Терморегулятор для інкубатора своїми руками

Просте електронний пристрій для обігріву яєць в інкубаторі – це терморегулятор. Виготовляти механічний прилад складно, але люди, знайомі з електронікою, можуть це зробити. Мікроконтролер допоможе в ефективному відтворенні птиці, працюючи в якості підсилювача для подачі теплової енергії.

Навіщо потрібен терморегулятор для інкубатора

Фермери використовують цифровий терморегулятор для інкубатора. Пристрій здатний створити в пристрої температуру, необхідну для розвитку зародків. Сучасні інкубатори обов'язково обладнані такими девайсами. Однак якщо такого пристрою немає, треба купити цю деталь або її самостійно сконструювати. Переваги техніки:

  1. терморегулятор допоможе підтримувати потрібну температуру час;
  2. ви зможете встановити певний режим для кожного виду птиці;
  3. як тільки прилад перегрівається простір, він вимикається;
  4. функція сприяє економії електроенергії.

Можливо зробити терморегулятор своїми руками

Більшість інкубаторів, представлених на ринку, мають в комплектації цей елемент. Заповнити недолік такого контролера можна самостійно. Зробити прилад нелегко, потрібні певні навички. Відомі 2 варіанти, як можна створити цифровий регулятор температури:

  • Електротехнічний – складний спосіб, який передбачає використання електросхеми та інших пристроїв. Сконструювати регулятор у цьому варіанті зможе тільки людина зі знаннями в області електромеханіки.
  • Термостатный спосіб зажадає використання деталі, що знаходилася раніше в побутовій електротехніці. Знайти запчастини можна в приладах китайського, російського та європейського виробництва, робота яких заснована на контролі температури (прасці, чайнику, плойки).

Електротехнічні термодатчики на включення-виключення

Щоб зробити терморегулятор для інкубатора своїми руками, потрібно знайти або купити необхідні радіодеталі і припаяти їх до електросхемі. Для роботи знадобиться запчастину, яка відповідає за забезпечення постійної напруги. У вашому випадку візьміть стабілітрон. Підійде будь-який тип. Крім цього, придбайте наступні деталі:

  • транзистори (КТ 315 і МП 42);
  • тиристор КУ 201-202 (зверніть увагу, щоб в позначенні була літера Н);
  • діоди КД 202 потужністю від 600 Вт – 4 шт. (на них повинні значитися букви Н або НС);
  • змінний резистор (30-50 кОм), він призначений для регулювання режиму;
  • термореле.

Один транзистор потрібно помістити в трубку зі скла, покласти конструкцію на яйця. Вийде своєрідний термометр для інкубатора. Він і буде контролювати підвищення або зниження температури. Принцип дії апарату заснований на тому, що при включенні контролера відбувається розмикання контактів. Інкубатор нагрівається від ламп. Якщо з мережі прилад відключається, починає працювати акумулятор.

Схема терморегулятора для інкубатора

Електротехнічний терморегулятор для інкубатора своїми руками без схеми зробити складно. Ідеальною основою може бути план зборки регулятора деяких промислових моделей:

  • «Ідеальна квочка»;
  • «Попелюшка»;
  • «К157УД2».

Конструкція цих заводських апаратів придатна для того, щоб створити її копію в домашніх умовах. Схеми терморегуляторів можна знайти в додатку до інструкції з експлуатації. Якщо такого документа немає, креслення пристрою вмикання-вимикання знайдуться в збірниках або на профільних форумах, де люди, що мають господарство, діляться своїм досвідом.

Термостат для інкубатора

Збірка терморегулятора для інкубатора своїми руками на основі термостата здійснюється з використанням наступних деталей:

  • термостат з будь-якого побутового приладу;
  • ефір;
  • паяльник.

Послідовність дій:

  1. Знайдіть термостат в будь-якому побутовому приладі, який їм оснащений, і зламайте його. Щоб припинити роботу обладнання, распаяйте і вимийте всі складові частини.
  2. Всередину розформованого пристрою налийте ефір. Потім протріть корпус і зробіть запаювання. Завдяки властивостям ефіру, апарат буде чутливим до зміни температури: при охолодженні – стискатися, при нагріванні – розширюватися.
  3. Пластини до термостата прикріпіть гвинтиками. Якщо все правильно зібрано, то регулятор буде працювати.

Відео: саморобний терморегулятор для інкубатора

Терморегулятор для інкубатора своїми руками

Відгуки

Валерій , 36 років Для виводу птиці використовував апарат для виведення курчат «Попелюшка». Працював він добре, але нещодавно зламався терморегулятор. За схемою, зображеною в інструкції, я самостійно зробив новий з наявних деталей. Майструвати прилад складно, без підготовки не здійснити цей процес. Мені вдалося зібрати правильно, вийшов саморобний аналог регулятора.
Микола, 48 років Більше 10 років займаюся вирощуванням птиці на фермі. Щоб потомство з'являлося швидко, застосовую інкубатор. Пристрій робив сам, за аналогією з промисловими. Терморегулятор довелося майструвати своїми руками. Я створив його з термостата, взятого з зламаного праски. Регулятор вийшов робітникам, суттєво полегшив мені роботу.
Антон, 45 років Нещодавно виникла потреба в перемикачі температур. Господарство розрослося, я не міг ретельно стежити за нагріванням всередині апарату. Сусід підказав, що можна встановити терморегулятор власного виробництва і повідав, як його зробити з термостата. Сьогодні мій інкубатор підвищує і знижує температуру автоматично.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!