Паєтки – що це таке, історія виникнення, способи пришити до тканини і сучасне застосування

Чим приваблюють яскраві блискітки? Одяг з паєтками актуальна не перший рік. Плаття, кофти, светри, розшиті лискучими візерунками, є в гардеробі кожної дівчини. Багато хто не замислюються про походження цього блискучого пишноти, але історія декору цікава і захоплююча. Вміння вишивати свої вбрання може похвалитися не кожна. Прикрасити річ просто, якщо знати технологію.

Що таке паєтки

Паєтки – це блискучі плоскі або фігурні диски різної форми. Слово походить від французького Paillette (золотинка, золота піщинка). Елемент буває рельєфним або плоским, по структурі – багатогранним або округлим. Як правило, присутній отвір для протягування нитки, щоб було легше пришити паєтки вручну. Кріпиться прикраса на тканини або рівнозначній матеріалі. Колір буває різним, як і тип покриття – від матового до блискучого. Зустрічаються і монохромні паєтки.

Використовуються яскраві пластинки для нанесення малюнка на одяг, але відмінно виглядають і у вигляді декору взуття, аксесуарів, навіть фіранок. Застосування у декору широке. Вишивка паєтками популярна так само, як і шиття нитками, бісером і навіть перлами. Пришивають їх частіше вручну, при масштабному виробництві використовують швейні машини без оверлока.

За допомогою маленьких блискіток кардинально змінюється будь-вбрання: блуза, спідниця, пояс, шаль, плаття. Розшите паєтками панно або дизайнерська картина надають будинку затишок і якийсь шик без вульгарності і пихатості. Цікаві і аксесуари для волосся, блискучі і мерехтливі. Вони чудово приховають просту укладку або додадуть вишуканості шедевру перукарського мистецтва.

Це прикраса більше не виготовляють з желатину. У старій Європі був такий популярний спосіб. Попит зумовлювався насамперед низькою ціною і простотою кріплення, хоча декор і доставляв дамам багато неприємностей. На сонці, поблизу джерела тепла або просто в теплому приміщенні желатин плавився і стікав по суконь прекрасних дівчат. Таке видовище було не для людей зі слабкими нервами.

Історія паєток

Прабатьками сучасних паєток були монисты. Це бляхи невеликого розміру з чистого золота. Археологи стверджують, що золоті кола для прикраси одягу використовуються людьми більше 4 тисяч років. Плоскі монисты з отвором для кріплення були знайдені при археологічних розкопках давньоіндійського міста Хараппа. Датуються вони другим тисячоліттям до н. е.

Батьківщина паєток – далека Індія. Коштували прикраси дорого, виготовлялися з золота або на основі крилець комах. У індійських золотих жуків зрізали підкрилки і надавали їм форму монетки. Дозволити собі таку розкіш могли тільки заможні дами. Любов до розшитим сарі – національному одязі можна спостерігати і до цього дня. Не відставали і марокканські жінки. Для виконання танцю живота ліф і пояс костюма з тонких вуалево тканин, а з 18 ст. – і органзи, прикрашався бісером і паєтками.

У Європі спочатку блиск цих елементів повинен був імітувати блиск золота, срібла і діамантів на придворних костюмах і церковному вбранні. Однією з найбільш привабливих і відомих речей став англійський віяло з пергаменту, майстерно і елегантно розшитий блискучими металевими колами. Пізніше стало популярно нашивати великі блискітки на сценічні наряди з тафти. Під променями софітів одяг переливалася і іскрилася. У повсякденному одязі такі елементи з'явилися порівняно недавно, лише в кінці ХХ століття. Ними розшивали в'язані светри, штани і капелюшки.

Види

Випадково в 1870 році був знайдений целулоїд. Як часто буває, шукали слонову кістку, а знайшли гнучкий міцний матеріал. Дорогі металеві прикраси перестали бути потрібними, а їм на зміну прийшли пластикові різних забарвлень. Криза наздогнала моду на блискітки в 80-х рр. На зміну елегантності, розкоші і витонченості прийшли унісекс моделі. Яскраві прикраси пішли в минуле. Як виявилося, не на тривалий час.

