Кадастровий паспорт на квартиру

Будь багатоквартирне або приватне житло зареєстровано у державному реєстрі та має унікальний номер, який включений в кадастровий паспорт на квартиру. Його оформлення носить обов'язковий характер, обґрунтований юридичними правами і обов'язками кожного громадянина.

Навіщо потрібен кадастровий паспорт

З введенням загальної бази даних про об'єкти нерухомості в 2008 році, м з'явилося визначення такого паспорта: це виписка, в якій міститься вся максимально можлива інформація про об'єкт. Відомості беруться з Кадастрового реєстру (сховища інформації Росреестра). Перелік обов'язкової інформації залежить від характеристик і призначення приміщення. Основний зміст включає:

  • розташування квартири з точним розташуванням;
  • дані про власника житла;
  • опис приміщення із зазначенням площі кімнат;
  • присвоєний унікальний кадастровий номер квартири.

Виписка з реєстру відрізняється від технічного документа, який містить розширену інформацію про об'єкт нерухомості. Останній обов'язково містить докладний опис всіх характеристик кожної окремої кімнати з урахуванням матеріалів, використовуваних при будівництві і обробці. Технічний документ є первинним (підставою) для постановки на врахує в БТІ з внесенням до реєстру нерухомості. Обов'язково містить графічне зображення (план) всіх елементів. З 2015 року містить дані про попередніх власників, останні угодах і перепланування.

Необхідність одержання документа виникає за певних випадках, коли ситуація потребує інформації про житлоплощі, її стан або власника:

  1. При оформленні угоди купівлі-продажу, дарування, оренди або обміну.
  2. Має місце перепланування житла.
  3. При виведення квартири з житлового фонду.
  4. При проведенні експертиз за нанесення збитків.
  5. Оформлення субсидій і пільг, пов'язаних з комунальними послугами, податками.
  6. Прописка або виселення мешканця.

Де і як отримати кадастровий паспорт

Кадастровий паспорт об'єкта нерухомості можна замовити і отримати в Федеральній палаті, МФЦ або замовити на офіційному сайті Росреестра допомогою інтернет-заявки через громадську приймальню. Виписку може отримати кожен як на власну, так і чуже житло. Порядок звернення:

  1. Написати заяву.
  2. Надати документ, що підтверджує особу.
  3. При постановці на облік додатково потрібно свідоцтво про право власності, документи про приватизацію.
  4. Сплатити держмито.

Заяву, квитанцію і паспорт пред'явити працівнику палати, який визначить день, коли видавати виписку (за законом 5 днів), надасть розписку про прийом документів. У призначений день необхідно прийти отримувати необхідну виписку, пред'явивши його розписку. Якщо дії вчиняються через стороннє обличчя, належить оформити довіреність.

Термін дії кадастрового паспорта на квартиру

Така виписка, на відміну від технічного документа, має обмежений термін дії: при зміні інформації про стан квартири вимагає оновлення. Його рекомендується проводити кожні 5 років, що допоможе скоригувати вартість квартири. Але нормативні документи і законодавство не встановлює обмежень терміну дії, ніхто не зобов'яже виготовлення нового документа, якщо змін не відбувалося.

Як замовити кадастровий паспорт через інтернет

Через державну електронну приймальню можна зробити кадастровий паспорт квартири, відправивши запит на сайті Росреестра. При цьому необхідно знайти сторінку з однойменною назвою, заповнити необхідні дані. Допомога по такій формі госуслуге можна отримати у відповідному розділі. Заповнивши дані про запитуваному об'єкті, про заявника відправте запит, попередньо запам'ятавши номер заявки. Через деякий час на пошту прийде лист з кодом. Його необхідно поставити на документі при оформленні платежу.

Оплата мита залежить від способу отримання виписки. Існує три способи: поштою, електронною версією і безпосереднє звернення до територіального органу. Різниця вартості 50 рублів, але не всі організації беруть роздруковану електронну копію. Дізнатися скільки коштує термінова послуга поставити житло на облік і отримати кадастровий паспорт на квартиру можна на цьому ж сайті. Підставою відмови в реєстрації можуть служити тільки суттєві розбіжності з інформації про об'єкт.

Відео: отримання кадастрового паспорта

Отримати кадастровий паспорт об'єкта стало простіше.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!