Стеатоз печінки - лікування і симптоми. Препарати при захворюванні

Ще одна назва цього захворювання – жировий гепатоз печінки. Хвороба, як правило, виникає через порушення обміну речовин, появи в гепатоцитах (клітини печінки) дистрофічних змін. Має патологія за МКХ-10 код Аж70 або К76.0 в залежності від типу недуги.

Що таке стеатоз

Під дане поняття потрапляють різні патології, які призводять до утворення в печінковій паренхімі вкраплень жиру, наприклад, жирова інфільтрація печінки, алкогольний або неалкогольний гепатоз і т. д. Тим, хто хоче знати, що таке стеатоз, слід розуміти, що ця недуга може відрізнятися за формою, їх виділяють дві: дифузна і вогнищева. Остання характеризується скупченими вкрапленнями жиру, які перетворюються в одне, різний за розмірами, жирове пляма. Дифузний стеатоз печінки, навпаки, має розкид дистрофії по всій поверхні органу.

Розвиватися захворювання здатне в будь-якому віці людини, іноді його діагностують у дітей. Частіше зустрічається у людей після 45 років, що пов'язано з накопиченням організмом інших негативних факторів. У жінок частіше діагностують неалкогольний стеатоз через ожиріння. У чоловіків же, як правило, зустрічається алкогольний вигляд, що пов'язане зі зловживанням спиртними напоями. Патологія може розвиватися самостійно або бути ускладненням іншого захворювання. Фахівці зараз розглядають недугу в якості однієї і ступенів стеатогепатит різної етіології.

Стадії та ускладнення стеатозу

Існує певна класифікація даного захворювання. Залежно від ознак і симптомів виділяють кілька стадій і ускладнень стеатозу:

  1. Початкова. Проявляється у вигляді ожиріння, вкраплення починають утворюватися в печінці, але гепатоцити все ще цілі.
  2. Ожиріння з наступним некрозом клітин печінки, у тканинах органу формуються кісти.
  3. Предциррозное стан. Навколо кіст відбувається розростання сполучної тканини, яка витісняє паренхіму, що призводить до порушення структурної цілісності.

Жирова дистрофія (стеатоз) не проходить безслідно. Одне з найбільш важких ускладнень хвороби – розрив печінкової паренхіми, кровотеча з-за великого накопичення жиру в клітинах. Після цього гепатоцити не відновлюються, у місцях розриву відразу ж збираються жирові елементи, які обмежують функції печінки. Якщо вчасно не почати лікувати патологію, вона може призвести до цирозу і летального результату.

Симптоми і причини стеатозу печінки

Дана патологія виникає не відразу ж, відбувається тривалий етап розвитку. Нижче будуть розглянуті симптоми і причини стеатозу печінки, щоб людина могла вчасно почати лікувати недугу. Перші прояви хвороби можуть проходити для пацієнта безсимптомно. Виявити жирову дистрофію можуть під час проведення інших маніпуляцій. Специфічні симптоми починають проявлятися, коли стеатоз печінки захоплює значну площу органу. Хворий відчуває:

  • нудоту;
  • слабкість;
  • здавлюючу тяжкість у правому підребер'ї.

Іноді виникають болі незрозумілого походження, які не пов'язані з прийомом їжі. Дані зміни призводять до порушення роботи імунної системи організму, людина, яка хворіє стеатозом, частіше піддається простудних захворювань. Зниження функцій печінки призводить до утрудненого відтоку жовчі, що може перерости в холестаз (застійне явище). Ця патологія призводить до пожовтіння склер очей, шкірних покровів, які починають свербіти. У деяких випадках присутній блювота з домішкою жовчі.

Причиною появи стеатозу стає або порушення обміну речовин, або зловживання алкоголем. Для першого випадку характерним стає надлишок в організмі жирів, які їм не використовуються. Більшість пацієнтів з неалкогольним видом патології мають проблеми із зайвою вагою. Первинний стеатоз виникає через:

  • цукрового діабету;
  • ожиріння;
  • гіперліпідемії.

Основою цього виду патології стає порушення вуглеводного, жирового обміну, тому при діагностиці будуть виявлені інші хвороби, які провокують розвиток первинного стеатозу. Вторинний тип захворювання виникає через застосування деяких медикаментів, наприклад:

  • метотрексату;
  • синтетичних естрогенів;
  • тетрацикліну;
  • глюкокортикоїдів;
  • протизапальних препаратів (деяких).

