Підготовка до сповіді

Практика сповідей існує в церквах з давніх часів, але не багато парафіяни вирішуються на таїнство покаяння. Причин багато: не розуміють, що це за дійство, не знають, як до нього підготуватися. Насправді, підготовка не займає багато часу і не вимагає грошових витрат. Дізнайтеся, що робити перед сповіддю.

Як готуватися до сповіді

Людина, що бажає висповідатися, повинен розуміти, що буде каятися не перед священиком, який є лише свідком, а перед Богом. Перед ним стоїть завдання звинувачувати себе в гріхах, не виправдовуючи їх. Мало коротко розповісти про скоєне, потрібно усвідомлювати все сказане і розуміти, що воно губить життя. Як правило, підготовка до сповіді займає певний час, щоб людина змогла зібратися з думками.

Піст перед сповіддю

Важливим моментом підготовки вважається пост, тривалість якого обговорюється індивідуально зі священиком. Якщо сповідатися збирається хвора людина, вагітна або годує жінка або той, хто часто причащається, їм дається ослаблення. Для всіх інших піст триває приблизно 3 дні. Заборонені молочні продукти, будь-яке м'ясо, яйця. Якщо ці дні трапляються на церковний пост, слід виключити з раціону і рибу. Можна крупи, овочі, фрукти, сухофрукти, горіхи.

Важливо не тільки обмежувати себе в їжі, але і змінити спосіб життя. Неприпустимо продовжувати ходити в розважальні заклади, дивитися розважальні передачі, проводити дні у неробстві. Підготовка до сповіді полягає в тому, щоб поговорити зі своєю душею, закінчити справи, відкладені на потім, згадати забуті людей, відмовитися від шкідливих звичок.

Список гріхів перед сповіддю

Тим, хто раніше не ходив на таїнство, при підготовці рекомендується скласти список гріхів на папірці, щоб не забути. По закінченні папір може передатися священика для спалювання. Можна не озвучувати гріхи самостійно, а віддати перелік гріхів для читання батюшки. У записці бажані лаконічні, короткі записи з перерахуваннями без розшифровки. Приміром, якщо чоловік зрадив дружині, у переліку варто написати коротко, без пояснень – перелюб. Якщо людина постійно ворогує з родичами, не потрібно розповідати про причини конфлікту, а написати –осуд рідних.

Зустрічається думка, що листочки з гріхами тільки заважають зосередитися і перетворюють таїнство в щось формальне. З цієї причини, якщо людина добре справляється без списку, бажано не використовувати його. При підготовці можна зробити короткі пам'ятки з рекомендованим зразкам. Наприклад, скласти окремі списки гріхів проти Бога, гріхів проти людства. Називайте речі своїми іменами, використовуючи не ламаний церковну мову, а рідний (в нашому випадку – українська).

Що читати перед сповіддю

Як приготуватися до сповіді? Мета бесіди зі священиком – не розповідь про своє життя, а покаяння серця. Якщо піти без підготовки, без наміру виправитися і покаятися, сповідь буде безплідною і порожній. Дуже важливо читати православну літературу: Новий Завіт, Євангеліє, Молитвослов, бажано ознайомитися з книгою «Досвід побудови сповіді» В. Крестьянкина. Перед таїнством обов'язково необхідно читати молитви.

Молитва перед сповіддю

Під час підготовки до сповіді та причастя у віруючого очищається тілесне і духовне єство. Перше досягається утриманням і покаянням, друге – молитвами. Необхідно обов'язково молитися вранці і вечорами вдома, крім цього, відвідувати вечірні служби. З молитов обов'язкова «Молитва перед сповіддю» – її можна знайти в будь-якому молитвослове. Читаючи її, віруючий отримає смирення в душі, наблизиться до Бога і так далі.

Покаянний канон перед сповіддю

Неписані правила сповіді такі, що віруючому потрібно ознайомитися з покаянним каноном, який повністю розкриває суть покаяння. Твір можна знайти в православному молитвослове. Покаянний канон являє собою своєрідний плач, закликає людину оплакати свої гріхи і всі погані справи людства з самого початку світу. Твір складено так, що автор вважав себе грішним, і ця думка звучить лейтмотивом від початку до кінця. Заповіді спонукають читача усвідомити свою душу і викинути з неї темні думки.

Як сповідатися в церкві

Якщо людина приходить у храм вперше, варто вибрати час, коли священик не дуже завантажений. Найменше людей у будні. Потрібно особисто звернутися до батюшки, попросити призначити час для бесіди і розпитати про підготовку до сповіді. У церквах практикують і віросповідання при скупченні народу. В цьому випадку потрібно дочекатися своєї черги, далі підійти до батюшки, представитися, схилити голову. Гріхи слід перераховувати, звертаючись до Господа Бога. По закінченні священик читає молитву, після чого слід поцілувати хрест, руку священнослужителя.

Якщо у священика немає можливості прийняти всіх бажаючих, він може використовувати загальну сповідь. Як проходить сповідь в церкві в такому випадку? Зібравши людей, священик перераховує найчастіші гріхи і ті каються. Далі кожен підходить до батюшки для дозвільної молитви. Загальна сповідь не підходить тим, хто жодного разу не сповідався або має тяжкий гріх.

Які гріхи перераховувати на сповіді

Необхідно покаятися в гріхах, скоєних справою, словами чи в помислах. Рекомендується згадати ті, які з'явилися за час після останнього покаяння. У перший раз потрібно постаратися згадати все основне, що відбувалося років з шести. Не варто розповідати про все докладно, краще лише озвучувати конкретні гріхи, не приховуючи жодної таємниці. Тим, кому складно, священики рекомендують складати повний перелік і при необхідності прочитувати його. Обов'язково потрібно включати гріхи проти Христа і проти ближніх.

Як вести себе на сповіді

Рекомендації:

  1. У церкві слід шанобливо ставитися до священного місця: не галасувати, не привертати до себе увагу.
  2. Жінкам заборонено входить у вівтар, чоловікам – лише з дозволу священнослужителя.
  3. Коли для сповідування просять назвати ім'я, слід назвати те, яке дане при хрещенні.
  4. Якщо таїнство здійснюється при скупченні людей, не треба бентежити сповідників. Не слід тіснитися поруч, слухати чужі гріхи.
  5. Якщо перша сповідь, слід попередити про це – священик обов'язково надасть посильну допомогу.

Відео: як підготуватися до сповіді

Протоієрей Артемій Владимиров. Як готуватися до сповіді?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!