Мобільний додаток для бізнесу - мети і призначення, огляд популярних програм з коментарями

Розвиток телекомунікаційних технологій привів до того, що більшість соціально-активних людей мають смартфон або планшет, і активно ними користуються. Незаперечною перевагою таких пристроїв є можливість підключення до інтернету, щоб бути онлайн скрізь, де доступна стільниковий зв'язок. Замовити таксі, гуляючи в парку, вибрати меблі, обідаючи в кафе, купити квитки на концерт, під час ранкової пробіжки – все це можливо з допомогою спеціальних утиліт.

Що таке мобільний додаток для бізнесу

Будь-який смартфон або планшет містить передустановлену операційну систему і програми. Це базові програми для повсякденного користування (наприклад, органайзер, будильник, камера, телефон, калькулятор). Додатково користувач може встановлювати будь-які інші програмні забезпечення у зв'язку зі своїми потребами. Це може бути нова гра, месенджер, браузер і ін

Мобільний додаток для бізнесу (mobile app) має свої особливості застосування, тому значення цього поняття відрізняється в залежності від контексту використання. Можливі два варіанти його визначення:

  • Програма, яка застосовується в повсякденній роботі бізнесу, допомагаючи йому ефективно досягати поставлених цілей (наприклад, хмарне сховище Google Drive).
  • Програма, розроблена для використання на смартфонах сторонніми користувачами виключно в інтересах конкретного бізнесу (наприклад, афіша кінотеатру).

У побуті використовуються обидва поняття, але говорячи про мобільний додаток для бізнесу, друге фігурує частіше. Такі програмні забезпечення допомагають бізнесу залучати нових клієнтів за рахунок трафіку зі смартфонів, причому основний вплив може бути:

  • Прямим. В цьому випадку програма безпосередньо інформує про послуги або сервісах бізнесу (наприклад, так надходить каталог інтернет-магазину) або робить це за передплатою.
  • Опосередкованим. Користувач встановлює утиліту на смартфон з-за інших корисних можливостей, а маркетингові повідомлення йдуть у вигляді доповнення. Наприклад, магазин для садівників може поширити серед клієнтів програмний календар місячних фаз, який раз на тиждень робить оповіщення про його нові товари або акціях.

Відміну від мобільної версії сайту

Може здатися, що утиліта для смартфона виконує ті ж функції, що і мобільна версія сайту конкретної компанії, але це не так. Головні відмінності полягають у тому, що:

  • Версія сайту компанії для смартфонів і планшетів являє собою адаптацію базового інтернет-ресурсу, його полегшений варіант. Мобільний додаток для бізнесу не претендує на всеохопність, воно часто присвячене якомусь одному напрямку (наприклад, замовлення піци в офіс).
  • Мобільний сайт розташований на інтернет-сервері, користувач відкриває його за допомогою браузера. Додаток встановлено у клієнта на смартфоні, це окрема програма, яку потрібно запускати при необхідності.
  • З технічної точки зору мобільний сайт використовує ті ж інтернет-технології, що і його основна версія, адаптуючи розміри і структуру ресурсу під вимоги смартфонів і планшетів. З цієї причини він не завжди коректно відображається на різних пристроях. Додаток спочатку адаптована під конкретну операційну систему (Android, iOS, Windows Mobile) або використовує багатоплатформовий принцип, тому з відображенням і функціонуванням проблем не виникає.

