Способи очищення замші

Якій жінці підвладне спокій, якщо вона побачила красиві замшеві чоботи чи босоніжки? Так будь то хоч туфлі, кросівки або уггі, мокасини, балетки! Замшеве взуття користується величезним попитом у покупців. Придбавши якісну і недешеву взуття або куртку, назріває питання: як почистити замшу? Догляду подібне виріб попросить особливого, адже замша вередлива, вимагає сухого чищення і не терпить вологи. Магазини запропонують безліч варіантів, як правильно чистити взуття, але який з них підходить найбільше?

Чим чистити замшу в домашніх умовах

Замша існує натуральна і штучна. Більшою міцністю має перший вид матеріалу. До обох видів замші не можна застосовувати прання – з-за своєї ворсистою структури тканина вбирає в себе вологу і набухає, а потім стає дуже твердою, жорсткою. Цей фактор вплине не тільки на падіння якості замші, але і на погіршення зовнішнього вигляду.

Перш ніж думати, як почистити замшу, придбайте разом з гарною взуттям водовідштовхувальний спрей, обробіть поверхню взуття. Особливо ретельної повинна бути обробка до першої шкарпетки. Невидима плівка стане захистом чобітків або туфельок від надлишків вологи і бруду. Вашій замшевого взуття будуть не страшні бризки летять з-під коліс автомобіля, дощ або величезні калюжі. Благородний матеріал повинен залишатися у своєму презентабельному вигляді.

Використання щітки для замші та нубука

Після першої прогулянки вам знадобиться профілактична чистка взуття. До того, як почистити взуттєву замшу спеціальним засобом, використовуйте щітки для того, щоб освіжити суху взуттєву поверхню. В цьому випадку знадобляться:

  • Жорстка губка – пориста щітка, знімає верхній шар пилу, дрібні забруднення. Використовується разом з очищуючою піною.
  • Ластик – знімає жирні і складні забруднення.
  • Щітка з зубцями з каучуку або гуми – володіє тими ж властивостями очищення, що і ластик.
  • Креповая щітка – додасть поверхні бархатистості, охайного вигляду.
  • Компактна щітка з гумкою – суміщений варіант двох помічників, причому невеликий, підходить для носіння з собою в сумочці.
  • Офісні автомати очищення взуття – щоб почистити вибирайте режим з грубими щітками.

Якщо враховувати народні методи очистки, скористайтесь шматочком скоринки житнього хліба. Окраєць, що володіє такою властивістю, як очистити замшу від бруду і плям, перевірена багатьма споживачами. Розпушити ворс вийде, потримавши замшеве взуття над парою, попередньо очистивши її щіткою. Не забувайте про головне правило: чищення замші повинна бути сухою.

Застосування спеціальних хімічних засобів

Для захисної функції замші використовують водовідштовхувальний спрей. Які ж додаткові кошти є експертами очищення? Спеціальна фарба-аерозоль – один з найбільш необхідних помічників по просоченню загрубілих областей замші, відновленню колірних якостей. А оптимальним варіантом для підтримки кольору стане прозорий розпилювач для взуття.

Якщо вам потрібно додати пару взуття колишню яскравість, то потрібно більш індивідуальний підбір аерозолю, крему за кольором замші. Такі аерозолі часто продають прямо у взуттєвих магазинах, де ви купуєте замшеве взуття, виробники рекомендують кожному типу тканини належне засіб. Багато компаній мають величезний асортимент засобів підходять для будь-якої палітри кольорів шкіри.

Замша – дихаючий матеріал, але таке взуття вимагає додаткової «свіжості» у вигляді особливого дезодоранту. По завершенню сезону вам знадобиться інформація про те, як чистити замшеві чоботи і правильно їх зберігати. Перед тим як покласти чобітки або черевики в шафу, замшеве взуття потрібно ретельно почистити. Хімчистка замші, фарбування та процедури з клеєм проводяться майстром. Не забудьте про спеціальних колодках для підтримки форми!

Ефективні народні засоби для видалення плям

Суха чистка одягу в домашніх умовах – це, насамперед, бережливе ставлення до своїх речей. Від забруднень сухим методом вийде почистити картату сумку, взуття, так само проводиться чистка дублянок в домашніх умовах. Як почистити делікатну замшу і не вдаватися до складних методів? Все вийде за допомогою доступних матеріалів. Такими є:

