Поліпи в шлунку

Деякі захворювання ховаються під симптомами інших недуг і дають про себе знати в повну силу тільки на останніх стадіях. До таких хвороб відносять і поліпоз. Зовні захворювання проявляється нечасто, визначити на око, без спеціальних аналізів, неможливо. Сумирність діагнозу – тільки здається: поліпи в шлунку нерідко стають причиною виникнення і розвитку раку. Які види поліпозу існують і як краще позбутися пухлин?

Що таке поліп шлунку

Новоутворення це нерідко діагностується фахівцями гастроентерологами. По суті поліп шлунка, код за МКХ-10 – D 13.1 – це скупчення епітеліальних клітин слизової внутрішніх стінок шлунка. У деяких випадках такі утворення формуються окремо розташовані на відстані один від одного, інші поєднуються в подобу грон. Найпоширеніші причини поліпів – часті запалення шлунка, надмірне скупчення бактерій Helicobacter pylori, фактор спадковості.

Як свідчить прийнята сучасною медициною класифікація, гіперпластичні поліпи бувають, аденоматозні і гиперплазиогенные. У кожного з видів свої характеристики. Типи поліпів шлунка розрізняються за місцем розташування, структурі, схильності переростати в ракові пухлини. Проте варто відзначити, що лікарі настійно рекомендують позбуватися від поліпів у кишечнику і шлунку якомога швидше, навіть якщо ймовірність онкозахворювання мізерно мала.

Гіперпластичний

При переважній більшості випадків лікарі діагностують так званий гіперпластичний поліпоз. Ці ущільнення складають власні клітини шлункового епітелію. Згідно з науковими дослідженнями, лише 0,5% поліпів гиперпластического виду стають раковими пухлинами. Такі клітинні утворення виникають в будь-якому відділі органу і рідко виростають більше 10 мм завдовжки.

Аденоматозный

Приблизно 15-20% випадків становлять поліпи шлунка аденоматозного типу. Вірогідність трансформації таких пухлин у ракові набагато більш висока. Нерідко освіти досягають 20 і більше мм в діаметрі. Практично всі такі пухлини містять ракові клітини. Особливість їх у тому, що виникають такі утворення не як наслідок яких-небудь порушень в організмі, а абсолютно спонтанно, і нерідко виявляються тільки після спеціального гастрологического дослідження.

Гиперплазиогенный

Цей тип шлункових поліпів відносять до умовно безпечним. Виникають переважно в нижньому відділі внаслідок некоректного оновлення залоз слизової оболонки. Такий вид пухлин рідко розростається до великих розмірів. Тим не менш, навіть залозистий поліп шлунка, який не заподіює занепокоєння і не завдає шкоди здоров'ю, традиційна медицина рекомендує скоріше видаляти.

Симптоми поліпозу шлунка

Хвороба ця підступна тим, що протікає безсимптомно або за своїми ознаками схоже з звичайним гастритом. Діагноз підтверджується або спростовується тільки після ендоскопічного дослідження. Насторожитися варто, якщо турбують такі симптоми:

  • незвичайна, що заподіює дискомфорт важкість у шлунку після прийому їжі;
  • ниючий біль в області живота, що виникає після їжі (хоча деколи вона і не пов'язана з прийомами їжі);
  • непрохідність шлунку;
  • блювота, нудота;
  • здуття живота;
  • періодично виникають запори, діарея.

Як лікувати поліп шлунка

Фахівці рекомендують позбуватися від пухлин у шлунку хірургічними методами: ускладнень при такому лікуванні виникнути не повинно. Проте свідчення того, що поліп шлунка розсмоктався внаслідок прийому ліків або застосування засобів народної медицини, теж нерідкі. Тому перш ніж лягати під скальпель хірурга, варто випробувати всі можливі способи, не вдаючись до радикальних заходів.

Народне лікування

Нетрадиційна медицина пропонує безліч засобів боротьби з полипозными утвореннями. Ефективний спосіб – прийом настою чистотілу, відомого своєю здатністю видаляти всілякі папіломи, нарости не тільки на шкірі, але й на внутрішніх органах. Висушений чистотіл (1 ст. л.) залийте 250 мл крутого окропу, настоювати не менше години. Розділіть отриманий напій на три частини, приймайте за півгодини до їжі.

Спиртова настоянка прополісу, популярний засіб лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, допоможе звести поліп антрального відділу шлунка. Підігрійте 90 мл медичного спирту, всипте 10 г прополісу, розмішайте до повного розчинення. Приймайте по 20-30 крапель, попередньо розвівши настоянку водою. Такий рецепт можна використовувати тим, хто страждає на алергію на мед та інші продукти бджільництва.