Цілі та призначення

Розробка і використання mobile app в маркетингу допомагає бізнесу одночасно вирішувати декілька завдань, ефективно доповнюючи інші канали взаємодії з клієнтами. Основними цілями таких програм є:

  1. Підвищення продажів. Бізнес повинен бути вигідним, а кожен маркетинговий інструмент – допомагати приносити прибуток. Програмне забезпечення вирішує цю задачу як безпосередньо, нагадуючи потенційному клієнту про нові акції або знижки, так і опосередковано, викликаючи його інтерес до певної компанії/бренду.
  2. Просування програм лояльності. Найпоширеніший приклад – накопичувальна знижка, стимулююча повторні покупки. З її допомогою бізнес не тільки утримує клієнтів, але і збільшує обсяги продажів. Користувачу, що накопичив знижку в 10-15%, невигідно звертатися до інших магазинах/послуг, де у нього немає такої переваги.
  3. Залучення нових клієнтів. Для того, щоб користувачі дізналися про пропозиції вашої компанії, вони повинні спочатку встановити мобільний додаток для бізнесу на гаджет. Знижка в розмірі 50% на квиток в кінотеатр або безкоштовний круасан в кафе бонусами стануть підходящими для тих, хто встановить програмне забезпечення на свій гаджет. Отримуючи надалі меню або поточну афішу з фільмами, клієнт швидко оцінить пропоновані зручності.
  4. Взаємодія з цільовою аудиторією. Розробка mobile app допомагає ефективно впливати на потенційних клієнтів будь-якого бізнесу. За замовчуванням користувач, що встановив на гаджет програмне забезпечення, вважається представником цільової аудиторії, виявляє інтерес до товарів/послуг компанії.
  5. Надання конкурентних переваг. Не всі компанії вдаються до допомоги мобільних додатків для бізнесу, навіть у масових сегментах діяльності (доставку страв, індустрії розваг, продуктових магазинах та інших). Гравці, міцно закріпилися у сфері телефонного контенту, отримують перевагу – коло їх клієнтури стає набагато більше, користувачі дізнаються про нові акції або замовляють товари з будь-яких доступних для стільникового зв'язку місць.
  6. Можливість автоматичної розсилки push-повідомлень. Це потрібний і корисний сервіс, що дозволяє поширювати інформацію серед цільової аудиторії у вигляді коротких спливаючих оголошень. Принцип push-повідомлення передбачає швидке інформування клієнта та можливість його переходу за посиланням на інтернет-сторінку або вкладку з більш повними відомостями про товар/послугу.

Ефективне функціонування mobile app забезпечується кількома складовими етапами. До них відносяться:

  • Розробка програмного забезпечення. Завданням цього етапу є створення оригінального та функціонального програмного забезпечення з простим інтерфейсом.
  • Маркетингова стратегія – комплекс заходів по просуванню розробки на ринку. На цьому рівні клієнт встановлює mobile app на свій девайс і відчуває його можливості.
  • Створення вмісту за напрямами діяльності компанії. Це найдовший етап. Чим довше клієнт користується програмним забезпеченням, встановленим на його гаджет, тим більше інформації про нові товари або акціях він отримує. Це повинно привести до збільшення числа замовлень – основної мети програмного забезпечення.

Які завдання вирішують бізнес-додатки

Поряд з розробкою клієнтських програмних забезпечень компанії необхідно дбати про підвищення ефективності власної роботи. Mobile apps знаходять застосування і тут. Основними завданнями, які мобільні додатки для бізнесу вирішують з цією метою, є:

  • Автоматизація діяльності організації. Наприклад, система для кафе і ресторанів Jowi має окремі модулі для офіціантів, кухарів та ін Ці блоки синхронізуються між собою так, що прийнятий замовлення відразу надходить на кухню, а адміністратор може легко контролювати виконання.
  • Розробка програмних продуктів для спільної роботи співробітників. У них входять внутрішні месенджери і трекери, що полегшують комунікацію (у тому числі при виїзній роботі), системи управління проектами і програми для мультидоступа до файлів.

