Що таке геолокація: як визначити місце розташування

Дані, які в режимі реального часу повідомляють про точне місцезнаходження об'єкта, називаються геолокацією. Практичне застосування визначення місця розташування об'єкта широко, адже завдяки послуг бездротового зв'язку даний процес став доступний всім верствам населення.

Загальні відомості про геолокаціі

З двох слів утворений термін «геолокація»: грецького «гео» (поверхня землі) і англійського «location» (позиція розташування).

Раніше знаходженням об'єкта через супутник користувалися лише представники деяких професій: льотчики, моряки, військові.

Сьогодні застосування геолокації дуже широко. З її допомогою люди можуть:

  • опинившись в незнайомій місцевості, визначати своє місцезнаходження;
  • прокладати зручний маршрут;
  • знаходити загублені електронні пристрої;
  • швидко знаходити в незнайомому місті парки, музеї, організації, установи;
  • стежити за переміщенням вантажів, посилок;
  • відстежувати геопозицию фотографій, щоб відзначити місця, де були зроблені знімки.

Основні умови роботи геолокації – це наявність в електронному пристрої спеціального програмного забезпечення та підключення його до інтернету. Місцезнаходження людини визначається за походить від апарату радіосигналу. Чим більше станцій спостереження зафіксує сигнал, тим точніше при геолокації на карті місцевості визначається позиція об'єкта.

Технологія визначення місцезнаходження по IP-адресою

З застосуванням сучасних технологій не складе труднощів дізнатися місцезнаходження об'єкта по IP-адресою інтернет-протоколу). Отримавши ці дані, легко дізнатися, яка геолокація телефону або комп'ютера. Коли користувач електронного пристрою заходить у мережу, вона аналізує його адресу для здійснення подальших дій. Це допомагає зберігати налаштування сайтів, щоб підказувати попередні запити.

Версій протоколу дві: IPv 4 з номером, складається з 4 груп цифр, і IPv 6, яка має 8 груп цифр і букви. Всі IP-адреси унікальні і не повторюються. Дізнатися геопозицию людини по інтернет-протоколу можна з допомогою сторонніх додатків або сервісів в інтернеті. Головний недолік визначення знаходження IP – у тому, що деталізація обмежується країною або містом, а знайти конкретну вулицю і будинок не вийде.

Геолокація по GPS

Для користувачів гаджетів це найпопулярніша функція, оскільки технологія GPS дає уявлення про геолокаціі в смартфоні і інших мобільних пристроях. Визначаються точні дані, які видають навігаційні супутники. Як правило, смартфон для отримання сигналу знаходить маяки і, приймаючи від них інформацію, передає сигнал про своє місце розташування. Про роботу GPS сигналізує значок геолокаціі, який розташований на головному екрані телефону.

Головним плюсом визначення місцезнаходження GPS є висока точність результату. Встановлена геолокація на Андроїд має деякі мінуси:

  • часте переривання зв'язку зі супутником в метро, ліфті та інших приміщеннях;
  • низька швидкість обробки даних;
  • іноді потрібна установка додаткових програм.

Геопозиция по Wi-Fi

Даний спосіб можливий лише в умовах міста, де доступний Wi-Fi. Геопозиция по вай-фай використовує для передачі інформації радіоканали. Wi-Fi передбачає наявність точки доступу (маршрутизатора), що забезпечує стабільний інтернет радіусом до 45 метрів в приміщенні і близько 90 метрів на відкритому просторі.

Деякі міста повністю обхвачены безкоштовного вай-фай мережу – в цьому випадку геопозиция визначається з точністю до метра.

Основним недоліком методу є неможливість визначення місця розташування об'єкта у місцях відсутності Wi-Fi. Переваги геопозиции по вай-фай:

  • висока точність і швидкість;
  • економічність;
  • доступність у всіх приміщеннях.

Відео

Як включити геолокацію в браузерах

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!