Метастази в печінці при раку

Цей орган частіше за інших піддається ураженню гематогенными метастазами пухлин. Це ускладнення характерне для різних видів раку, в більшості випадків метастазування відбувається за злоякісних новоутворень у молочній залозі, шлунково-кишковому тракті, легенів і підшлункової залози.

Що таке осередкове ураження печінки

Під цим терміном, як правило, розуміють патологічні пухлиноподібні процеси. Це поняття об'єднує безліч різних за течією/походженням патологій, які пов'язані між собою головною ознакою – заміна паренхіми печінки утвореннями патологічного типу. Осередкове ураження цього органу представляє собою:

  1. Множинні/поодинокі порожнини, заповнені рідиною, секретом або іншим вмістом.
  2. Розростання тканин, що складаються з злоякісних/доброякісних клітин.

На якій стадії з'являються метастази раку

Сказати точно, коли почнуть з'являтися метастази, не можна, тому що вони і є маркером погіршення стану. Якщо мова йде про лімфатичній системі, то їх поява говорить про перехід з 1-ї на 2-у стадію. Гематогенних метастазів ділянок в печінку або інші органи відразу ж переводить захворювання на 4-ю. Це говорить про те, що не стадія раку визначає появу метастазів, а ці утворення говорять про прогресування хвороби.

Метастази в печінці - прогноз терміну життя

За статистикою 1/3 всіх онкохворих страждають від даного ускладнення. Вилікувати метастатичний рак повністю поки що не можна, тому всіх пацієнтів цікавить, скільки живуть з метастазами в печінці. На тривалість життя впливає терапія, яка була обрана для лікування. Більш сприятливий прогноз стає при можливості видалити всі або частину метастазів. Середній показник тривалості життя з таким діагнозом – 1-1,5 року. На цю цифру впливають безліч чинників:

  • кількість, розмір метастазів;
  • коли почали лікування (на якій стадії);
  • наявність метастазів в інших органах;
  • локалізація новоутворень.

Причини

Поява ускладнення пов'язано з різними видами онкологічної патології. Причиною стають, як правило, злоякісні новоутворення, печінка не може протистояти дисемінації унаслідок масивного кровотоку. Для доброякісних пухлин метастазування не характерно. Первинним джерелом утворення неопластичних пухлинних клітин може стати рак:

  • товстої кишки;
  • шлунка, стравоходу;
  • молочної залози;
  • легенів;
  • підшлункової.

Набагато рідше, але може викликати метастази пухлина яєчників, жовчовивідних шляхів, передміхурової залози, меланома. У хворих, яким діагностовано цироз, дане ускладнення проявляється в одиничних випадках. Пов'язано це з порушення току крові, кровопостачання, що перешкоджає проникненню метастаз. При дисемінації ракових клітин пухлини відбувається порушення функцій печінки і організму в цілому.

Симптоми раку

Виживаність і сприятливий прогноз підвищуються при своєчасному виявленні захворювання. Вказувати на розвиток метастазів можуть безліч симптомів, але всі вони неспецифічні і схожі з ознаками інших патологій. Причиною для проведення обстеження печінки і аналізів може стати сукупність наступних симптомів:

  • різке зниження ваги, іноді доходить до виснаження (кахенсии);
  • тупі болі, відчуття тяжкості в правому підребер'ї;
  • слабкість, підвищена втомлюваність;
  • підвищення ЧСС, температури тіла людини;
  • печінка збільшується в розмірах (гепатомегалія);
  • симптоми холестазу: блювота, жовтушність склер очей і шкірних покривів, свербіж, потемніння сечі, нудота, знебарвлення калу;
  • збільшення молочних залоз, розлади кишечника (метеоризм);
  • розширення підшкірних вен на животі, асцит, кровотеча вен стравоходу.

Частим симптомом появи в печінці метастазів у пацієнтів стає біль, якщо відбувається здавлювання ворітної або нижньої порожнистої вени, що пов'язано зі збільшенням органу в розмірах. Іноді больові відчуття приймають форму різних патологій, наприклад, при локалізації вогнища під куполом діафрагми людина може скаржитися на біль при диханні. Цей симптом можуть помилково прийняти за плеврит. При множинних осередках симптоматика завжди більш різноманітна.

Рак сигмовидної кишки

Головними першими ознаками розвитку цього захворювання стане поява гною, прожилок крові, слизу в калі. Цей вид раку здатний створювати метастази в різних органах, але частіше – у печінці, легенях, хребті. Це призводить до швидкого розвитку больового синдрому, який починає проявлятися при проростанні пухлини в тканини інших органів (сечовий міхур, пряма кишка, матка), нерви, судини або пошкодження віддалених органів.

