Дев'ятнадцята тиждень вагітності

Зараз мозок дитини стрімко розвивається, і голова малюка непропорційно велика відносно тіла. Важливим моментом цього тижня є утворення нервових зв'язків, які відповідають за роботу опорно-рухового апарату, і тепер малюк може здійснювати рухи не хаотично, а направлено – ворушити пальцями рук і ніг. Активно відбувається і розвиток інших органів і систем, плід активно готується до появи на світ. Жінка вже активно відчуває рухи малюка, вони можуть бути її поки не виразними, але з кожним днем вони все впевненіше. Вага збільшується, змінюються пропорції фігури, живіт виразно випинається вперед, змінюється робота внутрішніх органів, збільшується об'єм крові і навантаження на серце.

Що відбувається з організмом на 19 тижні

19 тижнів –це 5 акушерський місяць (третя його тиждень) або четвертий календарний місяць. Наступного тижня настане екватор вашої вагітності. У цьому терміні зростання живота прискорився, і він вже виразно помітний оточуючим, а крім того, стало вже незручно спати на спині і деколи складно знайти зручну позу для відпочинку. При різких рухах виникає болючість через натягу зв'язок матки і здавлювання внутрішніх органів. Впоратися з незручностями допоможе допологовий бандаж.

Ще з'являються розтяжки в області стегон, живота і грудей з-за розтягування шкіри, в цих місцях вона також може свербіти з-за дефіциту вологи. Потрібно використовувати спеціальні засоби для догляду за шкірою і носити тільки одяг з натуральних тканин.

Відбувається посилення виділень із-за зміни гормонального фону та активного виробництва слизу для захисту від інфекції піхви. Турбує пітливість, може розвинутися карієс, кровоточивість і чутливість ясен. Із-за особливостей кровообігу можуть бути пониження тиску, запаморочення, слабкість і головний біль.

Надбавка у вазі становить приблизно 3-6 кг, і важливо стежити за харчуванням, щоб не додати зайвого і не відчувати труднощів в пологах. Організм зазнає змін у зв'язку з активною підготовкою до пологів – поступово відбувається розслаблення і розбіжність в області тазу для збільшення його місткості і розширення тазового кільця. Це призводить до зміни ходи і болю в області спини та попереку, потрібно частіше відпочивати з піднятими ногами або в напівлежачому положенні, відмовитися від тісного взуття на підборах. До цього терміну матка піднялася досить високо і може іноді відчуватися нестача повітря, варто навчитися глибоко і розмірено дихати. У цьому терміні може відбуватися зниження гемоглобіну через розрідження крої за рахунок плазми. При вираженій анемії будуть рекомендовані препарати заліза і посилене харчування.

Розвиток плода: вага розмір і стать

Малюк досяг на цьому тижні ваги в 300г та його зростання становить близько 24-25 см, ви вже точно знаєте пів – дівчинка у вас або хлопчик за даними УЗД. На цьому етапі всі внутрішні органи сформовані і проходять стадію дозрівання і вдосконалення. Шкіра стає товщі, вона вже не така зморщена і тонка за рахунок поступового накопичення підшкірного жиру. Він стане основним джерелом енергії для малюка в перші дні життя і допоможе підтримувати температуру тіла дитини. Першими «повніють» область внутрішніх органів (особливо близько нирок), груди і шия. Нервова система проходить кожен день величезний етап розвитку з утворенням численних нових нейронних зв'язків, формуванням звивин і кори, зростанням мозку. За рахунок цього удосконалюються безумовні рефлекси дитини, його руху ускладнюються. Він може активно рухати кінцівками, ковтати і смоктати пальчик, моргати і наморщиваться, відкривати рот і гримаси. Дитина може активно і бурхливо реагувати на гучні звуки, а ось мелодійні звуки його заспокоюють.

У цей період кишечник активно включається в роботу, в ньому накопичується первородний кал (меконій), формуються травні рефлекси, виділяється жовч для перетравлення навколоплідних вод. Активно працюють нирки, що формують сечу, яку малюк із сечового міхура виділяє в навколоплідні води. Крім цього відбувається формування легенів плода і бронхіального дерева, хоча до самостійного дихання ще далеко. Однак, тіло дитини ще недосконалі і його органи та системи, якщо він з'явиться на світ у цьому терміні, нежиттєздатні, тому нині вкрай важливо стежити за здоров'ям. Плід досяг значних розмірів, і його активні рухи можуть уловлюватися практично всіма мамами. Це важливий показник стану плоду на цьому тижні, хоча точну кількість ворушінь ще порахувати складно.

