Як стимулювати овуляцію в домашніх умовах - медикаментозні препарати та народні засоби

При бажанні завагітніти необхідно, щоб дозрілий фолікул в яєчнику, і якщо в цьому питанні виникають складності, потрібно примусова стимуляція овуляції. Відбувається це альтернативними і медикаментозними методами під суворим лікарським контролем. У сучасній фармакології є спеціальні медичні препарати для стимуляції яєчників, які необхідні при діагностованому безплідді. При правильному лікуванні довгоочікувана вагітність настає.

Що таке стимуляція овуляції

Якщо жінка зіткнулася з діагнозом безпліддя, не варто впадати у відчай, зачати дитину цілком реально медикаментозними методами. Стимулювання овуляції – це ряд лікувальних заходів, спрямованих на забезпечення зростання і дозрівання фолікулів до преовуляторного стану. Без лікарських приписів в даному питанні не обійтися, особливо при призначенні гормональних препаратів. Для відновлення овуляції насамперед потрібно визначити причину патології, усунути ряд патогенних факторів, чітко дотримуватися запропонованого курсу лікування.

Свідчення

Лікарі призначають лікування, якщо природний цикл патологічно порушений, і вагітність не наступає більше 1 року при марних спробах сімейної пари зачати дитину. Найчастіше проблема обумовлена гормоном прогестероном, вірніше його недостатнім виробленням при окремих жіночих захворюваннях. Важливо клінічним, лабораторним шляхом своєчасно визначити провокуючі фактори, усунути їх з життя жінки в період планування вагітності. Це можуть бути наступні діагнози і обставини:

  • полікістоз яєчників;
  • тривалий прийом протизаплідних таблеток;
  • гіперандрогенія;
  • надмірна худорба жінки (відсутність жирової тканини);
  • знижена стресостійкість;
  • хронічна перевтома, безсоння;
  • первинна яєчникова недостатність;
  • синдром резистентних, виснажених яєчників;
  • гіпоталамо-гіпофізарна дисфункція;
  • численні кісти яєчників;
  • непрохідність маткових труб;
  • патології сечостатевої сфери.

Обстеження перед стимуляцією

Для визначення показника жіночого гормону необхідно пройти діагностику, яка включає аналізи гормонального фону і УЗД-моніторинг. Серед обов'язкових обстежень переважає біохімічний аналіз крові, щоб визначити в хімічному складі біологічної рідини концентрацію тестостерону, прогестерону. Обов'язково проводиться УЗД – фолікулометрія для вивчення будови і етапів розвитку фолікулів. Діагностика проводиться індивідуально, додатково може знадобитися лапароскопія інвазивний метод обстеження.

Як стимулювати овуляцію

Домогтися успішного зачаття і завагітніти при наявності вищезазначених проблем зі здоров'ям проблематично, лікування жіночого організму деколи затягується на 6-12 місяців і довше. Продуктивна індукція овуляції розрахована на 6 менструальних циклів. По закінченню зазначеного терміну, згідно з показниками ВООЗ, необхідно зробити тимчасову перерву, пройти більш розширене обстеження для виявлення етіології патологічного процесу.

Схеми стимуляції

Визначивши, що може викликати діагностоване безпліддя, лікар індивідуально рекомендує консервативне лікування, вносить корективи в звичний раціон і спосіб життя. Ефективно стимулює дозрівання і зростання фолікулів одна з двох запропонованих схем, спеціально розроблених і перевірених на практиці в аналогічних клінічних картинах. Для стимулювання перорально використовується Клостилбегіт і гонадотропіни у вигляді ін'єкцій. Без лікаря, який точно знає, як відновити овуляцію в індивідуальному випадку, діяти не можна.

Медикаментозна стимуляція

Лікування проводиться консервативними методами, причому досить успішно по закінченню 3-5 місяців. Вибрати і призначати препарати для стимуляції овуляції може тільки лікуючий лікар, він же коригує добові дозування, визначає лікарська взаємодія. Правильно підібраної і ефективною схемою можна вилікувати безпліддя, завагітніти. Список, які таблетки для стимуляції овуляції найефективніші, їх короткі характеристики представлені нижче.

Стимуляція Клостилбегитом

Прийом лікарських препаратів може спровокувати побічні явища, тому самолікування виключено. Якщо лікарі призначають Клостилбегіт, такий терапевтичний підхід забезпечує примусову активацію лютеїнізуючого та фолікулостимулюючого гормонів. Призначають препарати на 5-9 день менструального циклу по 1 таблетці на добу. Оскільки тривале застосування препарату може спровокувати виснаження тканин яєчника, використовувати ліки категорично заборонено при товщині ендометрію менше 0,8 див.

Летрозолом

Цей нестероїдний інгібітор ароматази має антиэстрогенными властивостями, підвищує продукцію гормонів ФСГ для успішного запліднення яйцеклітини і стимулює процес овуляції. Курс інтенсивної терапії становить 5 днів по 2,5 мг за добу, починаючи з 3 дня менструального циклу. Особливо ефективно ліки, якщо жіночого безпліддя передує солідний вік жінки та полікістоз яєчників. Рекомендовані дози препаратів не порушувати, інакше успішно завагітніти не вдасться, клінічна картина тільки ускладниться.

Дидрогестероном

Це ще одна назва гормонального препарату Дюфастон. Якщо відсутня овуляція, пацієнтці призначаються на ці таблетки, частіше інших, оскільки ризик виникнення побічних явищ мінімальний. Рекомендований курс препаратів прогестерону – не менше 18 діб у другій половині менструального циклу по 1-2 пігулки за день. Через 3 тижні лікування показано виконати УЗД до настання успішного запліднення.