У сучасних магазинах можна знайти безліч видів блискіток. Вони бувають плоскими прямокутними, круглими, трикутними, увігнутими, у вигляді краплі, ромба, квадрата, овалу, серця і навіть голографные. Зараз декоративні елементи мало нагадують старовинні риб'ячі луски – вигадливість форм дивує. З допомогою вишивання паєтками можна домогтися від поверхні обсягу або фактури, сформувати малюнок. Наприклад, можна вишити:

  • перламутровий гігантський квітка;
  • шкуру леопарда;
  • вертикальний або горизонтальний візерунок.

Перевага блискіток – у вазі. Повністю розшите плаття не буде важким, якщо порівняти з аналогічним, але в стразах або бісер. Ще одна цікава властивість – зміна пластики тканини, додання жорсткості. М'яка віскоза придбає властивості важкого шовку, якщо її прикрашають паєтками. Поверхня буде виглядати струмує і більш піддатливою.

Інструменти для вишивки

Додати яскравий вигляд майці, блузки або светру допоможуть яскраві прикраси. Вишивка з пайеток надає пікантності модному образу. Процес вишивки трудомісткий, але попередня підготовка матеріалів, інструментів і робочого місця зроблять шиття комфортним заняттям. Місце для роботи виберіть світле і максимально зручне. Стіл біля вікна або під яскравою лампою – відмінний вибір.

Паєтки розсипом продаються поштучно. Кращим вибором будуть пластикові диски. Варіанти з нанесеним покриттям швидко приходять в непридатність. Стирається верхній шар, виворіт залишається недоторканою і річ виглядає неохайно. Зробити яскраву окантовку або простий візерунок швидше всього тасьмою чи стрічкою, вже розшитій блискітками. Вона гнучка і пришивається прямий рядком на швейній машинці.

Особливу увагу приділяють нитками і голці. Нитка вибирають армовану лавсанову або прозору, схожу на рибальську волосінь. Колір вибирають під тканину вироби, під колір блискучих дисків або контрастний. Товщина голки важлива. Вона повинна збігатися з отвором в блискітки і підходити до типу матеріалу.

Як пришити паєтки

Способів, як пришити паєтки, багато. Вони розрізняються по напрямку голки, кількістю і довжиною стібків, їх увазі. Важливо дотримуватися загальні правила – це допоможе уникнути помилок і переробки заново:

  • У правильно виконаної вишивки елементи не зміщуються і не загинаються, якщо провести по них рукою.
  • Верх і низ наряду, рясно оздоблений блискучими деталями, нагадує новорічну ялинку. Краще віддати перевагу одній блискучою деталі або речі.
  • Верхній одяг – пальта, куртки, жилети – прикрашають матовими деталями. Це органічно і не зухвало.
  • Для денного вбрання підійде шарф або кардиган з яскравою вишивкою. Кількість блискіток повинно бути мінімальним.
  • Місця кріплення не отпаривают і не гладять. Під впливом високих температур декор втрачає форму і колір.

Кріплення 3 або 4 стібками

Найпопулярніший шов «пташина лапка». Схема пришивання міцна і фіксація паєток надійна. Речі з такою вишивкою не псуються від прання, малюнок зберігає гладкість і яскравість. Секрет – у кількості стібків. Кожна деталь фіксується кілька разів. Порядок дій:

  1. додати блестку щільно до тканини;
  2. з вивороту ввести голку з просмикнути ниткою;
  3. зробити стібки від центру паєтки до країв.
  4. при необхідності місця стібків декорують бісером, набираючи 3-4 намистинки на голку.

Бісером

Фіксація бісером додасть особливу ніжність і красу пайеточной вишивці. На одну блестку використовують будь-яку кількість намистин. Головне – підбір правильного відтінку. Візерунок краще виглядає, якщо всі деталі однієї колірної гами. Контрастний бісер гарний на важких або джинсових речей. Порядок дій:

  1. Додати елемент до потрібного ділянці.
  2. Просунути кінчик голки з виворітного боку.
  3. Нанизати потрібну кількість бісеру.
  4. Зробити стібок.
  5. Коли технологія малюнка передбачає кріплення паєток на відстані, то бісер підійде в якості повітряних арок.

