Вісімнадцятий тиждень вагітності

Другий триместр триває вже майже два місяці, за цей час дитина значно підріс і ваш животик все виразніше виділяється. Зараз настав спокійний час, коли потрібно поповнювати запаси поживних речовин в організмі, багато гуляти, відпочивати і активно спілкуватися з малюком. У цьому терміні багато жінок вже можуть відчути ворушіння плода, що наповнює маму трепетом і хвилюванням. Варто переглянути своє харчування, прибравши з нього високо алергенні продукти, так як імунна система ембріона вже працює і може реагувати на них.

Що відбувається з організмом на 18 тижні

18-ий тиждень вагітності це п'ятий акушерський місяць, друга його тиждень, за календарем це чотири з половиною місяці. В самому розпалі другий триместр вагітності – самий спокійний час, коли самопочуття і загальний стан звичайно самі хороші. Тіло жінки вже набуло округлість, і всередині організму відбуваються грандіозні події. Щоб не набрати зайвих кілограмів і не страждати від набряклості, варто уважно ставитися до свого харчування і пиття, уникати сильно солоних і гострих продуктів, надлишку кондитерських і борошняних виробів. Животик на цьому тижні вже чітко видно – він значно підріс, піднявся вгору і його добре помітно всім навколо. За рахунок зростання живота відбувається зміщення центру ваги вперед, що призводить до зміни кривизни хребта, прогину його в поперековому відділі і відхиленням плечей мами. Це надає вагітним особливу ходу. У цьому терміні важливо підібрати зручний одяг та взуття, а також правильне білизна – бюстгальтер з широкими лямками і без швів для підтримки грудей і зручні трусики, не здавлюють тіло. Також багатьом жінкам корисним буде носіння спеціального підтримує бандажа, усуває болі в спині і ногах.

За рахунок великої матки на спині спати стає незручно, що вимагає нових поз для відпочинку і сну, можна користуватися спеціальними подушками для попереку та ніг.

Розвиток плода: вага розмір і стать

Зараз малюк активно росте і вдосконалюється, це вже цілком сформований маленький чоловічок, який виріс від куприка до тім'ячка на 14 см (а цілком досягає 20 см), і набрав майже 200 г ваги. Поки ще ріст матки дозволяє малюкові відчувати себе відносно вільно в животі, він активно переміщується в навколоплідних водах – здійснює повороти, перекиди, ворушить ніжками і ручками, киває голівкою, зачіпає пуповину, штовхається в стінки матки. Лікарі вважають, що подібні активні рухи дуже корисні дитинці, за рахунок них активно розвивається зона рухової кори мозку і вдосконалюється кістково-м'язова система плоду.

Малюк активно вдосконалюється – у нього повністю сформовані руки і ноги, причому ніжки довше рук, активно поділяються на фаланги пальчики рук і ніг. Подушечки пальців придбали унікальний малюнок, який утворює відбитки пальчиків. У дітей обох статей повністю сформовані геніталії – як зовнішні, так і внутрішні. Дитина активно запасає жирову тканину, особливо активно запасається бурий жир в області лопаток і всього тіла, активно відбувається формування головного мозку. Активно відбувається розвиток імунної системи плода, зараз імунні органи можуть активно виробляти імуноглобуліни і інтерферони, захищають плід від вірусної та мікробної інфекції. Вже повністю сформувалися зачатки, як молочних, так і постійних зубів, причому постійні зубки розташовані над молочними і з'являться в свій термін. Очі хоча і сформовані, але ще закриті, активно можуть реагувати на світло. Крім цього, у крихти активно розвинений і слух, він може відмінно розрізняти звуки, як маминого організму, так і надходять ззовні звуків. Тому зараз корисно багато розмовляти з малюком, читати йому казки, ставити класичну музику і уникати різких страшних звуків. Від таких звуків дитина може завмирати, хвилюватися.