Стимуляція гонадотропінами

Якщо з природним зачаттям виникли проблеми, гормональні препарати сприяють успішному зачаття при тривалому курсі. Цілеспрямованою дією володіють представники фолікулостимулюючого гормону гіпофіза Гонал-Ф або Пурегон, що вводяться підшкірно або внутрішньом'язово. З урахуванням дозувань препарату індукція здійснюється 7-денними циклами не більше 6 курсів. Кількість розчину, необхідний для введення, обговорюється індивідуально. Ще рекомендують хоріонічний гонадотропін, перешкоджають прийому препарату тільки медичні протипоказання.

Укол

Важливо розуміти, що таблетки діють менш ефективно, ін'єкції – цілеспрямовано. Призначають уколи в ускладнених клінічних картинах, щоб налагодити порушення гормональної сфери в більш стислі терміни, забезпечити стійку позитивну динаміку основного захворювання. Препарат ХГЛ, як варіант – Прегніл, вводиться внутрішньом'язово дозуванням 5 000-10 000 МО одноразово або приймати по 1 500 МО кожні 3 дні тривалістю 10 днів. Продовжувати гормональну терапію показано індивідуально.

Як стимулювати овуляцію в домашніх умовах

Штучну стимуляцію матки, яєчників з метою зростання і дозрівання фолікулів можна проводити в комфортній домашній обстановці. Відповідну методику визначає тільки лікар, основна мета – налагодити гормональний фон, підвищити низьку концентрацію статевих гормонів прогестеронов, успішно завагітніти. УЗД проводиться на початковому етапі лікування і після кожного терапевтичного курсу для контролю дозрівання фолікулів. Нижче представлено кілька дієвих методів, як викликати овуляцію самостійно.

Продукти

Перш ніж зв'язуватися з штучним заплідненням і вирішуватися на підготовку до процедури ЕКЗ, можна стимулювати овуляцію домашніми методами. У порівнянні з медикаментозним лікуванням це більш безпечно для організму. Для початку доцільно переглянути добовий раціон, внести в меню певні корективи, обов'язково присутність натуральних вітамінів. Для інтенсивного вироблення естрогенових гормонів показано вживати наступні продукти харчування протягом тривалого періоду часу:

  • тверді сорти сиру;
  • помідори та огірки;
  • пророщена пшениця;
  • домашнє коров'яче молоко;
  • квасоля і соя;
  • перепелині яйця;
  • яблука і моркву;
  • гарбузове насіння;
  • гранат і фініки;
  • лляне масло.

Народні засоби

Методи альтернативної медицини в заданому напрямку теж відрізняються високою ефективністю, якщо своєчасно усунути основну причину патології. Крім того, в період статевого дозрівання теж краще лікуватися (по-жіночому) народними засобами, щоб не порушити і без того нестабільний гормональний фон. Є багато позитивних відгуків з боку пацієнток, які підтверджують продуктивність такого домашнього лікування. Рекомендації фахівців, як допомогти жінці при безплідді, використовуючи силу природи:

  • екстракт якорцев сланких;
  • відвар борової матки;
  • суміш м'якоті алое з топленим маслом і медом;
  • відвари і настої шавлії;
  • відвари пелюсток троянди, адамова кореня, насіння подорожника;
  • екстракт листя радіоли четырехчленной;
  • настій трави споришу.

В організм жінки у великій кількості повинні надходити вітаміни С і Е, які містяться в певних ефірних маслах. Так, штучну стимуляцію забезпечують масляні склади шавлії, чайної троянди, кипариса, базиліка, лаванди, анісу, сандалового дерева. Для проведення зазначеної процедури потрібно знати пропорції кожного лікарського інгредієнта, виключити ризик розвитку алергічних реакцій і потенційних ускладнень при відновленні овуляції.

Вагітність після стимуляції овуляції

Прискорити процес успішного запліднення при порушеній овуляції складно, жінка повинна справно пройти жоден курс гормональної терапії (в залежності від фази циклу). У першому ж циклі після стимуляції розраховувати на вагітність не доводиться, необхідно почекати ще 2-3 циклу. Настає запліднення при наступних природних циклах, оскільки медикаментозними методами вдалося поліпшити репродуктивну активність жінки.

ЕКО застосовується, як радикальний метод вирішення проблеми з порушеною овуляцією при відповідності медичних показань. Спочатку проводиться спеціальна підготовка, призначається ряд тестів та лабораторних досліджень, які в подальшому відображаються в протоколах ЕКО. Так можна в рази збільшити шанси на майбутнє материнство і успішну овуляцію, але можливість проведення процедури – не більше 3 разів.

Наслідки

Якщо овуляції перешкоджають патогенні фактори, що після їх усунення та лікування, проблема зі здоров'ям може залишатися. Мало того, не виключені серйозні ускладнення зі здоров'ям. Як варіант, паталогически збільшуються яєчники, пацієнтка скаржиться на здуття живота, напади мігрені, нервозність, припливи жару. Однак є і більш небезпечні стану для жінки, що перешкоджають овуляції:

  • багатоплідна і позаматкова вагітність;
  • патологічні пологи;
  • розрив яєчників;
  • внутрішньоутробна загибель ембріона;
  • мимовільний викидень на ранньому терміні;
  • гіперстимуляція яєчників;
  • трубна вагітність.

Відео

Стимуляція овуляції

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!