Чому люди прокидаються по ночах: причини пробуджень

Повноцінний сон без пробуджень є показником міцного здоров'я людини. Чому люди прокидаються по ночах без явних причин, часто в один і той же час, цікавить фахівців в області сну – сомнологи і людей, які страждають від безсоння. Як повернути здоровий нічний відпочинок дорослим, дітям і людям похилого віку, стане зрозумілішою при більш глибокому вивченні теми сну.

Поганий сон вночі

Якість нічного відпочинку є одним з головних чинників повноцінного життя людини. Безсоння, якими б причинами вона не була викликана, впливає на фізичне та емоційне здоров'я людей. Медикаментозно вилікувати цю недугу неможливо, тому що з'являється звикання до ліків. Приймає снодійне стає залежним від препарату. Відсутність ліки лякає людину, змушує нервувати.

Основними причинами поганого сну чоловіків і жінок є:

  • перевтома;
  • збудження;
  • порушення звичних життєвих біоритмів (робота, навчання, розважальні заходи по ночах);
  • некомфортні умови для нічного відпочинку;
  • погані звички (куріння, вживання алкоголю);
  • психічні та фізичні хвороби.

При вагітності жінки іноді прокидаються з-за гормональних змін в організмі. Це природний процес хоча і приносить незручності майбутній мамі, але є тимчасовим явищем. Не варто переживати з цього приводу. Такі загальносоматичні захворювання як остеохондроз, цукровий діабет, патології легень, шлунково-кишкового тракту та інших органів можуть призвести до порушення нічного відпочинку з хворобливих симптомів.

Психосоматичні хвороби: ревматоїдний артрит, бронхіальна астма, нейродерміт та ін у своїй природі мають як фізичний, так і психічний аспект. Стресові, панічні стану, психоемоційні переживання значно збуджують нервову систему хворого під час неспання, що призводить до порушення сну. Ці причини перешкоджають повноцінному нічному відпочинку дорослих і дітей.

Деякі препарати, призначені лікарем для лікування тієї чи іншої хвороби, серед побічних ефектів мають порушення сну. Наприклад, бета-блокатори – поширений вид лікарських засобів для лікування захворювань серцево-судинної системи, мають такий побічний ефект. Використовуючи медичні препарати, необхідно уважно вивчити інструкцію до застосування. Якщо після застосування ліків хворий став погано спати, йому слід звернутися до свого лікаря з проханням про заміну препарату.

У дорослих

Люди не завжди ставляться до нічного сечовипускання як до недугу, але таке захворювання існує. Вночі процес вироблення сечі сповільнюється, здорова людина може проспати 8 годин підряд. Хвороба ноктурия змушує часто прокидатися з-за пекучого бажання помочитися. В ході старіння організму, якість сну порушується: він стає поверхневим, переривчастим. Люди похилого віку можуть прокидатися кілька разів за ніч з-за фізичних болів, що їх супроводжують хронічні захворювання.

Алкоголь, випитий ввечері, здатний швидко занурити людину в глибокий сон. Цим засобом деякі чоловіки і жінки користуються, щоб розслабитися і швидко заснути. Організму доведеться переробляти алкоголь в нічний час, коли більшість органів тіла не активні. Так створюється додаткове навантаження на печінку, що викликає внутрішній неусвідомлене занепокоєння у людини, стан тривожності. Як наслідок — він може прокидатися кілька разів за ніч.

Хвороба апное (зупинка дихальних рефлексів) є ще однією причиною поганого сну. Цим захворюванням страждають близько 5% населення Землі. Вроджені патології, надмірна вага впливають на звуження верхніх дихальних шляхів вночі, що призводить до тимчасової зупинки дихання. Несвідомий інстинкт самозбереження змушує прокинутися при критичному кількості кисню в крові. Страждають апное нерідко хропуть, що погіршує якість нічного відпочинку.

Хворі депресією погано сплять. Постійний стрес не дає бажаного розслаблення організму. Людині важко заснути, він часто прокидається. Через недосипання тривога наростає, захворювання загострюється. При синдромі неспокійних ніг хворий не може спати від непереборного бажання посувати ногами. Це неврологічне захворювання викликає неприємні відчуття: свербіж, печіння, поколювання ніг. Вони настільки сильні, що сигнали нервової системи змушують прокинутися.

Нічна печія, напади кашлю, болю при ковтанні – з цих причин більшість людей прокидаються під час нічного відпочинку. При гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) ці симптоми мучать хворого, змушуючи прокидатися від кислотного рефлюксу (закидання кислого шлункового соку в стравохід). Такі викиди можуть бути кілька разів протягом ночі. Хворий кожен раз пробуджується.

У дітей

Неспокійні мами бувають стурбовані тим, що немовлята діти часто прокидаються вночі і плачуть. Сам по собі плач немовлят не повинна турбувати батьків. Денні хвилювання, які дитина отримує при пильнуванні, можуть послужити причиною пробудження. Цей емоційний аспект не є патологією, тому що нові враження природним чином порушують його незміцнілу нервову систему.