Картина на різних стадіях розвитку метастазів змінюється: кишкові розлади змінюються постійними запорами, що призводить до непрохідності. Одночасно відбувається прогресування інших онкологічних симптомів, які пов'язані із зростанням ступеня інтоксикації організму:

  • підвищення температури;
  • слабкість;
  • втрата ваги;
  • підвищена стомлюваність.

Рак кишечника

Розвивається дане ускладнення не відразу, на це потрібні роки. Розростання пухлини може початися з поліпа в кишечнику, вона буде там перебувати кілька років в одиничному вигляді. Новоутворення пройде 4 стадії розвитку, потім почне проникати далі, переміщаючись в лімфовузли і далі в інші органи. Метастази в печінці утворюються наступним чином:

  1. Вони надходять разом з лімфою у лімфатичні вузли. Відбувається порушення роботи імунної системи людини, метастази мігрують в інші органи.
  2. Печінка відповідає за фільтрацію крові всього організму, тому в неї обов'язково потрапляють клітини раку і залишаються там у вигляді вторинної пухлини. Це призводить до появи сильних болів, порушення функціонування органу.

Метастази меланоми в печінку

Цей вид раку при попаданні в печінку буде виглядати, як чорні скупчення – це ділянки ураження меланіну. Орган відповідає функціональними, фізичними змінами, які впливають на роботу всього організму наступним чином:

  • орган набуває горбисту структуру;
  • з'являються ділянки ущільнень;
  • орган збільшується;
  • виявляється жовтяниця, асцит, нудота, втрата ваги;
  • біль локалізується в правому підребер'ї;
  • знижується апетит;
  • біохімічні показники крові змінюються;
  • носові кровотечі;
  • збільшується селезінка.

Рак молочної залози

Це ще один вид захворювання, який часто дає метастази, вражені можуть бути різні органи. Ускладнення може тривалий час перебувати в латентному стані навіть після видалення пухлини. Найчастіше метастази ростуть в легенях, кістках, у печінці. Прогресують вони швидко, але не супроводжуються специфічними симптомами (клінічними або лабораторними). З часом хвороба набуває класичні ознаки:

  • поява больових відчуттів;
  • зниження апетиту, потім ваги;
  • болі в області шлунку;
  • зростання об'єму печінки, температури тіла.

Діагностика

Якщо людині раніше був діагностований рак легенів, шлунка, прямої кишки, грудей, який здатний створити метастази в печінці, слід під час лікування і після регулярно проводити обстеження, щоб встигнути виявити появу неопластичних вогнищ. Своєчасність виявлення метастазів підвищує виживаність, спрощує лікування, тому що невеликі комплекси видалити простіше, не порушивши функції органу. Для діагностування необхідно провести комплексне обстеження, яке включає інструментальні, лабораторні методи:

  1. Щоб виявити підвищення показників трансамінази, фракції білірубіну, лужної фосфатази, загального білка, проводять біохімічне дослідження крові.
  2. Імуногістохімічне дослідження. Цей аналіз необхідний для виявлення онкомаркерів: простатспецифічний антиген, хоріонічний гонадотропін, альфа-фетопротеїн. Це допоможе уточнити місце розвитку первинної пухлини.
  3. Визначити зв'язок вогнищ з великими судинами, їх розмір допоможе УЗД (ультразвукове дослідження).
  4. Робити комп'ютерну томографію (КТ) або МРТ (магнітно-резонансна томографія) потрібно для отримання додаткових відомостей про локалізації метастазів, що важливо хірургам для проведення операції.
  5. Визначити судинну мережу осередків ураження, зв'язок з основними венами, артеріями допоможе ангіографія.
  6. Природу неопластичних утворень допоможе з'ясувати біопсія печінки.

Лікування раку з метастазами печінки

Як правило, лікувати 4-ту стадію раку вкрай складно, терапія включає комплексний підхід, який передбачає імуно-, хіміо - та радіотерапію, видалення вузлів. Хірургічне висічення останніх зараз виконується рідко, в сучасних клініках використовують менш травматичні методи:

  • таргетна терапія;
  • радиохирургическая методика;
  • хіміоемболізація;
  • радіочастотна абляція;
  • радіо-, хіміоемболізація.

