Моноцити - що це і за що вони відповідають в крові

Вивчаючи склад крові, стає зрозуміло, що ця біологічна рідина складається з ряду клітин, які виконують свої унікальні функції. Так, моноцитів в крові, будучи активними фагоцитами, знищують мікроби, віруси і бактерії; але на цьому спектр їх дії в організмі не закінчується. Коли концентрація клітин лейкоцитарного ряду знижена або підвищена, має місце патологічний процес, який після діагностики потрібно своєчасно лікувати консервативними методами.

За що відповідають моноцитів в крові

Моноцити входять у групу активних фагоцитів, циркулюють в периферійній крові. У великій кількості вони містяться в кістковому мозку, печінкових синусах, лімфовузлах, альвеолярних стінках і селезінці. На мазку крові з всіх лейкоцитів моноцити є найбільшими за розміром, мають форму гранул. Ядро знаходиться в центрі клітини, цитоплазма блідо-блакитного кольору містить азурофильные гранули.

Процес розвитку клітин від монобластов, включаючи стадію перетворення в промоноціти, до незрілих моноцитів офіційно називається «гемопоез». Клітини лейкоцитарного ряду живуть у периферичній крові не більше 3 діб, після чого відбувається їх експорт у сусідні тканини і завершення стадії дорослішання з подальшим формуванням вже зрілих макрофагів». Головне завдання таких – захист організму від вірусів, бактерій, алергенів, мікробів, скорочення вогнищ патології. Основні функції дорослих макрофагів представлені нижче:

  1. Инсулярные рецептори, розташовані на поверхні макрофагів, здатні зв'язувати фрагменти чужорідного антигену з його подальшим наданням Т-лімфоцитам.
  2. Т-лімфоцити виробляють цитокіни, стимулюючи макрофаги на руйнування чужорідних агентів.
  3. Моноцити здатні до екстравазації, тобто міграції за межі кровоносних судин з метою взаємодії з потенційними патогенними збудниками.
  4. Макрофаги забезпечують на експорт синтез трансферину, який значно підвищує процес всмоктування заліза організмом.
  5. Моноцити забезпечують фагоцитоз і эндоцитоз (поглинання чужорідних речовин), при цьому не гинуть після контакту з антигеном.

Моноцити є захисними клітинами, що здатні забезпечувати місцевий імунітет при чужорідне вторгнення. Крім того, макрофаги демонструють стійку здатність до фагоцитозу, який передбачає кілька послідовних етапів: хемотаксис (рух клітин-фагоцитів у напрямку до антигенів), проникнення в зону запалення, захоплення шкідливої клітини (такий процес називається эндоцитоз або пиноцитоз) з подальшим виведенням вже перетравлених продуктів.

Як здавати кров на моноцити

При підозрі на запалення або інший патологічний процес лікар направляє на клінічний аналіз крові, який проводиться в лабораторії. Необхідно відразу зробити акцент на необхідності лейкоцитарної формули, інакше лаборант вважатиме тільки загальне число лейкоцитів. В такому випадку доведеться виконувати повторне лабораторне дослідження. Моноцити – це складова лейкоцитарної формули, яка пригнічує підвищену активність вірусів і бактерій, допомагає оцінити імунну відповідь організму.

Кров беруть з пальця, здавати її потрібно в ранкові години і обов'язково натщесерце. Напередодні ввечері бажано не переїдати, виключити жирні страви, шкідливі звички і підвищену нервозність. Особливо ретельно поставитися до прийому медикаментів, наприклад, помилковий результат забезпечують глюкокортикоїди (гормони), антибактеріальні препарати.

