Кашемір – що це за тканина

Кожній модниці відомо, що вироби з кашеміру – справжня розкіш. Придбання якісної речі з-за дорожнечі і численних підробок доступно не всім. Цінність матеріалу висока з-за особливостей виробництва кашеміру, властивостей. Перш ніж придбати виріб для себе, варто дізнатися особливості догляду за матеріалом, навчитися відрізняти підробку від оригіналу.

Що таке кашемір

Цей термін постійно на слуху, але його значення не зрозуміло кожному. Кашемір – це тонкий м'який матеріал саржевого плетіння. Тканина отримують з пряжі, виготовленої з пуху (підшерстя) гірських кіз Китаю, північної Індії, Пакистану, Непалу. В інших регіонах отримати пух потрібної якості неможливо. За чинним законодавством кашеміром називають тільки тонкий волос кашмірських мешканців. Стався термін від назви регіону в західній частині півострова Індостан (кордон Індії з Пакистаном, високогір'я Гімалаїв).

Натуральна кашемірова тканина – рідкісний, дорогий матеріал. Вироби з неї легкі, м'які, приємні на дотик. Якщо порівняти кашемірову нитка з людським волоссям, то вона тонше вдвічі. Пух для виробництва вручну вичісується у тварин у період линьки навесні. З однієї кози отримують до 200 грам неочищеного сировини, яка після очищення дає до 120 грам кашеміру. Для однієї шалі потрібно пух з 3-4 тварин. Виготовляється пряжа вручну за 3-4 тижні, тому коштує дорого.

У гонитві за прибутком підприємці пробували розвести кашемірових кіз на інших територіях: В Австралії, Шотландії, Нової Зеландії. Але з-за різних кліматичних умов спроби не увінчалися успіхом, і отримати шерсть з унікальними властивостями не вдалося. Великі постачальники кашеміру в Росію та інші країни – Монголія, Індія. Термін часто можна чути, застосовне до виробів з бавовни, шовку з шерстяною ниткою.

Властивості кашеміру

Цінність цього матеріалу пояснюється не тільки складом, але і унікальними властивостями. Нижче представлені основні особливості матеріалу:

  1. Кашемірове полотно дуже легке, без праці продергивается крізь обручку.
  2. Натуральний кашемір не викликає алергії, в ньому не розлучається пиловий кліщ, як у штучному матеріалі.
  3. По зносостійкості і міцності тканину можна порівняти з шовковим полотном або вовною.
  4. За рахунок низької теплопровідності одяг з кашеміру є дуже теплою.
  5. Катишки на тканині з'являються тільки після тривалої експлуатації виробу в місцях перетину двох поверхонь.
  6. Кашемірові волокна набагато тонше шовкових ниток, тому тканина набагато м'якше шовку.
  7. Пряжа і тканини з пуху гірських кіз надає лікувальну дію на організм. З її допомогою можна лікувати хворий хребет, суглоби. Крім того, до складу кашеміру входить натуральний віск, який доглядає за шкірою людини.

Як виробляють кашемірову тканина

Для виготовлення натуральної пряжі беруть підшерсток тибетських кіз. Пух вичісується навесні, після підвищення температури повітря. Процедура проводиться гребенями вручну. З однієї кози отримують до 100 г чистого сировини. Після вичісування здійснюють прядіння та фарбування пряжі. Обладнання при цьому не використовується. Висока вартість тканини пояснюється великими витратами на виготовлення пряжі. Готовий матеріал отримують у кілька етапів за 2-3 місяці.

Від кольору і товщини підшерстя кози залежить вартість пряжі. Тонкі волокна до 15 мкм застосовують для виробництва елітних видів тканини. Називають цей вид пряжі пашминой. Більш грубий матеріал – полупашмина. Використовують цей вид для виготовлення змішаної трикотажної пряжі, кашемірових тканин. Найкращим матеріалом вважається кашемір з Італії, Шотландії. Тут створені найкращі умови для проведення очищення волокна, фарбування, прядіння.

Застосування матеріалу

Кашемір – універсальна тканина. З неї виготовляють одяг для дітей і дорослих, текстиль для немовлят. Великою популярністю користуються спідниці, кардигани, берети, рукавички. Активно застосовується тканина кашемір для пальто. Сукні та светри з цього матеріалу присутні у всіх колекціях модних дизайнерів Італії і Шотландії. Східні країни виробляють розкішні кашемірові шалі, килими.

Ціна виробів з натурального пуху висока. На неї впливає товщина волокон і відтінок вихідної сировини. Натуральна вовна має чорний, сірий, бежевий, білий колір. Останній варіант вважається найціннішим, тому що легше піддається фарбуванню. Після такої процедури полотно поміняє колір, але залишиться димчастим. Яскраві та насичені відтінки забезпечуються за рахунок додавання шовку або вовни.

