини. Система не забезпечує молочні залози різними поживними речовинами і киснем. У жінки, перетягували груди, кровообіг серйозно порушується. Крім того, вона не відчуває, скільки молока у цей час виробляється. Єдиним «досягненням» при використанні даного методу припинення лактації є застій молока, який може перейти в лактостаз або ще більш небезпечне захворювання – мастит.

Ліки і таблетки для припинення лактації

Як припинити процес лактації допомогою препаратів? Спеціальні засоби для припинення вироблення молока мають у складі гормони, які уповільнюють роботу гіпофіза, завдяки чому лактація поступово скорочується. Від того, які ліки для припинення лактації призначив лікар, курс прийому варіюється від 1 до 14 днів. Поширеними є наступні препарати:

  • Достинекс;
  • Бромкамфора;
  • Бромокриптин;
  • Парлодел;
  • Мікрофоллін;
  • Утрожестан.

Перераховані таблетки для придушення лактації мають у складі різну концентрацію гормонів. З цієї причини дозування і часовий інтервал прийому може сильно відрізнятися. Існують не тільки таблетки від лактації, але і ін'єкційні розчини. Кожна жінка може вибрати для себе найбільш підходящий варіант. Однак варто враховувати можливі побічні ефекти. Будь-який гормональний препарат для припинення лактації може негативно відбитися на здоров'я молодої мами, тому починати приймати засіб варто лише після призначення лікаря і під його наглядом.

Народні засоби і трави

«Стара медицина» застосовує такі засоби:

  1. Шавлія для припинення лактації. Доктор Комаровський рекомендує приймати трав'яний настій для скорочення кількості виробленого молока. Візьміть склянку окропу, додайте 1 ч. л. перемеленої сухої трави шавлії і залиште настоюватися мінімум на годину. Приймайте настій по чверті склянки до їди 4 рази на добу.
  2. Як швидко припинити лактацію допомогою капусти: розділіть голівку на окремі листки. Проколіть їх виделкою або зробіть надрізи ножем, щоб вийшов сік. Прикладіть листя до грудей. Зафіксуйте пластиром. Компрес повинен залишатися на тілі до моменту в'янення капустяного листя. Сік овоча не може повністю усунути лактацію, але скорочує кількість виробленого молока.

Чого не рекомендується робити

Враховуйте правила припинення лактації:

  • Не можна відлучати малюка від грудей різко. Відучуйте дитини поступово, спочатку замінивши денне годування живильною сумішшю. Після адаптації дитини до нових умов так само замініть ранкове годування, і тільки потім вечірній. Кожне заміщення має відбуватися з інтервалом у тиждень. Останнім залишиться пізніше годування на ніч, від якого відмовляються в останню чергу.
  • Не ігноруйте потреби малюка. У перший час після припинення грудного вигодовування дитина буде вести себе неспокійно. Ви можете дати йому груди для заспокоєння, проте на майбутнє варто придумати інший спосіб заспокоювати дитину.
  • Не залишайте дитину одну у час припинення лактації. Ситуація стане для малюка серйозним стресом. Відсутність поруч мами дитина переживає вкрай важко. Перебуваєте з дитиною як можна довше, поки його психологічний стан не стабілізується.
  • Не можна припиняти лактацію під час хвороби малюка, а також коли у нього почалися різатися зубки.

Відеопоради: як правильно припинити годування груддю

Кожна мама повинна самостійно приймати рішення про завершення лактації, спираючись на особисті відчуття і життєву ситуацію. Під час відлучення дитини від грудей жінці доведеться подбати не тільки про його самопочуття, але і про власне. Неприємних відчуттів уникнути не вийде, однак їх прояв можливо знизити. Подивившись відео, ви дізнаєтеся, як зробити легше процес відлучення малюка від грудей і максимально безболісно припинити лактацію.

Чим небезпечне перетягування грудей під час закінчення годування грудьми

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!