Ефективний засіб боротьби з пухлинами в шлунку – настоянка з перегородок волоських горіхів. Акуратно виріжте з 20 плодів, складіть у півлітрову банку, залийте звичайною горілкою. Щільно закривши кришку, укладіть банку в темне місце на тиждень, періодично струшуючи її. Приймайте по 2 ст. л. такої настойки вранці за півгодини до прийому їжі.

Кошти від поліпів

Лікування пухлин нерозривно пов'язане з нормалізацією роботи всього органу. Препарати «Алмагель», «Де-Нол» обволікають його стінки, «Ранітидин», «Фасфалюгель», «Мотиліум» поліпшують його роботу, «Омепразол», «Ренні», «Гастал» надають захисну дію, регулюють рівень соляної кислоти, надлишок якої здатний привести до эрозиям. Препарат «Кларитроміцин» припиняє розмноження бактерій Helicobacter pylori, надмірний ріст яких нерідко призводить до виникнення поліпів.

Операційні методи

Великі поліпи, а до того ж ті, що викликають у лікарів підозри на наявність ракових клітин, видаляються хірургічними методами. Коли необхідно позбутися від одного або декількох дрібних поліпів, застосовуються методи ендоскопічної поліпектомії або лазерного видалення. Деколи з пухлинами не вдається впоратися за один сеанс, тоді візитів до лікаря потрібно кілька. Якщо ж поліпоз торкнувся великі області, його видаляють під час порожнинної операції.

Як видаляють поліпи

Який би метод видалення не обрав лікар, всі маніпуляції проводяться із застосуванням анестезії. Відкрита операція на шлунок може зажадати загального наркозу, при поліпектомії вистачає місцевого знеболювання. Нарости шар за шаром зрізають биопсийными щипцями або діатермічної петлею. Цю процедуру застосовують, навіть якщо знаходиться поліп на ніжці шлунка, у важкодоступному місці. Якщо виникає ймовірність кровотеч або ускладнень, процедуру негайно припиняють.

Наслідки

Якщо у вас діагностували поліп і вже тим більше, якщо при біопсії в ньому виявили ракові клітини, не варто сподіватися на диво. Сам собою такий наріст не пройде, від нього потрібно швидко позбавлятися. Вчасно проліковані або видалені поліпи, як правило, не викликають рецидивів, однак фахівці рекомендують дотримуватися лікувальних норм харчування і двічі на рік проводити дослідження органів шлунково-кишкового тракту, щоб бути впевненими в тому, що пухлини не з'явилися знову.

Дієта після видалення поліпів у шлунку

Харчування після видалення поліпів потрібно приділяти особливу увагу. Перш за все, лікарі рекомендують відмовитися від усього, що подразнює слизову оболонку шлунка, а це алкоголь, міцний чай і каву, напівфабрикати, жирна, кислий, гострий, солодка, солона їжа. Неприпустимі продукти, які спричиняють метеоризм: бобові, білокачанна капуста, газовані напої. Корисна їжа, приготована на пару або варена.

Харчування при поліпах в шлунку

Дієта при поліпах в шлунку по суті базується на принципах здорового харчування: свіжі або піддані мінімальній термічній обробці некислі овочі і фрукти; приготовані на пару м'ясо, риба; молочні продукти невисокої жирності. З напоїв – кисіль, неконцентровані соки, неміцний трав'яний, зелений чай. Зі спиртним і сигаретами доведеться розпрощатися назавжди, поліпи цього не прощають.

Відгуки про лікування поліпів народними засобами

Олександра, 46 років Побачивши фото внутрішніх стінок свого шлунку, я втратила дар мови: їх покривало безліч невеликих поліпів. Перш ніж дати згоду на операцію, вирішила скористатися старовинним народним засобом. Настоянку прополісу приймала 3 тижні. Поліпи зменшилися, а дрібні і зовсім зникли! Після повторного курсу операція зовсім не потрібна.
Сергій, 52 роки Дізнавшись про свій діагноз, я почав цікавитися, чим характеризуються поліпи в шлунку, небезпечно це. Лікарі пояснили: ймовірність розвитку раку в моєму випадку мінімальна, тому вирішив спершу полікуватися настоянкою чистотілу. Допомогло! Поліпи зменшилися в розмірі, від деяких не залишилося і сліду. Навіть традиційне лікування не знадобилося!
Валентина, 57 років Гастрит мучить багато років, тому новина про поліпозі не була для мене настільки несподіваною. На додачу до традиційних методів лікування п'ю настоянку з перегородок волоських горіхів. Вони є цінним джерелом йоду і допомагає контролювати ріст поліпів. Операція, слава богу, не потрібно: правильно харчуюся, щодня приймаю ліки і п'ю настоянку.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!