Вражений неопластическими вогнищами орган не може повною мірою фільтрувати кров від токсинів. Дієта при метастазах у печінці – важливий пункт під час лікування, правильне харчування знизить навантаження на орган. В даному випадку можна дотримуватися наступних рекомендацій:

Потрібно більше

Не можна

Злаки

Соління

Овочі, фрукти

Жирну, смажену, гостру їжу

Оливкова олія

Солодощі, випічку

Цільнозерновий хліб

Соуси з консервантами

Алкоголь

Газовані напої

Жирні молочні продукти

Променева терапія

Основне завдання даного виду лікування – зниження больових відчуттів. Існує кілька видів променевої терапії, але всі вони спрямовані на знищення новоутворень із збереженням здорових тканин. Метастази в печінці лікують такими методами:

  1. SRS-терапія. Відбувається видалення поодиноких пухлин за допомогою потужного сфокусованого випромінювання.
  2. SIRT-терапія. Розшифровується як селективна внутрішня променева терапія. Під час процедури відбувається опромінення ізотопів у формі SIRT-капсул, які вводяться через печінкову вену методом шунтування.
  3. «Кібер-ніж». Технологія, яка допомагає ефективно лікувати точковими пучками фотонів метастази менше 1 мм в діаметрі.
  4. Місцева гіпертермія або радіочастотна абляція вбиває вогнища температурою вище 700 градусів за Цельсієм. При зростанні нових метастазів процедуру повторюють.

Резекція печінки

Суть даної процедури полягає у видаленні частини ураженого органу, яка містить пухлина. Як правило, проводиться при діагностуванні раку печінки, коли необхідно повністю усунути злоякісні клітини з організму. Щоб визначити, наскільки ефективною буде резекція, хірург враховує такі важливі фактори:

  1. Для стабільного функціонування після хірургічного втручання повинна бути збережена велика частина органу. В іншому випадку можлива смерть з-за відмови печінки.
  2. Стадія. Якщо метастази знаходяться в різних частках органу, їх великий обсяг, хірургічне видалення провести не можна.
  3. Розташування пухлин. Якщо осередки знаходяться близько до кровоносних судинах, то вони неоперабельні. У таких випадках для лікування використовується хіміоемболізація, хіміотерапія.
  4. Цироз. Гепаэктомия для людей з даними захворювання не проводиться, відзначається низька виживаність з-за супутнього захворювання.

Хіміотерапія

За останніми даними класична системна хіміотерапія не показує високу ефективність при лікуванні печінки з метастазами. Кращі показники були відзначені, якщо вводити препарат прямо в печінкову артерію, але цей метод має ряд неприємних побічних ефектів. Сучасні клініки пропонують менш токсичний і більш ефективний варіант боротьби з новоутвореннями – хіміоемболізація. Полягає він у закритті просвіту (емболізації) артерії, яка живить метастаз або пухлина.

Процедура проводиться за допомогою препарату, що включає в себе протипухлинний медикамент. Дана терапія буває 2 видів:

  1. Хіміоемболізація мікросферами. За рахунок матеріалу мікросфер забезпечується тривалий контакт цитостатиків і пухлини. Виготовляються з полімеру, який володіє високою здатністю до поглинання.
  2. Олійна хіміоемболізація. Эмболизатор цього типу містить цитостатичний хіміопрепарат. Він блокує судини, потрапляє в пухлину і виділяє поступово протипухлинні ліки. Мінус цього варіанту – эмболизатор тримається недовго.

Лікування метастаз в печінки народними засобами

Існують варіанти народних рецептів, які можуть бути використані в якості додаткових варіантів для лікування метастазів. Пам'ятайте, що рослини, які підходять для лікування печінки, отруйні, потрібно точно дотримувати всі рекомендації з приготування ліків. Пам'ятайте, що вилікувати метастази тільки таким методом не вийде, кошти можуть виступати лише допоміжним способом зміцнити печінку.

Болиголов

Для приготування настоянки проти метастаз потрібно 25 грам насіння рослини і 0,5 л горілки. Зберігайте 10 днів засіб для лікування печінки в темному місці, періодично збовтуючи. Після витримки слід процідити ліки. Метастази лікують болиголовом за такою схемою:

  1. Приймати потрібно за 30 хвилин до їжі.
  2. У перший день 1 крапля, потім 2 і так кожен день по +1, поки дозування не досягне 40.
  3. Перші 12 діб розбавляйте засіб 100 мл води.
  4. Якщо проявилися ознаки отруєння – знизьте дозування.

Квіти картоплі

Використовуються фіолетового і білого кольору. Помістіть в термос 0,5 літра окропу і столову ложку квітів. Через 4 години необхідно процідити засіб. Для лікування метастазів потрібно приймати по 100 мл три рази за добу. Лікування печінки цим засобом триває не менше трьох тижнів. Зберігайте готову настойку квітів картоплі для лікування метастаз в холодильнику.

Чистотіл

Для лікування печінки з метастазами застосовують цю рослину. Вам знадобиться свіжа трава, ретельно її подрібніть і покладіть у скляну міхур (або банку), залийте спиртом (70%). Дайте настоятися засобу не менше доби. Потім його потрібно приймати по 1 чайній ложці протягом 5 днів, після чого необхідно збільшити дозування до їдальні ложки і пийте ще двадцять днів.

Дізнайтеся, що такерак легень - симптоми і ознаки захворювання.

Відео

Метастазування ракових пухлин - як це відбувається

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!