  1. Оцет. Відмінний помічник по вирішенню питання, як почистити світлу замшеве взуття від плям. Для процедури використовують 9% оцет, розведений водою в пропорції 1:5. Ганчірочку змочують у розчині і протирають різні забруднення. Після очищення потрібно нанести на замшу засіб, що відновлює колір.
  2. Крохмаль. Свого роду присипка для того, щоб видалити жирні плями з замшевої шкіри. Посипте на плями, потім через півгодини почистіть щіткою. Крохмаль виведе жир і вам не доведеться думати, як випрати дублянку, рукавички або сумку.
  3. Кавова гуща. Якщо ваша взуття зшита з коричневої або чорної замші, то почистити вийде за допомогою губки, змоченою у звичайній кавовій гущі. Засіб наносять на плями, потім чистять щіткою і на деякий час залишають. Потім залишок кавовій гущі знімають з замші марлевим тампоном, протирають вологою серветкою і ретельно просушують. Важливо! За допомогою електроприладів замшу не сушать.
  4. Нашатирний спирт. Для застосування в цілях чищення замші нашатирний спирт розводять з водою (1:5), губку змочують у розчині і зчищають брудні плями і розводи. Після процедури потрібно нанести відновник кольору.
  5. М'якуш. Світлі тони замші очищають за допомогою м'якушки білого хліба. Щоб почистити, потрібно трошки потерти забрудненість м'якушкою, але дотримуючись міри: при інтенсивному оттирании є ймовірність втрати кольору і бархатистості ворсу замші.
  6. Розчин мила або порошку. Якщо поверхня сильно забруднена, то приготуйте для попереднього очищення мильний розчин. Вам буде потрібно: мильна стружка або порошок (1 ст. л.), тепла вода (1 склянка). Змивають бруд за допомогою такої рідини грубою і жорсткою щіткою для взуття. Обробивши замшу, виріб протирають і сушать при кімнатній температурі.
  7. Сода і молоко. Для змивання бруду так само підійде суміш з їдальні ложки соди і склянки теплого молока. Наносимо на замшу жорсткою щіткою і протираємо круговими рухами. Протираємо вологою серветкою або фланелевою тканиною і сушимо.
  8. Ластик. Спеціальний предмет очищення для курній і брудної замші. Плюсом використання є повернення шорсткої поверхні ворсу. Для очищення потрібно потерти забруднену ділянку замші. Замінити ластик вийде звичайної шкільної гумкою, що стирає, шорсткою стороною сірникової коробки, дрібною сіллю (для світлих тонів матеріалу).

Як вивести жирну пляму з замші

Чистка від жирних плям замшевого полотна дуже специфічна. Слід звертати увагу на колір замші, реакцію на очищувач. Приміром, сіллю чистять тільки світлу замшу, інакше на темній тканині можуть залишитися світлі плями. Першим кроком при попаданні жиру на тканину має стати промокання плями паперовим рушником або серветкою. Добре вбирають жир крохмаль, тальк і сухий зубний порошок. Насипати на пляму сухе засіб потрібно в достатку, щоб присипка повністю покрила пляма, виходячи за його краї.

Ефективний вплив і можливість оновити річ надає нагріте на сухій сковорідці пральний порошок. Їм посипають плями і покривають їх зверху поглинаючим матеріалом: папером, серветкою. Процес догляду жиру із замші буде поступовим, річ потрібно залишати на годину під нагрітим засобом. Ще використовують додатковий прогрів праскою, але на низьких температурах, щоб не зіпсувати замшеву річ.

Хочете знати, як почистити кросівки? Добре допомагає прибрати плями мильний розчин. Для його приготування в теплу воду додають мильну стружку, пральний порошок для дитячих речей або миючий засіб для посуду. Спінюють засіб і губкою акуратно, по спрямованості ворсу, промивають плями. Брудну піну так само збирають губкою, а ворс прочісують щіточкою або спеціальним гумкою.

Як чистити світлу замшу від забруднень

Пам'ятайте: замшу можна прати! Пробіглися в кросівках по дощу чи потрібно відтерти білий диван – речі потрібно тільки чистити. Існує два методи очищення світлої ворсистої тканини, які допоможуть оновити поверхню:

  1. Сухий. Передбачає застосування гумки для видалення незначних плям або делікатне очищення мильною піною. Уздовж ворсистою поверхні губкою наноситься піна миючих засобів, і її залишки одночасно знімаються сухим рушником. Після очищення виріб сушать, розправляють щіткою ворс. Жирні плями присипають крохмалем або його сумішшю з нашатирем, залишають на півгодини – годину. Залишки зчищають через час щіточкою.
  2. Вологий. Чисту тканину змочують розчином з 100 мл молока і нашатирного спирту (10%), протирають тканина. Після протирання проводять ватним тампоном, змоченим в теплій чистій воді.

Відеопоради по догляду за взуттям із замші

Замшева тканина залишається на незмінно високих позиціях продажів. Чого тільки не шиють із замші: взуття, верхній одяг, предмети домашнього інтер'єру, автомобільні аксесуари. Уникнути поганих погодних умов або випадково скрапленого жиру вдається далеко не завжди. Виникає питання: як річ почистити правильно, повернути їй класний вигляд? Щоб не нашкодити тонкою, чутливою замші, потрібно знати специфічні особливості чищення речей. Чорний, бежевий, синій, рудий, сірий – будь-яка замша буде виблискувати чистотою!

Як почистити натуральну і штучну замшу

Як почистити замшеве взуття і як доглядати за взуттям

Як прибрати сіль з замшевого взуття

Як почистити замшеве взуття від солі

Як відновити потертості

Як відновити замшеве взуття і прибрати потертості

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!