Нічний вигодовування новонародженої дитини вважається нормальним. Якщо мати годує грудьми дитину по годинах, пробудження його для нічного годування природно. Поступово мами можуть збільшувати час між годуваннями, потім – замість молока привчити дитину пити воду в нічний час. З віком звичка прокидатися ночами залишить малюка, якщо батьки будуть послідовними і проявлять терпіння.

Немовлят часто турбують коліки в животі з-за того, що обмін речовин дитячого організму ще не нормалізувався. Це може стати причиною нічного плачу. Масаж животика, тепла пелюшка, зігріває область живота, спеціальні чаї допоможуть мамам вгамувати біль дитини. Кольки можуть турбувати малюка до тримісячного віку. Коли у малюка ріжуться зубки, він стає дуже неспокійним і примхливим, часто прокидається. Цей природний процес приносить дитині страждання. Може підвищитися температура. Мами повинні обов'язково звернутися за допомогою до педіатра в цей час.

У немовлят дуже чутлива шкіра. Повний мокрий підгузник турбує малюка, і він прокидається. Дитина погано спить при застуді, так як його турбує кашель, соплі, температура. Як і дорослі, діти погано сплять із-за незручного ліжку, невідповідною одягу, некомфортною температури повітря в дитячій. Їх лякають гучні звуки, дратують різкі запахи. Якщо малюкові створити оптимальні умови, він перестане прокидатися в нічний час.

Буває, що старші діти прокидаються серед ночі і звати маму. Це нормально. Можливо, дитині наснився кошмар. Діти часто прокидаються, якщо відчувають страх. Дуже важливо правильно укласти малюка спати. Коли його укладають люблячі батьки, обстановка при цьому доброзичлива і дитина здорова, у нього не буде причин прокидатися в нічний час і плакати.

Чому людина прокидається вночі

Мелатонін – гормон сну, виробляється епіфізом головного мозку. Він починає активно вироблятися після 21 години. Якщо мелатонін виробляється нормально, людина не знає, що таке безсоння. Ближче до ранку в шишкоподібної залозі включаються в роботу дофамінові рецептори, які блокують викид мелатоніну. Якщо відбувається збій вироблення цих гормонів, людина погано спить. Полисомнографическое обстеження здатне виявити причини поганого сну пацієнта, а фахівець-сомнолог дасть необхідні рекомендації.

Сомнологи допомагають зрозуміти, чому люди часто прокидаються по ночах. На їх думку, існує низка причин, які впливають на якість нічного відпочинку. Проаналізувавши їх, виключивши негативні фактори, можна перестати прокидатися в нічний час. Температура приміщення, де сплять дорослі, повинна бути 17-20°С. В дитячій спальні – 18-21°С. Тіло сплячої людини, згідно з фізіологічним процесам, повинно трохи охолонути, щоб перейти у фазу сну. Якщо дитина часто прокидається взмокшим від поту, потрібно поміняти йому ковдру і піжаму на більш легкі.

Часті прокидання

Причинами частого пробудження в нічний час можуть бути функціональні розлади організму (парасомнії). Впоратися з ними без допомоги лікаря не вдасться. До парасомниям відносять:

  • лунатизм (неусвідомлене ходіння вночі);
  • не мають пояснення нічні страхи, сни-кошмари;
  • енурез (мимовільне сечовипускання в нічний час);
  • сонний параліч.

У одне і теж час

Чому люди прокидаються по ночах в одне і теж час можна зрозуміти, розібравшись в анатомії людського тіла і циклах його функціонування. При поганому сні не варто нехтувати допомогою лікаря, він підбере необхідне медикаментозне або когнітивно-поведінкова лікування. Причини пробудження в певні нічні години можуть бути наступними:

  • Людський жовчний міхур активно працює з 23.00 до 1.00 години. Це період, коли спожиті протягом дня жири розщеплюються жовчними кислотами організму. Якщо пробудження припадає на ці години, варто дотримуватися пісну дієту, не наїдатися перед сном. Психологи стверджують, що образи, засудження, нездатність прощати – ймовірні причини втрати сну в цей час.
  • З 1.00 до 3.00 години для печінки настає активна фаза. Вона переробляє шкідливі токсини. Вечірня випивка алкогольних напоїв, жирна їжа може спровокувати втрату сну в зазначений час з-за того, що печінка відчуває перевантаження. З психологічної точки зору гнів і почуття провини теж є причиною безсоння після 1.00 години.
  • З 5.00 до 7.00 годин – активна фаза кишечника. Вся його робота спрямована на очищення. Частіше вранці людина звільняє кишечник від перероблених залишків їжі. Якщо хтось вважає, що переривання сну в цей проміжок часу неприйнятний для нього, тоді потрібно провести очисні процедури кишечника.