Ще однією причиною вторинного стеатозу може стати синдром мальабсорбції, що виникає після накладення анастомозів, гастропластики, стом, маніпуляцій на тонкому кишечнику. Може виникнути захворювання на тлі занадто швидкого схуднення, тривалого харчування однієї і тієї ж їжею, без необхідного набору харчових компонентів. Ряд досліджень доводить, що хвороба може бути передана генетичним шляхом, виділений ген, який має збій у людей з даною патологією.

Дієта при стеатозі печінки

Процес терапії захворювання включає в себе певну меню харчування. Дієта при стеатозі печінки спрямована на зменшення надходження жирів в організм людини. Якщо ви хочете вилікувати недугу, то дотримуватися збалансованого раціону необхідно обов'язково. Для заміни відсутніх елементів слід споживати молочні продукти, які багаті легкозасвоюваними білками. Їсти необхідно дрібно, дрібними порціями. Хворим потрібно повністю відмовитися від:

  • алкоголю;
  • м'ясних бульйонів;
  • жирної, смаженої їжі;
  • бобових;
  • помідорів;
  • газованих напоїв;
  • грибів;
  • кави;
  • копченостей.

Раціон не повинен бути бідним, небажано присутність відчуття голоду. Для лікування хвороби важливо відмовитися від кухонної солі та продуктів, що містять холестерин. Дієта при стеатозі спрямована на вирішення таких проблем:

  1. Відновлення здатності печінки кумуляції глікогену.
  2. Нормалізації втраченої функції печінки через жирових вкраплень.
  3. Стимуляції виділення жовчі. Організм відчуває нестачу цієї речовини при стеатозі.

Дізнайтеся більше інформації про захворюванняжировий гепатоз печінки.

Лікування і препарати при стеатозі

Головне завдання на першому етапі – з'ясувати причину виникнення жирової дистрофії. Зробити це іноді складно, сигналом для діагностування може стати діабет в анамнезі, алкоголізм або зайву вагу. Лікування і препарати при стеатозі можуть допомогти пацієнтові амбулаторно, але необхідно чітко дотримуватися рекомендацій лікаря. Виняток становлять стадії загострення, тоді хворого будуть лікувати стаціонарно. Як правило, з ліків людині можуть призначити:

  • вітамін В12;
  • Есенціале;
  • ліпоєвої кислоти;
  • анаболічні стероїди;
  • Метронідазол (антибіотики).

Фахівець може призначати додатково фізіотерапевтичні процедури: ультразвукове вплив, барокамеру, озонотерапію. При сумлінному дотриманні всіх рекомендацій вилікувати дане захворювання можливо. Терапія ефективна, за короткі терміни процеси звертаються назад. Виникають проблеми тільки при лікуванні 3 ступені хвороби, коли почалося утворення сполучної тканини в місцях розриву паренхіми. У цьому випадку можливо тільки купірування симптомів, попередження розвитку цирозу.

Лікування стеатозу народними засобами

Ефективність терапії багато в чому залежить від своєчасності звернення до фахівця. Деякі лікарі дозволяють паралельне лікування стеатозу народними засобами разом з основним курсом. З цього сегменту засобів можна використовувати чаї з:

  • пустирником;
  • відваром шипшини;
  • м'ятою;
  • відваром кропу;
  • плодами глоду.

Дізнайтеся, що таке дифузні зміни паренхіми печінки.

Відео: дифузні зміни печінки по типу стеатозу

Здоров'я.Дивні питання про печінки. Стеатоз печінки.(17.01.2016)

Відгуки

Ірина, 38 роківБула діагностована патологія печінки на тлі ожиріння. Лікар сказав, що без відповідної дієти, коригування харчування, хвороба переросте в цироз. Діагностували захворювання тільки після УЗД печінки, але я довго не відчувала ніяких проявів стеатозу. Прописали ряд медикаментів, які разом з дієтою дали позитивний результат.
Володимир, 43 рокиНа тлі тривалого збільшення ваги почалися турбують болі в правому підребер'ї. Сходила на УЗД, лікар підтвердила наявність жиру в клітинах печінки. Лікар заспокоїв, що процес оборотний, але потрібно терміново сідати на дієту. Не саме складне і хворобливе лікування. Головна небезпека була в переході хвороби в цироз, тому дотримувався дієти строго.
Єгор, 39 роківЧасто вживаю алкоголь, тому, коли з'явилися болі в області печінки, відразу ж пішов до лікаря (боявся, що цироз). Фахівець сказав, що це жирова дистрофія, але від спиртного слід відмовитися, інакше дійсно переросте в цироз. Прописав вітаміни, ліпоєвої кислоти, скорегував раціон харчування (менше жирів).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!