Використання додатків для бізнесу

Бізнесмену, який замислюється про розробку програм для смартфона, слід переконатися в необхідності їх впровадження. Мобільний додаток для бізнесу – це ефективний засіб комунікації і підвищення рівня продажів, але при всіх своїх плюсах, воно підійде далеко не всім з наступних причин:

  • Їх використання в бізнесі, має вузьку споживчу нішу, не буде ефективним (наприклад, промислове устаткування, або невеликий магазин), оскільки витрати на те, щоб випустити mobile app, значно перевищують користь від їхнього впровадження, гроші будуть витрачені даремно.
  • Використання таких утиліт – ідеальне доповнення до офіційного сайту компаній, продукція або послуги яких розраховані на масового споживача: великих супермаркетів, кінотеатрів, кафе, ресторанів та ін Користувачі оцінять цей канал взаємодії, якщо отримають додаткові сервіси (наприклад, зручний замовлення квитків на концертні заходи), а push-повідомлення про знижки та бонуси допоможуть утримувати клієнтів.

Сфери та напрямки діяльності

Широка аудиторія споживачів товарів або послуг компанії забезпечує ефективність застосування мобільного додатку для бізнесу. Така програмна розробка буде ефективна для наступних напрямків діяльності:

  • Туризм. За допомогою утиліти, користувачі не тільки дізнаються про гарячих турах або нових курортах, але і зможуть шукати готелі з відповідними умовами, бронювати місця в них.
  • Заклади громадського харчування. Гостю зручно вивчити меню на своєму смартфоні ще до відвідування ресторану або кафе. За допомогою програм для смартфона легко реалізувати можливість бронювання столиків або знижок (наприклад, «кожне п'яте відвідування за півціни»).
  • Медицина. Програма може містити актуальний розклад прийому лікарів з можливістю запису на консультацію і функцією нагадування.
  • Автобізнес. Для власників комплексного автосервісу mobile app є потужним інструментом залучення клієнтів. Смартфон завжди під рукою у водія, тому з його допомогою користувач може уточнити наявність конкретних запчастин, побачити графік ремонтних робіт та ступінь готовності автомобіля, накопичувати бонусні бали на автомийці.
  • Індустрія краси. Для SPA-салонів і перукарень це програмне забезпечення надає можливість оптимально розподіляти робочий час за рахунок попереднього запису, повідомляти клієнтам про нові акції. Інформацію про кількість відвідувань зручно збирати з допомогою сканування QR-коду на смартфон.
  • Служби доставки. Програма запропонує користувачеві можливість зручно зробити замовлення в кілька торкань. Аналогічну дію на персональному комп'ютері починається з запуску браузера, пошуку потрібного сайту, вибору потрібного страви, і т. д., що займе набагато більше часу.
  • Сфера послуг. Вдалим буде застосування мобільного додатку для бізнесу компаніями з вантажоперевезення, кур'єрської доставки, побутового обслуговування. У всіх цих випадках клієнт може налаштувати mobile app на смартфоні, щоб було зручно відстежувати статус свого замовлення.
  • Спорт. Програма для фінтес-центру або тренажерного залу запропонує користувачеві необхідну інформацію про ціни та послуги, надасть можливість користування необхідними сервісами. Наприклад, для займаються спортом, фіксація виконаних тренувань і очікуваних результатів є зручним інструментом.
  • Дозвілля. Застосування таких додатків розважальними закладами (кінотеатрами, нічними клубами, концертними залами і ін) має ті ж переваги, що і компаніями в сфері індустрії краси. Програмне забезпечення збирає інформацію про репертуар, надає можливість замовлення квитків зі смартфона, накопичує знижки для постійних відвідувачів при реєстрації в системі.

Як прорахувати очікуваний ефект

Компанії, що збирається використовувати мобільний додаток для бізнесу, необхідно розуміти, що її розробка і впровадження – це довготривала інвестиція. Витрати будуть більше, ніж при створенні корпоративного сайту. На даному етапі розвитку інтернет-технологій не доводиться розраховувати, що програмне забезпечення для смартфону зможе швидко окупитися, ставши успішним стартапом, зате є можливість зайняти свою нішу, що приносить стабільний дохід. Компанії, що використовує такі розробки, буде простіше досягти наступних цілей:

  • зібрати багатотисячну аудиторію користувачів;
  • отримувати велику кількість замовлень з мобільного трафіку;
  • стимулювати клієнтів накопичуються знижками.

