Що не можна робити після ботокса - обмеження, протипоказання та рекомендації

Уколи ботокса – процедура, після проведення якої є ряд обмежень. Порушення реабілітаційного періоду призводить до негативних результатів. Фахівці забороняють заняття йогою, пілатесом, будь-які інші фізичні навантаження. Варто на якийсь час відмовитися від домашніх справ, що потребують нахилятися, надмірного перегрівання і переохолодження.

Обмеження після ботокса

Після ін'єкції пацієнт має можливість повертатися до звичайного життя без тривалих лікарняних. При цьому лікарі відзначають протипоказання після ботокса, які варто враховувати в перші години і дні, починаючи з проведення процедури:

  • виключити сон на кілька годин;
  • не приймати антибіотики і спиртне (протягом доби);
  • не торкатися до шкіри, виключити масажі (протягом двох днів);
  • виключити домашню роботу – мити і підмітання підлоги, прасування;
  • не нахилятися;
  • не займатися спортом (протягом двох днів);
  • виключити перегрівання – походи на пляж, в солярій, сауну, обмежити сушіння волосся феном;
  • обмежити кількість споживаної на ніч рідини;
  • виключити з раціону гостре й солоне;
  • не займатися сексом (протягом доби);
  • не літати на літаку (один тиждень).

Скільки можна лягати

Через припливу крові до голови перші 3-4 години після проведення процедури лікарі-косметологи забороняють пацієнтам перебувати в горизонтальному положенні, щоб препарат не проникало в тканини далі. Для правильного розподілу ін'єкції голову потрібно тримати строго вертикально.

Ботокс і спорт

Рекомендації після ботокса виключають фізичні навантаження. Обмеження у вигляді занять спортом пов'язано з тим, що під час фізичної напруги судини розширюються, з-за чого введений ботулотоксин розподіляється нерівномірно. Відразу після проведення процедури потрібно припинити заняття спортом як мінімум на тиждень. Повернення до фізичних навантажень повинно проходити поступово, звичну навантаження повертають поступово, протягом двох місяців.

Масаж обличчя

Будь-які дотики до областях, куди був введений ботулотоксин, можуть спровокувати неправильний розподіл препарату. Спочатку це обмеження стосується масажів особи і розтирань. Крім цього, в місця проколів після ін'єкції можна занести інфекцію, з-за якої на шкірі з'являються запалення і шрами.

Пілінг

Будь-який механічний вплив на шкіру обличчя після процедури може негативно позначитися на кінцевому результаті. Хімічні пілінги у косметологів протипоказані як мінімум в перший місяць після ін'єкції, то ж стосується м'яких варіантів скрабів або кремів і масок з абразивними частинками.

Ліки

Після уколів ботоксу не можна вживати деякі групи ліків. Повністю протипоказані будь-які препарати, що провокують процес згортання крові:

  • парацетамол,
  • гепарин,
  • аскофен.

Несподівану реакцію можуть спровокувати антибіотики тетрациклінової групи. Лікарі не рекомендують поєднувати введення ботокса і вживання наступних препаратів:

  • міорелаксантів;
  • антидепресантів;
  • аміноглікозидів;
  • анальгетиків.

Ботокс і вітаміни групи В

Будь-які вітаміни групи В сприяють прискореного виведення препарату з організму. При необхідності їх вживання у лікарських цілях можна провести процедуру до корекції – повторного введення додаткового обсягу ботулотоксину.

Баня, сауна, теплові процедури

Висока температура повітря чи гаряча вода в будь-яких варіаціях розширюють судини, через що ботокс розподіляється і виводиться з організму набагато активніше. Тому лікарі-косметологи не рекомендують у першу тиждень будь-які теплові процедури, кедрові бочки, лазні і сауни, а також солярії і відвідування пляжів. На час варто відмовитися і від сушіння голови феном.

Гостра їжа

Вживання великої кількості гострої їжі може спровокувати появу набряків на обличчі, посилити потовиділення і стати причиною для розвитку побічних ефектів. Після введення препарату набряклість небажана – з-за неї ботокс під шкірою розподілиться неправильно. З цих міркувань в перші години після уколів краще утриматися від гострої і солоної їжі.

Прийом алкоголю

Вживання спиртовмісних напоїв протягом одного-двох тижнів після ін'єкції не рекомендується із-за того, що під час прийому алкоголю розширюються судини в організмі, чого кровообіг в районі тільки що инъецированных м'язів посилюється. Внаслідок цього процесу ефективність проведеної процедури зменшується, а сам препарат розподіляється по інших тканин.

Відео

Рекомендації після Ботокс.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!