Перший тиждень вагітності

Перший тиждень вагітності – це початок усього, в цей період організм готується до зачаття, і подальшому розвитку дитини. Про те, що у вас буде дитина, ви дізнаєтеся ще через кілька тижнів, і поки ваш організм зазнає особливі зміни. Вагітність відлічується по акушерському терміну, з першого дня циклу, першого дня менструації. Це обумовлено тим, що зачаття варіюється за часом з-за ранньої або пізньої овуляції, тому, прийнято розраховувати термін вагітності таким способом.

Симптоми і ознаки вагітності на першому тижні

Перший тиждень вагітності – це не час від затримки, а перший день менструації. Акушерські терміни розраховуються з останнього менструального циклу, що на два тижні більше, ніж реально існує зародок і плід. Це обумовлено різним строком настання овуляції і завдовжки менструального циклу, і сама ж запліднення може виникнути в межах трьох днів з моменту овуляції. Якщо ж у вас вже затримка, тоді термін вагітності буде залишати вже близько 4 тижнів, залежно від довжини циклу та терміну затримки.

У цьому періоді майбутній малюк – це яйцеклітина, активно готується до виходу з яєчника, яка зараз активно дозріває у вигляді домінантного фолікула. Приблизно до 14-16 діб з першого дня менструації відбудеться овуляція з виходом яйцеклітини назустріч сперматозоїду. Якщо зачаття відбудеться, саме цей тиждень буде точною відліку вашої майбутньої вагітності, хоча зародка зараз і зовсім немає. Але якщо ви плануєте стати мамою, піклуватися про себе і своєму організмі потрібно зараз, так як дозріває яйцеклітина стає чутливою до негативних зовнішніх впливів. Під дією негативних факторів яйцеклітина може бути пошкоджена, що призведе до втрати її життєздатності або вад розвитку. У цей період потрібно відмовитися від стресів і шкідливих факторів, відмовитися від шкідливих звичок, захистити себе від шкідливої їжі і напоїв, захворювань і інших неприємностей.

Основними відчуттями на даному терміні є наявність менструального кровотечі, і відповідно, ніяких особливих ознак, які могли б вказувати на вагітність поки немає. Організм активно готується до прийому заплідненої яйцеклітини, емоційний фон стабілізувався, настрій і підвищене лібідо, і саме час для того, щоб насолоджуватися близькістю з майбутнім татом.

Що відбувається з організмом в 1 тиждень?

У цьому терміні організм тільки готується до можливого зачаття, а саме воно може бути можливим через приблизно два тижні. І тоді перші симптоми можуть про себе дати знати тільки до кінця місяця, коли не прийдуть чергові менструації. Зараз же відбувається відторгнення ендометрію з виділенням менструальної крові і формуванням нового і повноцінного шару ендометрію, готового прийняти при заплідненні зародка. В яєчнику, ліворуч або праворуч, рідше відразу в обох, визначився домінантний фолікул, який починає рости, надалі він дасть яйцеклітину для зачаття і народження малюка. Фолікул зріє, усередині його знаходиться яйцеклітина, яка готується до виходу.

Які-небудь симптоми відсутні, по суті перший тиждень вагітності (можливої) жінка переживає щомісяця, але зачаття виникає тільки при створенні особливих умов.

Виділення на першому тижні

На першому тижні виділення можуть мати як кров'янистий характер, так і поступово вони стають до кінця тижня фізіологічними, так званими «сухими». Перші пару днів після місячних можуть не мати ніяких виділень зовсім, або це прозорі слизові виділення без запаху і яких-небудь патологічних домішок. У міру того, як йде час, виділення з піхви стають все рідшими і слизовими, це буде допомагати зачаття і проведення повноцінних статевих актів, ближче до овуляції виділення стануть тягучими і щодо рясними.

Ненормальними в цьому періоді стануть творожистие, пухкі, коричневі, зеленуваті або жовтуваті виділення з поганим запахом або домішками слизу, гною або пінисті. Це може бути ознакою генітальної інфекції, яка може призвести до зриву вагітності. Такі інфекції негайно потрібно пролікувати, щоб вони в подальшому не призвели до катастрофічних наслідків для вагітності.

Харчування жінки

Хоча як такого зародка в цьому тижні ще немає, але організм активно готується до появи малюка в тілі жінки, і тому важливо приділяти особливу увагу всім сферам, у тому числі і харчування і поповненню запасів в організмі вітамінів і мінеральних речовин. Це називається прегравідарної підготовки. В ідеалі вона повинна починатися хоча б за три-шість місяців до планованого зачаття, і включає в себе проходження всіх фахівців і аналізи, які будуть відображати рівень здоров'я пари, лікування всіх можливих інфекцій та проблем організму. Особливо велике значення буде мати харчування жінки та прийняття нею полівітамінних і мінеральних комплексів.

Особливо важливо для зачаття буде залишкову кількість фолієвої кислоти, якщо організм жінки потерпає від її дефіциту, це може призводити до дефектів формування нервової системи (головного та спинного мозку. Крім того, важливо застосування вітаміну Е, який також відноситься до вітамінів, які безпосередньо беруть участь в зачатті і формуванні органів і тканин дитини. При цьому, наступ менструального циклу говорить про те, що пора приймати вітамінні комплекси і подбати про своє правильному харчуванні.

