Постійно хочеться спати

Деякі люди скаржаться на те, що їм хочеться спати практично постійно. Навіть дотримуючись чіткого режиму дня, вони все одно не можуть відчути себе по-справжньому відпочили. Варто докладніше розповісти про те, що може викликати таке явище і як з ним боротися.

Чому весь час хочеться спати і слабкість – причини

Є ряд фізіологічних факторів. Якщо людині постійно хочеться спати з-за них, то прямої загрози життю та здоров'ю немає. До фізіологічних причин відносять такі:

  1. Поганий нічний сон. Навіть якщо доросла людина постійно спить не менше восьми годин, він може відчувати млявість. Це відбувається з-за неміцного сну, частих нічних підйомів.
  2. Перевтома. Чому людина багато спить і не висипається? Це означає, що вдень він втомлюється настільки, що навіть норми годин нічного відпочинку недостатньо для відновлення.
  3. Недолік світла і тепла. З цих причин нам так хочеться спати взимку, ранньою весною, восени. За вікном постійно похмуро і холодно, в приміщенні включений штучне світло. Організму це заважає відрізняти день від вечора, в результаті весь час хочеться спати.
  4. Перемерзание. При зниженні температури тіла дуже хочеться спати.
  5. Вагітність. Це цілком природна причина. Дівчині завжди хочеться спати при вагітності, тому що її організм піддається підвищеному навантаженні.
  6. Знижений атмосферний тиск. Таке практично завжди відбувається в дощ. У людини знижується артеріальний тиск, тому що постійно хочеться спати.
  7. Прийом снодійного та інших таблеток, від яких хочеться спати.
  8. Недавній прийом їжі. Після їжі, особливо ситного обіду, організм витрачає енергію на процеси травлення. З-за цього відбувається відтік крові від мозку, у результаті людині хочеться спати.

Захворювання, при яких з'являється постійна сонливість

Спати хочеться при таких проблемах з організмом і патологіях:

  1. Стрес або депресія. В даній ситуації апатія і постійне бажання заснути – захисна психологічна реакція організму перед труднощами. Простіше кажучи, мозок віддає перевагу не переживати проблеми, а «відключитися».
  2. Інфекційні хвороби, гострі або хронічні. Якщо людині постійно сильно хочеться спати, значить, імунна система бореться з інфекцією або відновлюється.
  3. Анемія. При недокрів'ї до тканинам і органам надходить менше кисню, ніж потрібно для нормальної роботи, тому людину хилить в сон.
  4. Атеросклероз церебральних судин. У людини не тільки виникає бажання постійно спати, але й болить голова, шумить у вухах.
  5. Ідіопатична гіперсомнія. Часто цим і пояснюється, чому хочеться спати вдень молодим чоловікам і жінкам. Складну форму захворювання називають нарколепсією.
  6. Інтоксикація. Якщо людина зловживає будь-яким алкоголем, навіть пивом, курить, то у нього гарантовано з'являться порушення сну. Наркотичні речовини викликають брак кисню в мозку, від чого хочеться спати.
  7. Авітаміноз. Якщо вам хочеться спати, то це симптом нестачі вітамінів.

Причинами сонливості можуть стати захворювання внутрішніх органів, що викликають пригнічення центральної нервової системи:

  • серцева недостатність;
  • енцефалопатія;
  • хвороби нирок і печінки;
  • нейроінфекції;
  • зневоднення;
  • вегетосудинна дистонія;
  • рясні кровотечі;
  • жар;
  • онкологічні захворювання;
  • гіпотиреоз;
  • гіпокортицизм;
  • цукровий діабет.

Що робити, якщо хочеться спати

Є кілька ефективних способів підбадьоритися:

  1. Холодна вода. Побризкайте обличчя і шию, щоб перестало хотітися спати.
  2. Кава. Заваріть міцний напій і випийте гарячим. Кава заповнить запаси енергії.
  3. Зелений або чорний чай. Ці напої бадьорять не гірше попереднього, тому якщо вам постійно хочеться спати, пийте їх частіше.
  4. Рух. Просто пройдіться по кімнаті, зробіть зарядку, в кращому випадку ненадовго вийдіть на вулицю або на балкон.
  5. Провітрювання. Впустіть свіже повітря в приміщення, в якому знаходитеся. Відкрийте вікно або кватирку.
  6. Зміна діяльності. Якщо ви засинаєте за роботою, при якій потрібно бути уважним і розбиратися в деталях, відверніться ненадовго, займіться чимось динамічним, приміром, подивіться свої фото з відпустки.
  7. Раціон. Їжте овочі, фрукти. Готуйте легкі страви, не можна переїдати.
  8. Холод. Прикладайте кубики льоду до чола, вікам, скронь.
  9. Цитрусові. Проведіть ароматерапію маслами цих рослин, їх запах дуже добре бадьорить. Якщо такої можливості немає, додайте скибочку лимона в чай.

Народні рецепти

Спробуйте приготувати і приймати такі кошти:

  1. Подрібніть стакан волоських горішків. Один лимон пропустіть через м'ясорубку з шкіркою. Змішайте ці інгредієнти з 200 мл меду. З'їдайте столову ложку суміші тричі на добу.
  2. 1 ч. л. аптечної ромашки залийте склянкою домашнього молока. Доведіть до кипіння, проваріть на слабкому вогні чверть години. Остудіть, додайте 10 грамів меду, випийте за 30 хвилин до того, як піти спати.
  3. 5 грамів ісландського моху залийте 200 мл води, кип'ятіть п'ять хвилин, остудіть. Пийте цілий день по 30 мл за раз. До вечора стакан повинен спорожніти.

Ефективні вітаміни від втоми і сонливості

Якщо вас турбують ці проблеми, можете приймати такі препарати:

  1. Модафініл. Стимулює роботу мозку, підвищує фізичну витривалість.
  2. Лонгдэйзин. Допоможе прибрати будь сонний стан.
  3. Пантокрин. Підвищує працездатність.
  4. Энерион. Засіб призначається при надмірній стомлюваності.
  5. Біон 3. У відгуках кажуть, що препарат допомагає позбутися сонливості.
  6. Берокка Плюс. Засіб з вітамінами с і групи В.
  7. Алфавіт Енергія. Вітамінний комплекс для боротьби з підвищеною стомлюваністю.

Видеорекомендации лікарів: як подолати сонливість

СОНЛИВІСТЬ.ЩО РОБИТИ ПРИ ПОСТІЙНОЇ СОНЛИВОСТІ (Рекомендації лікаря)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!