Що таке скринінг при вагітності. Скільки разів і на якому терміні роблять скринінг вагітній жінці

Для всіх вагітних жінок почали вводити скринінгове обстеження, як обов'язкову процедуру ще 20 років тому. Головне завдання проведення таких аналізів полягає у виявленні генетичного відхилення у розвитку майбутньої дитини. До найпоширенішим відносять синдром Дауна, Едвардса, порушення формування нервової трубки.

Скринінг - що це

Всі молоді мами повинні знати, що скринінг – це слово з англійської перекладається як «просівання». За результатами дослідження визначається група здорових людей. Всім іншим призначаються тести, які допомагають визначити захворювання. Комплексне обстеження складається з різних методів, наприклад:

  • МРТ;
  • УЗД;
  • мамографія;
  • генетичний скринінг;
  • комп'ютерна томографія і т. д.

Всі описані вище технології допомагають у визначенні хвороб у людей, які ще не підозрюють про наявність патології. У деяких випадках такі дослідження впливають на емоційний стан людини, не всі хочуть знати заздалегідь про розвиток серйозного недуги. Це знецінює обстеження, особливо, якщо пацієнт не збирається проходити лікування. У сучасній медицині масові обстеження проводять тільки, якщо існує реальна небезпека для здоров'я великої кількості людей.

Скринінг при вагітності

Що таке скринінг для майбутніх мам? У цьому випадку комплексне обстеження необхідно для контролю розвитку плода, оцінки відповідності нормі основних показників. Коли говорять про пренатальний скринінг, то мова йде про УЗД та біохімічному обстеженні, для якого проводиться забір венозної крові. Здавати її потрібно натщесерце рано вранці, щоб речовини, які надійшли разом з їжею, не змінили склад. Скринінг-тест покаже рівень фетального А-глобуліну, гормону вагітності, естріолу.

Скринінг вагітних включає ультразвукове дослідження, яке дозволяє визначити візуально відхилення розвитку дитини. На УЗД видно головні показники норми зростання – носова кістка, комірна зона. Щоб отримати максимально достовірні результати дослідження, майбутній мамі необхідно чітко дотримувати всі правила перинатального обстеження.

Як роблять скринінг при вагітності

Батьки, переживають про генетику і ризик розвитку захворювань у дитини, цікавляться тим, як роблять скринінг. На першому етапі лікар повинен точно визначити термін. Це впливає на показники норми, біохімічні показники крові, товщина комірцевого простору будуть сильно відрізнятися залежно від триместру. Приміром, ТВП на 11 тижні повинна бути до 2 мм, а на 14 тижні – від 2,6 мм. Якщо термін буде встановлено не вірно, узд-скринінг покаже недостовірний результат. Здавати кров слід у той же день, коли проводить ультразвукове дослідження, щоб дані збігалися.

Біохімічний скринінг

Самий точний спосіб отримання відповіді на наявність хромосомних хвороб – біохімічний скринінг. Кров береться в той же день, що і проводиться УЗД, рано вранці на порожній шлунок. Виконувати ці вимоги дуже важливо, щоб отримати достовірний результат дослідження. Забір проводиться з відня, досліджується матеріал на предмет присутності специфічного речовини, яка виділяє плацента. Оцінюється ще концентрація, співвідношення в плазмі маркерних речовин, особливих білків.

Важливо уникнути порушень під час доставки в лабораторію для дослідження. На прийомі дівчині буде видана анкета, в якій присутні питання:

  • про наявність в роду батька дитини або її людей з генетичними відхиленнями;
  • чи є вже діти, здорові вони;
  • діагностований або немає у майбутньої мами цукровий діабет;
  • курить чи ні жінка;
  • дані про зріст, вагу, вік.

Скринінгове УЗД

Це перший етап огляду майбутньої мами. Скринінгове УЗД не відрізняється від будь-якого іншого ультразвукового дослідження. Під час процедури фахівець оцінює загальний стан ембріона, норму розвитку дитини у відповідності з терміном вагітності, наявність виражені ваду розвитку та будь-які інші зовнішні відхилення. Відсутність останніх не говорить про повне здоров'я плода, тому проводиться біохімічний аналіз крові для більш точного вивчення.

Скринінг 1 триместру

Це самий перший скринінг при вагітності, який повинен проводитися на 11-13 тижня виношування дитини. Дуже важливо заздалегідь правильно з'ясувати термін вагітності. Перший прийом обов'язково включає ультразвукове дослідження. Лабораторія іноді запитує результати УЗД, щоб провести точні розрахунки. Аналіз крові теж проводиться на білок і гормон: РАРР-А та вільний b-ХГЛ. Такий тест називається «подвійний». Якщо виявлений низький рівень першого, то це може вказувати на:

  1. Ймовірність розвитку Синдрому Дауна, Едвардса.
  2. Можливість розвитку аномалій на хромосомному рівні.
  3. Вагітність перестала розвиватися.
  4. Є ймовірність народження дитини з синдромом Корнелії де Ланге.
  5. Існує загроза викидня.

УЗД допоможе лікарю оцінити візуально протягом вагітності, не відбулося внематочное зачаття, кількість плодів (якщо їх більше 1, то зможе сказати різнояйцеві або однояйцеві близнюки будуть). Якщо поза малюка буде вдалою, то лікар зможе оцінити повноцінність серцебиття, оглянути саме серце, рухливість плода. Дитина на цьому терміні повністю оточений навколоплідними водами, може пересуватися як маленька рибка.

Скринінг 2 триместру

Другий скринінг при вагітності проводиться в проміжку на 20-24 тижні. Знову призначається ультразвукове дослідження, біохімічний аналіз, але в цей раз тест проводиться на 3 гормону. До перевірки b-ХГЛ додається перевірка на норму АПФ і естріолу. Збільшений показник першого говорить про неправильному визначенні строку або багатоплідної вагітності, або може підтвердити ризик розвитку генетичних порушень, патології плода.

Скринінг 3 триместру

Третій скринінг при вагітності за програмою проводиться між 30-34 тижнями. Коли лікарі роблять УЗД, вони оцінюють стан плода, наявність або відсутність порушень у формуванні внутрішніх органів дитини, є обвивання пуповиною, присутні чи затримки в розвитку малюка. У цей період добре проглядаються органи, що допомагає точно визначити і дати можливість виправити відхилення. Фахівцями оцінюється зрілість плаценти, об'єм навколоплідних вод, можуть сказати стать дитини.

Розшифровка скринінгу

Кожен етап вагітності має певні показники норми розвитку дитини, складу крові. Кожен раз тест буде показувати відповідність або відхилення від стандартних показників. Розшифровка скринінгу проводиться фахівцями, які оцінюють основні показники. Батьки самостійно не зобов'язані розбиратися в значеннях ТВП або рівнів гормонів в крові. Лікар, який спостерігає за вагітністю, пояснить всі показники в результатах дослідження.

Відео: скринінг першого триместра

Ведення вагітності. Перший скринінг

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!