Активно працюють залози плода, виробляючи первородну мастило для захисту шкіри і процесу пологів. Шкіра плоду вкрита пушком (лануго) і буде зберігати його до пізніх строків вагітності. У цьому терміні закладаються зачатки постійних зубів над зачатками молочного прикусу.

Відчуття майбутньої мами

В цей час ключовими відчуттями для майбутньої мами стануть ворушіння дитини. Якщо ви худорляві або це не перший ваш малюк, то ворушіння можуть бути вже досить виразними, у повненьких і першовагітних відчуття зазвичай більш легкі – як переливи води, перекочування, пурхання пташок, поступово ворушіння набувають виразний вигляд постукувань і поштовхів. Крім того, можуть виникати задишка і втому через збільшення ваги і поджатия легких зростаючою маткою, ви відчуваєте себе вже досить пополневшей, особливо в області талії і живота. Зараз стали більш густими волосся, вони сильніше жирний і менше випадають, але шкіра голови і всього тіла стала чутлива, можуть виникати свербіж і почервоніння. При тривалому перебуванні на відкритому сонці може більш чітко проявлятися пігментація шкіри на руках, тілі та обличчі. Акуратніше треба ставитися до косметики та парфумерії, з-за зміненою роботи імунної системи нерідко може виникати алергія. На стегнах і животі може бути свербіж шкіри, який може бути передвісником стрий (розтяжок), тому слідкуйте за зволоженням шкіри.

В цілому зараз ви відчуваєте себе відносно комфортно, можна ходити на роботу, займатися звичними справами, подорожувати і зберігати інтимну близькість з партнером. Неприємні відчуття можуть виникати лише зрідка за рахунок поступового зростання живота і самої вагітності. Це можуть бути виділення з грудей, закладеність носа, перепади тиску, запор і метеоризм, печія при переїданні, судоми литкових м'язів і неуважність. Може бути деякий дискомфорт в області пупка і його випинання за рахунок тиску матки.

Стан матки

Матка активно росте і додає у вазі разом з малюком, до кінця вагітності вона досягне ваги в 1.5 кг, а зараз її вага становить близько 350г, дно матки промацується на 1.6 см нижче пупка, висота дна матки від лона становить близько 19-20 див.

З ростом матки можуть виникати дискомфортні відчуття в області живота за рахунок натягнення зв'язок і шкіри. Небезпечними будуть переймоподібні болі або відчуття того, що матка кам'яніє, стає дуже щільною, особливо якщо такі відчуття виникають регулярно і довгостроково. Це привід для негайного звернення до лікаря. У цьому терміні при тривалому перебуванні в положенні на спині можливий розвиток синдрому нижньої порожнистої вени» з запамороченням і нудотою за рахунок здавлення маткою судин, що проходять біля хребта.

УЗД

У цьому терміні більшість жінок проходять УЗД в рамках другого скринінгу вагітності. у цьому терміні вам уточнять підлогу вашого малюка. При наявності можливості, можна пройти і 3Д УЗД плода, на якому можна побачити свого малюка у всій красі. Але для фахівців УЗД необхідно не тільки для визначення статі, але і для того, щоб визначити такі показники як:

  • термін вагітності,
  • можливий ріст і вага плоду,
  • розташування плаценти і її стан,
  • кількість і стан навколоплідних вод,
  • розміри кісточок плода окружності живота і головки.

Лікар оцінить будову внутрішніх органів, оцінить серцебиття і кровообіг плоду, перевірить, чи немає у плода вроджених вад розвитку та підозри на генетичні патології. При наявності попередніх пологів шляхом КС, лікар оцінить стан шва і кріплення плаценти.

Виділення з статевих шляхів

У цьому терміні кількість виділень може дещо збільшитися за рахунок посилення кількості естрогену, вони можуть бути білими іл прозорими, пої без запаху і патологічних домішок, не заподіюють нікого дискомфорту майбутній мамі. Небезпечними можуть стати зеленуваті або жовтуваті, сірі, сироподібні або пінисті виділення з неприємним запахом або слизом, печінням і сверблячкою піхви. Найчастіше в цьому терміні активізується молочниця, яку потрібно лікувати, щоб вона не провокувала загрози переривання вагітності. Не менш небезпечні і урогенітальні інфекції, які можуть призвести до інфікування плодових оболонок і плоду.

Особливо небезпечні кров'янисті виділення, що вказують на можливе переривання вагітності, відшарування плаценти або інші патології. Коричневі виділення після сексу можливі при наявності ерозії шийки матки. При наявності подібних виділень потрібно негайно звернутися до лікаря. Особливо небезпечно наявність червоної або темної крові на тлі переймоподібних болів в животі і тонусу матки, негайно телефонуйте в швидку!

