Реєстрація дитини за місцем проживання: як отримати прописку

Законом передбачений певний порядок реєстрації неповнолітніх, згідно з яким новонароджені і діти до 14 років повинні бути прописані за місцем проживання одного з батьків або законних представників. Процедура не складна, але вимагає дотримання деяких правил та наявності певних документів.

Як зареєструвати дитину за місцем проживання

Порядок оформлення громадян за адресою проживання регулюється наказом Федеральної міграційної служби за номером 288 від 11.09.2012 р., останні зміни до якого були внесені у лютому 2019 року, і Цивільним кодексом. Оскільки малолітні не можуть самостійно пройти встановлену законом процедуру, ці обов'язки покладаються на їх батьків або законних представників (опікунів, усиновителів). Принцип прописки наступний:

  • з народження до 14 років – за адресою, де мешкає один з батьків;
  • з 14 до 18 років – з близькими родичами або окремо, але тільки з дозволу законного представника і власника житла.

Зверніть увагу, що для прописки новонародженого не потрібно згоди інших членів сім'ї. Жодних термінів, для того щоб зареєструвати немовля, не передбачено, тому процедура оформлення відбувається у відповідність із законодавством:

  • протягом тижня з моменту, як отримано свідоцтво про народження (для осіб старше 14 років необхідний паспорт) – при здійсненні постійної прописки;
  • протягом трьох місяців – при тимчасовій.

Своєчасно зареєструвавши неповнолітнього, батьки вправі претендувати на:

  • місце для свого чада в дитячому садку і школі;
  • поліпшення житлових умов;
  • одержання медичного обслуговування.

Документи для реєстрації дитини за місцем проживання

Процедура є основою проведеного державою обліку населення. Послуга надається на безоплатній основі при наявності наступних документів:

  1. Свідоцтво про народження. Отримати його необхідно в органах Загсу, надавши довідку, видану при виписці з пологового будинку. Свідоцтво надається на всіх осіб віком до 14 років. Для осіб старше 14-річного віку потрібен паспорт.
  2. Заяву. Подається мамою або татом – тією людиною, яка займається пропискою сина або дочки.
  3. Паспорт батьків (законного представника). Пред'являється оригінал документа плюс ксерокопія.

Правила прописки неповнолітніх дітей

Реєстрація неповнолітніх дітей за місцем проживання батьків можлива через інтернет-портал держпослуг або при особистому візиті до територіального відділення з питань міграції Міністерства внутрішніх справ. Законодавством на оформлення прописки відводиться максимум три дні. При реєструванні неповнолітнього в приватному житловому будові відповідний запис вноситься в домову книгу.

За місцем проживання матері

Реєстрація дитини за місцем проживання мами, незалежно складаються подружжя у шлюбі або ні, підпорядковується наступним правилам:

  1. Звернутися з заявою до працівника уповноваженого органу.
  2. Пред'явити документи згідно з вищенаведеним переліком.
  3. У встановлений термін забрати оформлені папери.

За місцем проживання батька

Реєстрація дитини за місцем проживання батька, якщо батьки неповнолітньої дитини проживають окремо, має свої особливості. Сама процедура підпорядковується загальними правилами, але до загального пакету документів, який складається з паспорта заявника та свідоцтва про народження нащадка, потрібно додати:

  • особисто написана заява від імені папи, в якому він погоджується зареєструвати дитину за місцем свого проживання;
  • письмову згоду від матері, що вона дає дозвіл на прописку малюка за адресою перебування його батька.

Відео

Реєстрація дитини за місцем проживання через портал ДЕРЖПОСЛУГ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!