Зараз можна точно визначити стать дитини за допомогою УЗД-дослідження, і готуватися вже до народження безпосередньо або дівчинки або хлопчика. Також в цьому терміні багато жінчині вже можуть відчувати перші рухи і ворушіння свого малюка. Кістки дитини активно запасають кальцій, і якщо мамі його не вистачає, кальцій буде вилучатись з зубів і кісток жінки, що призведе до проблем зубів і необхідності відвідування стоматолога.

У малюка може сформуватися певний режим сну і неспання, часто не збігається з маминим, часто в подальшому мама буде відчувати ворушіння плода в хвилини свого відпочинку. Малюк може зараз спати до чотирьох годин поспіль.

Відчуття майбутньої мами

Основним відчуттям у цьому терміні вагітності можуть стати перші ворушіння, які приносять мамі невимовну радість – вони можуть бути дуже легкими і неясними, схожими на переливання води або ледве відчутні поштовхи. Поступово рухи стануть все більш впевненими та сильними. Зазвичай ворушіння відчуваються в терміні від 17 до 22 тижнів, багато залежить від комплекції жінки і розмірів крихти, кількості жирової клітковини на животі. Якщо ви ще не відчули ворушіння – турбуватися не потрібно, скоро ви відчуєте їх. Раніше відчувають ворушіння худорляві жінки і повторно вагітні. Зазвичай можна зафіксувати від чотирьох до восьми рухів на годину. Якщо ж руху відчуваються сильно й виразно, дуже часто, це може бути ознакою нестачі плоду кисню. Тоді дитина починає активніше рухатися, щоб активізувати кровообіг і наситити кров киснем. Важливо, щоб мама дбала про малюка, часто вирушаючи на прогулянки, глибоко і спокійно вдихаючи. Можна також займатися йогою або гімнастикою для вагітних, вони також допоможуть в профілактиці гіпоксії.

Термін 18 тижнів досить спокійний в плані відчуттів, при нормально протікає вагітності ніякого дискомфорту мама не відчуває, можуть бути тільки деякі незручності від активно зростаючого живота. Ви ще не звикли до того, що він є, вам важко знайти позу для відпочинку і сну, так як лежати на животі вже неможливо, а на спині може крутитися голова. Іноді мами можуть зачіпати за навколишні предмети зростаючим животиком, ще не звикнувши до нових «габаритами» свого тіла.

Звикайте відпочивати частіше на лівому боці, в такому положенні кровообіг найбільш активно, плоду і матки простіше всього приймати правильне положення до пологів. Вставати з ліжка вчіться через бік, не можна різко схоплюватися з ліжка, може потемніти в очах і запаморочитися голова. Груди жінки в цьому терміні не настільки чутлива, але соки збільшилися і потемніли, можуть виникати виділення молозива із сосків жовтуватого кольору. Переживати не потрібно, груди готується годувати надалі малюка, і навіть якщо молозива не буде до самих пологів – це теж цілком нормально. Будь-які маніпуляції з соками можуть приводити до підвищення тонусу матки, тому нічого робити з грудьми не потрібно.

Стан матки на 18 тижні вагітності

За рахунок зростання матки може виникати певний дискомфорт від тиску дна матки на область пупка зсередини. Це відбувається тому, що до цього терміну дно матки майже досягло рівня пупа, воно може перебувати на 2-3 см нижче його. якщо ви покладіть руку на живіт, можна промацати дно матки трохи нижче пупка, приблизно на два ваших пальця. Матка досягла розмірів середньої дині, і продовжує активно рости вгору і в сторони. Від рівня лобка матка піднялася приблизно на 18 см, і випирає вперед, даючи виразний зростання живота в окружності. При слабкій черевній стінці і худорлявість, виникненні болю в спині дуже корисним з цього терміну може стати допологовий бандаж, що підтримує матку в правильному положенні і знімає надмірний тиск на спину і низ живота. Також допомагають впоратися з дискомфортом вправи гімнастики для вагітних і зручний одяг із взуттям. З цього терміну рекомендується періодично приймати колінно-ліктьове положення для розвантаження спини і внутрішніх органів, особливо нирок, так як відбувається поліпшення відтоку сечі. І не варто переживати з-за розмірів живота – це залежить від сили черевних м'язів і ємності таза, поступово живіт буде рости все більше.