Що таке кашемірова шерсть

У майстринь кашемірова пряжа користується великою популярністю. Натуральна шерсть повинна складатися з козячого підшерстя без домішок. Така пряжа вважається найдорожчою з усіх, що використовуються для в'язання. Натуральний кашемір не використовується в рукоділлі через нездатність тримати форму. Така шерсть швидко витягується, тому його змішують з іншими матеріалами. Склади відрізняються, в залежності від виробника та інших факторів. Як правило, натурального кашеміру в пряжі для ручної або машинної в'язки всього 30%.

Особливості догляду за кашеміровими виробами

Натуральна кашемірова тканина відрізняється високою якістю, міцністю, довговічністю. Якщо правильно доглядати за виробом, то воно прослужить багато років, не втратить зовнішній вигляд. Нижче представлені основні правила догляду за кашеміровими речами:

  1. Легкий трикотаж зберігають в горизонтальному положенні на полицях, в складеному вигляді. Щільний пальтовый кашемір рекомендується вішати на плічки, щоб не з'явилися заломи.
  2. Постійно носити кашемірові речі не можна. Полотно повинно «відпочивати» після використання не менше 48 годин. В іншому випадку річ швидко витягнеться, почне скочуватися, втратить вигляд.
  3. Прати кашемір краще вручну або в пральній машині, з застосуванням делікатного режиму. При цьому температура води не повинна перевищувати 30 градусів.
  4. Після прання віджимати вироби з кашемірової тканини потрібно акуратно. Сушать речі горизонтально, вдалині від приладів опалення.
  5. Прасувати вироби з кашемірової тканини не рекомендується. Допускається використання відпарювача.
  6. При тривалому носінні в області перетину двох поверхонь матеріалу утворюються катишки. Видалити їх можна вручну за допомогою ножиць або гребінки.

Скільки коштує кашемір

Розглянувши особливості і властивості матеріалу, не важко зрозуміти, звідки береться висока ціна. У магазинах представлено багато кашемірових виробів, вартість яких різниться. Вид тканини впливає на ціну светри, спідниці, пальто або шалі. Вартість залежить від товщини і кольору натурального волокна. Країна виробника теж має значення. На ринку представлений турецький, шотландський, італійський та інші види кашеміру.

Даний матеріал підрозділяється на наступні категорії:

  1. Пашмина. Цей варіант виготовляється з високоякісного пуху з тонкими волокнами (до 15 мкм). Застосовують пашмину для елітних тонких шалей, ціною не менше 15 тисяч рублів.
  2. Кашемір (полупашмина). Даний вид матеріалу проводиться з пуху з товщиною волокон до 19 мкм. Вартість вроздріб варіюється в межах декількох тисяч рублів. Основним фактором, що впливає на ціну готової речі, є колір вихідної сировини (чорний, сірий, бежевий, білий, коричневий). Білий пух вважається самим ніжним, краще фарбується, тому вироби з нього коштують дорожче.

Як відрізнити кашемір від підробки

Висока ціна на натуральну тканину змушує недобросовісних продавців йти на обман. У зв'язку з цим нарватися на підробку в магазині дуже легко. Шаль за 2-3 тисячі рублів – це виріб з вовни з невеликим вмістом кашеміру. Якщо річ коштує ще дешевше, зробили її з акрилу або віскози. Але продавці можуть схитрувати і встановити на підробки ціни, аналогічні вартості кашемірових шалей, светрів або спідниць. Щоб не бути обманутим, потрібно навчитися відрізняти оригінал.

Ніж натуральний матеріал відрізняється від синтетичних підробок:

  1. Кашемір бляклий. Фарбування шерсть піддається насилу. Будь барвник після нанесення на полотно набуває дымчатость. Якщо річ яскрава, насиченого кольору, то це підробка. Вироби з додаванням поліестеру, вовни, шовку, можуть мати виражений відтінок. Продавець може заперечувати цей факт, посилаючись на те, що при виробництві використовувався білий пух. Але і в цьому випадку яскравий колір при фарбуванні не міг вийти.
  2. Багато виробників додають до 10% шовку або вовни, щоб підвищити якість тканини і поліпшити його зовнішній вигляд. Виявити добавку можна, уважно придивившись до полотна. Більш щільна нитка поруч з пухової чітко видна. Наявність добавок в матеріалі – не привід відмовлятися від кашемірової речі.
  3. На поверхні полотна повинна бути серпанок. Її утворюють тонкі волокна козячого пуху.
  4. Перед покупкою кашемірового вироби стисніть тканина в долоні. Через 5-7 секунд ви відчуєте тепло, адже пух утримує і підсилює його.
  5. Чистий кашемір не повинен блищати. Якщо волокна виблискують на сонці, кашемір ненатуральний. Пух повинен залишатися матовим.

Відео

"Depeш mod": Як правильно вибрати кашемір

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!