Норма моноцитів

Якщо моноцити підвищені у дорослої людини, мова йде про перебіг інфекційного процесу. Коли необхідний показник патологічно занижений, розвивається залізодефіцитна анемія. Для правильного і своєчасного розпізнавання mon в аналізі крові необхідно знати показники норми, які для жінок, чоловіків і дітей мають певні відмінності. Нижче представлена таблиця з допустимими значеннями моноцитів для всіх категорій пацієнтів:

Вік, статева приналежність

Мінімум, %

Максимум, %

Новонароджені

3

Дванадцять

Діти до 1 року

4

10

Діти 1 – 2 років

3

10

Діти до 16 років

3

9

Пацієнти старше 16 років (жінки, чоловіки)

3

11

Окремо варто уточнити, що в жіночому організмі зазначений інтервал значно коливається протягом усієї життя. Пояснюється це більшою схильністю до стресових ситуацій, перенесеними пологами або кесаревим розтином, окремими внутрішніми захворюваннями. У чоловіків норма моноцитів відрізняється великою постійністю. У дитячому віці важливо не забувати про період адаптації до нових життєвих умов у перші тижні після появи немовляти на світ.

Моноцити крові підвищені

Якщо показник моноцитів патологічно завищений, має місце моноцитоз. Необхідно повторно здати кров на аналіз для уточнення клінічної картини, додатково пройти ряд лабораторних досліджень для постановки остаточного діагнозу. Моноцитоз зустрічається двох форм – відносний або абсолютний, причому в першому випадку мова не йде про небезпечної патології, а відновлення клітинного складу крові можливо без додаткового медикаментозного участі. Найпоширеніші причини, чому підвищені моноцитів в крові, такі:

  • завершальний етап грипу, застуди, ГРВІ;
  • початкова фаза кашлюку, кору, скарлатини, вітрянки;
  • період прогресуючої вагітності (будь триместр);
  • тривалий період реабілітації після хірургічного втручання;
  • наслідки променевої терапії після проведеної раніше операції.

Абсолютний моноцитоз більш небезпечний, переважає в ускладнених клінічних випадках, вимагає розгорнутої діагностики. Самостійно склад крові не нормалізується, лікар визначає першопричину, усуває її за допомогою лікарських препаратів декількох фармакологічних груп. В даному випадку мова йде вже про серйозні патології, які в гострій стадії здатні навіть викликати летальний результат захворювання.

Причини моноцитоза

Морфологічний склад крові включає еритроцити, тромбоцити, лейкоцити, лімфоцити, еозинофіли, нейтрофіли і в незначній концентрації моноцити, як захисники мембран клітин. Такі частинки здатні успішно боротися з хвороботворної інфекцією, поглинати чужорідних агентів. Їх концентрація в біологічній рідині стрімко зростає при таких небезпечних захворюваннях:

  • аутоімунні захворювання: системний червоний вовчак, ревматоїдний поліартрит;
  • септичні ураження різної етіології;
  • масивна глистяна інвазія, бруцельоз;
  • ускладнений мононуклеоз, епідемічний паротит;
  • сифіліс, туберкульоз (специфічні бактеріальні інфекції);
  • ревматичні поразки серця і суглобів;
  • септичний ендокардит;
  • ентероколіт, виразковий коліт, ентерит;
  • грибкові ураження (кандидози);
  • інтоксикація організму фосфором або тетрахлорэтаном;
  • тиф, запалення легенів, пневмонія;
  • гострий лейкоз, інші злоякісні пухлини;
  • вірусний гепатит В, інші патології печінки запущених стадій;
  • прогресуючий лімфогранулематоз;
  • тромбоцитопенічна пурпура, малярія.

У жінок

В жіночому організмі підвищується кількість моноцитів в крові набагато частіше, ніж в чоловічому, особливо якщо мова йде про прогресуючої вагітності, при виношуванні плоду підвищується вироблення і міграція цитокінів. Присутність таких речовин з протизапальною дією вважається важливою складовою природного процесу складної адаптації імунної системи до стану вагітності. До того ж, негативний вплив робить порушений гормональний фон. Але при таких обставинах істотних відхилень в межах норми не спостерігається.

Якщо моноцити трохи завищені, немає приводу для занепокоєння. Вагітний організм самостійно впоратися з атакою патогенних мікроорганізмів. Якщо концентрація моноцитів у крові патологічно підвищується, і прогресує моноцитоз, необхідно здати аналізи на вірусні інфекції, деякі з яких особливо небезпечні для плода.

