Брусничний лист при вагітності

У число лікарських рослин, які нешкідливі при виношуванні дитини, здавна входить брусниця. Листя чагарнику можуть використовуватися як дієвий сечогінний засіб від набряків. Однак застосування цього природного ліки рекомендується, коли долають і багато інших недуги.

Чим корисні листя брусниці при вагітності

Для лікування набряків є чимало ефективних ниркових чаїв. До складу зборів включаються шавлія лікарська, золототисячник, пижмо, любисток. Однак приймати такий нирковий чай при вагітності не можна, оскільки ці рослини небезпечні для майбутньої дитини. Брусничний лист – прекрасна альтернатива популярним діуретиків. Рослина цінно багатим вмістом корисних речовин. Природа не поскупилася на антиоксиданти, флавоноїди, мікроелементи, фітонциди, дубильні речовини, органічні кислоти, зосередивши їх у цьому цілющому чагарнику.

Брусничний лист володіє цілим «букетом» лікувальних властивостей. Ця рослина надає наступні дії:

  • сечогінний;
  • жовчогінний;
  • антибактеріальне;
  • протизапальний;
  • стимулюючий вироблення гемоглобіну в крові;
  • деминерализующее (розчиняє солі);
  • в'яжучий;
  • зміцнює імунітет.

Брусничні вітаміни групи В надають жінкам при вагітності сил, щоб легше переносити психофізичні навантаження і справлятися зі стресами. Вітамін Е благотворно впливає на стан матки, а вітамін Р сприяє позбавленню від набряків. Клітини рослини буквально просочені фітонцидами, які згубні для хвороботворних бактерій і вірусів.

Свідчення, які часто дають підставу призначати брусничний лист при вагітності:

  • цистит, уретрит;
  • пієлонефрит;
  • гепатити, холангіти (запалення протоків, сечовивідних жовч);
  • застуди, ГРВІ, грип;
  • цукровий діабет;
  • остеохондрози;
  • артрити;
  • тонзиліти;
  • стоматити.

Як пити брусничний лист від набряків

Накопичення надлишків рідини в тканинах організму виникає у багатьох майбутніх мам, особливо в останні місяці вагітності. Причому небезпечніше всього набряки внутрішніх органів при швидкому наборі ваги, які можуть викликати численні ускладнення. В таких випадках лікарі часто рекомендують пити сечогінні засоби. Брусничний лист при вагітності – на першому місці.

Купити траву можна практично в будь-якій аптеці. Згідно з численними відгуками, краще використовувати брусничний лист, розфасований в картонні коробки. Паперові фільтр-пакети менш бажані, оскільки корисних речовин містять менше. Препарати брусничника слід пити 10-денними курсами з місячними перервами. Сечогінна дія настоїв і відварів при вагітності можна посилити, використовуючи Бруснивер – збір, в який додають шипшина, череду, звіробій.

Як заварювати брусничний лист

Думки фахівців розходяться. Одні вважають, що найкраще застосування брусничного листа при вагітності – заварювати суху сировину як звичайний чай. Інші ж стверджують, що настої і відвари більш ефективні. Все дуже індивідуально. Можна випробувати і один, і інший варіанти. Важливо інше: цілком можливо, що при вагітності може виникнути непереносимість брусничного препарату в тій чи іншій формі.

Перш ніж почати лікування, слід зробити попередню пробу. Потрібно приготувати невелику порцію настою або відвару, випити 2-3 столові ложки і дочекатися реакції організму. Якщо ніяких побічних дій не буде, можна сміливо застосовувати брусничний лист. Якщо ж очікуваний ефект при вагітності не настане, а стан погіршиться, то стане зрозуміло, що застосування цього засобу явно не підходить.

Як приготувати брусничний чай при вагітності

Технологія проста. Згідно інструкції, чай від набряків при вагітності заварюють так: 1,5 чайної ложки сухого листя заливають 300 мл киплячої води і накривають блюдцем. Через 20-30 хвилин сечогінний засіб середньої фортеці готово. Пити теплий або остиглий чай слід по півсклянки вранці, в обід та наприкінці дня. Влітку напій відмінно втамовує спрагу, оскільки трохи кислуватий на смак. Більш міцний лікувальний чай виходить, якщо приготувати його в таких же пропорціях, але настояти ніч у термосі. Дозування при вагітності слід варіювати по самопочуттю.

