Чому буває відрижка повітрям

Часта поява повітряної відрижки – делікатна проблема, яка приносить певний дискомфорт тим, хто з нею стикається. Це мимовільний вихід газів через рот із стравоходу, який настає несподівано для самої людини та оточуючих. Причини відрижки повітрям можуть бути різними. Будь ковтальний рух супроводжується заковтуванням повітряних мас невеликими кількостями, які згодом виходять назад непомітно. Якщо людина стала помічати проблему, значить повітря заковтується надлишково чи є привід пройти медичне обстеження.

Чому буває відрижка повітрям

Якщо шлунок нормально функціонує, то виходить вуглекислий газ не має запаху або смаку, завдяки чому не приносить неприємних відчуттів людині. Однак причинами відрижки повітрям можуть стати:

  • аерофагія (невротичне заковтування повітряних мас);
  • гастрит;
  • проблеми з підшлунковою залозою;
  • отруєння і багато іншого.

Тоді слід звернутися до лікаря за консультацією або повністю перевіритися. Якщо це часте явище, яке супроводжується вагою або болем, можна звернутися до:

  • народним засобам;
  • ліків.

Без запаху після їжі

Якщо проблем з роботою шлунково-кишкового тракту немає, то відрижка повітрям без запаху після їжі можлива, але тільки іноді: систематичності її появи, як правило, не спостерігається. Причиною цього є заковтування повітряних мас у великій кількості, під час прийому їжі. Після цього в шлунку утворюється газовий міхур, який тисне на її стінки. Людський організм приймає заходи по зниженню тиску, для цього він відкриває сфінктер (він розташовується між стравоходом і шлунком). Після цього зайвий вуглекислий газ відригується.

Щоб уникнути цієї проблеми, потрібно:

  • добре пережовувати їжу;
  • намагатися не їсти на ходу;
  • скоротити вживання газованих напоїв;
  • страва має бути нормальної температури;
  • уникати розмов під час їжі.

Відрижка повітрям і біль в грудній клітці

Якщо проблема супроводжується болем у грудях, то причиною цього можуть бути такі серйозні проблеми нервової системи, як ахалазія кардії. Це порушення, із-за якого кардія (частина шлунка, що знаходиться на стику з стравоходом) може погано функціонувати. Якщо у людини є симптоми цього захворювання, то він, як правило, відчуває утруднення при ковтанні, які з'являються несподівано. Для усунення захворювання в цьому випадку пацієнту потрібна не просто лікування, а оперативне втручання.

Здуття живота, відрижка

В даному випадку проблема криється в неправильному харчуванні або порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту. У дитини відрижка повітрям і здуття можуть бути причиною аэрофагии. Вона виникає при штучному вигодовуванні або при частому ссанні малюком порожній соски. Якщо батьки помітили, що дитина відмовляється від їжі, плаче, то варто допомогти йому відригнути (змінити його положення), після цього він зможе нормально поїсти.

З болем у шлунку

Якщо вас або ваших близьких мучить відрижка повітрям, гучна, сильна і супроводжується хворобливими відчуттями в області шлунка, причин може бути кілька:

  1. Куріння під час їжі (провокує заковтування повітряних мас разом з димом, після чого шлунок неминуче починає хворіти).
  2. Вживання в їжу фруктів на десерт (їх можна їсти тільки перед їжею або після неї, інтервал у часі не повинен бути менше однієї години).
  3. Чаювання після щільного обіду – ще одна причина відрижки повітрям, тяжкості, порушення травлення.
  4. Вживання після їжі прохолодних напоїв заважає правильному виділенню ферментів і травленню.

Постійна відрижка повітрям і ком у горлі

Систематична відрижка і ком у горлі можуть мучити людей, які неправильно приймають їжу. Однак іноді вона свідчить про наявність в організмі серйозних проблем, які потрібно терміново лікувати. Наприклад, невротична аерофагія, яка виникає через:

  • частих хвороб зубів;
  • закладеності носа;
  • хронічного гастриту;
  • підвищеного слиновиділення.

Натщесерце

Деякі помічають, що вранці у них з'являється відрижка повітрям натщесерце. Таке явище дуже рідко зустрічається у абсолютно здорових людей, найчастіше проблема криється в неврологічному генезі або захворюваннях системи травлення. Будь-який варіант можна діагностувати тільки при повному обстеженні пацієнта, але тимчасові зміни в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту у таких людей виявляються майже завжди.

З нудотою

Чому виникає відрижка повітрям, нудота? Якщо це було одноразовим явищем, то воно може не повторитися і опинитися випадковістю (наприклад, після чашки кави на голодний шлунок). Але наявність часто повторюваних симптомів свідчать про те, що якийсь орган працює неправильно. Рекомендується перевірити, насамперед, систему травлення, адже ці два симптому в сукупності вважаються вагомим приводом для початку лікування.

Повітряна відрижка при вагітності

Весь процес вагітності може бути затьмарений даною проблемою. Фахівці не рекомендують жінкам у цьому положенні такі речі:

  1. Переїдати (особливо на ніч).
  2. Різко нахилятися вперед.
  3. Вживати багато копченостей, жирної їжі, кислих плодів або ягід, консервів.
  4. Постійно перебувати в горизонтальному положенні не менш шкідливо, тому слід більше рухатися.

Відео про причини і лікування відрижки повітрям

Кожному хочеться прибрати дане явище зі свого життя назавжди, але для цього важливо дізнатися, чому воно з'явилося. Лікування неможливе без повного обстеження. Після перегляду представленого нижче відеоролику ви зможете дізнатися все про причини виникнення довільного виходу із стравоходу вуглекислого газу, а також про основні методи, як позбутися від відрижки.

Прощай, відрижка!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!