У дитини

Якщо підвищені моноцити в дитячому організмі, не зайвим буде повторно здати аналіз крові з пальця і провести ряд лабораторних досліджень для уточнення клінічної картини. Як варіант, це період відновлення тканин після перенесеного грипу, ГРВІ або застуди. Але не варто виключати і більш небезпечні патології. Серед таких:

  • глистова інвазія;
  • рецидивуючі вірусні інфекції;
  • лімфогранулематоз;
  • розвиток ракових пухлин;
  • гострий лейкоз.

В останньому випадку мова йде про важке захворювання крові, яке може зумовити летальний результат дитини. Щоб прискорити позитивну динаміку, лікарі проводять кілька курсів хіміо - і променевої терапії, тим самим намагаються продовжити життя маленького пацієнта. При своєчасному реагуванні на проблему зі здоров'ям можна вилікувати гострий лейкоз у дитини. Коли патологічно підвищені моноцити, крім змін морфологічного складу крові, пацієнта турбують видимі симптоми захворювання, при ігноруванні яких патологічний процес прогресує.

Що робити при підвищених моноцитах

Насамперед потрібно уточнити, що моноцитоз є не самостійним захворюванням, а лише симптом внутрішньої патології. Без її попереднього усунення показники складу крові нормалізувати не вийде. Наприклад, якщо лікувати застуду або грип, то вже через 2 – 3 тижні моноцити прийдуть в норму. Якщо ж мова йде про онкологічному захворюванні, зміни показників лейкоцитарних тривалий час не відповідають допустимим показниками. Специфічної терапії не існує, лікування проводиться симптоматичне.

Нижче представлені загальні рекомендації фахівців, якщо моноцитів у крові патологічно підвищені:

  1. Першим ділом потрібно пройти повне обстеження на предмет виявлення патологічного процесу.
  2. Якщо причина полягає у виснаженні організму, лікарем повинен бути призначений курс вітамінотерапії, зміна звичного денного раціону.
  3. Важливо відмовитися від усіх шкідливих звичок, переглянути звичну медикаментозну терапію основного захворювання.
  4. При вагітності лікарі не рекомендують поспішати з медикаментозним лікуванням, якщо моноцити підвищені в першому триместрі. Не виключено, що це свого роду «адаптація» до цікавого положення жінки. Повторний аналіз крові бажано здати через 2 – 3 тижні.
  5. Клінічний аналіз крові є лише допоміжним методом діагностики, тому не варто говорити про остаточний діагноз, не пройшовши повне клінічне обстеження.
  6. Якщо показник завищений, не виключено, що пацієнт сильно нервував при здачі крові або поїв перед лабораторним дослідженням. При відсутності додаткових симптомів не варто надмірно панікувати.
  7. При виборі медикаментів не можна займатися самолікуванням, оскільки клінічну картину можна тільки посилити.

Знижена кількість моноцитів

Якщо показник занижений, це теж характерна ознака захворювання організму. Тимчасовий спад моноцитів часто пов'язаний з емоційним потрясінням, строгою дієтою, неправильним способом життя. Потенційні причини, якщо результати лабораторного дослідження крові не відповідають допустимим, представлені нижче:

  • залізодефіцитна анемія;
  • гостра інфекція зі зниженням числа нейтрофілів;
  • тривала терапія глюкокортикостероїдами;
  • волосатоклітинний лейкоз;
  • панцитопенія;
  • променева хвороба;
  • повне виснаження організму;
  • шоковий стан.

Для визначення патогенного фактора потрібно звернутися до фахівця і пройти діагностику. Лікуючий лікар рекомендує індивідуальну корекцію харчування, повний відмова від шкідливих звичок, пероральний прийом залізовмісних препаратів і медикаментозну терапію, згідно з основним провоцирующему фактору. При відсутності онкологічних процесів медикаментозне лікування вважається максимально ефективним, але важливий комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям.

Відео

Моноцити

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!