УЗД

У строки від 18 до 22 тижнів вагітним призначається друге планове УЗД-дослідження з визначенням статі дитини, а також дослідження основних показників, що відбивають ріст і розвиток малюка. Проведення даного дослідження ставить перед собою мету виявлення дефектів у розвитку плоду і грубих вад розвитку внутрішніх органів. лікар ретельно досліджує серце і нирки плоду на предмет їх аномалій, може визначити приблизні ознаки синдрому Дауна або грубих вад головного мозку.

Крім цього при УЗД плоду відбувається детальне сканування плаценти, оцінюється її будова і пуповина з судинами, оцінюються основні показники:

  • окружності живота і голівку плоду,
  • потилично-лобовий розмір,
  • розміри трубчастих кісток стегна, гомілки, плеча і передпліччя.

Можливе проведення також і 3Д УЗД з фотографіями або записом малюка на флеш-карту.

Виділення з статевих шляхів

У цьому терміні виділення з статевих шляхів повинні бути зовсім незначними і однорідними, світлого або молочного кольору, без домішок і неприємного запаху. Вони не повинні приносити майбутній мамі ніякого дискомфорту. У порівнянні з попередніми тижнями їх кількість може стати трохи більше за рахунок дії гормонів.

Варто затурбуватися, якщо кількість виділень стає рясним, відбувається зміна їх кольору на жовтий, сірий, зеленуватий або пінистий, крошковідних, формується свербіж і печіння, можна запідозрити захворювання, що передаються статевим шляхом або молочницю, бактеріальний вагіноз. Вони небезпечні вагітним, тому негайно потрібно їх лікувати. Особливо небезпечними повинні стати при вагітності коричневі виділення, які можуть вказувати на наявність ерозії або інших патологій шийки матки, або кров'янисті виділення, які можуть бути ознакою відшарування плаценти або переривання вагітності.

Які аналізи здавати

У терміні 18 тижнів проводиться обов'язковий аналіз сечі для виключення патологій нирок, а при підозрі на анемію – загальний аналіз крові. У цьому терміні, якщо цього не було зроблено раніше, може проводитися потрійний тест на виявлення можливих аномалій розвитку плода, хромосомної патології та вроджених вад нервової системи. З цією метою проводиться дослідження в плазмі крові:

  • рівня ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини),
  • рівень некон'югованого естріолу,
  • рівня альфа-фетопротеїну.

Виражені відхилення даних результатів від норм у комбінації з даними УЗД дозволяють запідозрити наявність у малюка гідроцефалії або вад розвитку мозку, синдрому Дауна та деяких інших патологій. Але ці дані не остаточні, і для підтвердження їх потрібна консультація генетика та проведення особливих інвазивних досліджень. При загрозі розвитку гестозів або ускладнень вагітності відвідування лікаря стануть більш частими, так само як і проведення аналізів. Лікар буде стежити за вагою жінки, збільшенням окружності живота, висотою дна матки і тиском, загальним самопочуттям.

Болі в животі і попереку

В даному терміні особливих хворобливих проявів бути не повинно. Хоча можуть виникати певні дискомфортні відчуття у вигляді потягування в спині та попереку, в області тазових кісток. Це пов'язано зі збільшенням розмірів матки і натягом зв'язок, зміною центру тяжіння. Навантаження на хребет ростуть, і тіло змушене приймати нові статичні пози. З-за чого м'язи і зв'язки можуть відчувати дискомфорт. Для профілактики даних болю потрібно частіше відпочивати, стежити за поставою, носити зручне взуття. Корисними можуть стати вправи для розвантаження спини та попереку, носіння бандажа.