Кожну ніч

Чому не спиться ночами, можна зрозуміти, якщо уважно оглянути спальне місце. Найчастіше переривання сну викликані некомфортною ліжком, незвичною обстановкою приміщення, в якому доводиться проводити ніч. Сперте повітря, різкі запахи, випита перед сном кави, емоційний дискомфорт – ось далеко не повний перелік причин, що призводять до порушення повноцінного нічного відпочинку.

В 3 години ранку

З 3.00 до 5.00 активні легені. У ці години прокидаються люди, які страждають захворюваннями легенів. Посилюється кашель, тому що легкі самоочищаються в цей час. Якщо пробудження припадає на зазначений період, варто уважніше поставитися до здоров'я легень – кинути курити, наприклад. Схильні до депресивних станів люди часто прокидаються до 5 годин ранку.

В холодному поту

Чому людина прокидається вночі, без причини обливаючись холодним потом, допоможуть визначити терапевти, диагностировав захворювання з цим симптом. Холодна піт разом з іншими ознаками є клінічною картиною таких хвороб:

  • При інфекційних захворюваннях хворого кидає в холодний піт, його лихоманить. Вірусні патології: грип, ВІЛ супроводжуються потовиділенням при холодних шкірних покривах.
  • Мігрень діагностують за частих головних болів, які навіть будять людини. Він прокидається весь покритий холодним потом.
  • Абстинентний синдром, характерний для хворих хронічним алкоголізмом, супроводжується ознобом і холодним потом. Алкоголік спить тривожно, часто прокидається в холодному поту.
  • Психічні захворювання характеризуються постійною пітливістю. Подразниками при психічних розладах можуть бути ситуації, які здорова людина сприймає як нормальні.
  • Анемії практично завжди супроводжує відчуття холодних кінцівок. Хворий часто прокидається в холодній испарине.
  • Онкологія викликає пітливість і втрату ваги. Поганий сон і загальне фізичне недомагання часто мучать цих хворих.
  • Гормональні збої при клімаксі викликають нерідко холодний піт або припливи жару у жінок, змушуючи раптово прокинутись вночі.
  • При гіпертонічній хворобі скачки артеріального тиску супроводжуються виділенням поту. Організм включає захисна властивість терморегуляції при звуженні кровоносних судин. Прийом діуретиків (лікарські препарати, що збільшують швидкість утворення сечі) для зниження тиску може спровокувати нічне пробудження.
  • Захворювання щитовидної залози відбивається на психоемоційному стані хворого. Стан щитовидної залози впливає на фізичний стан всього організму. Гормональний дисбаланс може викликати холодний піт.

Що робити, якщо прокидаєшся вночі

Якщо проблемою є нічне сечовипускання, необхідно обмежити споживання рідини після 19 годин. Чай і кава є натуральними діуретиками, тому варто відмовитися від них у вечірній час. Інфекційні захворювання сечостатевої системи, ноктурия, хвороба нирок, цукровий діабет можуть провокувати бажання мочитися в нічні години. Варто зайнятися лікуванням першопричини, а не наслідки: переглянути призначені лікарем препарати проти хвороби. Замінити ті, які є діуретиками і мають протипоказання порушення сну.

Перестати прокидатися ночами допоможе спостереження за своїм способом життя. Якщо ввечері вживалися спиртні напої і пробудження вночі пов'язане з цим фактом, слід відмовитися від алкоголю у вечірній час. Дрімота перед телевізором, як і звичка поспати вдень, може призвести до пробудження вночі. Заняття спортом і вечірні прогулянки будуть сприяти швидкому засипанню.

Як не прокидатися серед ночі

Комфортне ліжко, якісний матрац, натуральне постільна білизна – запорука здорового нічного відпочинку, який сприяє прекрасному самопочуттю людини днем. Не прокидатися вночі допоможе провітрене приміщення, відсутність шуму, яскравого освітлення, емоційних переживань та інших подразнюючих факторів. Тим, хто погано спить, варто дотримуватися нескладних правил, які допоможуть повернути нормальний нічний відпочинок протягом 7-8 годин без пробуджень:

  • Вечеря має бути як мінімум за 2 години до сну.
  • Рішення важливих справ та їх планування варто проводити вранці та вдень, піклуючись про те, щоб власна нервова система могла перейти в спокійний режим до вечора.
  • Лягати спати дорослій людині потрібно до 23 годин. Краще, щоб це відбувалося в один і той же час.
  • Потрібно підібрати для себе оптимальну кількість годин для нічного відпочинку, при якому ранкове пробудження буде комфортним.
  • Спокійна прогулянка перед сном допоможе добре відпочити у нічний час.
  • Увечері можна прийняти заспокійливу теплу ванну з хвойного екстракту, з ефірними маслами, які мають розслабляючий ефект.
  • Незадовго до того, як відправитися спати, випити трав'яний чай з меліси, пустирника або тепле молоко з медом.
  • Релаксація, прослуховування приємної, спокійної музики, читання улюбленої книги допоможуть природно відійти до сну.

Відео

Що робити, якщо ви прокинулися вночі? Від чого залежить міцний сон

Неспокійний сон дитини

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!