Як проводять тест на толерантність до глюкози - показання до дослідження і розшифровка результатів

Наслідком неправильного харчування, як у жінок, так і у чоловіків, може бути порушення вироблення інсуліну, що загрожує розвитком цукрового діабету, тому важливо періодично робити забір крові з вени, щоб провести глюкозотолерантний тест. Після розшифровки показників ставлять або спростовують підозру діагнозу цукровий діабет, або гестаційний діабет у вагітних. Ознайомтеся з порядком підготовки до аналізу, процесом проведення проби, розшифровкою показників.

Тест на толерантність до глюкози

Глюкозо-толерантний тест (проведення ГТТ) або тест на толерантність до глюкози відноситься до специфічних методів обстеження, що допомагає виявити відношення організму до цукру. З його допомогою визначається схильність до цукрового діабету, підозри на приховану хворобу. На основі показників можна вчасно втрутитися в ситуацію, усунути загрози. Виділяють два типи тестів:

  1. Пероральний глюкозотолерантний або оральний – цукрова навантаження проводиться через кілька хвилин після першого забору крові пацієнта просять пити підсолоджену воду.
  2. Внутрішньовенний – при неможливості самостійно вживання води її вводять внутрішньовенно. Цей спосіб використовують для вагітних з сильним токсикозом, пацієнтів з шлунково-кишковими розладами.

Показання до проведення

Отримати направлення від терапевта, гінеколога, ендокринолога на тест толерантності до глюкози при вагітності або підозрі цукрового діабету можуть хворі, у яких помічені наступні фактори:

  • підозра цукрового діабету другого типу;
  • фактичне наявність діабету;
  • для підбору і коригування лікування;
  • при підозрі або наявності гестаційного діабету;
  • преддиабета;
  • метаболічний синдром;
  • збої в роботі підшлункової залози, наднирників, гіпофіза, печінки;
  • порушення толерантності до глюкози;
  • ожиріння, ендокринні захворювання;
  • ведення самоконтролю при діабеті.

Як здавати глюкозотолерантний тест

Якщо лікар підозрює одне із захворювань, зазначених вище, він дає направлення на аналіз на толерантність до глюкози. Цей метод обстеження специфічний, чутливий і «примхливий». До нього слід ретельно готуватися, щоб не отримати хибних результатів, а після разом з лікарем підібрати лікування, щоб усунути ризики і можливі загрози, ускладнення при перебігу цукрового діабету.

Підготовка до проведення процедури

До проведення тесту потрібно ретельно підготуватися. До заходів підготовки відносяться:

  • заборона на прийом алкоголю за кілька діб;
  • у день аналізів не можна палити;
  • розповісти лікарю про рівень фізичного навантаження;
  • за день не їсти солодку їжу, в день здачі аналізу не пити багато води, дотримуватися правильного раціону харчування;
  • враховувати стреси;
  • не здавати тест при інфекційних захворюваннях, післяопераційному стані;
  • за три дні припинити прийом лікарських засобів: цукрознижувальних, гормональних, що стимулюють метаболізм, що пригнічують психіку.

Забір крові натщесерце

Тест на цукор в крові триває дві години, тому що за цей час вдалося зібрати оптимальні відомості про рівень глікемії в крові. Першим етапом проведення тесту стає забір крові, який повинен проводитися натще. Голодування триває 8-12 годин, але не довше 14, інакше є ризик отримання недостовірних результатів ГТТ. Здають аналізи рано вранці, щоб була можливість звірити зростання або падіння результатів.

Навантаження глюкозою

Другим етапом стає прийом глюкози. Пацієнт або випиває солодкий сироп, або йому вводять його внутрішньовенно. У другому випадку спеціальний 50%-ний розчин глюкози вводять повільно протягом 2-4 хвилин. Для приготування використовують водний розчин з 25 г глюкози, для дітей розчин готується з розрахунку 0,5 г на кілограм маси тіла в нормі, але не більше 75 р. Потім здають кров.

При пероральному тесті за п'ять хвилин людина випиває 250-300 мл солодкої теплої води із 75 г глюкози. Вагітним розчиняють в тій же кількості 75-100 грам. Для астматиків, пацієнтів зі стенокардією, інсультом або інфарктом рекомендується прийняти всього 20 р. Самостійно вуглеводна навантаження не проводиться, хоча порошок глюкози і продається в аптеках без рецепта.

Повторний забір крові

На останньому етапі проводять декілька повторних досліджень крові. Протягом години з відня кілька разів беруть кров, щоб перевірити коливання рівня глюкози. За їх даними, вже робляться висновки, ставиться діагноз. Тест завжди вимагає повторної перевірки, особливо, якщо він дав позитивний результат, і цукрова крива показала стадії діабету. Здати аналізи потрібно за призначенням лікаря.

Результати глюкозотолерантного тесту

За підсумками здачі тесту на цукор визначається цукрова крива, яка показує стан вуглеводного обміну. Нормою вважається 5,5-6 ммоль на літр капілярної крові і 6,1-7 венозної. Показники цукру вище говорять про преддиабете і можливі порушення глюкозотолерантной функції, збій роботи підшлункової залози. При показниках 7,8-11,1 з пальця і понад 8,6 ммоль на літр з відня ставлять діагноз цукровий діабет. Якщо після першого забору крові цифри вище 7,8 з пальця і 11,1 з відня проводити тест заборонено зважаючи розвитку гіпекглікемічної коми.

Причини неправильних показників

Хибнопозитивний результат (високий показник у здорової) можливий при дотриманні постільного режиму або після тривалого голодування. Причинами хибно-негативних свідчень (рівень цукру у хворого в нормі) стають:

  • порушення всмоктування глюкози;
  • дієта – обмеження вуглеводів їжі або перед тестом;
  • підвищене фізичне навантаження.

Протипоказання

Не завжди дозволено проводити тест на визначення глюкозотолерантности. Протипоказаннями для проходження тесту є:

  • індивідуальна непереносимість цукру;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту, загострення хронічного панкреатиту;
  • гостре запальне або інфекційне захворювання;
  • сильний токсикоз;
  • післяопераційний період;
  • дотримання стандартного постільного режиму.

Тест на глюкозу при вагітності

Під час виношування плоду організм вагітної жінки піддається сильному стресу, виникає нестача мікроелементів, мінералів, вітамінів. Вагітні дотримуються дієти, але деякі можуть споживати збільшену кількість продуктів, особливо вуглеводів, що загрожує гестаційним діабетом (тривала гіперглікемія). Для виявлення і запобігання також проводять аналіз на чутливість до глюкози. При збереженні підвищеного показника рівня глюкози в крові на другому етапі цукрова крива говорить про розвиток діабету.

На захворювання вказують показники: рівень цукру натще понад 5,3 ммоль/л, через годину після прийому вище 10, через дві години 8,6. Після виявлення гестаційного стану лікар призначає жінці повторний аналіз з метою підтвердження або спростування діагностики. При підтвердженні призначається лікування в залежності від терміну вагітності, пологи проводять на 38 тижні. Через 1,5 місяці після народження дитини аналіз на толерантність організму до глюкози повторюється.

Відео

Глюкозотолерантний тест

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!