Мало тільки розробити програмне забезпечення, його потрібно вміло впровадити на ринок, використовуючи всі наявні канали взаємодії з клієнтами (сайт, соцмережі, QR-коди на купонах) і проводячи спеціальні акції для встановили його користувачів. Обіцяючи символічну знижку за замовлення через програмне забезпечення, привчити аудиторію до неї буде набагато простіше. При цьому потрібно стежити, щоб обробка вступників з програми заявок та його інформаційне насичення не відставали від сайту по оперативності, інакше клієнти перемістяться на нього.

Ідеї для мобільних додатків

Замислюючись про розробку мобільного додатку для бізнесу, керівництво компанії повинно розуміти, що в даний час подібні утиліти розраховані переважно на соціально активне населення у віці від 20 до 50 років. Щоб отримати конкурентну перевагу, підприємець повинен реалізувати в програмному забезпеченні оригінальну ідею, яка стане стимулом для встановлення бізнес-програми на смартфон, наприклад:

  • Визначник брендів одягу за штрихкодом (для модного бутика).
  • Путівник по визначних пам'ятках міста (для служби таксі).
  • Розпізнавання виконавця/композиції по фрагменту твору (для концертного залу).
  • Регулярно оновлювана статистика по населенню земної кулі або певної країни (для туристичного бюро).
  • Відстеження стану здоров'я домашнього улюбленця (для ветеринарної клініки).
  • Кулінарна книга з рецептами оригінальних страв (для супермаркету).

Скільки коштує створення mobile apps

Остаточна вартість мобільного додатку для бізнесу залежить від багатьох чинників, про яких підприємець може дізнатися, звернувшись до фахівців. Вплив на вартість його розробки надають:

  • підтримувані версії операційних систем (Android, iOS, рішення на основі кроссплатформенности);
  • користувальницькі елементи управління (наприклад, кнопки або форми);
  • кількість екранів;
  • типи пристроїв, на яких буде використовуватися програмне забезпечення (смартфони/планшети);
  • наявність серверної частини (необхідно для інтернет-магазинів, служб доставки та ін).

Існують конструктори додатків, які допомагають зібрати утиліту, не написавши жодного рядка коду, але краще довірити процес її створення спеціалістам. У цьому випадку клієнт отримає не тільки гарантований результат, досягнутий з урахуванням його побажань, але і подальшу технічну підтримку продукту. Таблиця показує середні ціни на розробку утиліт р. в Москві:

Складність

Термін розробки, годин / місяців

Вартість, рублів

Додаткові можливості

Проста

300 / 1-2

100 000 – 200 000

Інформація про компанію, контакти, мапа проїзду

Середня

500 / 3-4

200 000 – 350 000

Те ж + особистий кабінет користувача, авторизація через соцмережі (facebook і ін), каталог, інтеграція з сервером/сайтом, кошик покупця і оформлення замовлення.

Висока

600 / 4 від

від 350 000

Все вищевказане + інтерактивні графіки і калькулятори, оффлайн-карти, адміністрування, збирання статистики.

Залежно від складності завдання, робота над замовленням займе від декількох місяців до року і більше. Основні етапи розробки:

  1. Аналіз первісної ідеї. Отримавши від замовника техзавдання і необхідний матеріал, фахівці студій по розробці програмних забезпечень продумуються оптимальні шляхи його реалізації.
  2. Створення першого варіанта проекту. На цьому етапі створюється картка проекту, що відображає утиліту в роботі, систему переходів в залежності від дій користувача та ін.
  3. Дизайн інтерфейсу. Підготовка графічного втілення для екранів з урахуванням різних сценаріїв і станів. Юзабіліті-дослідження на цьому етапі допомагає переконатися в ергономічності і раціональності.
  4. Програмування утиліти. Підготовка коду для mobile app. Замовник періодично знайомиться з проміжними результатами і вносить свої доповнення.
  5. Тестування розробки. Перевірка програми у тестовому режимі та її оптимізація. Підготовка до остаточної приймання замовником.
  6. Публікація mobile app. Після затвердження розробки клієнтом відбувається її розміщення у відкритому мережевому доступі через відправку в магазини AppStore і/або Google Play.