«Назад голку»

Найпростіший спосіб вишивки. Кожна прикраса буде закріплено двома стежками. З іншими деталями повторюють процедуру до завершення. Порядок дій:

  1. Вивести голку з виворітного боку тканини на лицьову.
  2. Підхопити елемент голкою.
  3. Вколоти голку з правого боку. Потім вивести з лівого боку.
  4. Через центр блискітки вивести голку на виворіт тканини.

Безперервний

Цікавий спосіб фіксації. Виконується в кілька прийомів. Плюс цієї технології – у підтягуванні нитки до необхідного натягу і можливості регулювати розташування блискіток. Схожий на «Назад голку». Перші кроки аналогічні. Спочатку паєтки закріплюються лицьовими петлями. Другий рядок заповнюють прогалини попереднього шва.

«Риб'яча луска»

Естетично привабливий спосіб вишивки. Секрет – в розташуванні паєток. Кріплення роблять не поруч, а з накладенням одна на іншу. Цим і обумовлена назва технології. Пришивають, як у способі «Назад голку», але блискітки розташовують внапуск. Малюнок виглядає єдиним, нитки кріплення приховані накладеними блискучими дисками.

Тканина з паєтками

Робота з тканиною, прикрашена паєтками, або бісером має особливості і складності. Обирають її для пошиття одягу простого крою. Врахуйте, що нагромадження зайвих деталей, воланів, кишень, косих відрізів укупі з блиском ошатною, що переливається тканини виглядає смішно і безглуздо. Простий крій і прямі силуети, навпаки, отримають яскравість і необхідний акцент.

Розкрій тканини роблять на подстеленной плівці або папері. У процесі різання утворюються невеликі осколки декору. Простий прийом з плівкою спростить прибирання. Не варто забувати про техніку безпеки. Поламані обрізки гострі і можуть пошкодити очі. Швачки рекомендують використовувати захисні окуляри під час крою. Ще одне правило безпеки – розташування тканини декором вниз. Ріжуть тканина в одному напрямку, а не в усі сторони. Припуск на шви – не менше 2 див.

Блискітки жорсткі і швидко затуплюють кравецькі ножиці. Краще підготувати кілька інструментів. Досвідчені швачки спочатку наметивают по лініях швів, а тільки потім відрізають. Ріжуть самі паєтки, а не закріплюють нитки. Не варто нервувати, якщо зрізалася вся блискітка, її можна пришити вручну. Якщо паєтки стирчать в місцях стиків, то їх зрізають маленькими ножицями з тонкими носами.

Сучасне застосування паєток

Сучасна мода не боїться експериментів. Світові дизайнери і знамениті кутюр'є пропонують нові і несподівані колекції шляхи використання паєток. За допомогою маленьких блискіток модельєри створюють неймовірні образи фатальних красунь або завзятих тусовщиць. Пішли часи мерехтливих спідниць та блуз. На зміну прийшли:

  • джинси з орнаментом;
  • шуби з блискучою тасьмою;
  • деталі з розшитих сіток;
  • блискучий трикотаж;
  • аксесуари з паєтками.

Застосовувати речі з блискітками можна різноманітно, але дозовано. Як радять імениті стилісти, все повинно бути в міру. Одяг з паєтками хороша як окремий елемент модного стилю. Беріть один предмет одягу або незвичайне прикраса, комбінувати його варто з простим гардеробом. До темного силуетному сарафана підійде блискуча сумка і матові туфлі пастельних відтінків. І навпаки, якщо коктейльне плаття розшите паєтками, то строгий клатч буде підходящим варіантом.

Одяг з паєтками у вигляді риб'ячої луски вимагає ще більшої стриманості і уваги до декору та образу. На вечірній прогулянці доречний витончений топ з шкіряними брюками, а не сукню нагадує облагороджену рибу. Наряд, схожий на луску, вразить гостей на світському рауті або новорічній вечірці, викличе інтерес у подруг і колег.

Відео

EMBROIDERY SEQUINS and beads | ВИШИВКА ПАЄТКАМИ та бісером

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!