У цьому періоді харчування має бути збалансоване і безпечно в плані продуктів. Вам важливо тепер звертати увагу на упакування і написи на них, при купівлі продуктів. Важливо виключати барвники та консерванти, загусники і ароматизатори, всі можливі компоненти харчової хімії, які надаючи продуктів апетитний вигляд і смак, при цьому відносяться до потенційно небезпечних. Вони можуть призводити до пошкодження органів і тканин у зародка, викиднів і патологій вагітності. Важливо перейти на свіже та здорове харчування, дотримуючись рекомендації з харчування для майбутніх матусь. З самого раннього терміну потрібно виключати з раціону сирі і напівсирі м'ясні і рибні продукти, напівфабрикати, так як вони можуть бути джерелом гельмінтів і кишкових інфекцій. Не менш небезпечні і морепродукти, а також сирі молоко і молочні продукти, які не пройшли термічної обробки. Також варто обережно ставитися до сирим яйцям, м'яких сортів сиру.

Не менш шкідливим може бути фаст-фуд, так як в нм багато жиру, вуглеводів і шкідливих компонентів. При цьому варто відмовитися від прийому паштетів з печінки, в якому багато вітаміну А, який у надлишку шкідливий майбутнім мамам. Крім цього, необхідна відмова від надлишку міцної кави та чаю, так як кофеїн потенційно небезпечний для плоду.

Протипоказання

Природно, враховуючи ймовірність зачаття вже наступного тижня, необхідна повна відмова від усіх можливих шкідливих звичок – не тільки прийому алкоголю і наркотичних засобів, але й від куріння. Причому це повинні зробити відразу обоє батьків, так як в зачатті одно беруть участь як яйцеклітина матері, так і сперматозоїди батька. І носії генетичної інформації, статеві клітини, повинні бути абсолютно здоровими. Немає ніякої безпечної дози алкоголю і нікотину в будь-якому терміні вагітності, і якщо ви зважилися на батьківство, від шкідливих звичок потрібно відмовитися категорично і відразу. Шкідливі звички впливають на рівні ще самих статевих клітин.

Варто відмовитися від прийому медикаментів, а ті препарати, які за станом здоров'я вам необхідно приймати постійно, повинні бути безпечними для майбутнього плоду, з цього приводу необхідно проконсультуватися з фахівцями і замінити потенційно небезпечні препарати на аналоги, не надають ембріотоксичної і тератогенної ефекту. Також не можна проходити рентгенівське дослідження, особливо в області живота і тазової області, особливо якщо необхідно контрастне і серійне дослідження. А от проведення УЗД запліднення та розвитку плоду ніяким чином не шкодить.

Зараз, в період зачаття, потрібно подбати про себе і приділити собі більше часу, а особливо добре відправитися у відпустку і звідти повернутися вже з малюком під серцем. Це особливо важливо, якщо робота пов'язана з фізичними шкідливостями або різким і сильним емоційним напругою. Потрібно об'єктивно оцінити ступінь шкідливості своєї роботи і можливості негативного впливу її на зародок і плід, і якщо є можливість, потрібно змінити роботу або перевестися на більш легкі умови праці. Звичайно, без довідки від лікаря вас навряд чи переведуть просто так, але можна на час зачаття взяти для себе відпустку, особливо якщо робота пов'язана з випромінюваннями, вібрацією, тривалим стоянням на ногах і підняттям тягарів, сильними стресами або контактом із хімічними речовинами.

Якщо у вас є домашні тварини чи птиці, необхідно перевірити стан їх здоров'я і провести їм всі необхідні щеплення, дати глистогінні препарати і доручити догляд та прибирання за тваринами комусь іншому з членів сім'ї. На час зачаття і подальшого періоду варто обмежити свій контакт з побутовою хімією і сильними алергенами, відмовитися від ремонтних робіт будинку і різних різко і сильно пахнучих речовин. На ранніх етапах планування і зачаття варто відмовитися від тривалих виснажливих поїздок з дією вібрації на тіло, змін часових поясів і клімату.

У цьому періоді вкрай шкідлива і застуда, вона негативно може вплинути на яйцеклітину і процес зачаття, що може призвести до патологій ембріона і викиднів у ранні терміни вагітності. Варто ретельно оберігати себе від вірусів і мікробів ще тому, що ліки від застуди теж можуть бути потенційно небезпечними для майбутньої дитини.

Секс на перших тижнях

Інтимна близькість у цей термін не тільки не протипоказане, а просто необхідна. Адже саме зараз відбувається підготовка організму до можливого зачаття прийому заплідненої яйцеклітини. Тому, саме за рахунок інтимних контактів і проникнення сперми в статеві шляхи відбувається як підготовка до подальшого зачаття, так і саме зачаття. Власне, без інтимної близькості між партнерами не зможе відбутися і зачаття. Пози при цьому можуть бути будь-якими, але для більшої ймовірності зачаття варто займатися сексом з інтенсивністю один раз в два-три дні, щоб у статевих шляхах чоловіки встигали утворювати повноцінні сперматозоїди. Після сексу жінці корисно полежати, можливо, з піднятими догори ногами. Це збільшить проникнення насінної рідини в області шийки матки.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!