Які аналізи здавати

У цьому терміні проводяться загальноклінічні дослідження – аналізи крові та сечі, аналіз крові на рівень глюкози, сеча на рівень загального білка. Якщо скринінг не була проведена раніше, в цьому терміні ви пройдете дослідження:

  • вільного ХГЛ,
  • рівня альфафетопротеина,
  • рівня естріолу,

Що у комплексі дасть поняття про те, чи немає підвищеного ризику розвитку хромосомних аномалій та вроджених вад розвитку. Але ці показники дають лише ймовірність, але не ставлять остаточних діагнозів.

Болі в животі

При нормальному перебігу вагітності у цьому терміні не відзначається особливих хворобливих відчуттів. Можуть виникати тільки короткочасні відчуття дискомфорту з боків живота через натягу зв'язок матки і відтиснення внутрішніх органів. Але, якщо виникають болі в животі, до них потрібно ставитися особливо насторожено. Однією з причин болю в животі може стати отруєння або кишкова інфекція – при них виникає пронос, може підвищитися температура і виникають сильні болі в животі. Для вагітних це небезпечно і вимагає негайного виклику лікаря та інтенсивного лікування.

Не менш небезпечними можуть бути відчуття, що тягне низ живота. це може бути ознакою сечової інфекції, пієлонефриту, тонусу матки або проблем з шийкою матки. Якщо протягом двох-трьох годин відпочинку подібні відчуття не проходять, якщо вони посилюються чи виникають інші неприємні симптоми – негайно до лікаря.

Особливо серйозним має тать занепокоєння при болю в животі переймоподібного характеру, з різким ущільненням матки і наявністю кров'янистих виділень із статевих шляхів. Це можуть бути ознаки переривання вагітності або відшарування плаценти. Потрібна негайна госпіталізація та проведення терапії.

Режим харчування і вага мами

Для повноцінного розвитку дитини і збереження здоров'я матері, необхідно повноцінне і правильне харчування. Раціон повинен складатися з корисною і збалансованою за всіма елементами їжі – білка, мінералів і вітамінів, вуглеводів та жирів. Продукти не варто смажити, краще запікати, не використовуючи багато жиру, варто відмовитися від копченостей і гострої їжі, консервантів і барвників, а також знизити кількість споживаних солодощів і солоних страв. Обов'язково потрібно включати в раціон продукти з кальцієм і залізом. Це вівсянка і гречка, курага, інжир, чорниця, хурма, томатний сік, кролик і яловичина. Не менш корисними будуть і зелень з овочами і фруктами, а також сири, яйце, відварний язик і печінку. Потрібно харчуватися дрібними порціями дрібно, щоб не відчувати почуття голоду, але і не передати, щоб не було дискомфорту в травній системі.

Щотижня потрібно контролювати вагу, в тиждень надбавки не повинні перевищувати 250, максимум 300 р. До цього терміну ви могли додати близько 3-6 кг, залежно від статури, але норма надбавок визначається індивідуально лікарем, виходячи з ваги до вагітності і динаміки його надбавок або втрати в першому триместрі. Також набір ваги залежить від віку, комплекції, відсутності або наявності хронічної патології.

Ознаки завмерлої вагітності

Важливо уважно стежити за станом свого організму, адже в цьому терміні, хоч і нечасто, можуть виникати ознаки завмерлої вагітності, особливого стану організму. При завмиранні відбувається зупинка в розвитку плоду його внутрішньоутробна загибель. Зазвичай це відбувається на початку дев'ятимісячного шляху, але може бути і в середині її через генетичних аномалій, важких вроджених вад, захворювання матері або впливу зовнішніх негативних факторів. При цьому пропадають ворушіння плода, відсутній ріст живота та висоти стояння дна матки. Можуть приєднуватися кров'янисті виділення з піхви, за даними УЗД не прослуховується серцебиття, ні рухів плода, навколоплідні води можуть бути каламутними і неоднорідними. При подібній трагедії потрібно переривання вагітності через небезпеку септичних ускладнень матері. Для профілактики подібних ускладнень необхідні регулярні візити до лікаря і контроль стану плода.

Секс

У другому триместрі саме час для сексуальних відносин, загрози вагітності відсутні, підвищилася чуттєвість жінки, геніталії наповнені кров'ю, і жінка завдяки цьому отримує більше задоволення. При цьому живіт накладає деякі обмеження на вибір поз і глибину проникнення. Однак, у цілому частота сексуальних контактів і їх тривалість не обмежені, вони залежать від бажання і можливостей партнерів. Заборона на секс може бути накладено лікарем при загрозі переривання вагітності, низької плацентації і передлежанні плаценти, при істміко-цервікальної недостатності або деяких проблемах вагітності. В інших випадках це найбільш вдячна час для себе і партнера.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!