Пронос з прожилками крові

Хоча б раз будь-яка людина відчував на собі вплив діареї, яка частіше свідчить про якийсь патології. Дискомфорт доставляють і супроводжуючі неприємний процес больові відчуття в животі. Що ж говорити, якщо пронос супроводжується кров'ю – це явний привід негайно звернутися до лікаря. Інформація нижче допоможе вам зрозуміти причину виникнення кров'яних виділень при спорожненні, щоб вчасно почати лікування.

Причини поносу з кров'ю у дорослого або дитину

Кривавий пронос у дорослої людини часто вказує на наступні проблеми:

  1. Розвиток виразки шлунково-кишкового тракту.
  2. Тріщини або геморррой в анальному отворі викликають пронос з прожилками крові.
  3. Запалення кишкових стінок, що представляють собою випинаються мішечки, схожі на грижі. Це хвороба дивертикуліт.
  4. Утворення злоякісної пухлини прямої кишки.
  5. Захворювання хронічної форми, такі як хвороба Крона, дисбактеріоз, коліт.
  6. Можлива кровотеча з верхньої частини шлунка або стравоходу.
  7. Наявність супутніх діареї і кров'яним виділенням симптомів, наприклад, блювання, підвищення температури і загальної слабкості говорить про виникла інфекції, яка вимагає негайного звернення за допомогою до лікаря.
  8. Кров у калі після алкоголю з'являється із-за збою роботи підшлункової залози і печінки, адже ще в шлунку розчиняються всі корисні для слизової бактерії.

Читайте також: дивертикулез кишечника - що це таке, як лікувати захворювання.

Пронос з кров'ю і слизом у дитини з'являється з-за неправильного функціонування кишечника, що викликано незбалансованим харчуванням або годуванням немовляти не тими сумішами. Інші конкретні причини можуть бути такими:

  • алергія на антибіотики або непереносимість інших лікарських засобів;
  • з'їдені брудні фрукти або овочі;
  • дуже сильне перенапруження;
  • кишкові інфекції – дизентерія, сальмонельоз, энетрит;
  • неправильне засвоєння корисних мікроорганізмів.

Ознайомтесь детальніше з тим, що такеколіт кишечника - симптоми і лікування у дорослих.

Слиз з кров'ю в калі

Поява випорожнень зі слизом говорить про порушення слизової товстого кишечника, а кров'янисті виділення – про запальному процесі. Викликати такий симптом можуть наступні причини:

  1. Інфекційні захворювання кишечника, наприклад, дизентерія. Збудниками є віруси і бактерії, що викликають крім проносу високу температуру і загальну слабкість.
  2. Хронічний виразковий коліт – захворювання товстого кишечнику, що характеризується гнійно-запальним процесом. Крім кров'яного стільця з'являється біль у животі і пронос, що чергується з запором.
  3. Рак товстого кишечника. Часто виникає у літніх людей внаслідок спадковості, поліпів на стінках кишечника або нераціонального харчування. Патологія може протікати безсимптомно, а потім різко проявити себе нездужаннями, підвищеною температурою, різкою втратою ваги, калом зі слизом і кров'яними виділеннями.
  4. Патології прямої кишки – проктит або тромбоз вен, тобто геморой.
  5. Інші серйозні захворювання – туберкульоз, сифіліс, пухлина в кишечнику, порушення гормонального фону.

Згустки крові

Внутрішній геморой – причина, чому кал з кров'ю згустками. Це тромби, що утворилися у відповідь на запалення і покликані не допустити кровотечі з дрібних судин. Процес супроводжується свербінням і дискомфортом після спорожнення кишечника. Якщо подібний симптом з'явився у дитини – це дисбактеріоз кишечника в запущеній стадії. Крім того, кров'яні згустки можуть вказувати на появу паразитів в організмі, таких як аскариди.

Червона кров у стільці

Більш ймовірна причина наявності червоної крові в калі або її залишків на туалетному папері – це тріщини анального отвору, що виникають із-за постійних запорів. Є кілька інших захворювань, що викликають кров'яні виділення:

  • запалення гемороїдальних вузлів;
  • виразковий коліт;
  • хвороба Крона;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • недолік заліза в організмі, тобто анемія.

Що робити, якщо рідкий стілець з кров'ю

При появі проносу з кров'яними виділеннями у вагітної жінки або дитини краще відразу викликати швидку. До її приїзду потрібно хоча б частково відновлювати баланс води і мінералів в організмі, щоб не відбулося зневоднення. У цьому допоможе рясне пиття і приймання медикаментів, наприклад, «Гастроліту» або «Регідрону». Є кілька нюансів, які є підставою обов'язкового звернення до лікаря, який визначить, ніж лікувати понос із кров'ю:

  • тривалість кровотечі більше 30 хвилин;
  • наявність в історії хвороби родичів випадків раку кишечника;
  • крім кров'яного калу з'явилося загальне нездужання, підвищилася температура, болить живіт, стала знижуватися маса тіла.

Дізнайтеся, що таке дуоденогастральний рефлюкс - симптоми, лікування та профілактика захворювання.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!