При якій температурі води можна купатися дітям і дорослим в морі, річці або басейні

Купатися не тільки корисно для організму, це ще є і веселою водною процедурою. Як же здорово поплавати в морі або річці! При цьому завжди необхідно пам'ятати про те, що слід берегти здоров'я, тому здійснювати водні процедури бажано тільки при оптимальній температурі для власного організму і відповідному кліматі.

Комфортна температура води для купання

На думку фізіотерапевтів, плавання прирівнюється до лікувального масажу, який чудово розслабляє, тонізує і покращує кровообіг всього організму. Вважається, що плескання в прохолодній воді є хорошою гімнастикою для судин, тому що вони можуть звужуватися, пристосовуючись до зниженій температурі, а після знову розширюватися. Це сприяє не тільки поліпшенню самопочуття, але також є своєрідним способом омолодження. При якій температурі води можна купатися, щоб не нашкодити здоров'ю?

Кожна людина має свій температурний режим, який варто враховувати під час прийняття водних процедур. Різним людям вода з одного водоймища може здаватися тепліше або холодніше. Так, найбільш комфортним вважається купання в межах +23... +25ºС. Вода тепліше улюблена багатьма, але вона вже не буде настільки корисною. Однак моржуванням повинні займатися тільки загартовані і підготовлені люди, адже градуси у водоймі нижче +18ºС. Людина з незвички може моментально переохолодитися і захворіти.

При якій температурі можна купатися в морі

Кожен пам'ятає незабутні відчуття від плескання в солоному морі. Збираючись на відпочинок, необхідно знати, що оптимальна температура води для купання в морі у всіх людей різна, але існують загальні параметри:

  • +17... +19ºС – показник, що говорить про те, що водойма прохолодний. Мало кому може доставити приємні відчуття. Купання дуже освіжає, але перебувати у воді можна нетривалий кількість часу.
  • +20... +22ºС – нормальна температура, але якщо у вас порушений кровообіг, морська або річкова вода може здаватися ще прохолодною.
  • +23... +26ºС – найкомфортніша температура води в море для купання.
  • Від +27ºС – ідеальні умови, при яких можна перебувати без найменшого дискомфорту.

У море не варто заходити, якщо температура досягла лише +14°C. Така вода вважається надмірно холодної і підходить тільки для загартовування, а неприспособленному організму завдасть великої шкоди. Нормальною температурою вважається +20... +22ºС. При таких показниках починає прискорюватися обмін речовин і кровообіг людини. Оптимальним градусом води для маленької дитини або вагітної, особливо зі зниженим імунітетом, вважається +23... +25ºС.

Купання в басейні

Норма температури води залежить від призначення штучного резервуара і від того, хто буде там плавати. При якій температурі води можна купатися? Основні показники говорять:

  • +22... +23ºС – розрахована на людей, які професійно займаються плаванням вже кілька років: постійно тренуються і досягають певних нормативів.
  • +23... +26ºС – присутній в басейнах навчально-спортивного спрямування.
  • +26... +28ºС – температурний режим, при якому купаються люди, що проходять лікувально-реабілітаційну програму опорно-рухової системи.
  • +28... +30ºС – підтримується в рекреаційних басейнах відкритого або закритого типу.
  • +30... +32ºС – прийнятна для малюків.

Багато власники приватних територій воліють обладнати присадибна ділянка басейном або робити спеціальне приміщення всередині будівлі для установки великого резервуара з рідиною. Купатися в басейні дорослим людям можна при +24... +28ºС, а от дітям перед плесканням слід підігріти воду на кілька градусів – до +30, але тут ще варто відштовхуватися від віку дитини.

Купання в річці

Якщо морський відпочинок можуть собі дозволити не всі, то річки знаходяться практично у всіх населених пунктах. Якщо вирішили охолодитись в літній день, то нормальною температурою для купання буде +19... +24ºС. Однак після освіжаючої процедури слід добре витертися рушником, щоб не обдало прохолодним повітрям. Тим, хто віддає перевагу похлюпатися разом з дітьми, слід заходити у водойму, прогрітий на сонці до +25... +30ºС.

Комфортна температура для купання в спеку

Купатися спекотним літнім днем слід тільки за умови, що море чи річка теплі. Якщо вдень ви будете приймати водні процедури при дуже холодній воді, то можете навіть померти. Це колосальне навантаження на серцево-судинну систему людини. Не рекомендується перебувати у водоймі, коли різниця температури води і повітря становить десять градусів. До основної групи ризику відносяться старі люди і діти, і ті, у кого є захворювання серцево-судинної системи.

Безпечна температура води для купання вночі

Плескання вночі, ввечері або рано вранці налічує ряд переваг. Крім романтичної обстановки і теплої рідини, що піднімає настрій, море або будь-яке інше водоймище, має чисту і незамутнену воду. Вважається, що оптимальний градус води повинен бути дорівнює близько +23... +26ºС. Однак після водної процедури слід моментально витертися, щоб не замерзнути на вітрі, тому що в нічний час температурні показники повітря значно нижча, ніж води.

Відео: температура води для купання дитини

При якій мінімальній температурі води можна купати дитину? - Вебінар

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!