Відвар брусничного листа

Цю форму лікувального засобу при вагітності багато готують, дотримуючись стандартної інструкції, зазначеної на упаковці препарату. За правилами, беруть 1-1,5 чайної ложки листя на склянку окропу і тримають півгодини на слабкому вогні в закритому ємності до закипання. Потім відвар зливають, відокремлюючи від осаду і заповнюють воду, воду, доливаючи окріп до 200 мл ліки слід Випивати за день порціями по 1/4 склянки, але можна і в 2 прийоми.

Брусничний морс

Судячи з відгуків багатьох вагітних жінок, це дуже дієвий засіб від набряків і надзвичайно корисний напій для здоров'я всіх систем організму. Застосування морсу, як і будь-яких інших препаратів брусниці, лікарі схвалюють після 28-30 тижнів вагітності. Для приготування необхідно 3 склянки промитих ягід розім'яти до однорідної консистенції кашки, залити 3-4 склянками води і тримати на слабкому вогні, постійно перемішуючи, до кипіння. Коли морс охолоне, можна додати трохи меду, соку лимона, ваніліну, кардамону або кориці.

Протипоказання до застосування

На превеликий жаль, у повсякденному лікарської практиці досі немає медичного стандарту щодо використання брусничного листа при вагітності. Думки лікарів розходяться часом кардинально. Є лікарі, які виступають категорично проти застосування препаратів брусниці, аргументуючи це тим, що в ній містяться інгредієнти нерідко призводять до небезпечного підвищення тонусу матки і викиднів.

Брусничний лист і ягоди абсолютно протипоказані при вагітності, якщо виявлено:

  • тяжкі захворювання печінки;
  • ураження нирок (нефрит, гломерулонефрит);
  • алергічні реакції;
  • сечокам'яна хвороба;
  • гіпотонія;
  • виразка шлунка.

Якщо брусничний лист під час вагітності викликає появу шкірної висипки, свербіж, нежить, чхання – це однозначно свідчить про наявність алергії на дану рослину. Причому такі реакції іноді з'являються навіть у жінок, які до зачаття не знали, що це таке. Ось чому так важливо контролювати стан організму після прийому першої дози препарату.

Слід враховувати й те, як при вагітності брусничний лист поєднується з іншими сечогінними травами. Дія його може посилюватися багаторазово. Брусничний збір повинен бути збалансованим, точно вивіреним, інакше виникає ризик непередбачуваних небажаних реакцій організму. Слід пам'ятати, що брусниця – не просто смачні ягоди і корисні листя, а ліки. Краще всього використовувати її в лікувальних цілях не самостійно, а тільки при схваленні лікаря після аналізів сечі і крові.

Відгуки

Юлія, 24 рокиНа 8 місяці у мене з'явилися сильні набряки, потім виник цистит, і лікар призначив брусничний лист. Однак до кінця першого ж дня прийому відвару мій сечовий міхур розслабився настільки, що я не спала всю ніч. Брусниця при вагітності, може, і корисна, але вона мені не підійшла. Та й на смак відвар дуже противний. Від циститу і набряків врятував мене препарат Канефрон.
Галина, 28 роківБрусничник при вагітності дуже мені допоміг. У настій я додавала цукор – так смачніше і приємніше. Пила його півтора тижні, то і справа бігала в туалет. Набряки настій відмінно зганяє: у мене зараз хоч ноги влазять в тапочки. Я користувалася травою в пакетиках, це набагато зручніше. Інструкцію дотримувалася строго, пила через півгодини після їжі. Ніяких побічних ефектів не було.
Катерина, 26 роківТе, що брусничний сечогінний чай при вагітності – чудова річ, я зрозуміла не відразу. Тиждень пила його на денці склянки. Мені він видався настільки терпким, що просто огидно. Та й особливого сечогінного ефекту я не відчула. Потім все ж змусила себе пити по 4-5 столових ложок, і сталося диво: брусниця почала діяти. Набряки мої різко спали!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!