Бізнес в кишені – кращі мобільні додатки

На ринку сьогодні існує безліч різних ділових утиліт з корисними функціями, але користувач навряд чи буде встановлювати на смартфон у великій кількості. Максимум 3-4 найменування, інакше за екраном смартфона доведеться проводити багато часу. Їх вибір носить індивідуальний характер – одному необхідно мати новинний агрегатор, іншому потрібніше правова база, але обидва не обійдуться, наприклад, без органайзера. У таблиці наведено найпоширеніші утиліти серед ділових людей:

Назва

Платформа

Призначення

Ціна

Weekdone

Android, iOs, Windows Mobile

Англомовний сервіс для контролю за звітністю

Безкоштовно для 3-х співробітників, за кожного наступного – від $6,5 в місяць.

Expensify

Android, iOs, Windows Mobile

Для узагальнення даних по витратам

Безкоштовний 30-денний період користування, потім від $5 в місяць.

Signeasy

Android, iOs

Для створення електронного підпису

Безкоштовно перші три використання, потім $5 за 10 документів або $40 в місяць.

Booking

Android, iOs

Для бронювання готелів

Безкоштовно

Camscanner

Android, iOs

Для сканування документів

Базова версія безкоштовна, преміум-варіант (додаткові сервіси і 10 Гб хмарного зберігання) - $5 в місяць.

Asana

Android, iOs, Windows Mobile

Планувальник для управління проектами в невеликих колективах

Безкоштовно

Evernote

Android, iOs, Windows Mobile

Для впорядкування нотаток

У безкоштовному варіанті є обмеження (максимальний розмір замітки 25 МБ, обсяг щомісячного трафіку 60 МБ). Платні пакети (наприклад, Evernote Premium за 219 рублів в місяць) менше лімітовані.

Google Drive

Android, iOs, Windows Mobile

Для взаємодії з хмарним сервісом зберігання файлів

Безкоштовно

Omnifocus

iOs

Органайзер-планувальник для смартфона

Безкоштовно

КонсультантПлюс

Android, iOs, Windows Mobile

Правова система з законодавчою базою

Безкоштовно

Todoist

Android, iOs, Windows Mobile

Тайм-менеджер для упорядкування завдань

Безкоштовно, є платна версія з розширеними можливостями.

Weekdone – звіти працівників

Ця програмне забезпечення допомагає начальству контролювати роботу своїх співробітників. Керівник організації створює в системі аккаунт, реєструє там своїх співробітників, після чого кожен з них щотижня отримує повідомлення про необхідність підготовки звіту. Його стандартний варіант включає в себе підсумки роботи за тиждень, найближчі плани і виникли за цей період проблеми. Утиліта аналізує надіслану інформацію про продуктивності, надаючи її в графічній формі. Серйозним мінусом програми є відсутність русифікованої версії.

Expensify – синхронізація кредиток і рахунків

За допомогою цього додатка спрощується виконання бухгалтерських завдань. Здійснивши необхідні витрати, співробітникам потрібно сфотографувати підтверджують чек або квитанцію, а в кінці визначеного періоду (наприклад, закінчення відрядження) система самостійно сформує фінансовий звіт. При цьому програма розкладе платежі за заданими групами і, в разі необхідності, переконверує з однієї валюти в іншу.

Signeasy – електронний підпис в мобільному пристрої

Встановивши цю утиліту на смартфон, керівник зможе підписувати договори і ставити візи узгодження, перебуваючи поза офісом. Signeasy підтримує такі поширені формати, як doc, xls, pdf, jpg та ін і інтегровано з хмарними сховищами даних. Перевагою її використання є безпаперовий обіг документації та дистанційна робота з цифровим підписом, недоліками – платний контент.