Болю в області спини і низу живота можуть бути ознаками інфекції сечових шляхів і нирок, вони можуть супроводжуватися підвищенням температури, болями при сечовипусканні. Потрібно суворо контролювати процес відділення сечі. Якщо болить правий бік, причому болю наростають, це може бути ознакою апендициту, який можливий і у вагітних. Потрібно негайно викликати швидку і провести обстеження. Якщо ж тягне низ живота, виникають регулярні тривалі болі в животі з переймами і напругою матки, з появою коричневих виділень, що мажуть, потрібно негайно викликати швидку допомогу, це може бути ознака переривання вагітності.

Застуда і нежить

Хоча імунна система дитини вже працює і може активно чинити опір впливу вірусів і мікробів, вагітній жінці все-таки не варто вболівати, в тому числі застудами. Особливо небезпечно наявність ГРВІ з високою температурою і поганим загальним станом, нежиттю і кашлем. Сильний кашель може призводити до підвищення внутрішньочеревного тиску і тонусу матки, нежить може порушувати нормальне дихання і викликати гіпоксію. Висока температура може становити загрозу для вагітності, провокуючи відшарування плаценти або викидні. Тому, при перших ознаках захворювання потрібен постільний режим і лікування, але тільки під контролем лікаря.

Режим харчування і вага мами

У 18 тижнів апетит матері цілком хороший і відбувається активний набір ваги, так як відбувається ріст дитини і перебудова організму жінки під його потреби. У цьому періоді ви можете додати від 4 до 6 кг, хоча якщо жінка струнка – надбавка може бути більше, а при схильності до повноти – менше. З цього терміну потрібно контролювати збільшення маси тіла, щоб не додати зайвого – у пологах буде складно. Якщо вага сильно перевищує встановлені норми, варто обговорити з лікарем застосування особливої дієти або розвантажувальних днів. Самостійно сидіти на дієті або розвантажуватися заборонено, цим можна завдати шкоди своєму здоров'ю і дитині, так як тільки лікар розробить дієту з урахуванням надходження до плоду всіх необхідних поживних речовин і вітамінів.

Харчування у цьому терміні має бути повноцінним і різноманітним, правильним і здоровим. Варто виключати з харчування солодощі і цукор, надлишок випічки і кондитерських виробів, обмежити жирні і вуглеводні продукти. Показано будуть кальцій-містять продукти – молочне, горіхи, а також м'ясо і риба, овочі і фрукти. Харчуватися потрібно дрібно, дрібними порціями, приймати додатково вітаміни, якщо харчування ними не багато. Варто обмежити споживання солі і спецій, вони затримують воду і можуть провокувати набряки.

Ознаки завмерлої вагітності

Хоча на цьому терміні так буває рідко, але іноді виникає така патологія, як завмирання вагітності. При цьому розвиток плоду зупиняється, і він гине в утробі матері. Плід при такому стані не відторгається тілом жінки, і мати може тривало не підозрювати про подію. Зазвичай таке відбувається в першому триместрі, а в другому критичними термінами будуть вважатися 16-18 тижнів вагітності. Основними причинами такого вважаються наявність шкідливих звичок, інфекції, генетична патологія і вплив зовнішніх шкідливих факторів.

Самостійно такі патології виявити нелегко – зазвичай першими підозрами стає відсутність зростання живота і рухів плода, поява ниючих болів в животі і мажуть виділень. Точно діагноз встановлюється за даними УЗД, і вимагає надалі вискоблювання матки як можна швидше. Надалі необхідно тривале лікування та реабілітація.

Секс

18 тижнів вагітності час розквіту чуттєвості жінки, хоча секс може бути вже й не настільки різноманітний у плані поз і інтенсивності, але він буде наповнений ніжністю і новими відчуттями. зараз загрози переривання вагітності минули, настав спокійний час і цілком можна займатися любов'ю стільки, скільки вам захочеться. Єдине, варто уникати надмірної глибини проникнень і жорстких контактів, поз, з тиском на живіт. В іншому – приємні відчуття і викид гормонів задоволення піде на користь і емоційного тонусу жінки, і малюкові. Заборона на інтимну близькість буде накладено при загрозі відшарування плаценти, підтікання вод або багатоплідної вагітності, недостатності шийки матки.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!