Booking – сервіс бронювання готелів

Бізнесмени, які проводять багато часу у відрядженнях, оцінять переваги цієї програми. З її допомогою шукати і бронювати місця в готелях стало набагато простіше. У користувача є можливість установки фільтрів з різними уподобаннями, перегляду фото обраних готелів, знайомства з відгуками інших людей. Сподобалися готелі можуть бути збережені в папці «улюблені», щоб швидко їх знайти чи поділитися інформацією з партнерами і друзями.

Camscanner – можливості сканування документів у мобільному додатку

Дане Mobile app – портативна заміна сканера і легкий спосіб отримати якісну цифрову копію необхідного документа. Програма автоматично визначає межі сканування, вибудовує оптимальні параметри яскравості і контрастності, зберігає зображення в форматах pdf, jpg. Можлива передача сканованої копії в хмарному сховищі або її відправлення по електронній пошті.

Asana – мобільний додаток для управління проектами

Розробники цієї утиліти акцентують увагу на тому, що управління проектами відбувається без листування по електронній пошті. Ламаючи склався стереотип взаємодії, Asana пропонує створення віртуального робочого простору і наповнення його выполняющимися і задуманими завданнями. Спочатку програма була розроблена тільки для iOS. У 2015 році вийшла версія для Андроїд.

Evernote – мобільний блокнот

Хмарне засіб для фіксації та впорядкування інформації в текстовому, графічному або аудіоформаті. При необхідності дані синхронізуються на робочому комп'ютері та смартфоні. Більшості користувачів підійде безкоштовна версія. Для бізнесменів, які працюють з величезною кількістю інформації, передбачено платні пакети, наприклад, Evernote Premium за 219 рублів в місяць не має обмежень за обсягом завантажень, а розмір окремої нотатки обмежений 200 МБ. У цьому випадку утиліта веде пошук і за документами Microsoft Office (Excel, Word).

Google Drive – хмарне сховище

Програма допомагає отримувати доступ до файлів, що зберігаються в хмарі і робити резервне копіювання. Встановивши її на смартфон, користувач може зберігати дані (замітки, фотографії та ін) не тільки на самому пристрої, але і на хмарному диску, де забезпечено їх понад надійне зберігання. Додатковою перевагою є можливість надання прав доступу в хмару стороннім користувачам, що замінює пересилку файлів по електронній пошті.

Omnifocus – ідеальний таск-менеджер

Це програмне забезпечення допоможе розпланувати робочий день керівника і співробітників компанії. Створивши каталог завдань, можна встановити їх пріоритетність, підбираючи відповідний алгоритм виконання. Утиліта сортує записи по геотэгам, часу та іншим категоріям, збирає нагадування з електронної пошти, визначає зайнятість користувача на перспективу, допомагаючи розподіляти робочий час з максимальною продуктивністю. Програма розрахована на iOS, тому підійде тільки для продукції компанії Apple – IPad і IPhone.

КонсультантПлюс – нормативна і законодавча база

Програмне забезпечення містить нормативно-правові акти, необхідні для функціонування бізнесу. Крім федеральних законів, постанов і указів, КонсультантПлюс пропонує користувачеві іншу корисну інформацію (податковий календар, курс валют). У вечірній час та вихідні дні доступний розширений режим роботи, що доповнює базову версію судовою практикою, законодавством Москви і Санкт-Петербурга, коментарями і проектами законів.

Todoist – менеджер задач

Це хороший помічник керівника, допомагає не тільки розподілити плановані справи, але і сконцентрувати іншу корисну інформацію. З допомогою Todoist користувачеві зручно складати список покупок або робити нотатки. Вся інформація зберігається на смартфоні і виявиться в потрібний момент під рукою. Володарі платній версії отримують нагадування на електронну пошту і мають доступ до статистики працездатності. Плюсами утиліти є хороша русифікація і простий інтерфейс.

Відео

Мобільні додатки для бізнесу. Великий мозок від Artjoker

ТОП 8 мобільних додатків для бізнесу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!